• Erõsáramú berendezések felülvizsgálata 5 4
Jelenleg:  

Szerző Téma: Erõsáramú berendezések felülvizsgálata  (Megtekintve 15187 alkalommal)

Nem elérhető Safety

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 151
 • Nem: Férfi
  • Electric Safety Team
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #20 Dátum: 2012. Február 19., 09:28:02 am »
Uraim!
Megtaláltam az idevonatkozó pontos szabványelõírást. Külön szabvány foglalkozik a varrógépekkel, csak tegnap ez elkerülte a figyelmemet. Tehát az MSZ EN 60204-31:2001 szabványra van most szükségünk, illetve sanyikának.
A címe:
Gépi berendezések biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 31. rész: Varrógépek, varrógépegységek és varrógéprendszerek egyedi biztonsági és EMC-elõírásai

És amire most kíváncsiak vagyunk:

"7. A villamos szerkezetek védelme
Az 1. rész azonos fejezete vonatkozik, kivéve a következõket:

7.5. Védelem a tápfeszültség kimaradása vagy csökkenése és az ezt követõ visszatérése ellen
Kiegészítés:
Azokhoz a varrógépegységekhez és varrógéprendszerekhez, amelyeket egy önmûködõen alaphelyzetbe visszaálló vezérlõeszköz (mint pl. pedál) indít és ennek az elengedése állit le, nem szükséges olyan eszközt alkalmazni, amely a nem kívánt újraindítást megakadályozza a feszültség kimaradása vagy csökkenése és az azt követõ feszültség-visszatérés esetén."


Azt hiszem ez feltette az i betûre a pontot. További jó munkát!

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető JUVILLTopic starter

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #21 Dátum: 2012. Február 19., 10:31:11 am »

Tisztelt Safety!

A szabvány az szabvány!
Minden attól függ, hogy kaptak-e ez alól felmentést a helyszínen, és az hogyan, és miben van rögzítve.
Ott, és abban a helyi munkavédelmi szabályzatban kötelezõen elõ volt írva a varrógépek lábpedálom indítása.
Errõl akkor ennyit.
Gépek villamos szabályzata nem csak MSZ EN 60204-31:2001 volt, hanem MSZ 2100 kiadásban is. Az sem mondott  sokkal másabbat, mint az európai szabvány.
Szabványismerete másnak is van akkor is, ha nem minden hozzászólásában idézi szóról-szóra a leírásokat.

Szmihály!
Természetesen a világítás is elalszik, ha áramszünet van!:)
Ez tõlem még nem befolyásolja a feszültségcsökkenési védelem kialakítását, mert nem találok a kettõ között biztonságtechnikai összefüggést. Esetleg akkor, ha a világítás is mágneskapcsolón keresztül táplált, ami tudomásom szerint nyomógombos mûködtetés esetén nem szabványos!

További jó fórumozást mindenkinek!
JUVILL

Nem elérhető VILL-AGH

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 8
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #22 Dátum: 2013. Február 16., 09:27:58 am »
Üdvözlöm a kollégákat!Örülök hogy rátaláltam a fórumra,sokat olvastam,és kifejezetten egy ilyen topikot kerestem.Azt már látom hogy jól felkészült,az ellenőrzések terén tapasztalt szakemberek adnak hasznos tanácsokat.Én elsősorban a kivitelezés terén tevékenykedem,de elvégeztem az ÉVF tanfolyamot is hogy kellően dokumentálva is legyen biztonsági szempontból az általam elvégzett hálózat megfelelősége. A munka végeztével egy szerelői ellenőrzésről készítek dokumentációt,ebben szerepelnek a kivitelezés során használt anyagok ,vezeték méretek ,a hozzájuk tartozó megfelelőségi nyilatkozattal amit a netről,valamint a vill.szer boltból szerzek be a vásárlás során.A z elosztót/üzlet esetén a kötődobozokat is/ feliratozom,ezt is dokumentálom,természetesen a nyilatkozatokat csatolom a FI reléről,a kismegszakítókról is van megfelelőségi a már említett doksiban. Az első ellenőrzésnél hurok ellenállást is mérek,nyilatkozom az EPH hálózat megfelelő kiépítéséről,adok a gázbekötéshez is papírt.A közelmúltban egy üzletet csináltunk és a tűzoltó kevésnek találta  a dokumentációm,mert nem volt tűzvédelmi nyilatkozat,besorolás! Kérdem én mit vizsgál még az általam elvégzett,mérések ,dokumentáció,után a Erősáramú Berendezések Felülvizsgálója?
Lehet hogy félre értem JUVILL  hsz-ét  ha nincs 32A-nél nagyobb végáramköri berendezés akkor nem kell?,hogy is van ez? Ebben kérnék segítséget a kollégáktól!
Persze ,elvégzem az EBF-et mert ugye  a szabály az szabály , csak addig is szeretnék tisztán látni ez ügyben! Természetesen a használatban lévő berendezés felülvizsgálata az egy más dolog, bár akárhány Felülvizsgálót hívtam egy átalakítás után ,mindenki csak hurokellenállást mért,ill az EPH-t minősítette,és adta ki a minősítő iratot! Ja,igen szeptembertől már tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezőnek kell lennie az EBF-nak mert nem készíthet jegyzőkönyvet. A végén Petőfi sorai jutnak eszembe:"Tűzoltó leszel s' katona......

