Szerző Téma: Fogyasztásmérő helyek kialakításánál előforduló hibák területenként, üzemzavarok  (Megtekintve 1381 alkalommal)

Elérhető NovillTopic starter

  • villanyszerelõ mester
  • Megszállott
  • ******
  • Hozzászólások: 2.016
    • Villanyszerelõ
Regisztrált villanyszerelőként gyakran alakítunk ki mérőhelyeket. A bekapcsoláskor a szolgáltatok olykor lehibázzák a munkánkat. Javaslatom építő szándékként, hogy akinek lehibázzák a munkáját, név nélkül, rágalmak nélkül tegyük közzé itt a fórumon. Csak a területet jelöljük meg, például Budaörs. Például egy hiba, hogy a PE vezető nem lett bevíve a méretlen oldalra. Itt a cél, hogy egy -egy területen a szolgáltatok mit kifogásolnak. Ebből a fórumot olvasok tanulhatnak sokat, és képet kaphatunk régiónként, hogy milyen eltérések vannak. Ez lehet műszaki és adminisztratív jellegű felsorolás is.
Mivel köztünk lehetnek fiatal kevés tapasztalattal bíró kollégák, nekik hasznos lehetne a méretlen oldalhoz kapcsolódó üzemzavarokkal kapcsolatos beszélgetések is. Ez lehet, hogy a rutinos kollégáknak unalmas már, de fiatalok szakmai fejlövését segítheti. Itt felsorolok egy ilyen üzemzavart,melyet a napokban kellett megoldani,illetve felderíteni.
A hívás oka, hogy nem működnek a fogyasztok rendesen, a lámpa fénye el halványul, mosógép nem működik. Ez a jelenség változóan jelentkezik. A helyszínre érkezve a mért elosztóban égési nyomokat nem lehetett találni. A csavarok áthúzása után feszültséget mértem, mely alapján 170-237 V-t mértem a terhelések függvényében. A hiba oka a méretlen oldalon lévő bejövő PEN vezető 16-os alu vezető törése volt, mely törés a szigetelésen belül volt. Vagyis kívülről nem volt látható. Amper szag érezhető volt nagyobb terheléskor. A mérőhelyet szerelő kolléga furcsa módon szerelte meg. A PEN vezetőt nem vágta el, hanem csak a szigetelést bontotta meg. Erre egy csavaros alumaxal a mért oldalról lehozta a PE vezetőt (réz) és összekötötte az alumaxal. Na ezen a helyen égett meg a vezeték. Elvileg ez nem történhet meg, mivel a PE vezetőn csak hiba áram folyhat. Ez a kötés  előtt ( utcai oldal)volt  a PEN vezetőn a törés, bizonytalan érintkezés. A mért oldalon is össze volt kötve a nulla vezető és a Pe vezető. Ebből le lehet vonni néhány következtetést: a méretlen oldalon a nullázás, nulla vezető szakadása során felmerülő érintésvédelmi problémák, stb.

Felhasználók, akik megköszönték:


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
55 Válaszok
25954 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Február 07., 19:27:30 pm
írta Novill
6 Válaszok
2145 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Március 26., 21:31:31 pm
írta krisz1986
5 Válaszok
2096 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Szeptember 10., 18:28:25 pm
írta Novill
3 Válaszok
2967 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Február 04., 22:38:37 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
0 Válaszok
1387 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Március 14., 12:50:54 pm
írta rajki