• Villamos felülvizsgálatok minõsítõ irataiban elõforduló hiányosságok és hibák 5 3
Jelenleg:  

Szerző Téma: Villamos felülvizsgálatok minõsítõ irataiban elõforduló hiányosságok és hibák  (Megtekintve 26067 alkalommal)

Nem elérhető novaTopic starter

 • Fórum rendezgetõ ***ADMIN***
 • Global Moderator
 • Megszállott
 • *
 • Hozzászólások: 3.461
 • Nem: Férfi
  • Villanyszerelõ magazin
A villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok során milyen hibákkal találkoztatok jegyzõkönyvekben? A másik témában olvastam a Safety kolléga hozzászólását, gondoltam ebbõl is jó téma lehet, hogy ne térjen nagyon el az eredeti témától a másik topik, így ezt a témát is meg lehet beszélni.

Idézetet írta: Safety
Jut eszembe, tavaly találkoztam olyan érintésvédelmi jegyzõkönyvvel, ami 2010-ben készült új létesítésre és a kolléga még egyszerû és fokozott érintésvédelmet, hidegpadló-melegpadló kifejezéseket használt, melyet már az 1986-ban kiadott MSZ 172 sem tartalmazott!

Úgy gondolom hasznos lehet ez másoknak is, hogy mire érdemes odafigyelni jegyzõkönyvek készítésénél és kiértékelésénél.  ;)

Villanyszerelõ fórum szabályzat - Kezdő fórumozók figyelmébe! - Közlemények

Privát üzenet funkció nem szakmai kérdések megválaszolására van fenntartva!

Nem elérhető Safety

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 152
 • Nem: Férfi
  • Electric Safety Team
A körülményekhez képest viszonylag kevés minõsítõ irat kerül a kezembe a konkurencia keze alól, de olyankor jókat szoktam rajtuk derülni és/vagy bosszankodni.
A leggyakoribb hiányosság (havonta több tízet látok ilyet), hogy kommunális létesítmények érintésvédelmét felülvizsgáló minõsítõ iratban a következõ felülvizsgálatig három évet adnak a kollégák, holott ez nyilvánvalóan a KLÉSZ alá tartozó létesítmények esetében hat év. (A 14/2004.(IV.19.) FMM rendelet, 5/A. § (3/c) bekezdésében szerepel a hat év gyakorisági idõ)

Az okát nem tudom pontosan. Lehet, hogy valaki így akar gyakrabban munkához jutni, vagy csak egyszerûen tudatlanság miatt, de véleményem szerint a korrektség a legfontosabb mindenekelõtt.
Ezzel ugyanis elég kellemetlen helyzetbe lehet hozni mondjuk egy óvodát, amely elég szûkös keretekbõl gazdálkodik, és lehet hogy a játékok beszerzésére fordítandó összeget kell megkurtítani egy figyelmetlen (vagy telhetetlen) ember miatt.

Mielõtt valaki rázendít, hogy a hat év gyakoriság ritka és az a jó, ha háromévente van felülvizsgálva egy intézmény a biztonság érdekében, ezzel egyetértek. De! A felülvizsgáló akkor sem szabhat meg rövidebb határidõt, ha ezt jószándékkal teszi, hanem csak javasolhat, és ezt a tulajdonosnak, üzemeltetõnek kell eldöntenie. Kényszeríteni, megtéveszteni nem szabad!

A további hibákkal kapcsolatos észrevételeimet egy késõbbi hozzászólásban teszem meg, egyenlõre erre várom a reakciókat.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Zappa

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 58
Tisztelt kolléga.Egész pontosan az áll az említett rendeletben,hogy 6 évente szerelõi ellenõrzéssel.Az nem felülvizsgálat.A "d"pontban pedig leírja,hogy 3 évente szabványossági felülvizsgálat.

Nem elérhető Safety

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 152
 • Nem: Férfi
  • Electric Safety Team
Kedves Kolléga!