Nem elérhető JUVILLTopic starter

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #23 Dátum: 2013. Február 16., 10:11:50 am »


"Lehet hogy félre értem JUVILL  hsz-ét  ha nincs 32A-nél nagyobb végáramköri berendezés akkor nem kell?,hogy is van ez?"

Igen félreértesz.
Elképzelhető, hogy nem teljesen egyértelmű volt a megfogalmazás részemről.
Nem arról van szó, hogy a 32A alatti berendezést nem kell felülvizsgálni.
Ezekről nem kell egyvonalas kapcsolási rajzot készíteni, és értékelni a leágazást.
Ha elolvasod akkor hozzászólásom, úgy gondolom, pont azért indítottam a témát, mert nem értek vele egyet.
Ott akkor a társasházak felülvizsgálatáról és a vezeték "dzsumbújról" azok általi "tűzfészekről" írtam.
Amennyiben nem vizsgálod felül EBF alkalmával a 32A alatti leágazásokat, nagy hibát követsz el. Ezekről nem kell egyvonalas rajz, ezt írja a szabvány (ha jól emlékszem az MSZ 10900). Mivel viszont az ilyen áramkörök kötéseinek, túlterhelés és zárlatvédelmeinek hibái is tűzesetek forrásai lehetnek, ezért minden felülvizsgálat alkalmával - legyen az első vagy időszakos - részünkről felülvizsgálatra kerülnek. Ezekhez is elkészítjük az egyvonalas kapcsolás rajzokat, és kiértékeljük a leágazást villamos biztonságtechnikai szempontból.
Tesszük ezt azért, mert ha a tüzet a villamos berendezés hibája okozza, teljesen mindegy, hogy 32A alatti, vagy 32A feletti volt az áramkör biztosítójának névleges értéke. ;)

Nem elérhető VILL-AGH

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 8
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #24 Dátum: 2013. Február 16., 10:52:33 am »
Köszönöm a választ! Azért azt szeretném kérdezni hogy a szemrevételezésen,a kötések,feliratok ellenőrzése után milyen mérést kell végezni az EBF  szerint?Amit már a szerelői ellenőrzés során ,valamint az EVF

Üzenet összefûzve: 2013. Február 16., 11:01:13 am
Véletlenül elnyomtam  :) Nos az EVF után még mit? Nyilván megtudom majd, csak érdekelne.Tavaly volt egy pár ilyen munkám elsősorban telephelyeken,én voltam a kisérő,a szaki picit szűkszavú volt de azt láttam hogy a lényeg a felirat,a vezetékek színjelölése,a kötőelemek megléte volt,és hurok ellenállást mért.Azt mondta ha tűz van a tűzoltó ha csavart kötést talál a hamuban akkor az égés kiváltó valószínűsíthető oknak nevezi.Ezért KF-1 es szorítót javasolt minden csavart kötésre. Azt sem tudtam hogy még létezeik :) Természetesen a fokozott ellenőrzés soha nem árt ,de a gyakorlatban mi az amire mindig figyelni kell, és szerepelnie kell a jegyzőkönyvben,mármint abban ami az EVF-ből hiányozhat?

