• Nem norma szerinti villámvédelmi berendezés felülvizsgálata 5 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Nem norma szerinti villámvédelmi berendezés felülvizsgálata  (Megtekintve 1859 alkalommal)

Nem elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Nem norma szerinti villámvédelmi berendezés felülvizsgálata
« Dátum: 2012. Október 28., 12:40:45 pm »
A felülvizsgálat során természetesen a legbiztonságosabb megoldás az amikor érvényben lévõ elõírásokat alkalmazzuk. Célszerû a minösitõ iratban is kitérni erre. Egyik alkalommal nem a felülvizsgálatra kértek fel, hanem a javítással kapcsolatosan kértek tanácsot egy másik cég ajánlása alapján. A felülvizsgáló csak felülvizsgálatot végzett, javítást nem vállalt be. A minösitõ iratot áttanulmányoztam. Ez számunkra általában mindig tanulságosak. Látjuk, hogy a kollégák milyen munkát végeznek felülvizsgálóként. Ezek lehetnek számukra hasznosak és tanulságosak is. A felülvizsgálói jegyzetek, szabványok és rendeletekbõl adódó információk alapján kialakítjuk a minösitõ iratunk tartalmi és formai elemeit. Ami az évek során folyamatosan változik. A minösitõ irat áttanulmányozása után néhány tartalmi és formai hiányosságok kerültek elõ. De nem is ez a lényeg. Elkészítette az épület villámvédelmi berendezésének a besorolását, annak rendje és módja szerint. A meglévõ kiépített villámvédelmi fokozatnál magasabb fokozatot írt elõ. Ezzel sincs különösebb probléma. Viszont a felülvizsgáló által elõírt fokozat jelentõs anyagi terhet jelentene, ami jelenleg gondot jelent a költségek vonatkozásában. Ilyenkor fordulhat elõ, hogy a felülvizsgáló a vonatkozó elõírások mellett megkeresi a kiskaput. Mint tudjuk a felülvizsgálat során figyelembe kell venni a létesítéskori elõírásokat, melyek a tervezõre és a kivitelezõre is vonatkoznak. A felülvizsgáló kolléga nem a létesítéskori szabvány vette figyelembe, hanem a legutóbbit. Az MSZ 274-3:1981/2M:2001 szabványban már szerepel a belsõ villámvédelem fokozatának a megállapítása , míg a korábbi szabvány nem tartalmazta. A másodlagos hatások szerinti csoportosításból, rendeltetés és magasság szerinti csoportosításból adódik a belsõ villámvédelem csoportosítása. Itt a besorolásnál elõfordulhatnak szakmai félre értelmezések is. Nem biztos az, hogy mindig a legszigorúbb követelmények állítása a helyes út, de tény a szigorúbb követelmény általában nagyobb biztonságot jelent. Az épület viszonylagos védett terében néhány számítógép és híradástechnikai eszköz volt telepítve. Mit lehet ilyenkor tanácsolni? Én megkerestettem a létesítéskori mûszaki dokumentációkat, melybõl az derült ki, hogy a terv szerint történt a kivitelezés. Amely megfelelt a létesítéskori szabvány elõírásoknak. A gyakorlatban néhány egyszerûbben elvégezhetõ karbantartás jellegû hiányosság volt található. A vizsgáló összekötök láthatóan nem voltak megbontva. Ezek után azt tanácsoltam vegye fel a kapcsolatot a felülvizsgálóval, hogy elõ kerül dokumentumok figyelembevételével újból értékelje a villámvédelmi berendezést. Ez mindenképpen egy kínos   helyzet mindenkinek. Ezek után lehetõsége van felülvizsgálónak változtatni vagy megvédeni a korábbi álláspontját.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Nem norma szerinti villámvédelmi berendezés felülvizsgálata
« Válasz #1 Dátum: 2012. Október 28., 15:01:34 pm »

Ez egy faramuci helyzet. Nem lehet tudni, hogy a felülvizsgáló miért adott meg magasabb fokozatú villámvédelmet. Nem szerencsés dolog eltérni a létesítés idején érvényben volt elõírásoktól, szabványoktól.
Elképzelhetõ, hogy nem akart rosszat, mikor a módosított MSZ 274 számú szabvány alapján belsõ villámvédelmet javasolt.
A felülvizsgálatot mindenképpen a létesítés ideje alatt érvényes szabvány szerint kellett volna elkészíteni.
A minõsítõ irat elkészítése elõtt célszerû lett volna a megrendelõvel megbeszélni a belsõ villámvédelemre vonatkozó javaslatait, de a minõsítõ iratban is csak javaslatot tehet erre, kötelezõen nem írhatja elõ, mivel a létesítés idején erre vonatkozó elõírás nem volt.
A minõsítõ irat átdolgozása a felülvizsgáló részérõl eleve nem jó jel, és eléggé lejáratja magát vele.
Ha megteszi, és beismeri szakmai tévedését, a megrendelõnek akkor is meg lesz a véleménye munkavégzésérõl.
Ha meg tudja védeni álláspontját, az viszont lehet számára elismerõ.
De ilyen esetben, ha nem a létesítés idején érvényben volt szabvány szerint dolgozott, és a megrendelõ költség szempontjából nem ért egyet vele, ez nehéz.
Ettõl függetlenül elképzelhetõ, hogy egy épületet, vagy annak környékét érõ villámcsapás az elektromos berendezésekben olyan kárt tesz, hogy a belsõ villámvédelem kiépítése költség szempontjából annak csak töredéke lenne.


Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.541
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Nem norma szerinti villámvédelmi berendezés felülvizsgálata
« Válasz #2 Dátum: 2012. Október 28., 17:22:19 pm »
Juvillnak teljesen igaza van.
Még jó. hogy van hol megbeszélni ezeket a visszásságokat.

Felhasználók, akik megköszönték: