• Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban 4 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban  (Megtekintve 2497 alkalommal)

Nem elérhető egy a sok közülTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 4
Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Dátum: 2014. December 28., 12:42:32 pm »
Infóra lenne szükségem az eset a következő: 2009 iskola, közbeszerzési eljárás keretében teljes körű villamos hálózat felújítás. Átadás után már vertem a církuszt , nem szabványos a felújítás. Teltek az évek , közben átvette az iskolát a tankerület. 2009-es átadásnál csak veszekedés árán kaptak jegyzőkönyvet(jelzem nem megfelelőt mert csak ÉV jegyzőkönyvet készítettek és az is olyan volt mintha valami gyerek rakta volna össze)
A cirkuszom után kihoztak egy idegen felülvizsgálót 2012-ben: teljes felülvizsgálat: eredmény : a dugaszoló aljzatok közel kétharmada 100mA ÁV-kval védve, EPH szabványtalan, villámvédelem nem megfelelő. Jelzem én még tudtam volna bogarászni: sodrott kötések, érvéghüvely nuku, tűzvédelmi főkapcsoló villamos elosztó szekrényben , teljes ajtót ki kell nyitni hogy hozzáférhető legyen a betáp rákötve 50-es alusínre felszálló betáp 3*80 A , NKI semmi védelem rajta a tűzvédelmi főkapcsoló karja az NKI tetejétől pár centire az alu sínek csak a teljes szekrény felszálló szakaszán vannak külső burkolat nélkül , a tűzvédelmi kapcsoló kezelését pedig a tanári kar egy két tagja végezheti, és ehhez a melóhoz villamos műszaki vezető volt kihívva. Vélemény érdekelne ilyen műszaki vezető miként kap engedélyt? Jelezném a felújítás egy harmada megmaradt alu vezetékként, a villamos hálózat nagy része nincs is levédve áramvédővel , több mint 60 kismegszakítóval védett áramkör, feliratozás nuku. Felkértek , ugyan rakjam már rendbe a hiányosságokat(de csak ami a jegyzőkönyvben szerepel). A leg jópofáb dolog, hogy az általam elvégzett munka után én elkészítettem a jegyzőkönyvet az általam végzett javításokról, számlázásnál , jött a meglepi ők is kihoznak egy felülvizsgálót mivel kíváncsiak szabványos lett-e az általam elvégzett munka. Én a veszekedés elkerülése végett csak annyit jegyeztem meg , hogy ezt nem most 80000Ft-nál  kellett volna elvégezni hanem amikor 19000000 millkát költöttek az épületre. Ja és jelzem ez a cég amelyik ezt a melót végezte a napokban megint átadott egy orvosi rendelő felújítást, még nem is néztem szét de ennyit már láttam: EPH a gázkészülék alatt 6-os MKH gerinc 6X50-es csavar egymásra fogatva a vezeték(ez az EPH osztó) , külső rész villámvédelem csatorna villámcsapással szembe vezetékelve, gázcső földből feljövő szakasza leütve egy földelő szonda rákötve a gázcsőre, jelzem minden EPH kötés sodrott vezeték se egy saru se egy érvég hűvej és hilti szallaggal szerelve.Érdekelnek a vélemények ilyen melót hogy lehet közbeszerzéses pénzből végezni? Vagy itt is az a dolog áll fent van az a pénz amitől megvakul a felelős műszaki vezető? Akkor mi szükség rájuk?

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.540
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Válasz #1 Dátum: 2014. December 28., 13:05:17 pm »
Üdv!
Ha lenne most olyan emotion ikon, ahol vakarja a fejét, abból jó sokat tennék egymás mellé. Borzalmas állapotokat sejtek. Sajnos a mai regnáló állami rendszer úgy van összerakva, hogy ne működjön semmi, de a pénzt le lehessen nyúlni, amit persze velünk fizettetnek ki és mivel nem működik az i-gazságszolgáltatás sem, a jogszolgáltatás mögé bújva csak a pénztől függ, hogy valaki megússza.
Értem én hogy kell a pénz, meg minden, hiszen mindenki ebből kénytelen boldogulni, de... csak egyetlen kérdésem lenne feléd: Miért vállaltad el ilyen feltételek mellett?
...egyébként eddig még nem fogtam fel kristálytisztán, hogy Neked mi a szereped ebben a valkürben és mégis milyen infót várnál el a tisztelt egybegyűlttől. ::)

Nem elérhető egy a sok közülTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Válasz #2 Dátum: 2014. December 28., 13:45:42 pm »
Mert hülye vagyok, az egészben a legszebb , hogy valójából dühömben fogadtam el a melót ez a saját önkormányzatom területén történt(vagy épp történik) mióta a mostani jegyző van itt egy olyan cég viszi el az összes pályázatot akinek az eredeti szakterülete
vizes árkok és szerelő aknák kivitelezése volt, a tudomásom szerint mai napig alvállalkozókat alkalmaz az ilyen irányú melókra. Arra lettem volna kíváncsi ma minden felé megoldják hogy a helyi vállalkozók labdába se rughassanak vagy csak ezt is én fogtam ki. A másik ezeket a pályázatokat senki nem ellenőrzi utólag ? Kiírják elköltik a lóvét oszt kész? Vagy csak én gondolom úgy hogy egy villanyszerelésnek főleg ahol ennyi a pénz nem így kéne működnie? Mégis csak villanyszerelésről van szó ráadásul kiemelt fontosságú épület tele gyerekekkel, nincs ennek valami módja hogy normálisan elvégeztessék a meló?

