• Regisztrált villanyszerelés 4 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Regisztrált villanyszerelés  (Megtekintve 23748 alkalommal)

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #10 Dátum: 2011. December 16., 20:43:25 pm »
Zappa! Ez egy jó nagy NO COMMENTET ér nekem! Egyébként, miért kellett prepaid óra az ügyfelednek? Netán az e.on titász kötelezte rá, vagy csak "önszorgalomból"? Én fogadnék a helyükben egy fullos ügyvédet és úgy perelném be az áramszolgáltatót, hogy attól koldulna és jó eséllyel meg is nyernék a pert, ugyanis az áram állampolgári jogon JÁR,tehát nem adható, hanem JÁR! Fõként, ha a fogyasztó kicsengette a hálózatfejlesztési és a mérõhely kialakítási költségeket. Egyébként, lesz ez még rosszabb, ugyanis már most a fogyasztók 22%-a nem tudja csengetni a rezsi számláit, s mivel -köszönhetõen Lázár "barátunknak"- az önkormányzatokat sem lehet lekapcsolni, ha nem csengetik a hálózati díjat, ezért a jövõ évben megbarátkozhatunk akár az állandósuló üzemzavarokkal, de még azzal is, hogy a mvm/mavir egész egyszerûen lekapcsolja az áramot, mert valamely áramszolgáltató nem tud csengetni nekik. Én mindenkinek csak azt javasolhatom -fõként a családiházas fogyasztóknak-, hogy ha eddig nem tette, akkor szerezzen be egy legalább 3kW teljesítményt leadni képes 230,de ha 3 fázisa van, akkor 400V-os feszkós generátort, illetve szerezzen be 1, vagy 3 órás üzemidejû akksis vészvilágító lámpákat, melyekbõl egy átlagos, földszintes családi házban 3 db (8W-os fénycsõvel) is elég ahhoz, hogy jól lássunk. Célszerû a lámpákat a falra, fõként az ajtók felett elhelyezni és -pl Ganz KK 6006-os kapcsolóval -úgy bekötni, hogy azok ú.n. 2 oldali táplálást kapjanak. Remélem, adhattam pár használható tanácsot az esetleges háborús helyzetre, mely remélem egyhamar nem következik be...  ;)

Üzenet összefûzve: 2011. December 16., 20:56:04 pm
Ezen a fotó pl egy átépített, azaz VVG-tõl és konditól megfosztott, ámde egy Beghelli inverterrel megbolondított -mellesleg szintén Beghelli- 1x36W-os armatúra világítja meg az udvart. Az áramszünetet természetesen a KKM0 6006-os kapcsoló 0 állásba kapcsolásával idéztük elõ...
Íme:

Azért "Don't Worry, Be Happy...", ahogy a régi sláger szól...

Nem elérhető nova

 • Fórum rendezgetõ ***ADMIN***
 • Global Moderator
 • Megszállott
 • *
 • Hozzászólások: 3.440
 • Nem: Férfi
  • Villanyszerelõ magazin
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #11 Dátum: 2011. December 16., 22:50:19 pm »
Hát Gyurmaúr ez azért már eléggé háborús helyzet lenne. Azért szerintem ennyire még nem rossz a helyzet, hogy mindenkinek otthon generátort és szünetmenetes rendszereket kellene tartani.

@Zappa hát ez azért tényleg nem semmi, ha meg õket váratná meg az ember, hogy fel lennének gondolom háborodva.
Villanyszerelõ fórum szabályzat - Kezdő fórumozók figyelmébe! - Közlemények

Privát üzenet funkció nem szakmai kérdések megválaszolására van fenntartva!

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #12 Dátum: 2011. December 16., 23:11:50 pm »
Kedves nova! A próféta beszéljen belõled,de azért emlékeztetnélek, bár lehet, hogy te is épp oly jól emlékszel rá, mint én, hogy 2008-ban Zala megye felén nem 8 napig nem volt áram, mert az e.on által oly faszányosan karbantartott 20kV-os hálózat nagyrészt még fa, de sok helyütt 40 évesnél is öregebb betonoszlopaira ráesett a vizes hó, némileg meg is fagyott, majd jött némi szellõ és úgy törtek derékba az oszlopok, mint a ropi. Tudod, hogy kábé milyen állapotban vannak a közcélú 20, 1 és 0.4kV-os cuccok, oszlopok, trafók, földkábelek, légvezetékek, a 4 csigás vízszintes tartó traverzek (rohadnak, ahogy kell). És eddig aránylag ment a verkli, hisz nem volt ekkora kinnlevõség, mint manapság és akkor még az ágazati válságadókról nem is beszéltem. Hidd el, jó, ha ott van az a kis genó, ill a pár db inverteres lámpicsku...

