• Fázisjavító berendezések alkalmazása 5 3
Jelenleg:  

Szerző Téma: Fázisjavító berendezések alkalmazása  (Megtekintve 3632 alkalommal)

Nem elérhető flatskerrobertTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 266
 • Nem: Férfi
 • villanyszerelõ mester
Fázisjavító berendezések alkalmazása
« Dátum: 2013. Február 10., 10:24:20 am »
   Hova és  miért kell telepíteni fázisjavító automatikát.
Mik a tapasztalatok üzemvitel közben, milyen problémák merülnek fel.
  Felülvizsgálat alkalmával mik a hiányosságok.
FR.

Nem elérhető zsizsi

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 47
Re:Fázisjavító berendezések alkalmazása
« Válasz #1 Dátum: 2013. Február 10., 13:03:20 pm »
Szia flatskerrobert !

A témaválasztásod remek.....!!
Alapvetően meddőteljesítmény kompenzálásának a célja fázisjavítás. Ez magával vonza a kompenzált hálózaton üzemelő eszközök stabilabb működését, a kábelek esetleges melegedéséról nem is beszélve. Sokan nem említik a "fojtózott" berendezéseket , melyek a felharmónikusok szempontából fontos..
Fontos a betáp trafóban "felszabaduló" szabad kapacitás is. Ide tartozik az áramszolgáltatói meddő bírság elkerülése.Kompenzálni lehet KIF-en és KÖF-ön is, de mi villanyászok akik a fórumon beszélgetünk általában 0,4-nél nagyobb hálózaton nem ténykedünk (gondolom én).
Szóval erről lehetne nagyon-nagyon sokat írni, ráadásul a kedvenc témámim egyike. Számos berendezés tervezésében, méretezésében és megépítésében volt szerencsém részt venni.
Szólj ha konkrét dologban is a segítségedre lehetek.

Üdv.:

Zsizsi

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető czapi

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 534
 • Nem: Férfi
  • ElektroNord Kft. weboldala
Re:Fázisjavító berendezések alkalmazása
« Válasz #2 Dátum: 2013. Február 10., 13:09:52 pm »
   Hova és  miért kell telepíteni fázisjavító automatikát.
FR.
A fázisjavítás lényege, hogy az induktív meddő áramot a minimálisra csökkentsük, azaz kompenzáljuk a meddő energiát. A legtöbb villamos berendezés működéséhez a mért wattos energián túl szükség van induktív meddő energiára is. A vezetéket ugyanúgy terheli, mint a wattos áram és melegedést okoz. Ha nem lenne meddő áram, akkor a vezetékek jobban terhelhetők lennének, ugyanazon a vezetéken több fogyasztót lehetne ellátni.
A meddő energia káros hatásai főként az elosztó hálózatot, az áramszolgálatokat terhelik, viszont a fogyasztó használja. A fogyasztókat a meddő energia díjának minimálisra csökkentése ösztönzi arra, hogy kondenzátorokat telepítsen a hálózatára, saját meddő energia igényének kikompenzálására.
A meddőenergia kompenzálására telepített kondenzátorokat nevezzük fázisjavító kondenzátoroknak.
A fogyasztó terhelése általában ingadozó, tehát a szükséges meddő energia is változó. Ezért olyan kondenzátor egységet telepítenek a hálózatra, amely a szükséges meddő energia függvényében kapcsolja a kondenzátorokat be vagy le a hálózatról. Ezt a berendezést hívjuk automatikus meddőenergia kompenzálónak, azaz fázisjavító berendezésnek.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Szirty

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 638
Re:Fázisjavító berendezések alkalmazása
« Válasz #3 Dátum: 2013. Február 10., 15:55:11 pm »
Üdv flatskerrobert!

A témafelvetést mesterkéltnek érzem, mert olyan kérdést tettél fel, amire szerintem magad is pontosan tudod a választ.
Ez így inkorrekt.

De a fázisjavítással kapcsolatban felmerülő problémák már érdekesek lehetnek.
Véleményem szerint a legfontosabb probléma az, hogy a fázisjavító automatika dekádokban (fokozatokban) kapcsolja a kondenzátorokat a hálózatra, ám a kap és ind meddőmérő ezzel szemben analóg módon, fokozatmentesen szórja a büntetést.
Az ugye technikailag nem (vagy csak teljesen elfogadhatatlan költségekkel) megvalósítható hogy a kapacitásokat fokozatmentesen vagy nagyon kis fokozatokban kapcsoljuk a hálózatra, ám a fokozatmentes mérés alapból és plusz költség nélkül megoldható. Ez máris egy probléma, ami miatt tökéletes fázisjavítás gyakorlatilag lehetetlen.
1:0 az áramszolgáltatónak (mint mindig)

Sajnos a kondenzátorok kisütési ideje miatt a gyors fokozatváltás sem megoldható, pedig a meddő a hálózaton igen gyorsan változhat.
Ha egy kondenzátor csoportot az automatika a hálózatról lekapcsolt, addig nem kapcsolhatja vissza amíg azok ki nem sültek (a rájuk épített kisütő ellenálláson keresztül).

A másik probléma, hogy a kondenzátorok rendkívül érzékenyek a felharmonikusokra és mit ad isten, a félvezetős hajtásszabályzók mit termelnek nagyon sokat? Hát éppen felharmonikust, amik igencsak hatékonyan rongálják a fázisjavító kondenzátorokat. ez ellen lehet persze védekezni a kondenzátorok elé beiktatott felharmonikus szűrőkel, de sajnos azok induktivitások.
És mit csinálnak az induktivitások? Hát éppenséggel meddőt, amit éppen kompenzálni igyekeznénk.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Fázisjavító berendezések alkalmazása
« Válasz #4 Dátum: 2013. Február 10., 16:18:40 pm »
Ha nem ez a classic 22-es csapdája, akkor mi? Épp ezért szerintem az a legjobb, amikor lokálisak azok a kondik, azaz a meddőáramot, felharmónikust gazdagon termelő cuccok (VVG-s fénycső armatúrák, egyéb kisülő lámpák, motorok, hegesztőgépek,stb) közvetlen közelében vannak és nem mondjuk a 10/0.4kV-os kapcsoló helyiség egyik mezős szekrényében, hiszen az a szekrény nagy valószínűséggel egy egész üzemet táplál, ahol van mondjuk 1000 db 3x36W-os armatúra, 200 db 250, 400W-os fémhalogén lámpa, további 50 db külső -tehát ebből következően csak sötétben, azaz munkaidő után működő- kisülő lámpa, különböző gépek  2.2kW-tól egészen 35kW-ig, egyik-másik frekiváltóval, stb. A konditelep nyilván egy bizonyos üzemméretre van tervezve, de manapság könnyen előfordulhat, hogy a fentebb felsorolt beépített teljesítménynek -pl a válság miatt- csak mondjuk a 40-50%-a van napi használatban, ergo nem keletkezik egyszerre akkora meddőáram, melyre anno -mondjuk 15-20 éve- belőtték a kondikat és ugye egy magára valamit is adó konditelep gyártó eleve lépcsőzetesen kapcsolható konditelepet installál, de azért azt közel lehetetlen belőni, hogy a beépített kondik max +- 10%-al álljanak rendelkezésre, azaz nagyjából annyi üzemeljen, amennyire épp az adott 10-15 percben szükség van! És most olyanról nem is beszéltem, amikor mondjuk a fémhalogén, nátrium fényvetők helyett LED-es fényvetők lesznek felszerelve, vagy egy 22kW-os gép helyett már mondjuk egy 15kW-os végzi ugyanazt a feladatot. Én komolyan tisztelem azon elsősorban mérnök kollégákat, akik ebbe a +-10%-ba beletrafálnak, illetve azon villanyász karbantartó kollégákat, akik napi -sőt inkább órás- szinten képesek odafigyelni a konditelepek igény szerinti működtetésére, mert mindent autómatizálni nem lehet, illetve azt nem mondom, hogy nem lehet, de hogy annak extra költsége van, az is tutifix!   

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Könyves Kálmán

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 508
Re:Fázisjavító berendezések alkalmazása
« Válasz #5 Dátum: 2013. Február 10., 16:46:41 pm »
Idézet a Schneider Épületvillamossági kézikönyvből

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Szelei

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 596
 • Nem: Férfi
 • Villanyszerelõ
  • Skype - szelei.istvan1
Re:Fázisjavító berendezések alkalmazása
« Válasz #6 Dátum: 2013. Február 10., 21:16:12 pm »
Tisztelt Gyurmaúr(fi-relé).

A mi cégünknél 400-450 A az áramfelvétel ha nincs fázisjavítás. 0,5-30 KW-ig használunk motorokat. Úgy 50 db. 3 X 36 W-os fénycsövet 15 db. 400 W-os fém halogént.

Két éve felújítás alkalmával beszerelésre került két komolyabb fázisjavító! Ezek után belefértünk a 200 A-es csúcs áramfelvételbe.

A beruházás összesen 350 ezer forintba került. Ami már megtérült az eddigi villanyszálán.

Karbantartás, felügyelet nem szükséges az üzemeltetéshez! Évenkénti ellenőrzés elegendő.

Most mivel az egyik 240 es kábelem már kezd melegedni így ebbe az ágba újabb fejlesztést fogunk végrehajtani.

Egyszóval nem is olyan macerás. :)

Felhasználók, akik megköszönték:


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
4 Válaszok
3723 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Június 12., 19:21:04 pm
írta nyaki
1 Válaszok
1640 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Március 26., 01:40:20 am
írta Simon Endre
4 Válaszok
3590 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Május 12., 07:26:46 am
írta Novill
10 Válaszok
4576 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Július 16., 19:44:14 pm
írta nyaki
25 Válaszok
6169 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Szeptember 03., 18:30:44 pm
írta Sztrogoff