Természetesen ezt pontosan tudom. De Ön mit akart ezzel mondani? Gyanítom Ön is az általam leírtak közé tartozik. A kommunális létesítmények esetében csak az elsõ érintésvédelmi felülvizsgálatnak kell szabványossági felülvizsgálatnak lennie. Ennek birtokában, ezt követõen hat évente szerelõi ellenõrzést kell végezni, amit bármennyire is szörnyûen hangzik, de minden erõsáramú végzettségû szakember elvégezhet. Nem szükséges hozzá felülvizsgálói bizonyítvány. A rendelet 5/A.§ 3/d pontja az egyéb berendezésekre általában ipari környezetre vonatkozik. A kommunális létesítményekben nem kell három évente szabványossági felülvizsgálatot végezni bármennyire is fáj ez Önnek!  Ha nem hiszi járjon utána.

Nem elérhető Zappa

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 58
Köszönöm az általánosítást,de valamit nem tud.Én elsõsorban tûzoltó vagyok csak van egy vállalkozásom ami felülvizsgál is.Egyetlen egyszer sem kértünk még érintésvédelmet kommunálisoktól.Ha a felülvizsgáló el tudja adni akkor az az õ dolga,kárt nem csinál.A miskolci paneltûzig igazából békén hagytuk a magánembereket.De változnak az idõk felülrõl módosítják az ellenõrzési tervet,most a panel és a szórakozóhelyek a fõ célpontok. Ha valakit meg fog rázni az áram egy panel fürdõkádjában egy hiányzó eph miatt akkor rendeletváltozás és azt is kellesz kérni de még most nem.

Üzenet összefûzve: 2011. Augusztus 21., 15:54:18 pm
A topic eredeti témájához visszatérve én rengeteg rossz jegyzõkönyvet olvasok,de sajnos nem mondhatok róla semmit mert jogszabály sértenék.De általánosságban az általában elõforduló hibák a következõek:
-Érvénytelen szabványra lehet hivatkozni de ehhez jó lenne tudni a hatályosságát.Meddig volt hatályos:Utána nem fogadom el.
-A visszavont rendeletekre,jogszabályokra nem illik hivatkozni.
-Villámvédelemnél én is meg tudom határozni a tetõ,a köritõfal stb.anyagát.Találtam olyan VV-t amiben minden épület T2-K2-volt,pedig a valóságnak semmi köze nem volt hozzá.Az 2009 óta épült épületekre nem illik ráírni a MSZ 274-et.Akinek nincs meg a 62305-ös az hivatkozzon az OTSZ-re.
-Erõsáramnál ha teleírja a jegyzõkönyvet súlyos hibákkal,ne engedje át.Én úgyis ragaszkodni fogok a hibajavításhoz.
Sorolhatnám de az állásommal játszok.
Talán a legsúlyosabb dolog az ha azt látom egy jegyzõkönyvben,hogy képben sincs a leírt dolgokról.És amikor bekérem az EBF,RB vagy VV jogosultságáát igazoló bizonyítványt akkor derül ki,hogy sohasem volt de mivel mester neki lehet.Na erre van egy olyasmi,hogy gondatlanságból elkövetett ..............!

Nem elérhető Safety

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 152
 • Nem: Férfi
  • Electric Safety Team
Kedves Zappa!
Nem kívántam megbántani. Tudom, hogy Ön kicsoda, hiszen a konkurencia fórumán, ahonnan átjöttem ott is aktív fórumozó volt csak ott a teljes hivatalos nevével szokott írogatni. Mivel Ön hivatásos tûzoltó csak rendes ember lehet  ;) ez nem kérdés. Viszont akkor azt is tudja, hogy az érintésvédelem -mert jelenleg arról beszélünk -  nem tartozik a Tûzoltóság illetékességi körébe, tehát nyugodtan beszélhet róla. Ezzel a mondatával viszont nem értek egyet, idézem:  "Ha a felülvizsgáló el tudja adni akkor az az õ dolga, kárt nem csinál." Szerintem nem az Õ dolga hogy át tudja-e verni a megbízót vagy sem. Tekintettel arra, hogy a megrendelõk laikusok, nem tudják az ide vonatkozó elõírásokat. Továbbra is az a véleményem, hogy a korrektség mindennél fontosabb. Azzal is egyetértek, hogy minden épületnek -magánlakásokat is beleértve - rendelkezni kellene érvényes érintésvédelmi felülvizsgálattal hiszen az ördög nem alszik.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.032
  • Villanyszerelõ
A félre értelmezések abból adódhatnak, hogy a korábbi MSZ 172/1 szerint munkahelynek minõsülõ létesítményeknél alkalmazták a 3 évenkénti felülvizsgálatot. Például maga az óvoda akkori fenn tartója írta elõ a 3 évenkénti ellenõrzéseket. Itt fogalmon van a hangsúly-, vagyis mit érthetünk a lakó és kommunális épületeken- ez dönti el a gyakoriságot. Ez nem lehet kérdés. Idézve az MSZ 172/1 akkori elõírásaiból:
„5.1.1.4. Rendszeresen legalább a következõ idõszakonként:

- kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évenként;
- áram-védõkapcsolókon és a korábbi szabványok alapján létesített feszültség-védõkapcsolókon havonta;
- munkahelyek villamos berendezésein, ha a (vállalati) munkavédelmi szabályzat intézkedik, akkor az ott elõírt gyakorisággal;
- a KLÉSZ hatálya alá tartozó helyek villamos berendezésein legalább 6 évenként.
További idézet a jelenleg érvényes 14/2004.(IV.19.) FMM rendeletbõl:
5/A. § (1) A kisfeszültségû erõsáramú villamos berendezés közvetett érintés elleni védelmének (érintésvédelem) ellenõrzõ felülvizsgálatáról és idõszakos ellenõrzõ felülvizsgálatáról a munkáltató - a 4-5. §-ban foglaltaktól eltérõen - a berendezés szerelõi ellenõrzésének, illetve szabványossági felülvizsgálatának keretében gondoskodik.
(2) Az ellenõrzõ felülvizsgálatot az üzemeltetés megkezdését megelõzõen, valamint az érintésvédelem bõvítése, átalakítása és javítása után a szerelés befejezõ mûveleteként kell elvégezni szabványossági felülvizsgálattal.
(3) Az idõszakos ellenõrzõ felülvizsgálatot legalább a következõ gyakorisággal kell elvégezni:
a) áram-védõkapcsolón havonta szerelõi ellenõrzéssel;
b) kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évenként szerelõi ellenõrzéssel;
c) a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981. (XII. 27.) IpM rendelet alkalmazási körébe tartozó villamos berendezéseken 6 évenként szerelõi ellenõrzéssel;
d) egyéb villamos berendezéseken 3 évenként szabványossági felülvizsgálattal.
Jelenleg is elõfordul, hogy maga megrendelõ kéri a 3 évenkénti ellenõrzést, mely a cég belsõ utasításában teszi kötelezõvé. Ilyenkor belsõ utasítás szerint járunk el, ami a rendelettõl szigorúbbnak számít. Teljesen igaz az a felvetés, hogy 6 évente kell ellenõrizni. Ezt rá kell bízni a cégekre, hogy a rendelettõl eltérõen növelik-e a biztonsági szintet, vagy a rendelet szerint járnak el.
 De valóban nagyon sok lakó és kommunális épületnél nincs elvégezve az érintésvédelmi felülvizsgálat.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Zappa