Nem elérhető nova

 • Fórum rendezgetõ ***ADMIN***
 • Global Moderator
 • Megszállott
 • *
 • Hozzászólások: 3.440
 • Nem: Férfi
  • Villanyszerelõ magazin
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #13 Dátum: 2011. December 16., 23:21:30 pm »
Hát igen sajnos a hálózati fejlesztések a tartalék és párhuzamos hálózatok fejlesztése jelentõsen elmaradtak ahogyan én is hallom, de ezek olyan nagy összegek, hogy nem hiszem, hogy ezt régen a hálózat fejlesztési díjakból fedezték. Persze hozzájárultak. Inkább a pénzügyi háttér (külföldi energia ipari cégek tulajdona) melyek az áramszolgáltatóknál uralkodnak. De ez már egy teljesen más téma :)
Villanyszerelõ fórum szabályzat - Kezdő fórumozók figyelmébe! - Közlemények

Privát üzenet funkció nem szakmai kérdések megválaszolására van fenntartva!

Nem elérhető Zappa

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 58
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #14 Dátum: 2011. December 17., 18:08:58 pm »
Gyurmaúr kérdésére.Ahol szereltem ott nemfizetés miatt már egyszer kikötötték az áramot.A családja segített a hölgynek.Kifizették a tartozást,állták a szerelés költségeit is,de az volt a kikötés hogy elõrefizetõs legyen.Így nem tud hátralékot felhalmozni,ha van pénze akkor rátölt ha nincs akkor spórol amivel lehet.Dolgozó hölgyrõl van szó, csak utolérte a hitel.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #15 Dátum: 2011. December 18., 16:16:17 pm »
Attól tartok, a jövõben egyre gyakoribb lesz a prepaid órák szerelése, sajnos. Bár, alapvetõen nem rossz, hogy legalább a villanyszámla már le van tudva, amikor elfogyasztod az áramot, csak ilyen esetben hogyan reklamálsz, ha mondjuk volt egy túlfesz lölet, mely seggre vágott mindened, vagy ha az elõírt 230V + - 8%-on túli feszültség esés, vagy túlfesz volt?? Mert, a postpaid rendszerben legalább megvan az a lehetõséged, hogy panaszkodsz és nem csengeted ki az aktuális számlát,viszont ha már elõre tejeltél, akkor panaszkodhatsz, átnéznek rajtad, vagy??
Ami pedig az e.on titász szarozását illeti, én a helyedben mindenképp javasolnám, hogy erõszakoljátok ki írásban az e.on-tól, hogy miért nem kötötte eddig be, iletve miért szívatja a szerencsétlen ügyfeled és azzal az irománnyal nyugodtan elmehet egy tökös ügyvédhez, mert ilyen egész egyszerûen nincs, hogy az áramszolgáltató a többedik idõpontot adja a rákötésre. Ez még az "átkosban" sem fordult elõ, nemhogy most, amikor elvileg piacgazdaság lenne, vagy mi... :'(

Nem elérhető krisz1986

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 404
 • Nem: Férfi
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #16 Dátum: 2011. December 22., 10:50:25 am »
Én is ugy gondolom,hogy elörefizetös méröre nem kötelezhetik az illetött ha csak nincs közmü tartozása. A védendõ fogyasztoi státuszban akinek van már lehetöség van rá. A panelakásokban azért kiváncsi lennék arra,hogy a tartalék akumlátorok milyen álapotban vannak. Mert én amere jártam Erzsébeten hát ha kikapcsolnák az áramot sötét lépcsöházban nem érnél semmit. Mert szerintem inkább kigyuladna az aksi. Csak ott porosodik.

Nem elérhető helcs

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 176
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #17 Dátum: 2012. Július 12., 19:53:34 pm »
A közelmúlban benyújtottam egy igénybejelentést teljesítmény bõvítésre. Mivel a jelenlegi csatlakozóvezeték (Mal 10) nem felelt meg feszültségesésre, jeleztem, hogy új szabványos mérõhelyet építek, és kérem a csatlakozóvezeték cseréjét. Annak rendje-módja szerint érkezett is a gazdasági-mûszaki tájékoztató, melyben közölték kinek mi a dolga, az enyém a mérõhely megépítése a szolgáltatóé (ÉMÁSZ) a csatlakozó cseréje, kismegszakító cseréje, feszültségalá helyezés. Megépült a mérõhely, tetõtartó új lakáselosztó. Elkészítettem a kért dokumentációt a gazdasági-mûszaki tájékoztatót elfogadván aláírva visszaküldtem. (levelezünk, mert a legközelebbi iroda mely mûszaki ügyekkel is foglalkozik 100 km oda-vissza) A szokásos 8 nap után jött a válasz, hamarosan keresnek telefonon és elvégzik a munkát. Ebben eddig semmi újdonság nincs.
Harmadnapra kaptam idõpontot és megérkezet a két szerelõ. (alkalmazottak)
Fejcsóválás, morgás,....DE HISZEN ITT NINCS IS CSATLAKOZÓ !
Gondoltam majd ti csináltok, mert ugye ezért jöttetek.
A munkalapon kismegszakító csere volt nekik írva 16-ról 32-re.
Amúgy csatlakozó sem volt náluk. A feleségem mint meghatalmazott vitte az ügyet, megmutatta a gazdasági-mûszaki tájékoztatót, mely szerint nem ez volt rendelve.
Azt elismerték, hogy tényleg nem de a helyzeten ez már nem segített. Az egyikük flegmán közölte, hogy ez amúgy sem olcsó dolog, fõleg úgy hogy a dokumentációban 2x25 mm2 NFA2x szerepel, ami szerinte 50 m. Felvette a hibajegyet, mely szerint csatlakozó felmérést kell kérni, fizetni és megcsinálják. A vita további része csupán elméleti jellegû volt, mely szerint az ÉMÁSZ az alábbiakat közli a honlapján:

Csatlakozóvezeték kapacitás bõvítésének költségviselése
Rendelet 6. § (1) csatlakozó-berendezés, illetve a csatlakozóvezeték létesítésének kötelezettsége a hálózati engedélyest terheli.
A 217/2007 sz. (XII. 29) GKM rendelet 6$ (6) szerint
„A rendszerhasználó az 1. § b) pont szerinti többletteljesítmény biztosításához szükségessé váló csatlakozóvezeték-csere esetén köteles a hálózati engedélyesnek megtéríteni a csere költségeit, ha a cserére szoruló vezeték létesítésének költségeit a hálózati engedélyes vagy jogelõdje viselte. Ha ezt a hálózati engedélyes igazolni nem tudja, akkor az (1)-(5) bekezdésben foglalt rendelkezések szerint kell eljárni. E bekezdés szerint az igazolási kényszer a hálózati engedélyesen van.

Vitás ügyek csökkentése, fogyasztó barát szolgáltatás érdekében hozott Társasági döntés értelmében a meglévõ csatlakozó létesítési elõéletének vizsgálatától eltekintve a többletteljesítmény biztosításához szükségessé váló csatlakozóvezeték-csere költségét a Társaságunk által alkalmazott maximális keresztmetszetig (VU-218 szerint) minden esetben Társaságunk magára vállalja. (Az új csatlakozó vezeték cseréjét azonban minden esetben hitelesen dokumentálni kell.)

Ráadásul beírta, hogy a tetõtartót ki kell kötni(bár nem ezért jött) Szerintem meg nem kell, mert minden kis csutakra ne rakjunk sodronyt.
Azt hiszem még is csak elautózom az ügyfélszolgálatra. Egyébkén az egész cuccot magamnak csináltam mint reg.szerelõ. Hozzáfûzném még, hogy a gazdasági részben leírták a várható költségeket, úgymint CSD=0, csatlakozó létesítés=0, munkadíj=kb 5000 Ft.

Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #18 Dátum: 2012. Július 12., 20:14:46 pm »
Lehet, hogy külön pénzt szerettek volna keresni. Vagy éppen nem volt kedvük dolgozni. Annak idején azért indult ez a regisztrált vállalkozói rendszer, hogy országosan egységes legyen a követelmény rendszer. Nem mintha az - MSZ 447 szabvány- betartásával nem lenne egységes. Ezzel szemben mégis vannak eltérések a követelmény rendszerben. Lehet hogy a régi rendszerben egységesebbek voltak a követelmények. Hát igen a szolgáltatok kiskirálynak képzelik magukat. Olykor úgy értelmeznek dolgokat ahogy nekik jó.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető helcs

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 176
Re:Regisztrált villanyszerelés
« Válasz #19 Dátum: 2012. Július 12., 20:24:19 pm »
A munkalapjuk eleve úgy volt megírva, hogy õk itt ma nem fognak csatlakozót építeni.
Nem tüntek pénzéhesnek, bár az egyikük megjegyezte, hogy milyen kevés a fizetése.
Valahol fentebb ment félre a dolog. A benyújtandó dokumentumok között szerepelt a "Bekapcsoláshoz szükséges adatok" nyomtatvány amit ugye csatlakozó építés esetén használunk. Nem ismerem a belsõ mechanizmust, milyen adatok alapján és ki állítja ki a munkalapokat. Egyébként kaptak volna jattot, mert nekem is jól jött annó ÉMÁSZos koromban jó 20 évvel ezelõtt.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
0 Válaszok
1371 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. December 09., 19:23:44 pm
írta nova
1 Válaszok
2766 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Május 28., 16:05:08 pm
írta nova
Üdvözlünk regisztralt

Indította Villanyszerelõ fórum üdvözlõ robot Bemutatkozás

0 Válaszok
691 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Május 20., 09:03:43 am
írta Villanyszerelõ fórum üdvözlõ robot
45 Válaszok
13938 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Szeptember 10., 14:41:08 pm
írta bambi
0 Válaszok
886 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Április 27., 11:14:34 am
írta Novill