• Aggregátor 5 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Aggregátor  (Megtekintve 4701 alkalommal)

Nem elérhető Makai I.Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 3
Aggregátor
« Dátum: 2014. Február 09., 12:58:35 pm »
 Üdv mindenkinek!

Aggregátorral kapcsolatban kérdeznék: rájuk is érvényes, hogy a gyártási idejüknek megfelelő szabvány érvényes a bevizsgálásukkor? Tehát: 1970-es években gyártott aggregátor 2014-es üzemeltetésekor kell-e ÁVK?

A választ előre is köszönöm!   M.I.

Nem elérhető tothgyula

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 413
 • Nem: Férfi
 • tothgyula
Re:Aggregátor
« Válasz #1 Dátum: 2014. Február 09., 15:11:55 pm »
Igen kell RCD.A MSzHD60364-7-717:2005/2010 szabvány irja elő.Mobil vagy szállítható egységek.De a MSzHD60364-7-704:2007 Építési és bontási területek vill.berendezései is érvényesek lehetnek a jelen esetben.Üdv:TothGyula felülvizsgáló

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 662
Re:Aggregátor
« Válasz #2 Dátum: 2014. Február 09., 20:12:01 pm »
A 1981-82 környékén alkalmazott szabály az volt (régebbiről nem tudok,) hogy egy táplált berendezés  vagy gép esetén elég az agregátor beépített védelme (feltéve ha van,) amennyiben hálózatra csatlakozik akkor annak kell bíztosítani a szabványos (előírt) érintésvédelmi feltételeket. Néhány éve egy 120 lakásos épület ideiglenes áramellátását kellett bíztosítani a szolgáltatónak transzformátorcsere miatt, akkor láttam a csatlakoztatásnál még a szondát sem szúrták le ami a géptestet földeli, csak egy négyerű kábellel bekötötték a transzformátor helyére a kábel mellett meg egy lapos "kígyóbőr"kötötte össze a tr. állomást az agregátorral. Gondolom ez volt a TE fantom és az aregátor csillagpontjára, (nullájára) volt kötve. A kötésszekrénybe nem volt betekintési lehetőségem. Ez az agregátor állítólag 55 kW-os volt, én a liftek fázissorrend helyessége miatt voltam érintett meg néhány épületgépészeti egységet kellett kiiktatni és lépcsőházanként tájékoztatni a lakókat, hogy mi fér bele a lakásonkénti kb. 300 W-ba, hogy a liftek is üzemelni tudjanak.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető tothgyula

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 413
 • Nem: Férfi
 • tothgyula
Re:Aggregátor
« Válasz #3 Dátum: 2014. Február 15., 16:31:30 pm »
Mostmár jogszabályt is idézek: 14/2004.(IV.19.) FMM rendelet, módosítva a 22/2005.(XII.21.) FMM rendelettel,7§.b. pontja írja "A munkaeszköz elégítse ki a sugárvédelmi, villamosbiztonsági, és ergonómiai követelményeket, ill. használata ne vezessen kóroki tényezők kialakulásához". Tehát ez nem szabványelőírás ami ÖNKÉNTES, hanem kötelező jogszabályi előírás! Vannak egyedi engedmények és tiltások, amikor kifejezetten TILOS RCD alkalmazása. Pl. öntőműhely. Üdv: TothGyula

Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 662
Re:Aggregátor
« Válasz #4 Dátum: 2014. Február 16., 11:34:50 am »
Beleolvastam néhány  agregátor használati útmutatójába, márka és ípus nékül  közlöm a legtöbbet "huhogó" gépkönyv villamos vonatkozású előírásait és intelmeit.
• A munka megkezdése előtt végezzen próbaüzemet. Győződjön meg róla, hogy az áramfejlesztő, valamint a villamos eszközök, vezetékek és a csatlakozóki  hibátlanok és sérülésektől mentesek. Ezzel megelőzhetők a balesetek, illetve a műszaki hibákból eredő károk.
• Győződjön meg róla, hogy az áramfejlesztő kimeneteihez semmilyen fogyasztó nem csatlakozik! Ha lehetséges, földelje az áramfejlesztőt. Az áramfejlesztő generátor háromfázisú (400 V-os) szabványos ötcsapos csatlakozóaljzattal van ellátva, 3x10A védőkapcsolóval, 5 kVA névleges teljesítménnyel, illetve három független egyfázisú (230V-os) csatlakozóaljjal, 2 kVA névleges teljesítménnyel. Az áramfejlesztőket 230/400V-hoz való 3x10Aes védőkapcsoló biztosítja hosszú távú túlterhelés, valamint a fogyasztók rövidzárlata ellen. Amennyiben az áramszolgáltatás működés közben megszűnik, ezt a védőkapcsoló lekapcsolása is okozhatja. Ebben az esetben rövid ideig várjon, iktassa ki a túlterhelést vagy a rövidzárlatot okozó fogyasztót, majd a leoldott védelmet kapcsolja vissza. Vegye figyelembe az áramfejlesztő maximális teljesítményét.
• A motor beindítása előtt mindig kapcsolja be a védőkapcsolót, ha ezt az adott konstrukció lehetővé teszi.
• Az áramfejlesztőhöz csak tökéletes állapotban lévő, semmilyen működési rendellenességet nem mutató berendezéseket szabad csatlakoztatni. Amennyiben a fogyasztón bármilyen meghibásodás jelei észlelhetők (szikrázik, beszorult, nem indul be, túl hangos, füstöl stb.), azonnal kapcsolja ki a berendezést vagy az áramfejlesztőt. Ezután szüntesse meg a fogyasztó csatlakoztatását, majd hárítsa el a hibát.
• Kizárólag tökéletes állapotban lévő, megfelelő üzemi feszültségű (230V/50Hz) berendezéseket csatlakoztasson.
• Az áramfejlesztőt semmilyen körülmények között sem szabad a meglévő, fix elektromos áram hálózatára ideiglenes áramforrásként rákötni. Kivételes esetben, ha a hálózatra történő csatlakoztatása ideiglenesen, alternatív jelleggel történik, a csatlakoztatást kizárólag szakképzett, az ilyen csatlakozások kialakításához megfelelő jogosultsággal és képesítéssel rendelkező villanyszerelő végezheti el, aki ismeri a hordozható áramforrások használatát, biztonságtechnikáját, valamint az érvényben lévő ide vonatkozó előírásokat, és meg tudja ítélni a közcélú elektromos hálózat és az ideiglenes áramforrás használata közötti különbségeket.
• Az érvényes jogszabályoknak megfelelően ---------
(MSz 10900:1970 és MSZ HD 60364-7-717:2005 elektromos berendezések felülvizsgálatáról szóló szabványok és egyéb rendelkezések) az áramfejlesztő generátorok időszakos érintésvédelmi felülvizsgálatát és ellenőrzését csak felülvizsgáló szakemberrel szabad végeztetni, azaz olyan személlyel, aki a törvényi előírásoknak megfelelő képesítéssel és felülvizsgálati jogosítvánnyal rendelkezik Az áramfejlesztők szakszerű üzembe helyezésének részeként az üzembentartó számára elengedhetetlenül fontos, hogy az előírásoknak megfelelően, valamint az üzemeltetés tényleges körülményeinek elemzése, illetve a lehetséges veszélyek felmérése alapján megtörténjen az áramfejlesztők megelőző karbantartási munkálataira, érintésvédelmi felülvizsgálatára és rendszeres balesetmegelőző oktatásra vonatkozó ütemterv kidolgozása.

