• Erõsáramú berendezések felülvizsgálata 5 4
Jelenleg:  

Szerző Téma: Erõsáramú berendezések felülvizsgálata  (Megtekintve 15188 alkalommal)

Nem elérhető sanyika

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 23
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #10 Dátum: 2012. Február 17., 21:02:28 pm »
Üdv.
Egy vita eldöntésében kérnék segítséget
Adva van egy varroda épület ahol két mûhelyben 20-20 varrógép
üzemel, én a felülvizsgálatok alkalmával kifogásoltam, hogy a gépek nincsenek ellátva feszültségcsökkenés elleni védelemmel.
A tulaj persze azzal érvel, hogy több mint 10 éve így üzemelnek
akkor miért van erre szükség. Nem tudtam meggyõzni. Õ is én is is több kollégát megkérdezve sem jutottunk közös nevezõre, ki így válaszolt ki úgy. szerintem szükséges. Mi errõl a véleményetek.

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #11 Dátum: 2012. Február 17., 21:10:32 pm »
Lehet, hogy hülye a kérdésem,ezért elõre is elnézést kérek! Tehát, ezek 3 fázisú mororral mûködõ jószágok? Ha igen, akkor ezek szerint "sima" 3 fázisú (KKM0) kapcsolóval vannak kapcsolgatva?! Ha igen, akkor valóban védtelenek a feszültségesés rémével szemben és mit ilyeneket, illenék DTMn-el üzemeltetni, mint úgy általában a 3 fázisú -bár én még az 1 fázisúakat is motorvédem- mocikat!! Bár, egy varrógép nem üzemel egyhuzamban, mint pl egy szivattyú, vagy egyéb motoros cucc,de azért ott is fennállhat egy masszív feszültségesés miatti elszállás...

Nem elérhető JUVILLTopic starter

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #12 Dátum: 2012. Február 17., 21:34:17 pm »


Sanyika!

Ha megnézed a témákat (azt hiszem az ERÕSÁRAM részben) kifejezetten "feszültségcsökkenési védelem" címmel indítottam egy témát.
Szükség van a varrógépeknél is feszültségcsökkenési védelemre.
A kérdés, hogy milyen kapcsolón keresztül üzemelnek. Az szerintem teljesen mindegy, hogy egy vagy háromfázisú a meghajtómotor. Itt általában egyfázisú motorokról beszélhetünk.
Ha a gép "száraz kapcsolón" át táplált, akkor feszültség kimaradás esetén leáll, és a visszatértekor automatikusan újraindul. Ez balesetveszélyes.
Ha azonban (mivel ezek inkább ilyenek) lábpedálos mûködtetésûek, akkor a lábpedálos mûködtetés mágneskapcsolón át táplálja a varrógép motorját. Ez abban az esetben lehet balesetveszélyes a feszültség visszatérésével, ha a kezelõ ezt mûködésben tartja. (Igaz akkor vélhetõen számít arra, hogy a gép elindul.)
Gyakorlatomban volt ilyen eset. Akkor olyan mûszaki megoldás született, hogy a varrodai mûhely betáplálásába építettünk egy központi mágneskapcsolós vezérlést, és felszereltünk egy fény-és hangjelzést. Feszültség kimaradáskor a központi mágneskapcsoló kiesett, a feszültségjelzõ lámpa elaludt.
A feszültség visszatérésével a fényjelzés megjelent. Egy megbízott kezelõszemély induláskor elõször figyelmeztetõ hangjelzést adott, majd a központi mágneskapcsolót bemûködtetve, feszültséget adott a varrógépek hálózatára.
Akkor ezt a cég munkavédelmi megbízottja elfogadta.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető flatskerrobert

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 266
 • Nem: Férfi
 • villanyszerelõ mester
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #13 Dátum: 2012. Február 17., 22:29:14 pm »
    Egyébként még van varroda Magyarországon?
Amit JUVILL írt szerintem teljesen korrekt. Bár úgy emlékszem az ipari varrógépek 3f.-ak. Bár a mûködési elven ez nem változtat.
Sanyika, meg kell gyõznöd az üzemeltetõt vagy a tulajdonost vagy aki fizet, hogy amíg nincs baj addig nincs baj, de ha egyszer!!!!!
FR.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető sanyika

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 23
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #14 Dátum: 2012. Február 17., 22:59:46 pm »
Tisztelt JUVILL!
Azért írtam ebbe a részbe mert nem a technikai megoldások érdekelnek, hanem a szabványi háttere, elõírja -e valamelyik szabvány kötelezõen, vagy a felülvizsgálóra bízza a kockázat elemzést. Az általam olvasott MSZ 2364-450:1994. szabvány ezt írja: " ahol a feszültség csökkenés vagy a feszültség kimaradása
és az azt követõ visszatérés a személy és vagyonbiztonságot veszélyezteti, megfelelõ védõintézkedést kell alkalmazni.Nem kell a védelmet alkalmazni ha a berendezés vagy a készülék károsodása elfogadható kockázatnak tekinthetõ, feltéve ha személyeket nem veszélyeztet."
Minden motor 3 fázisú és száraz kapcsolón keresztül táplált.
Igen minden varrógép lábpedálos mûködtetésû, de a motor mechanikus úton indítja a gépet nem mágneskapcsolón keresztül.
Én is ezt javasoltam, hogy a dug.aljakat. az elosztószekrényben elhelyezett mágneskapcsolón keresztül táplálják meg. A kérdés továbbra is az, hogy a minõsítõ iratban mit írhatok kötelezõ vagy nem vagy csak ajánlott?
 

