• Régi kialakítás, kiegészítése 4 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Régi kialakítás, kiegészítése  (Megtekintve 2382 alkalommal)

Nem elérhető NagyPSTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 241
Régi kialakítás, kiegészítése
« Dátum: 2015. Február 17., 18:12:26 pm »
Üdv! Van egy eldöntendő probléma, lapos tető, régi épület MSZ 274 szerint létesült, rákerült egy napelem rendszer, ellenőrizni kell hogy a villámvédelem kiegészítésre szurul e. Az ellenőrzés szerint két villámvédelmi felfogóval a besorolás szerint megoldható a feladat. Viszont ez "terv" számolások kellenek az eredeti rendszer semmilyen mértékben nem változik. Na ezt ki csinálhatja az OTSZ 2014.07 állapotát nem tudom elérni csak a mostani 2015 öst. Ehhez kell a MMK regisztrált tervező vagy sem, szerintem nem és nem kell az új MSZ EN 62305 szerint tervet készíteni de az akkori OTSZ és MSZ 274 szerintit igen. Kinek mi a gondolata. Mert egyre többször találkozok hasonló problémával. Ja igen a PV rendszer részéről méretezett és jóváhagyott villamos tervek vannak villámvédelemmel és egyebekkel. Így "csak" a közvetlen villámcsapás elhárításáról kell gondoskodni.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Régi kialakítás, kiegészítése
« Válasz #1 Dátum: 2015. Február 19., 22:35:39 pm »


Jelenleg is van egy ilyen felülvizsgálatom.
Ettől eltekintve egy kicsit "fésületlen" ez a téma. Miért nem tudod elérni a korábbi OTSZ-t.
Az interneten minden meg van.
Ha volt villámhárító az épületen - és korábbi felszerelésű - akkor maradjunk az MSZ 274-es szabványsorozatnál. Nem kell ezt annyira túlbonyolítani.
Itt a kérdés az, hogy a napelemrendszer a felfogó (felfogók) védett terébe esik-e.
Azt írod, két villámvédelmi felfogóval megoldható. Feltételezem, szívócsúcsra gondolsz.
Meg kell nézni az épület villámvédelmi csoportosítását, a szükséges villámhárítót, és a védett teret. Ettől függetlenül foglalkozni kell a belső villámvédelemmel, a túlfeszültséglevezetők meglétével.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető NagyPSTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 241
Re:Régi kialakítás, kiegészítése
« Válasz #2 Dátum: 2015. Február 20., 21:28:03 pm »
Kösz a választ. Egy kicsit pontosítok
- épület 1970 es évek akkori villámhárító rendszer körben a tető oldalfal saroknál kb 30 cm magasságban, minden sarkon levezető és középen is az épület közepén fém szerkezetű üvegtető kialakítás aminek a  tetején is van végig "vezeték", a szellőző és elszívók kivezetései kb 1,2-2 m re állnak ki a tetősíkból, ezek fém szerkezetek bekötve, az üvegtető és a perem közé került a napelem rendszer kiemelkedés max 30 cm.
- papírokat nem kaptam meg illetve a telepítő cég sem. de van érvényes felülvizsgálati jegyzőkönyv

Amit tettem,
- 2014 es OTSZ t felnyálaztam, nem norma szerinti részt figyelembe véve, előkotortam az MSZ 274 et és szépen az adatok alapján besoroltam, a besorolás alapján megnéztem hogy a gömb illetve kör szerkesztés szerint van e olyan pont amit nem véd a meglévő felfogók voltak oda beraktam felfogó csúcsokat kettő kellett.
- a fenti papírt elneveztem tervnek, ami csak a csúcsokkal foglalkozott részleteiben, ami alapján készült egy kiviteli doksi ami csak és kizárólag a csúcsokkal foglalkozott már termék szinten illetve a minimális követelmények megadásával (anyag, vastagság, magasság, rögzítés, bekötés).

A napelem rendszer pályázatos, így vannak villamos mérnők által készített védelmi eszközök kialakítva, földelés, villámvédelmi védelem, stb. Itt a probléma az hogy a megrendelő belekötött a terv megnevezésbe a besorolásba mert nem a tervet csak MMK bejegyzett mérnők készíthet a "vita" ott van köztünk, hogy én arra hivatkozok, hogy nem történt változtatás csak kiegészítés aminek mértéke nem lépi túl a 1% sem. Amúgy az egész azért is fura mert kifizették a munkát és működik a rendszer :)

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.540
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Régi kialakítás, kiegészítése
« Válasz #3 Dátum: 2015. Február 20., 23:07:37 pm »
Üdv!
Nekem ez a részükről lehúzós szagúnak tűnik. ::)
Mindenesetre ez a terv elnevezés nem volt szerencsés, mert arra hivatkoznak és joggal.
Inkább a kivitelezői nyilatkozatban kellene rögzíteni a két szívócsúcs kialakítását és hivatkozni a korábbi szabványpontra, illetve tervre, de a legjobb lenne egy villámvédelmi engedéllyel rendelkező tervezőtől megkérdezni, mert olyan gyorsan és gyakran változnak a szabványok és rendeletek, mint amilyen gyorsan cseréljük az alsógatyánkat.
Meg aztán én úgy emléxem, hogy kivitelezést és módosítást csak villámvédelmi szakvizsgával lehet elkészíteni is. Persze ha neked ez meg van, akkor OK.
Ez irányú kockázatelemzést nem kértek a villamos tervez?

Nem elérhető NagyPSTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 241
Re:Régi kialakítás, kiegészítése
« Válasz #4 Dátum: 2015. Február 21., 17:55:49 pm »
Nem kértek semmit :)

Az egészben az a másik szépség, hogy azért kért a megrendelő egy ellenőrzést mert a biztosító társaság fog e neki fizetni ha valami villám kár keletkezik. A villamos kiviteli tervet senki sem ellenőrizte :) Úgyhogy a pályázatot befogadó kifogást nem tett, sőt nekik VV papír nem is kellett.

Amúgy a VVF papírok nekem megvannak mind a régire mind az újra. Most egy haverhez fogok menni akinek van complex jogtára és napra vissza tudunk lépkedni a joganyagokban. Az elnevezés szerinte is szerencsétlen volt.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
2 Válaszok
4988 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. Május 25., 18:34:06 pm
írta Novill
0 Válaszok
1559 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. Május 25., 18:57:46 pm
írta nova
13 Válaszok
19097 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Március 09., 07:18:18 am
írta szmihaly
0 Válaszok
2355 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. Szeptember 17., 18:42:45 pm
írta nova
0 Válaszok
1824 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. December 09., 19:22:03 pm
írta nova