Nem elérhető zsizsi

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 47
Re:Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Válasz #3 Dátum: 2014. December 28., 16:18:17 pm »
Szia!

Érdeklődéssel olvastam amit írtál...Szerintem az olyan jellegű munkánál amiről szó van kellene lennie szakági (elektromos) műszaki ellenőrnek is! Annak a kutya feladata ellenőrizni és menet közben "belenyúlni" a kivitelezésbe az adott (jogis, stb..) keretek között. Feltételezem hogy volt szakági műszaki ellenőr.....
Szerény jómagam nem szoktam megengedni hogy ilyen (olyan?) jellegű kontárkodás kerüljön beépítésre az adott
épületbe. Egy jó terv, illetve folyamatos jelenlét a kivitelezésnél akár csodákra is képes. Jellemzően most már letisztulni látszik a szakma, a kivitelezők nagy része megértette hogy korrekt munkával lehet boldogulni a piacon.

Én a helyedben megkérdezném az intézmény vezetőjét vagy üzemeltetőjét ill. tulajdonosát, fenntertóját hogy a jogszabályoknak illetve szabványoknak megfelelően elvégeztette-e a szükséges karbantartásokat, felülvizsgálatokat?
(tuti nem az elmondottak szerint)
Ez egy jó kiinduló pont lehet a Jegyző úr irányába:)
Például az alábbiakra gondolok:
Első ellenőrzés..191/2009 (IX.15 korm.rendelet----Általánosságban
                        8/1981. (XII.27) IpM.rendelet (KLÉSZ) ---Érintésvédelem
                        14/2004 (IV.19) FMM rendelet ---Érintésvédelem
                        MSZ HD 60364-6:2007
 
                        - 28/2011.(IX. 6.) BM r. (OTSZ) 226.§ (1)a), b) bekezdése----Villámvédelem
                           MSZ EN 62305-3:2011 (7. fejezete)
                           MSZ EN 62305-4:2011 (9.3. fejezete)

Rendszeresen ismétlődő, azaz időszakos felülvizsgálat:
• ÉRINTÉSVÉDELEM:
8/1981. (XII.27.) IpM r.(KLÉSZ) 23.§, 26.§ (4) bek. és 27.§-a - 14/2004 .(IV.19.) FMM r. 5/A.§ (3) bekezdése
MSZ HD 60364-6:2007(62. fejezete)

• SZABVÁNYOS ÁLLAPOT:
28/2011. (IX.6.) BM r. (OTSZ) 212., 213. és 214.§-a   MSZ HD 60364-6:2007 (62. fejezete)

• VILLÁMVÉDELEM:
28/2011. (IX.6.) BM r.(OTSZ) 226.§ (1)c), d) bek. és 228.§-a 
MSZ EN 62305-3:2011(7. fejezete)
MSZ EN 62305-4:2011(9.3. fejezete)

Javasolt bekérni az előző jegyzőkönyveket, minősítő iratokat, stb...
Gyanítom ilyenekkel nem rendelkezik az intézmény.

Röviden erre gondoltam


Üdv.:
Zsizsi


Elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Válasz #4 Dátum: 2014. December 28., 19:11:56 pm »
A kapcsolatok kapcsolata sok mindenre jó  ;D. Egy munka elvállalásakor előre kell tisztázni a tényeket és feladatokat, mert különben baleknak használnak fel, illetve veled vitetik el a felelősséget. Erre nagyon oda kell figyelni.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Válasz #5 Dátum: 2014. December 28., 22:45:01 pm »