Nem elérhető pgz

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 70
Re:Aggregátor
« Válasz #5 Dátum: 2014. Február 16., 16:31:45 pm »Megnéztem az érvényben ?? levő MSZ 2364-551:1999 kisfeszültségű áramfejlesztők  szabványt.
551.1.1. Alkalmazási terület
Ez olyan kisfeszültségű villamos berendezésekre vonatkozik, amelyek áramfejlesztőket is tartalmaznak a teljes berendezésnek, vagy csak egy részének folyamatos vagy esetenkénti tápellátására.
Vagyis véleményem szerint beépített, vagy hozzáépített áramfejlesztőket tartalmaznak.
Az alapkérdésről, vagyis arról hogy a kereskedelmi forgalomban régóta kapható könnyen mozgatható / kb 1-5 kW / belsőégésű motorral hajtott  agregátorok időszakos felülvizsgálata során mit kell vizsgálni, és mi alapján kell minősíteni, eddig nem sok szó esett.
A termékeket a termékszabvány alapján gyártják, nekünk akkor mit kellene felülvizsgálni ??, azon kívül amit a gyári felszerelés tartalmaz.

Az esetek nagy többségében nincs beépített áramvédőkapcsoló, véleményem szerint ezt mi sem kérhetjük hogy építsék be. Az más kérdés hogy pl. építési területen a gépek / pl. betonkeverő, stb  /  csak áramvédős hálózatról üzemelhet.

Ha pl. egy betonkeverőt vizsgálunk ott sem kérhetjük az áramvédőkapcsoló beépítését, max megjegyezhetjük, hogy olyan építési területen miről kell üzemeltetni.

Tehát kis teljesítményű gyárilag áramvédőkapcsolót nem tartalmazó agregátornál a rendszer szigetelt, vagy testelt-földelt állapotán és ennek kapcsolatán a csatlakozó dugaszoló aljazatoknál ,  ennél többet nem sokat lehet vizsgálni.

Kíváncsi vagyok a többiek véleményére is, ezeket hogy vizsgálják, mit mérnek??
Nem elérhető czapi

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 534
 • Nem: Férfi
  • ElektroNord Kft. weboldala
Re:Aggregátor
« Válasz #6 Dátum: 2014. Február 16., 16:47:56 pm »
Megnéztem az érvényben ?? levő MSZ 2364-551:1999 kisfeszültségű áramfejlesztők  szabványt.
Üdv!

Az MSZ 2364-551:1999 szabványt vissza vonták 2012-10-01-én.

Helyette: MSZ HD 60364-5-551:2010
Kisfeszültségű villamos berendezések. 5-55. rész: A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Egyéb szerkezetek. 551. fejezet: Kisfeszültségű áramfejlesztők
van érvényben.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 662
Re:Aggregátor
« Válasz #7 Dátum: 2014. Február 16., 18:14:55 pm »
Jóestét !
Végsősoron egy telepítetlen (hordozható) agregátor egyenértékű egy leválasztó transzformátorral, tehát bíztonsági elem, amennyiben csak egy fogyasztót szolgál ki, de veszély tekintetében nem sokkal roszabb a helyzet több fogyasztó esetében sem, feltéve ha azok PE csatlakozóval rendelkeznek, mivel kettős és ellentétes sarkú (!) testzárlat esetén a hibáramok (az esetleg még csak nem is földelt) fantom PE vonalon fognak zárodni ez meg már csak az áramfejlesztő védelmi kompetenciája. Ezért hansúlyozza ki a használati útmutató a csatlakoztatott fogyasztókra az egyébként álltalános megfelelőségi előírásokat vagyis a védővezetők meglétét és csatlakoztatottságát. A dugaszoló aljzatba inzertálható hibaáramkapcsolók itt is mint másut alkalmazhatóak, amennyiben a szondaföld akár néhány kohmos ellenálással van a rendszerben reprezentálva így a meghibásodott kábelek és kettős szigetelésű és netán vizbe pottyant eszközök is védettek lesznek.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
14 Válaszok
7157 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Január 22., 20:44:30 pm
írta MM
17 Válaszok
7344 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. November 16., 01:45:34 am
írta Simon Endre
0 Válaszok
577 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 05., 13:57:31 pm
írta nova
0 Válaszok
742 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Október 14., 21:15:22 pm
írta nova
16 Válaszok
3528 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. December 10., 17:03:06 pm
írta nyaki