Nem elérhető JUVILLTopic starter

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #25 Dátum: 2013. Február 16., 11:26:02 am »

A kábel- és vezetékhálózatról szigetelési ellenállásmérés jegyzőkönyvet kell mellékelni.
A Tűzoltóság, vagy ma már a Katasztrófavédelem abba köt bele, amibe éppen akar.
Kötekedni részükről lehet, ők a hatóság. A felülvizsgálónak vitatkozni velük szerintem felesleges és célszerűtlen.
Inkább olyan tartalmú, olyan szakmai szintű minősítő iratot kell kiadni, amelybe ne tudjanak belekötni. Ha teszik, akkor viszont az OTSZ, a felülvizsgálathoz szükséges szabványok ismeretében meg kell védeni álláspontunkat. Nem vitaszerűen! De aki nem ismeri az előírásokat, azt a sarokba lehet szorítani, és dolgozhat duplán.
A minősítő íratok formai és tartalmi követelményeiről már itt a fórumon volt szó.
Mintát úgy látom senki nem ad, nem adott szívesen, mert ennek a kidolgozása sok éves tapasztalat alapján történik, és az állandó OTSZ és szabványváltozatok új és új fejlesztéseket tesznek szükségessé itt, ami szerintem elég áttekintő és kitartó munkát igényel, belevéve a sok éves, évtizedes tapasztalatokat.
 Ha jól emlékszem, tettem fel ehhez egy tartalomjegyzéket valamikor korábban. Azóta biztos, hogy részemről is történt változtatás. Ezt megnézheted. Ez nem azt jelenti, hogy ez a legjobb.
Ha tetszik alkalmazod, ha nem, akkor alapul veszed a tanfolyami jegyzetekben megadott mintákat.
Hogy azok mennyire jók, azt egy új témában lehetne elemezni. ;)

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #26 Dátum: 2013. Február 16., 14:44:58 pm »
 VILL-AGH:Kérdem én mit vizsgál még az általam elvégzett,mérések ,dokumentáció,után a Erősáramú Berendezések Felülvizsgálója?
Az új létesítésnél az MSZ HD 60364-6:2007 szabvány vizsgálati módszereit kell alkalmazni! Az időszakos felülvizsgálat során az MSZ 10900:2009 szabvány vizsgálati módszereit kell alkalmazni! Gondolom az sem probléma, ha mind két szabvány követelményeit is be tartjuk. Természetesen az említett két szabványon kívül még számtalan szabvány létezik amit az adott feladat során be kell tartani.
VILL-AGH:",igen szeptembertől már tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezőnek kell lennie az EBF-nak mert nem készíthet jegyzőkönyvet."
Vigyázat nem szeptember, hanem május 1! Az oktatás szervező már nyomulnak is.
Egyébként hol vannak a szakmai érdek képviseletek? Én is öt ilyen szervezetnek is tagja vagyok, tagdíjat fizetek. De csak arról lehet hallani ezt vagy azt a tanfolyamot el kell végezni, mert bírságolni fognak, stb. De kapunk valami segítséget önzetlenül? Minden az üzletről és a pénzről szól helytelenül. Hány bőrt akarnak még lehúzni rólunk?
Itt van ez a fórum szerintem elég jól kezd alakulni. Van jó néhány kolléga aki aktívan ki veszi részét a munkából, segíti a villamos szakmát. Létre lett hozva a titok kamra abból a célból, hogy segítsük egymást. Ennek a tartalma nem jelenik meg a keresőkben biztonsági okok miatt. Ebben a részben el volt indítva az érvényes és nem szabványok felsorolása, minösitő irat minták, stb. De valahogy a kollégák nem igazán bizonyultak aktívnak. Pedig a mai világban az internet adta lehetőségeket jobban ki kellene használni és nagyobb szakmai összefogásra van szükség. Sokan vagyunk a szakmában, minden területben nem vagyunk otthon ezért egymás szakmai fejlődését így lehetne segíteni. A titkok kamrájában sok mindent be lehetne gyűjteni. A tudástárat szintén közösen lehetne fejleszteni, stb..
A követelmények egyre jobban nőnek, ezáltal az amúgy is szűkülő piac még jobban fog szűkülni sajnos.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető ELEKTOR-KALANDOR

