• Első felülvizsgálat 5 3
Jelenleg:  

Szerző Téma: Első felülvizsgálat  (Megtekintve 7336 alkalommal)

Nem elérhető Csaba765Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 1
Első felülvizsgálat
« Dátum: 2013. Szeptember 15., 13:37:45 pm »
Tisztelt felülvizsgálók!

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy az első felülvizsgálat végzésekor, illetve az érntésvédelmi felülvizsgálatkor mit kell megmérni. Pontosabban minden lámpatestnél, konektornál, gépnél, kell-e szigetelés ellenállást végezni? A védővezetős test és a fázisvezető között?
ez adott esetben több száz végpontot jelent. Ezt minden esetben el kel -e végezni?

Illetve a Hurokellenállást szintén el kell e végezni ugyan ebben az esetben minden konektornál, lámpatestnél, gépnél?

Vagyis minden végpontnál két mérést kell-e végezni egy hurokellenállást és egy szigetelés ellenállást is.

Ha ezek nem készek akkor érvénytelen a mérés?

köszönettel: Csabai

Nem elérhető recens

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 182
Re:Első felülvizsgálat
« Válasz #1 Dátum: 2013. Szeptember 15., 14:51:17 pm »
 Figyelmedbe ajánlom ezt az összefoglaló irományt.

http://tuzmegelozes.gportal.hu/portal/tuzmegelozes/upload/727650_1358954890_03937.pdf

Képekkel, táblázatokkal kiegészítve a VL szaklapokban is megtalálható részekre bontva visszamenőleg.

például:

Navigálás a változó előírások tengerében III. Most már tényleg horgonyt fel!

Talán ezzel kielégítő választ is kapsz a kérdésedre.

Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.031
  • Villanyszerelõ
Re:Első felülvizsgálat
« Válasz #2 Dátum: 2013. Szeptember 15., 15:38:09 pm »
A véleményem szerint egy új létesítmény használatbavételi eljárás keretén belül kérhetik az első ellenőrzést. Ezért az érintésvédelmi és tűzvédelmi villamos felülvizsgálatra célszerű koncentrálni. Lehet össze vontan is, de én személy szerint külön- külön minősítő iratot készítek. Gondolom ezzel nem követek el hibát. Gondoljunk bele a létesítmény első bizonylatai ezek induláskor. Fontos, hogy már a létesítéskor megfelelt a vonatkozó rendeletek és műszaki előírásoknak. Tehát ezzel tudja a tulajdonos és a kivitelező igazolni a megfelelőséget.
Csak, arra lehet kiadni bizonylatot ami elkészült felelősséggel. Ez a téma egyébként már volt korábban téma itt valahol.

Nem elérhető widoka

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:Első felülvizsgálat
« Válasz #3 Dátum: 2013. Október 08., 22:28:19 pm »
Tisztelt Kollegák!
Pontosítani kellene a kérdést.
1.-)Első felülvizsgálat, vagy érintésvédelmi felülvizsgálat. A metodika teljesen
     eltérő. Jogilag az "illetve" szó ést jelent.
2.-) Védővezetős hibavédelmi méréseknél hurokimpedanciát mérünk.

A fenti kérdésre kimerítő választ ad az MSZ HD 60364:2007 6.-dik fejezete.
Amennyiben az ott felsorolt vizsgálati módszerek szerint történt felülvizsgálat nem talál hibát, (egyet sem) akkor a berendezés rendeltetésszerű üzemeltetésre alkalmas.
A felülvizsgálatokat jogosult szakemberek végezhetik, igy nekik ismerniük kell az előírásokat.
Szép napot.

Nem elérhető recens

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 182
Re:Első felülvizsgálat
« Válasz #4 Dátum: 2014. November 30., 12:21:35 pm »
Első beüzemelési felülvizsgálatkor a felülvizsgálónak milyen mértékben szükséges a tűzgátló tömítéseket vizsgálni?

A legegyszerűbbre gondolok, adott egy helyiség ( „E” tűz.vesz.oszt) amibe gépészeti csővek, kábelek ki és belépnek egy vagy több szerelőnyilláson keresztül. Kivitelezés után ezeket nem tömitették, falazták be.
Ez kifogásolható vagy milyen mértékben kell ezzel foglalkozni.
Szabványok jogszabályok, hogy rendelkeznek?

Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.568
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Első felülvizsgálat
« Válasz #5 Dátum: 2014. November 30., 14:11:18 pm »


Az a véleményem, hogy ez nem kifejezetten az erősáramú berendezések felülvizsgálatához tartozik. Legyen az első, vagy időszakos felülvizsgálat.
A felülvizsgálat alkalmával ellenőrzöd, hogy a megadott tűzvédelmi osztálynak megfelelő-e a villamos berendezés. Ha nincs tűzgátló tömítés, ott azonos a légtér, és a besorolás!

Az előírások az alábbiak:
585. §A 28/2011.(IX.6.) BM rendelet (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) 585. § rendelkezik a tűz-, és füstgátló nyílászárók időszakos ellenőrzésének gyakoriságáról.

(1)       A tűzgátló és füstgátló ajtók, kapuk, függönyök önműködő csukódását havonta ellenőrizni kell. Az ellenőrzés elvégzését írásban rögzíteni kell. (Munkáltatói feladat.)

(2)       Az ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás, mérés során tapasztalt hiányosságokat, hibákat soron kívül javítani és a javítás elvégzését írásban igazolni kell.

(3)    A füstelvezető, légpótló nyílások nyílászáróinak szabad mozgását folyamatosan biztosítani kell, és e nyílásokat eltorlaszolni tilos. Az erre figyelmeztető tartós, jól észlelhető és olvasható méretű feliratot a nyílászárón el kell helyezni.

(4)    A füstgátló ajtókat “Füstszakaszhatár! Az ajtó önműködő csukódását biztosítani kell” felirattal vagy jelzéssel kell ellátni, tartós, jól észlelhető és olvasható méretű kivitelben.

(5)    A (3) és (4) bekezdés szerinti feliratokat, továbbá a hő- és füstelvezető rendszer, füstmentesítés eszközei működtetésére szolgáló kapcsolók feliratát – a magyaron kívül -idegen nyelven is el kell helyezni, ha ezt az építmény, építményrész használóinak nyelvismerete indokolja.

(6)    A tűzszakasz-határon lévő tűzgátló ajtókat “Tűzszakasz-határ! Az ajtó önműködő csukódását biztosítani kell” felirattal vagy jelzéssel kell ellátni, tartós, jól észlelhető és olvasható méretű kivitelben.

A 45/2011.(XII.7.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól. A rendelet a alábbiak szerint rendelkezik a karbantartást, javítást, beépítést végző személy meglétéről:

Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek, tűzgátló tömítések beépítését, javítását, karbantartását csak érvényes tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy végezheti.

A 45/2011 (XII. 7.) BM rendelet 1. számú mellékletében felsorolt foglalkozási ágakban dolgozók tűzvédelmi szakvizsgát kötelesek tenni, valamint szakvizsgával kell rendelkeznie annak a vezetőnek (munkáltatónak) is, aki a felsorolt tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítja.

Nem elérhető recens

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 182
Re:Első felülvizsgálat
« Válasz #6 Dátum: 2014. November 30., 14:26:10 pm »
Ez konkrétan egy 4 emeletes panelházban van a pinceszinten.
Az otsz ezt írja.

4. Értelmező rendelkezések, tűzvédelmet érintő építészeti fogalmak

7. § E rendelet alkalmazásában:

15. Középmagas épület: amelyben a legfelső építményszint szintmagassága 13,65 m és 30 m között van. Ha a legfelső két szint egy rendeltetési egységet alkot, úgy a szintmagasság megállapításakor az alsó szint szintmagasságát kell figyelembe venni.

Kérdésem hogy hogyan kell a magasságot megállapítani? Mettől meddig kell mérni?

127. Épületgépészeti és villamos vezetékek beépítése

376. § Középmagas és magas épületben a falon vagy födémen átvezetett épületgépészeti és épületvillamossági vezetékek átvezetési helyein a nyílásokat tűzgátló tömítéssel kell ellátni, amelyek tűzállósági határértéke legyen azonos a szerkezetre előírt tűzállósági határértékkel.
377. § (1) Kétszintesnél magasabb épületekben az épületgépészeti és épületvillamossági szerelőaknákat úgy kell kialakítani, hogy az aknákat szintenként, a födémek vonalában a födémre vonatkozó tűzvédelmi követelményeknek megfelelő szerkezettel kell megszakítani, és az azon átvezetett épületgépészeti és épületvillamossági vezetékeket a vonatkozó tűzállósági határértéknek megfelelő tűzgátló tömítéssel kell ellátni.
(2) Ha az aknák az adott épület tűzállósági fokozatának megfelelő tűzvédelmi jellemzőjű tűzgátló szerkezetekkel körülhatároltak, az (1) bekezdésben szereplő, födémek síkjában lévő megszakítások elhagyhatók. Ekkor a tűzgátló kivitelű aknafalakat áttörő épületgépészeti és épületvillamossági vezetékek áttörésein a tűz átterjedését arra minősített műszaki megoldással kell megakadályozni, a légtechnikai vezetékeket pedig tűzgátló csappantyúval kell ellátni.
(3) Az aknákban szerelőnyílás szintenként csak az akna egyik oldalán létesíthető, abban az esetben, ha az aknafal és aknaajtó tűzvédelmi jellemzői eltérnek.
378. § (1) Közösségi vagy legalább középmagas épületben az épületgépészeti és épületvillamossági szerelvényeket, vezetékeket függőlegesen szerelőaknában kell vezetni.
(2) A lakó, ipari, mezőgazdasági és tároló épületek esetében az egyes építményszintek között és az A”-„B” tűzveszélyességi osztályú helyiségekben a határoló szerkezeteken (falakon, födémeken) átvezető szellőző vezetéket és egyéb, B-F tűzvédelmi osztályú vagy szigetelésű vezetékeket (ejtővezetékek, villamos kábelek és vezetékek) mind egyedi, mind csoportos elhelyezése esetén legalább A2 EI 15 minősítésű szerkezettel kell határolni a födém- és falátvezetések egyidejű tűzgátló tömítése mellett.

Üzenet összefûzve: 2014. November 30., 14:49:12 pm

Mettől meddig kell mérni?magyarul leforditva

Középmagas épületek: amennyiben a legfelső
használati szint padlója a környezeti terepszinttől
13,65 és 30,00 m közötti.

Viszont az EBF 2011 jegyzet 312 oldalon a jk mintákban szerepel az ellenőrzésük. 4.2 vizsgálatok g) pontja
csatolom az oldalt

Nem elérhető recens

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 182
Re:Első felülvizsgálat
« Válasz #7 Dátum: 2015. Április 04., 19:44:20 pm »
Üdv mindenkinek!

A villamos berendezések első felülvizsgálatának eredményéről készített minősítő iratra lehet valahol mintát koppintani?
Ez csak egy dokumentum vagy külön kell érintésvédelmit és „tűzvédelmit” is kiállítani?
A hatóságok mit fogadnak el ?

Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.568
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Első felülvizsgálat
« Válasz #8 Dátum: 2015. Április 04., 22:11:27 pm »

Az első felülvizsgálat minősítő irata tartalmilag és formailag nem különbözik az időszakos felülvizsgálat minősítő iratától.
A felülvizsgálat tárgyában rögzíted, hogy ELSŐ FELÜLVIZSGÁLAT.
Egy probléma van viszont, az esetben ha az első felülvizsgálat alkalmából bármilyen villamos biztonságtechnikai hiányosságot tapasztalsz, minősítő iratot nem adhatsz ki.
Ez esetben csak HIBAJEGYZÉK-et állíthatsz ki, melyben felsorolod a hiányosságokat.
Ha a javítások megtörténtek, csak az estben lehet kiadni MINŐSÍTŐ IRAT-ot.
A MINŐSÍTŐ IRAT-ban első felülvizsgálat esetén semmilyen hiányosság nem lehet rögzítve!

Nem elérhető recens

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 182
Re:Első felülvizsgálat
« Válasz #9 Dátum: 2015. Április 19., 20:03:27 pm »
Az MEE által kiadott 2 jegyzetek EBF és érintésvédelmi tartalmaz első (beüzemelési) felülvizsgálati jegyzőkönyv mintát.
Szerintetek, első felülvizsgálatkor mind a két jegyzőkönyvet el kell készíteni?

Azt nem tudom, hogy a Érintésvédelmi felülvizsgálók kézikönyve 2014 tartalmaz esetleg más mintát.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
0 Válaszok
4828 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Június 11., 21:33:25 pm
írta nova
13 Válaszok
3761 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Október 11., 20:50:35 pm
írta savair
6 Válaszok
1893 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Május 19., 21:18:54 pm
írta Fecó
3 Válaszok
1191 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Január 16., 17:49:19 pm
írta Tamás
5 Válaszok
1363 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Március 16., 23:33:29 pm
írta Simon Endre