• Szennyvíztisztító felülvizsgálat 5 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Szennyvíztisztító felülvizsgálat  (Megtekintve 2709 alkalommal)

Nem elérhető EckermesterTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 9
Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Dátum: 2013. Január 12., 17:34:41 pm »
Üdv!
Elég nagy dillemám van! Egy települési szenyvíztisztítót kell felülvizsgálnom. A telep egy külterületi telken van. Viszont itt két ütemben készült két teljesen különálló szennyvíztisztitó egy közös kiszolgáló épülettel. A két tisztító építése között eltelt kb 10év .A régebbi azóta nem üzemel nem használják és katasztrófális állapotban van. Az ujjabb viszont rendesen üzemel. A két medence között kb 15m a távolság. Ami a gondom az az ,hogy a régebbi tehát rendkívül rossz állapotú tisztító több berendezését is használják. Amit nem lehet különválasztani mert egybe vannak építve. Ilyen a hígtrágya lefejtő, a zagy centrifuga , és az elektromos vezérlő terem is közös. Ezt úgy kell elképzelni ,hogy a helyiség jobb oldalán van kiépítve a régi rendszer vezérlő szekrénye és a bal oldalon az új tisztító vezérlése van. Közös a homokolt kábel alagút. Ebben több berobbant patkány által megrágott kábel és egy kisebb müszaki hiba miatt még szenyvíz is van. A póén ,hogy ebbe rakták az új tisztító jó kábeleít is. Hogyan minősítsem a telepet?

Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.568
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Válasz #1 Dátum: 2013. Január 12., 18:35:05 pm »

Elsőre kérdezek, utána folytatjuk.
Ha jól olvasom a leírtakat, vannak üzemen kívül helyezett berendezések?
Például a berobbant kábelek.
A közös kiszolgáló épületben is vannak üzemen kívül helyezett villamos berendezések?
Azok a régebbi létesítésű berendezések honnan vannak megtáplálva? Mivel azt írod, hogy  "a régebbi azóta nem üzemel nem használják".
Most akkor mi nem üzemel? A régi szennyvíztisztító (medence), vagy a régi vezérlőberendezés?
Lehet, hogy rosszul értelmezem, pontosítsuk egy picit, és akkor folytatjuk.

Nem elérhető EckermesterTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 9
Re:Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Válasz #2 Dátum: 2013. Január 13., 07:00:40 am »
Üdv!
A régi medence nem üzemel.A régi vezérlő részben üzemel mivel eggyes berendezéseit használják.A vezérlő siralmas állapotban van, hiányzó frekiváltók összeéget biztósítok, lógó vezetékek szerelvények stb. A karbantartáslegalapvetöbb hiánya és csak a működőképesség fentartása bármiáron. Nyilván a tisztítónak folyamatosan üzemelni kell.Ezért az egyébként villamos téren képzetlen kezelő személyzet nem törődik ezekkel a hibákkal.

Üzenet összefûzve: 2013. Január 13., 07:07:26 am
Ezek a fotók 8-évvel ezelőtt készültek. Azóta felülvizsgálva sem volt.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.568
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Válasz #3 Dátum: 2013. Január 13., 09:40:45 am »

Erről lehet írni egy kisregényt. Az ne a te gondod legyen, hogy az üzemeltetőnél nincs karbantartás. De a minősítő irat vonatkozó fejezetébe ezt is be kell írni.
A felülvizsgálatot elvégzed. Hogy mikori a létesítés az nem egyértelmű, de a képeket látva az MSZ 1600/1. ... 16. számú Létesítési Biztonsági Szabályzat idején szerelt, ennek alapján kell végezni a felülvizsgálatot. Az MSZ 10900 korábbi kiadása (bocs most évszámot nem tudok) szerinti minősítő iratot készítesz, és úgy gondolom az OTSZ 1974-es, 1996-os kiadása szerint.
Ha a képek 8 évvel ezelőttiek, akkor a berendezés állapota most még rosszabb.
Mindent le kell írni. A szekrényekről, azok működtető nyomógombjairól, a belső szerelvényekről, felíratokról....
Azt is le kell írni, hogy az üzemen kívül helyezett (nem működő) berendezéseket meg kell szüntetni, le kell bontani.
A minősítő iratba beleírod, hogy mikor volt utolsó felülvizsgálat. ÉVF, EBF. /Ha volt. :)/, és ha kapsz, ha nem dokumentációt. Szigetelési ellenállást kell mérni a kábeleken.
A minősítés nem megfelelő (a képek szerint), javaslatot kell tenni a felújításra, annak ütemezésére.
Hogy a megrendelő bele néz-e a minősítő iratba, vagy csak a Katasztrófavédelem, és hogy utána mi lesz a határozat az már az üzemeltetőre tartozik.
Hogy itt folyamatos üzem van, az egy dolog, de feltételezem, hogy a szennyvíztisztításért eddig is, ez után is fizettek, fizetnek. Az üzemeltetés és felújítás gazdasági kérdés, a felülvizsgáló javaslatot ad, de a pént nem neki kell erre megteremteni, hogy a berendezés szabványos legyen, és ne okozzon tüzet, és balesetet.
Ha viszont nem írod le a villamos berendezés állapotát, annak hibáit, akkor viszont a felelősség már a tiéd is.
Azt írod, kezdő vagy. Mindenki volt kezdő, nem gyakorlattal születik. Sajnos sok ilyen hasonló berendezéssel lehet találkozni. A felülvizsgálatot akkor is el kell végezni.
Az benne van a pakliban, hogy máskor nem hívnak, mert sok a hiba.
De ha mással vizsgáltatják felül, annak is olyan vizsgája van, mint neked.
A villamos biztonságtechnika nem megalkuvás kérdése. Addig nincs baj, míg baj nincs.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető EckermesterTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 9
Re:Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Válasz #4 Dátum: 2013. Január 13., 10:18:36 am »
Valóban így gondoltam én is  ahogy javasoltad! Ezzel megerősítve ,hogy jó irányba indultam el. De mit kezdjek az új kb 5-éves tisztítóval, mivel az meg jól meg lett építve.Hogyan válasszam szét hogy a régi berendezés elemi nem megfelelőek de az új tisztító berendezései meg megfelelőek! Ezeket nehéz szétválasztani mivel nem egyértelmű hogy melyik villamos berendezés melyik tisztítóhoz tartozik. Az újra meg nem írhatom ,hogy nem megfelelő mivel jó! Vagy címkézzem fel mi a rossz és mi nem . Hogyan lehet ezt megoldani korrektül. Készítsek külön felülvizsgálatot az újról megfelelő minősítéssel és külön egyet a régiről nem megfelelő minősítéssel?

Nem elérhető birok57

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 39
Re:Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Válasz #5 Dátum: 2013. Január 13., 15:45:30 pm »
Eckermester, átérzem a problémádat.
Volt ilyenben részem.
Messzemenőkig vedd figyelembe a JUVILL álltal javasoltakat különösen figyelj az EPH és a védővezetők állapotára, (agresszív vegyi környezet, fokozottabb elhasználódás)
Mindenképpen fel kell tárnod az áramkörök hovatartozását, mert e-nélkül nem tudsz sem szigetelési ellenállást sem pedig túláram-védelmet minősíteni.
A vizuális ellenőrzésnek fontos szerepe lesz, lényegesen több hibát fogsz találni szemmel mint méréssel. Mivel a medencében lévő villamos szerkezetek kapocsléceit egészen biztos, hogy nem fogod levenni (legalább is amelyek víz alatt vannak) próbálj meg minél közelebbi áramkörről és az adott eszköz fém alkatrészéről mérni.
Én két jegyzőkönyvet készítenék kereszthivatkozással és tételesen felsorolnám
táblázat formában, megfelelt - nem felelt meg (ha nem felelt meg miért nem, pontos
és mint írod nem szakértő kezelő is megértse)
Azért is indokolt lenne a két jegyzőkönyv mert így talán hangsúlyosabb lenne a régi elavult szerelés amely sok hibát tartalmaz, ellentétben az újszerű szerelés, amely akár még hibátlan is lehet, és más a megvalósulás időpont is. Így tudsz  mindkettőnél a megvalósulás idején érvényes szabványokra, egyéb előírásokra hivatkozni.
Még egy megjegyzés, tehetsz utalást arra, hogy a megvalósulás idején érvényes
jogszabályokat, szabványokat vetted figyelembe és ha eltérés van a régi és új előírások között jelzed, hogy a jelen szabvány XY pontjainak már nem felel meg.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.568
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Válasz #6 Dátum: 2013. Január 13., 16:25:22 pm »

Eckermester!