Nem elérhető szmihaly

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 238
 • Nem: Férfi
 • szmihaly
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #15 Dátum: 2012. Február 18., 07:28:54 am »
Egy kis kiegészítéssel szólnék a témához. Egy varrodában a varrógépek 99%-a háromfázisú kuplungos motor,ebben van mechanikus és elektronikus.A motorok eredeti állapotukban,ha csak valaki házilag nem cserélt kapcsolót rajtuk,thermikus száraz kapcsolókkal vannak szerelve,ami véd fáziskimaradás,és tulterhelés ellen is. Ezek a motorok napi nyolcórából nyolc órát mennek. ;) Típust nem írok,mert rengeteg féle van.Nos az áramszünetrõl:ha elmegy az áram,s vissza jön,és a varrónõ elfelejtette kikapcsolni,annak az induló motornak jellegzetes hangja van,a motor elindul,de a gép nem mûködik,de nem tudok olyat hogy valaki áramszünet alatt nyomkodja a pedált. :) Az elektronikus kuplungnál meg fel kell pörögni a motornak hogy müködésbe lépjen a mágneses kuplung.De itt se nyomják a pedált,mert mindkét esetben az illetõ a mukadarabban több kárt csinál,mint hasznot.Sokkal gyakoribb hogy menet közben elvarják az újjukat,de ilyen fesz visszatérésbõl származó balesetrõl nem tudok,pedig sok évig volt részem benne,mint karbantartó.A mágneskapcsolós megoldás kivitelezhetõ,de nem hiszem hogy követelmény.A szabász gépek meg mivel  kés van bennük,azok meg eleve nem indulnak újra az áram visszatérése esetén.Na,ezek a veszélyes gépek! Maradok az ajánlot -nál.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Safety

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 151
 • Nem: Férfi
  • Electric Safety Team
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #16 Dátum: 2012. Február 18., 08:09:42 am »
Egyetértek szmihaly véleményével. Ha lehet én is javaslom az ilyen védelmek kiépítését, de a megbízó más szemszögbõl látja a problémát (természetesen az anyagiak oldaláról). Nem szorosan tartozik ide, de volt már olyan megbízóm, aki az érintésvédelem nélkül üzemelõ gyártóberendezését (extruder) csak úgy volt hajlandó megjavíttatni, hogy meg kellett neki mutatni a jogszabályi hivatkozást, mi alapján köteles a hibát kijavítani. Visszatérve a jelenlegi helyzetre, sanyikának nem csak szubjektív véleményekre van szüksége -mint írta is- , hanem szabványhivatkozásokra, ezért bemásolom ide amit találtam.   

Az elsõ, amit te is helyesen idéztél:
MSZ 2364-450:1994 - 3. Általános követelmények
„MSZ 2364-450:1994 - 3.1. Ahol a feszültségcsökkenés vagy a feszültség kimaradása és az azt követõ visszatérése a személy-és vagyonbiztonságot veszélyeztetheti, megfelelõ védõintézkedéseket kell alkalmazni. Ugyanilyen intézkedéseket kell tenni ott is, ahol a feszültségcsökkenés a villamos berendezés egy részét vagy a fogyasztókészülékeket károsíthatja.”

És a második, amit már kevesebben ismernek, és kicsit bõbeszédûbb.

MSZ EN 60204-1:2010
7.5. Védelem a tápfeszültség kimaradása vagy csökkenése és az ezt követõ visszatérése ellen


„Ha a feszültségcsökkenés vagy a tápfeszültség kimaradása veszélyes helyzetet teremt, a motor vagy a munka¬folyamat hibás mûködését okozhatja, akkor olyan feszültségcsökkenési védelmei kell alkalmazni, amely például egy elõre meghatározott feszültségszinten a gép kikapcsolásával megfelelõ védelmet nyújt.
Amikor a gép mûködésében nem okoz zavart, ha a tápfeszültség kimaradása vagy csökkenése rövid idõtarta¬mú, késleltetett feszültségcsökkenési védelem alkalmazható. A feszültségcsökkenés-védelmi eszköz mûködé¬se ne veszélyeztesse a gép leállító vezérlését.
A tápfeszültség visszatérése vagy a betáplálás bekapcsolása után a gép önmûködõ vagy váratlan újraindítását meg kell akadályozni, ahol az újraindulás veszélyes helyzetet teremt.

Ahol a feszültségcsökkenés vagy a táplálás megszakadása csupán a gép egy részére vagy az összehangoltan együtt dolgozó gépcsoport egy részére van hatással, a feszültségcsökkenési védelem kezdeményezzen megfelelõ vezérlési választ az összehangolt mûködés biztosítására.”

Ezeket kell mérlegelni, és dönteni a probléma megoldásáról.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 787
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #17 Dátum: 2012. Február 18., 08:50:57 am »
Talán még egy gondolat az elõzõekhez egy új szálon. Minden vállalkozásnak, rendelkeznie kell kockázatelemzéssel, melyet egy munkavédelemben jártas szakember állít össze, a helyi adottságoknak, gépeknek, veszélyforrásoknak ismeretében. Én már találkoztam olyan esettel, ahol az EBF felülvizsgálat elõtt már meghatározta azoknak a gépeknek az ilyen jellegû védelmét, ami még felülvizsgálva sem lett. Tehát ha az a probléma, hogy nem eldönthetõ milyen jellegû veszélyt rejt a varrógépek elindulása, hiszen magát a varrás folyamatát egy villanyszerelõnek nem biztos hogy át kell látnia, akkor lehetséges megoldás lehet a kockázatelemzési jegyzõkönyv átnézése, vagy a konzultáció a jegyzõkönyvet író munkavédelmi szakemberrel. Azt is megoldásnak tartom, hogy kikérsz a megrendelõ munkavédelmijétõl egy olyan nyilatkozatot, melyben megerõsíti, hogy az újraindulás nem okozhat balesetveszélyt és súlyos anyagi kárt. Így ha ez alapján csinálod meg a jegyzõkönyvet, akkor nem neked kell döntést hozni a varrógépekrõl, védve vagy a nyilatkozattal, és egy munkavédelemmel foglalkozó szakember nyilván jobban képbe van a varrodákkal.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető JUVILLTopic starter

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #18 Dátum: 2012. Február 18., 22:55:56 pm »

Na szóval!:) Szmihály!
Megbocsáts! Kissé vitaképes vagyok.
Nem azért nyomkodja a pedált, mert áramszünet van, hanem azért, mert nem tudja, hogy visszatért-e már a feszültség, és el akarja indítani a gépet.:)
Volt szerencsém látni több olyan varrodát, ahol nem csak késsel szabtak, hanem kézzel, és ollóval.:)
Olyat is, ahol csak hagyományos - de igen sok darab - egyfázisú motorral hajtott varrógép volt sorba állítva az egyes munkafázisra (kifejezetten lábpedálos indítással) - mert ilyen volt a hagyományos technológia.
Sõt volt szerencsém ilyen varrodát is tervezni, minden erõsáramú berendezésével együtt. Potom 27 darab varrógép csattogott benne. (Igaz ez még a nyolcvanas évek elején volt, azóta óriási változások vannak ezen a területen is.)
És mivel a termelõ cégnél ezek veszélyes gépeknek voltak nyilvánítva, mindegyike feszültségcsökkenési védelemmel volt ellátva.
(De csak azért, nehogy hozzávarrják valamihez az ujjukat.:))

Nem elérhető szmihaly

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 238
 • Nem: Férfi
 • szmihaly
Re:Erõsáramú berendezések felülvizsgálata
« Válasz #19 Dátum: 2012. Február 19., 07:17:41 am »
Idézet
Nem azért nyomkodja a pedált, mert áramszünet van, hanem azért, mert nem tudja, hogy visszatért-e már a feszültség, és el akarja indítani a gépet.

Juvill ! Vitatkozni nem akarok.
Csak akkor visszakérdeznék:A varrodák,fõleg a nagyobbakban 99% -ban megy a világítás.Ugye ha elmegy az áram akkor nincs világítás,mindenki nyugton,ha meg újra van világítás,akkor meg tudják hogy van áram. Emellet még van némelyik varrógépnek helyi világítása is. :)

Üzenet összefûzve: 2012. Február 19., 07:57:34 am
Meg,tudod másképp itéli meg az aki egy pár évet lehúz ott,mint aki ottvan felülvizsgálni kétnap.Ez egy leányválalat volt,olyanoknak dolgozott mint a Debreceni Ruhagyár,HÓDIKÖT,Komártextil. Egy szallagon több gép volt mint 30,és volt öt szallag.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
92 Válaszok
36609 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Február 09., 21:44:44 pm
írta Simon Endre
2 Válaszok
4078 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Február 19., 10:39:54 am
írta ELEKTOR-KALANDOR
10 Válaszok
4668 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Február 10., 17:56:31 pm
írta czapi
0 Válaszok
1476 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 05., 13:43:50 pm
írta nova
0 Válaszok
756 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 05., 14:03:31 pm
írta nova