• Gyakorlati példák TT rendszerre 4 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Gyakorlati példák TT rendszerre  (Megtekintve 136 alkalommal)

Nem elérhető emkáTopic starter

  • Új tag
  • *
  • Hozzászólások: 1
Gyakorlati példák TT rendszerre
« Dátum: 2018. Február 28., 13:09:25 pm »
Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy  TT rendszer kialakítása hol lehet szükség a gyakorlatban, estleg konkrét példával?

A kérdés azért nem világos számomra, mert a közcélú, kisfeszültségű hálózatok mereven földelt csillagpontúak és TN-C rendszerűek, a hálózatok nullavezetői mindenütt PEN vezetők. Így elvileg mindenütt TN-C-S rendszert kéne kialakítani.  Az is világos, hogy az IT rendszerre miért van szükség, az érdekelne, milyen gyakorlati helyzetben lehet szükség  a TT rendszer kialakítására, vagy hol található esetleg olyan, nem nullázásos hálózat amely ezt megköveteli?

Előre is köszönöm a segítséget!

Nem elérhető Sztrogoff

  • Villanyász
  • ****
  • Hozzászólások: 315
Re:Gyakorlati példák TT rendszerre
« Válasz #1 Dátum: 2018. Február 28., 16:04:41 pm »
Kicsit hosszabbra hangolva a választ:
A dolgok úgy fejlődtek, hogy kezdetben vala az a módszer, amelynek a második betűje ma a T.
(Ehhez mellékvágányként hozzá tartozik az, hogy az N az igazából nem N, az egy eléggé félrevezető jelölés, hiszen az az N is a T potenciálján van.)
A TN rendszernek kezdetben igen sok ellenzője is volt, azonban más módszer hiányában egyedül az tette lehetővé az automata-mosógép jóléti kapitalizmust és szocializmust (nem volt még ÁVK olcsón és milliós darabszámban), így a TN-hez csatolt biztonsági előírások előírása  mellett erre kellett rátérni.
Én ugyan már vén vagyok, de pontosan emlékszem az ELMŰ központjában egyik hozzáértővel elhangzott beszélgetésre ezzel kapcsolatban, ahol elhangzott az, hogy a nullázásra való áttérést az összes vidéki áramszolgáltató végrehajtotta - pontosabban jelentette, hogy végrehajtotta. :D Ez a beszélgetés a hetvenesek végén volt. :D Kitárgyaltuk azt, hogy az ELMŰ az egyetlen, amelyik ki merte/tudta jelenteni, hogy ez a munka nem fejeződött be, mert van, ahol nincsenek meg a feltételek.
Ehhez képest, mikor egy másik fórumon én is azt írtam, hogy már mindenütt TN van, keményen letoltak, hogy náluk épp most térnek át. :D
Így aztán ki tudja, mi a helyzet? :)
A magyar műszaki életben egyébként sokáig élt az az elképzelés, hogy a TN-re való áttérést esetleg vissza kell csinálni, mert a feltételek egyszer csak megint nem teljesülnek*) nyilván TT-re (az MSZ 172-esekben olvasni erről). Ennek nyomát a mostani, külföldről származó szabványokban nem lelem - pedig nálunk a műszaki fejlődés elég erősen a német állapotokra támaszkodott, de lehet, hogy már ott sem aktívak azok, akik ezt gondolták.

Ma az ÁVK-k korában éppenséggel meg is lehetne csinálni a TT-re visszatérést, de az élet azért azt a sok károgást nem igazolta, ami a TN rendszerrel kapcsolatban elhangzott, és az ÁVK továbbra sem kötelező, szerintem marad a TN.

Egyébként... hogyan is fogalmazzak... Nagy volt mindig is az összevisszaság a fejekben. Például láttam, hogy a régi faoszlopos oszlopállomás helyett egy betonost építenek. Az új elosztószekrényre valaki rutinból ráfestette, hogy NU. Kérdeztem egyszer arrafelé lakó ismerőseimet, történt-e valami, kaptak-e levelet, hogy át kell térni, stb. Soha semmi.

*Például a terhelés növekszik, emiatt nagyobb túláramvédelmet kell alkalmazni, emiatt a nullázás képlete szerinti hurokimpedanciánál a hálózaté nagyobb, és puff. Mondjuk ez egy téves elképzelés volt, de ez már egy másik gondolatmenet.

Felhasználók, akik megköszönték:


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
5 Válaszok
6944 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Július 15., 23:29:25 pm
írta 980POWER
11 Válaszok
6698 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Január 15., 11:45:23 am
írta JUVILL
0 Válaszok
1054 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 05., 14:10:10 pm
írta nova
0 Válaszok
2127 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Augusztus 11., 19:28:42 pm
írta villanyvili
0 Válaszok
1500 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Január 18., 15:36:12 pm
írta krisztián