Különválaszthatod a régi és új berendezéseket, de egy minősítő írat szükséges az egészről.
Ha például van (vagy lesz) olyan pontja a minősítő iratnak, hogy a felülvizsgálat ideje alatt feltárt szabványossági - tűzvédelmi hiányosságok, itt rendeletekre, szabvány számokra és pontokra hivatkozással leírhatod véleményed külön a régi és külön az új létesítésű villamos berendezésekről. A minősítő írat összefoglaló fejezetében - mely általában nem villamos szakembernek szól - fel kell hívni a figyelmet az említett fejezetben leírt hiányosságokra. Itt is, és a minősítésen belül is nyugodtan szétválaszthatod a régi- és az új berendezésre vonatkozó észrevételeket.
A felülvizsgálatról készült minősítő irat fejezete tartalmazza az épület, annak helyiségeinek, és a szabadtérnek a tűzvédelmi besorolását, a környezet jellegét (száraz, poros, nedves, meleg, marópárás ...). A létesítmény régi- és új épületeire, helyiségeire ezeket helyiség megnevezésekkel fel kell tüntetni. A minősítő irat további fejezetében is hivatkozhatsz a besorolásnál adott helyiség minősítő irat szerinti számára. A lényeg, hogy követhető és egyértelmű legyen, mikor milyen hiányosság helyileg mire vonatkozik.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.325
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Válasz #7 Dátum: 2013. Január 13., 17:09:03 pm »
Ez booorzalmas! És akkor csodálkozunk, hogy a nyakunkba ömlik a szar?!  :'( Én ezt az egész telepet bezáratnám és a 10/0.4kV-os trafótól újjá építte(t)ném, mert itt az a gáz, ha valamihez hozzányúlsz, vagy majd az a szerencsétlen kolléga, akit ezzel megbíznak, akkor csőstül fog jönni a grimbusz. Pl az a falra szerelt kibelezett hensel (vagy mi?), ill a kültéri lemez (hogy lehet kűltérre korrodálódásra hajlamos lemezt tenni??) szekrények egyaránt lehangoló állapotban vannak, de a "szar és gusztarostáló?" medanciéből kifröccsent cucc is megtette a maga romboló hatását az ott elhelyezett vill berendezések tekintetében. Egyszóval, ez nem lesz egy nászmenet, az tuti! Én kívánok neked sok erőt, egészséget, hogy ne ájulj el egyrészt a masszív szaghatástól, másrészt a még eléd táruló vill horrortól! Remélem, hallunk még rólad... Sok sikert!

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető EckermesterTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 9
Re:Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Válasz #8 Dátum: 2013. Január 13., 17:17:43 pm »
Ha egy minősítő iratban leírom összegezve a telepre vonatkozó minősítést akkor ha azt írom,hogy nem megfelelő akkor elküldenek melegebb éghajlatra mert az új tisztító egyébként jó. Ha beleírom, hogy bizonyos feltételek után megfelelő akkor minden marad a régiben! Ti mit tennétek? Két jegyzőkönyvet nem akarok írni mert a régiét ellenőrzéskor úgysem adják oda. Az újtisztító meg megfelelő minősítést kap!

Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.568
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Szennyvíztisztító felülvizsgálat
« Válasz #9 Dátum: 2013. Január 13., 17:52:22 pm »

Miért nem lehet egy minősítőiraton belül egy berendezés nem megfelelő, a másik megfelelő minősítésű?
Nem értem, mi a probléma?
Előzőekben leírtam, hogyan kellene ezt különválasztani, és külön- külön minősíteni.
Az összesített minősítés akkor is nem megfelelő lesz az egész telephelyre vonatkoztatva. De a minősítő irat pontjaira hivatkozva egyértelmű, hogy melyik, milyen berendezés nem megfelelő.
Egy felülvizsgálatra kaptál szerintem megbízást, mely telephelyen több berendezés üzemel.
Biztos, hogy el kellett ezt vállalnod, ha ennyire félsz tőle? ;)


Felhasználók, akik megköszönték: