• Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni? 5 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?  (Megtekintve 46697 alkalommal)

Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Dátum: 2013. Április 04., 19:12:55 pm »
A napokban gondolom a regisztrált villanyszerelők közül sokan kaptak levelet. Már nem emlékszem pontosan ( a  levelet meg már töröltem) az egyik kolléga a sérelmét írta le, hogy milyen nehézségeket okoz a mérőhely átvétele, lehibázták a munkáját. Gondolom ez a levél jutott valahogy el az áramszolgáltatóhoz. Erre ők is egy körlevelet írtak a regisztrál villanyszerelőknek, a levélben van a javaslatuk leírva. Erre a levélre néhány mondatban válaszoltam nekik. Néhány gyakorlati problémát leírtam ami gondot szokott okozni az átvételnél. Területenként eltérések vannak, nem informálnak bennünket. Míg a cég belső információra, utasítására hivatkoznak az átvevő kollégák, amiről nekünk nincs információnk. A képzéseken megkapott jegyzetek, termék katalógus és az MSZ 447 szabvány tartalma  lenne a mértékadó. Ezzel szemben eltérések vannak a gyakorlatban, sok olyan eset van ami sehol sincs leírva. Akkor honnan tudjuk, hogy mi a helyes megoldás.
Meghívást kaptunk néhányan az áramszolgáltatóhoz személyes téma átbeszélésre,hogy az átvételek kapcsán milyen problémák merülnek. Telefonom kerestek meg, elfogadtam a meghívást. De megmondtam nem kívánok egyetlen egy áramszolgáltatós kollégát sem bemártani, mert nekünk továbbra is dolgoznunk kell velük továbbra is.  A személyeskedés valószínű nem visz előre, ezért a konkrét műszaki eseteket kell felvetni, amire az áramszolgáltató keressen megoldást.
Ezért kérem a kollégákat a regisztrált vállalkozó rendszerrel kapcsolatos észrevételeit, gondjait és javaslatait tegyék meg a levélre válaszolva. Vagy itt a fórumon, vagy eljuttatva nekem. Ami összejön azt név nélkül ( sem regisztrált villanyszerelő, sem az áramszolgáltató emberének a neve, maximum esetleg a területet megjelölve de pontos cím nélkül) összegyűjtve továbbíthatom a szolgáltató felé ha van aki esetleg így gondolja.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Válasz #1 Dátum: 2013. Április 04., 20:05:38 pm »
Hűűű, Novill; te leszel a mi DonQuijote de Lamanchánk?  ;) És melyik áramász cégek hívtak meg? Mert, ha az e.on DÉDÁSZ is, akkor nekem lennének terület specifikus kérdéseim... Megmondom őszintén, teljesen elérzékenyültem az általad írottakat olvasva, hiszen ezek szerint emberszámba vesznek bennünket, hajlandóak leülni tárgyalni, egyeztetni, kíváncsiak a véleményünkre, javaslatainkra, vagy csak egy kutyakomédia szánalmas résztvevői, résztvevője leszünk, leszel? Boldog lennék, ha egyenrangú partnernek kezelnének bennünket, akik nem az ő esküdt ellenségeik, hanem nagyrészt olyan villanyászok, akik jéghideg profik, kenik-vágják a SZAKMÁT és nem azért vannak, hogy az ő áramukat mennél kifinomultabban lophassa az ügyfél! Nonsence, amit leművelnek pl egy mérőhely átépítés, felújítás, (új kiépítés) során, ha az ügyfél hajlandó áldozni akár több 100ezer Ft-ot arra, hogy a 30-40 éves faszekrényes, légvezetékes, mindenféle túlfesz védelem nélküli mérőhelyét átépíttesse földkábeles, tokozott túlfeszvédelmi egységet is tartalmazó szintén tokozott mérőhelyre. Mert ilyenkor aztán elgurul a gyógyszer és kitalálnak ám mindent; építtessél új kerítést 60x60-as betonoszlopokkal, mert oda kéne elhelyezni az új mérőhelyet, illetve ha 10m-nél nagyobb távolság van a kerítés és a ház kerítéshez legközelebbi falsíkja közt, akkor csak a kerítéshez kerülhet a mérő, ha pedig földkábelt szeretnél, mert esetleg olyanok a domborzati viszonyok, hogy a ház alacsonyabban van, mint az úttest, nos akkor az öregistent is rád verik. Pl az sem egyértelmű, hogy amennyiben hajlandó valaki még bővíteni is mondjuk a 3 fázisú betápját, annak akár egyik fázisát legalább 1 "mérettel", akkor mennyibe fáj a földkábel? Akkor valóban ingyenes az első 15 földben lévő méter? És a további méterek miért kerülnek 4000.- Ft + ÁFA összegbe, amikor a 4x25-ös Al földkábel olyan 500.- Ft méterenként, legalább is a Haluxvillnél, nekünk földi halandóknak, tehát az e.on valószínűleg ebből a listaárból kap alsó hangon 30%-ot! Én tudom, hogy meg kell terveztetni a kábel nyomvonalat egy külsős, szerződött partnerrel (ahelyett, hogy nekik lenne egy pár fős tervező csapatuk, akkor még az a pénz is náluk maradna!), van költsége az úttest alatti átfúrásnak (azt tényleg nem képes bárki elvégezni), az árok kiásásának (miért nem áshat a villanyász a jóváhagyott tervek szerint?), illetve a betemetésnek (na, ezt már végképp nem értem, hogy miért nem temetheti be a mérőhelyet kivitelező villanyász, hiszen a mért kábelek gödrét amúgy is ő ássa, ill temeti, illetve sok esetben valószínűleg maga az ügyfél?!  elfogadom, hogy fontosak a szabályok, a szabványok, de hogy mindegyik áramász cég mindegyik területi igazgatóságának mindegyik regionális kiskirálya mást és mást vár el, másért és másért ráncolja a homlokát, nos az már vérlázító!  :'(

Felhasználók, akik megköszönték:


Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Válasz #2 Dátum: 2013. Április 04., 20:40:21 pm »
Talán annyit még ehhez, hogy a megbeszélésig van még egy hét. Így gyűjtsük össze a hasznos előre mutató észrevételeinket, javaslatainkat. Ez lehet olyan amikor nem vettek át indokolatlanul a méretlen hálózat és mérőhely munkáit.  Mindezt úgy, hogy lehetőleg ne legyen személyeskedő és sértő. Javasoltam már nekik korábban, hogy regisztrált villanyszerelőknek küldjenek hírlevelet változásokról, a lehibázok munkák műszaki hiányosságait és megoldásait név nélkül lehetne ismertetni amiből mindnyájan tanulhatnánk, stb..

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Válasz #3 Dátum: 2013. Április 04., 21:36:22 pm »
a magam részéről nagyjából vázoltam, hogy mi is nyomja a lelkem, mármint e.on vonatkozásban,hiszen ELMŰ-ÉMÁSZ felségterületen tavaly nov óta nem készítettem mérőhelyet, azt pedig csont nélkül átvették! Igaz, "csak" egy 24h-s 3 fázisú Csatáris + "B"-s Dehn túlfeszvédelmis, késes biztis, tűzvédelmi főkapcsolós, tehát -az ELMŰ "csicska" cég emberei szerint- "profi" meló, így nem kellett aggódnom. De mert -sajnos- nem csinálok havi rendszerességgel mérőhelyeket, ezért ettől a sikertől nem dőlök hátra elégedetten... Azért azt javasolhatnád, hogy az áramász cégek agilisebb  területfelelősei, illetve technikusai azért regisztrálhatnának itt, hiszen akkor egyfajta interaktív fórum is lehetne ez a minden vitán felül -ezért more thanx; nova!- az ország legszínvonalasabb villanyász "kerekasztala". Természetesen, nem árjuk, nem várhatjuk el, hogy ezen cégek illetékes képviselői a szabadidejükben velünk fórumozgassanak, de az mindenképp hasznos lenne, ha 1-1 mindenki számára érdekfeszítő fontosságú témához hozzászólnának, tanácsokkal látnának el bennünket, csak azért, hogy ne legyenek "egzotikus" esetek...

Felhasználók, akik megköszönték:


Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Válasz #4 Dátum: 2013. Április 05., 11:12:46 am »
Örömmel látom  a hozzászólásokból, hogy a regisztrált villanyszerelői rendszer nagyon jól működik, mindenki elégedett. Nincsenek problémák az átvételeknél, az egységes műszaki szemlélet a gyakorlatban nagyon jól működik. Feltehetően ezt köszönhetjük az aktív szakmai képviselteinknek is , hogy minden rendben van mivel nagyon sokat fáradoztak ezért. Köszönjük nekik is.
Javaslatok, kérdések:
- a regisztrált villanyszerelőket hírlevélben értesítsék az őket érintő változásokról, egy időben az ÁSZ belső körlevelével.
- buborék táblák alkalmazhatóságának kritériumai.
- meglévő csatlakozó vezeték csere a fogyasztó kérésére mikor ingyenes.
- meglévő mérőhely felülvizsgálatánál az előírt követelmények.
- ha a túlfeszültség védelem beépítése elmarad a méretlen oldalon, de ha a mért oldalon beépítik, mik lehetnek a következményei a fogyasztóra ha a villámág árama tönkre teszi a fogyasztásmérőt.
- stb.
Helcs kolléga észrevétele bemásolva
Szeretném ha konkrét leírások készülnének az igénybejelentés életútjáról ha azt
-írásban
-személyesen állandó irodában
-személyesen fiók irodában indítják
Nagy szükség volna az írásbeli ügyintézés korrekt pontosítására hiszen vidéken sok időbe és pénzbe kerül az ügyfélszolgálati irodák látogatása.
A gazdasági-műszaki tájékoztatóban bekért dokumentumokat valójában kinek és mikor kell bemutatni elküldeni mert az abban szereplő "Legkésőbb a szerelést végző munkatársaknak" mondat nem helytálló.
Kellene egy minta az egységesen elfogadható csatlakozó műszaki dokumentációról, a nyomvonalrajzról és ezek szükségességéről, mert az az érzésem, hogy ezeket megrajzolom meg kitöltöm de senki nem nézi, mert a csatlakozócsere után viszik el a helyszínről. A fenti kérések ÉMÁSZ területről érkeztek.

- a regisztrált vállalkozói által használandó nyomtatvány letölthető és szerkeszthető legyen számítógépen.
- a lehibázott munkáknál a kifogásolás egyértelmű legyen, ha a szabványt érint akkor a szabvány pontokra pontos hivatkozás legyen, mert a kivitelező és átvevőnek is ismerni kell a szabványokat.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető helcs

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 176
Re:Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Válasz #5 Dátum: 2013. Április 05., 16:42:32 pm »
Szeretném ha konkrét leírások készülnének az igénybejelentés életútjáról ha azt
-írásban
-személyesen állandó irodában
-személyesen fiók irodában indítják
Nagy szükség volna az írásbeli ügyintézés korrekt pontosítására hiszen vidéken sok időbe és pénzbe kerül az ügyfélszolgálati irodák látogatása.
A gazdasági-műszaki tájékoztatóban bekért dokumentumokat valójában kinek és mikor kell bemutatni elküldeni mert az abban szereplő "Legkésőbb a szerelést végző munkatársaknak" mondat nem helytálló.
Kellene egy minta az egységesen elfogadható csatlakozó műszaki dokumentációról, a nyomvonalrajzról és ezek szükségességéről, mert az az érzésem, hogy ezeket megrajzolom meg kitöltöm de senki nem nézi, mert a csatlakozócsere után viszik el a helyszínről. A fenti kérések ÉMÁSZ területről érkeztek.

Felhasználók, akik megköszönték:


Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Válasz #6 Dátum: 2013. Április 05., 17:51:31 pm »
Itt az utolsó mondat részhez: az ELMŰ területem  az egyszerűsített minta  műszaki dokumentációt használjuk. Ez a kék füzetben is benne van aminek a címe: tipizált fogyasztásmérőhely kialakítások rendszere. Észrevételt bemásoltam az előzőbe, hogy együtt legyen.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető helcs

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 176
Re:Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Válasz #7 Dátum: 2013. Április 05., 18:09:42 pm »
Mi ez a kék füzet, hogyan lehet hozzáférni ?

Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Válasz #8 Dátum: 2013. Április 05., 18:28:46 pm »
Nekem a 2001-es ELMŰ kiadványában van benne. Majd megpróbálok belőle feltölteni segítséggel ha sikerül.

Üzenet összefûzve: 2013. Április 06., 15:06:28 pm

Felhasználók, akik megköszönték:


Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Fogyasztásmérő helyek engedélyeztetése, mit lehetne jobbá tenni?
« Válasz #9 Dátum: 2013. Április 07., 08:55:40 am »
Hogy a témát ne altassuk el, bemásoltam egy MEE-VET honlapon található cikket: :)

Burkolt mérőtáblák alkalmazása az Elmű Hálózati Kft. és az Émász Hálózati Kft. ellátási területén
 
Hírek, 2013. jan 28.
 
ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Méréstechnikai és mérőellenőrzési osztálya e-mailen történt gyártói megkeresésre válaszolva a burkolt mérőtáblák, társaságaink ellátási területén történő alkalmazhatóságával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adja.

Szemlélet egységesítése
Az ismert követelmények szerint fogyasztásmérő hely kiépítést legalább IP 44-es védelmet biztosító fogyasztásmérő szekrény alkalmazásával kell végezni.
 
Meglévő mérőhelyek felújítása esetén a mindenkori érvényben lévő és közzé tett szabályozásnak megfelelően kell a mérőhelyet átépíteni.
 
A mérőhely kialakítást alap esetben tervezni kell, és a kivitelezést jóváhagyott kiviteli terv alapján lehet megkezdeni. E szabályok vonatkoznak társasházi mérőhely felújítás esetére is.
 
A mérőszekrények követelményét nem teljesítő burkolt mérőtáblák alkalmazása abban az esetben lehetséges, ha a kiviteli terv összeállítása során a hely sajátossága miatt mérő szekrény alkalmazásának nincs fizikai lehetősége, de a burkolt mérőalátét tábla elhelyezése lehetséges, és annak alkalmazását a terven bemutatott kizáró körülmények mérlegelése után, az illetékes jóváhagyó szervezeti egységünk a terv követelmények való megfelelése esetén elfogadta. A fenti elvek szerinti körülmények megléte esetén a nevezett zárt/burkolt mérőalátét táblák továbbra is alkalmazhatók.
 
MEE VET

Ehhez hozzáfűzve a társasházak teljes felújítása  és új létesítés egyértelműen tervezendő, ez egy értelmű. Más a helyzet amikor ezen belül csak egy lakásról illetve családi házról van szó???
Itt is merülhetnek fel még kérdések a gyakorlati oldalról!