Nem teljesen világos számomra.
Egy ilyen beruházásnak lennie kell dokumentációjának, ami tartalmazza a villamos tervet is. Itt egy vállalkozói szerződésnek kellett volna létrejönni, ami természetesen írásban történik, abban rögzíteni a feladatokat a Megrendelő és a Vállalkozó részéről.
A villamos kivitelezés végén - műszaki átadásra - el kell végezni a villamos berendezések első felülvizsgálatát. Amennyiben az első felülvizsgálat bármilyen hiányosságot tár fel, akkor minősítő iratot kiállítani nem lehet. Ilyenkor a felülvizsgáló a feltárt hiányosságokról hibajegyzéket készít, ezt adja át. Míg a hiányosságok nincsenek kijavítva, nincs műszaki átadás. A hiányosságok kijavítása után új ellenőrzés történik - ÉVF, EBF, VVF - és ha minden hiba javításra megtörtént, a felülvizsgáló akkor adhat ki minősítő iratot. Ez a műszaki átadásra kiállított minősítő írat viszont egyetlen hiányosságot sem tartalmazhat. Ha valaki a fennálló hiányosságok ellenére ezt kiadja, akkor az felel a villamos biztonságtechnika megfelelőségéért.
Később nincs visszaút, hogy még egy javítás, még egy felülvizsgálat, majd még azt is ellenőrizni. ;)
Egy kicsit szigorúbban kell eljárni, még akkor is, ha a jövőben arról a területről munkára nem számíthatunk.
Nem szabad mindent elvállalni a jövedelem érdekében.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető egy a sok közülTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Válasz #6 Dátum: 2014. December 29., 12:37:31 pm »
A kiírás teljes körű felújítást tartalmazott, jegyzőkönyvet csak a kivitelező részéről hosszas vita után kapott az igazgató(jelzem nem első felülvizsgálatot csak szimpla év)ez is csak pár mérést tartalmazott, se szigetelés mérési jegyzőkönyv se az ÁVK működésének a vizsgálatáról a jegyzőkönyv.
A kiírástól az elvégzésig kb 2 hónap telt el , mikor kértem a dokumentációkat ami alapján átvették a munkát a jegyző megtagadta a kiadásukat, azzal a felkiáltással nem vagyok jogosult a dokumentumok megtekintésére így még az se tudom volt-e villamos kivitelezésről terv(jelzem 2009 ekkor még a közbeszerzéses eljárások minden részletét
kilehetett kérni a törvény szerint). Mára ez a dolog egyébként is tárgytalan hisz eltelt pár év. Engem inkább az érdekel van-e valamilyen hivatalos út amivel egy ilyen kivitelezést hivatalosan meglehet-e buktatni. Hisz írtam a napokban ugyan ez a cég egy orvosi rendelőt újított fel az önkormányzatnál és mint írtam , első ránézésre is vannak érdekességek. Védőszonda leütve a gázcső mellé ebből csinálva egy EPH hilti szalaggal szerelve, 6-os csavar az EPH osztó .Vagy egyszerűen ezt így megtehetik és kész?

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.540
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Válasz #7 Dátum: 2014. December 29., 20:35:13 pm »
Már meg is bukott. ;)
...és ez csak a jéghegy csúcsa lehet.

Nem elérhető zsizsi

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 47
Re:Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Válasz #8 Dátum: 2014. December 29., 20:45:37 pm »
Továbbra is kérdés hogy a szakági műszaki ellenőr hogy vette át a munkát!!
Volt-e egyáltalán, gondolom igen mert közbeszerzéses lehetett a project.....
Szerintem ezek nyílvános adatok, így nem tegedhatják meg a betekintést Tőled. Hivatalosan kérni kell levélben hogy Te szeretnél
ezekbe betekinteni....Erre cca. 21 napjuk van hogy megválaszolják.
A szakági kivizelező illetve aki kiállította a jegyzőkönyveket , minősítő iratokat jogosult volt-e erre. stb....

A jegyzőt meg takarékra kell venni, azt hiszik hogy minden vidéki suttyó és buta.

Van egyéb más út is ami hivatalos és legális, de akkor olyan kavinát indítanál el ami ajajajaja.


Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Műszaki ellenőrzések a gyakorlatban
« Válasz #9 Dátum: 2014. December 29., 21:02:50 pm »
Hát gyerekek, ez ám a tipikusch Magyarosch á'la real vidék! Itt azt képzeli a jegyző "úr" , hogy mint a Mikszáthi regényekben, ő a helyi döbrögi, élet-halál ura, aki persze egyből hátralépne 2-3 lépést, sőt még el is tűnne, ha ne adj Isten, az egyik gyerkőc és/vagy tanerő véletlen közelről megismerkedne a paksi feelinggel, majd utána ő hörögne a legvéresebb szájjal, hogy de márpedig feszítsék keresztre a "mocskos-szemétláda" gyilkos villanyászt, aki nyilván "kilóra vette" a papírjait, minősítéseit, stb. Figyu, sztem hagyd a francba az egész melót, mert nem ér, nem érhet meg egy ekkora permanens para még több 100ezret sem, nemhogy ?80 rugót?, amennyiért bevállaltad!
Legyen ez a bukó egy jó lecke, hogy a késöbbiekben csak és kizárólag részletesen megírt szerződéssel, a betonfalig elmenve az elvárásaiddal lépj bele az ilyen és ehhez hasonló elaknásított területre, pláne amennyiben van családod, gyerekeid, mert nem hinném, hogy szívesen mennének vmelyik böribe, látogatni az édesapjukat, aki csak "jót akart tenni" és ezért sk helyezte el a nyakán a kötelet...

Felhasználók, akik megköszönték:


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
134 Válaszok
62029 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Január 01., 16:58:55 pm
írta S/K
0 Válaszok
1839 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. Augusztus 22., 20:56:16 pm
írta nova
7 Válaszok
3825 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Augusztus 26., 13:01:13 pm
írta metrigraf
3 Válaszok
3367 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Október 14., 23:59:07 pm
írta flatskerrobert
20 Válaszok
10692 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Február 10., 14:17:07 pm
írta gaga1958