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 58
Tavaly felújítottam egy pár 40 éves panelt.Átadás óta semmit hozzá nem nyúltak.A megrendelõ csak a közös helyiségek hálózatát kívánta rendbe tetetni, de jöttek a lakók is egyéni panaszokkal.Általános jelenség hogy a hûtõ,mosógép,mikró ráz.Földelés semmi,nullpotenciál rögzítés semmi.Ezért mondom azt,hogy rossz gyakorlat az hogy nem teszik kötelezõvé a felülvizsgálatot a kommunálisoknál.Ennél rosszabb az a gyakorlat,hogy a villámvédelmet ha megbukott nem tetetik rendbe hanem levetetik.Az OTSZ is bután fogalmaz amikor azt mondja,hogy nem kötelezõ.Inkább tegye hozzá hogy nem kötelezõ de ajánlott.Most is van egy ilyen munkám sajnálják a 300e-ret a villámhárítóra inkább szedjem le a vas áráért.Kerek perec megtagadtam,ha egy-két villám átrendezi a tetõjüket és a villamos berendezésüket akkor már hiába sírnának.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.032
  • Villanyszerelõ
A minõsítõ iratok tartalmi és formai elemeirõl a kezdeti szabványoktól kiindulóan voltak leírások, hogy hogyan nézzen ki. Ugyanígy a felülvizsgálói tanfolyamokon is volt lehetõségünk megismerni, hogy hogyan nézzen ki egy minõsítõ irat tartalmilag és formailag. A felülvizsgálatok során a gyakorlatban sok elõzõ minõsítõ irattal találkozunk. Ezeket áttanulmányozva látható és jó ötleteket alapján mindig van lehetõségünk alakítani a minõsítõ iratainkat. Így a gyakorlatban nagyon sok minõsítõ irat egyedi kialakítású, ami adott esetben megfelel a vonatkozó követelményeknek is. De ettõl eltérõen léteznek valaki által kitalált minõsítõ iratok is, melyeket átmásolnak és alkalmaznak a kollégák. Ezzel nincs semmi bajom. De az már nagyon zavar, hogy vannak kollégák, akik az elõzõ minõsítõ irat tartalmát át másolják és szúró próbaszerûen egy két helyen mérnek. Õk eltöltenek a helyszínen egy fél napot, míg én több napot dolgozok egy ehhez hasonló munkán. Vagyis ezzel azt akarom érzékeltetni, hogy a konkurencia nagyon lemegy az árral, és hanyag munkát végez, mivel nem szánja rá a szükséges idõt. Inkább felvállalja a kockázatot csak, hogy legyen munkája. Na, ezek a kollégák nem követik a jogszabályokat és szabványokat. Az elõzõ hozzászóló az érintésvédelmi hiányosságokat említi, ez teljesen így van sok esetben. Sõt azt tapasztalom, hogy egyre kevesebben rendelnek felülvizsgálatot a költségek miatt.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Zappa

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 58
Egy ilyen kollégánknak most lesz egy pár álmatlan éjszakája.Leégett egy cég, százmilliós kár.A tulaj a jegyzõkönyvekkel védekezik.A kirendelt szakértõ nem talál egyezést a jegyzõkönyvben leírtak és a valóság között.És itt nem nagyon fog bejönni a "a felülvizsgálat a jelen helyzetet értékeli" szöveg.Én beleolvastam a nullás jegyzõkönyv,az idõszakos felülvizsgálati és a tûzvizsgálati jelentésbe,a szaki kint sem volt a helyszínen,nem is mért semmit,a szobájában megírta a jegyzõkönyvet,bezsebelte a pénzt,most meg lehet mindene elúszik.Biztos megérte?

Felhasználók, akik megköszönték:


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
0 Válaszok
626 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 05., 13:58:45 pm
írta nova
2 Válaszok
1995 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. November 11., 09:32:35 am
írta Novill
0 Válaszok
1413 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Október 12., 19:11:57 pm
írta Novill
10 Válaszok
739 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Január 14., 08:59:52 am
írta Novill
3 Válaszok
327 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Január 17., 20:50:09 pm
írta Fecó