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 120
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #27 Dátum: 2013. Február 16., 15:39:07 pm »
        Általában a felülvizsgálatot a létesítmény  betáp pontjáról indítjuk el   a fő elosztó hálózatot ellenőrizzük az átadott 1 vonalas kapcsolási rajzokkal összehasonlítva , , ha nincsenek meg a rajzok akkor azt is el kell készíteni 32A vagy ennél nagyobb névl.áramerősségű túláramvédelemmel ellátott áramkörökig a 10900 -as szabvány8.2.j szakasza alapján.Az MSZ EN60617  szabvány tartalmazza  az alkalmazható rajzjeleket.  Pl. ellenőrizzük a motorok túláramvédelmét,megfelelő beállítását,nincs-e patkolt biztosíték,világításkapcsoló a fázist szakítja-e meg stb...                                                 

Nem elérhető tothgyula

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 413
 • Nem: Férfi
 • tothgyula
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #28 Dátum: 2013. Február 21., 19:53:31 pm »
Tisztelt Kollégák! Az EBF végzése során mindíg figyelembe kell venni a környezet jellegét.Én ma is leírom, hogy pl. a varroda "száraz" jellegű helyiség, és poros is. A régi jó MSz 1600 szerint. Ezt semmi nem tiltja. Az EBF felülvizsgáói kézikönyv 9. fejezetében a szerző javasolja az OTSZ szerinti besorolást és a környezet jellegét helyiségenként! A varroda azért poros jellegű, mert a szálló, lebegő szálak ezt indokolják.Az MSZHD60364-6:2007 szabvány 62 szakasza előírja továbbá, hogy mérésekkel kell biztosítani a személyek és állatok biztonságát az áramütés és az égés hatásai ellen,és a vagyontárgyak a berendezés hibájából származó hő és tűz által okozott károsodása elleni védelmét, és annak igazolását, hogy a berendezés nem károsodott vagy romlott le olyan mértékben, amely csökkentené a biztonságot, és a berendezés azon hibáinak és e szabvány követelményeitőlvaló azon eltéréseinek kimutatását, amelyek veszélyt okozhatnak. Előző jelentés (Jegyzőkönyv, Minősítő irat) hiányában további vizsgálatra van szükség! Tehát a felülvizsgálónak igenis van tennivalója bőven ,s ha marad ideje még a Teszttel is próbálkozhat. Üdv: Mindenkinek Tóth Gyula

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető gyulagy

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 60
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #29 Dátum: 2013. Április 03., 11:40:39 am »
Sziasztok!

Az OTSZ előírása alapján :

"A" és "B" osztályba tartozó berendezések vizsgálatához ezek szerint nem követelmény 2-es bekezdés, bár szerintem nem is hátrány.

215. § (1) A vizsgálatok vezetését és abban érdemi munka folytatását csak olyan személy végezhet, aki jogszabályban meghatározott erősáramú berendezések időszakos felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkezik.

(2) Az „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba tartozó (továbbiakban: robbanásveszélyes) helyiségek és szabadterek villamos berendezéseinek vizsgálatához a vizsgálatot végző személy az (1) bekezdésben meghatározottakon felül a sújtólég- és robbanásbiztos villamosberendezés-kezelő vagy robbanásbiztos berendezés kezelő szakképesítéssel is rendelkezzen.

(3) A robbanásveszélyes helyiségek és szabadterek villamos berendezéseinek felülvizsgálatát két, vagy több személy együttesen is végezheti, ha együttesen rendelkeznek a meghatározott szakképesítéssel.


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
92 Válaszok
36609 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Február 09., 21:44:44 pm
írta Simon Endre
2 Válaszok
4078 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Február 19., 10:39:54 am
írta ELEKTOR-KALANDOR
10 Válaszok
4668 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Február 10., 17:56:31 pm
írta czapi
0 Válaszok
1476 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 05., 13:43:50 pm
írta nova
0 Válaszok
756 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 05., 14:03:31 pm
írta nova