• FMV 5 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: FMV  (Megtekintve 680 alkalommal)

Nem elérhető FecóTopic starter

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 824
FMV
« Dátum: 2018. Március 11., 12:09:45 pm »
Bátorkodtam a mai szép napon ennek a kérdéskörnek egy új témát nyitni. Már csak annak okán is, hogy közülünk sokan az építőipari részen tevékenykednek, így elkerülhetetlen hogy kapcsolatba kerüljenek a kivitelezési munka kapcsán ezzel a kihívással, illetve páran talán maguk is végzik a tevékenységet. A mi vállalkozásunk is foglalkozik ezzel, érdemes lenne boncolgatni a témát. Talán ha tapasztalatot cserélünk, és megpróbáljuk egységesíteni az FMV által megkövetelt dolgokat, hozzájárulhatunk hogy fejlődjön a szakma színvonala is. Talán...Idővel...

Nézzük mi ez az egész:

Jelenleg kivitelezési munkát (függetlenül a nagyságától és tárgyától) kizárólag felelős műszaki vezető irányítása mellett szabad végezni!

Nos, ez azért mellbe vág sok embert, mert eddig nem is gondolta volna. Akkor ha én felszerelek egy kapcsolót Marika néninél a sufniba, ahhoz is keressek valakit? Természetesen van kivétel, egy kis könnyítés:

191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet:
13. §
( 8 )   Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel, részszakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött.

Az én olvasatomban, ha kőművesként felfalazom a kerti budit, akkor nem kell FMV, viszont ha villanyszerelőként teszem, akkor hivatalosan még oda is kellene. Abban a pillanatban viszont, ha építési engedélyhez kötött tevékenységet végzünk, vagy egyszerű bejelentéshez kötött munkába kezdünk, azonnal keressünk FMV-t az általunk végzett munka lebonyolításához. Az FMV jogilag a kivitelezőhöz kötődik. A kivitelezéssel megbízott vállalkozásnak lehet akár a saját munkavállalója is.

Hamarosan összeszedem hogy kinek és kivel szükséges szerződést kötni, és mik a feladatok, kötelezettségek...

Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 689
Re:FMV
« Válasz #1 Dátum: 2018. Március 11., 13:35:58 pm »
Akkor ha egy 40-60 cm-es falat áfúrok (átvések) és abban béléscsövet helyezek el és a falat midkét oldalán helyreállítom a festésíg bezárólag amellett hogy a munka villamos szakmai részét is megcsinálom, akkor kontár vagyok, felelős "elkövető" vagy csak alapos szakember. A számlán az szerepel  "Split klíma  f e l sz e r e l é s e"

Nem elérhető FecóTopic starter

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 824
Re:FMV
« Válasz #2 Dátum: 2018. Március 11., 13:53:11 pm »
Nyilván nem fog ezért senki pert akasztani a nyakadba, de ha jól gondolom ez csak "hibajavítás" címszó alatt talán még nem szakmunka. Esetleg ha kifested az egész szobát akkor már elvisz a TEK :) De az valóban elgondolkodtató, hogy az elektromos rész tápellátását kiépítheti-e a klímaszerelő? És továbbmegyek, a munka befejező részeként te elvégezteted az üzembe helyezés előtti első felülvizsgálatot? Szerintem ez "hivatalosan" úgy működne, hogy egy villanyszerelő kiépíti a villamos hálózatot a kívánt helyre, te átvésed a falat és felszereled a gépet, a szakember beköti, elvégezteti az első ellenőrzést. Gyakorlatban el tudok képzelni egy villanyszerelő-klímaszerelő párost, vagy "alvállalkozóként" neked kellene megbíznod egy villamos szakembert hogy elvégezhesd a munkát. Ne érts félre, nyilván egy klímaszerelő is képes bekötni egy készüléket, de méretezéssel, érintésvédelemmel kapcsolatban, esetleg a meglévő hálózat felmérésével nyilván nem kompatibilis egy villanyszerelővel. Senki sem így csinálja, de azért nem, hogy spóroljon a megrendelőnek. Méghozzá pénzt és időt. Gyakorlatban lehet, többe kerülne a leves, mint a hús. De fordítsuk meg, rengeteg jogosultság kell hivatalosan egy klíma üzembe helyezéséhez is. Egy villanyszerelő is tud falat vésni, festést javítani, ő mégsem kötheti be a klímát, nem? Mert egyéb ismeretek és vizsgák is kellenek hozzá. Fordítva is így kellene működjön, de sajnos ez még messze van...

Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.031
  • Villanyszerelõ
Re:FMV
« Válasz #3 Dátum: 2018. Március 11., 14:00:10 pm »
A rendelet kijötte után én is megszereztem a felelős műszaki vezetői jogosultságot, hogy a kivitelezési munkákhoz ne keljen idegen személyt alkalmazni. Hosszú idő telt telt amíg az építési hatóságok kezdték kérni FMV nyilatkozatot családi házas építkezéseknél. Az első ötéves ciklusban  egyik építési hatóság sem kérte tölünk. Elég volt nekik a kivitelezői nyilatkozat, illetve volt aki kérte az első ellenőrzési minősítő iratot. A második ciklustól már több FMV nyilatkozat kérés és felkérés volt. Ma pedig már nagyon sokan keresnek.  Élőszőr amikor kértem felvételemet a szükséges papírok kitöltése és a pénz befizetése után megkaptam az engedélyt. Öt év után a kötelező kredit pontok megszerzése a kötelező modulok elvégzése után a pénz befizetése után meghosszabbították öt évre. A továbbképzések között volt ami fizetős volt és tíz pontot is adtak,melyek érdekeltek elmentem rá. Majd jöttek az ingyenes pont szerzési lehetőségek és a némi fizetéses kötelező modulok. Majd teljesen át alakult fizetősre, de az új jelentkezőknek a nehezítés. A szakmában eltöltött több évtizedes tapasztalatom szerint, bizton állítom, hogy ezek a továbbképzések nem igazán tudták sikeresen emelni a szakmai szintet. Sokan ezen mondatom után felkapják a fejüket, hogy milyen hülyeségeket írok itt le. A nagy munkáknál van jelentősége az FMV és műszaki  ellenőr szakmai jelenlétének, de ennek ellenére  mégis becsúsznak szakmai hiányosságok. Ma a kötelező továbbképzések, a különböző szakmai képzések  előírása egy bizonyos lobbik érdekeit képviselik. Ez mellé állnak be az érdek-képviseletek. A piac szűkítésben is jelentős szerepe van ezen rendeleteknek. Az FMV  talán a régi építési vezető szerepét tölti be ma. Nevetségesnek tartom egy családi háznak szakmánként felelős műszaki vezető előírását. Ennyire rosszak lennének a szakembereink? Akkor miért találkozom olyan házakkal, amik hemzsegnek a szakmai hiányosságokkal   ( tisztelet a kivételeknek), ahol még volt is FMV. Szerintem nagyfokú túlszabályozás nem visz előre bennünket, de nem tudunk mit tenni csak követni próbáljuk a jogszabályok betartását.
Itt látjuk, hogy klíma szerelőnek is mennyi jogosultságot kell megszerezni-e, ehhez hozzá tesszük, hogy villanyszerelőnek is mennyi jogosultságot kell megszereznie. Ha az erősáramú  0,4 KV  -nál nem nagyobb területen akarok teljeskörűség foglalkozni nagyon érdekes és elgondolkoztató lenne, ha valaki le írná, hogy mennyi jogosultságot kell megszerezni  :D.

Nem elérhető FecóTopic starter

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 824
Re:FMV
« Válasz #4 Dátum: 2018. Március 12., 18:12:00 pm »
Teljesen egyetértek Novill kolléga észrevételeivel, és sajnos hiába is látjuk mi ezt, nem fog változni a világ. Gondoljunk bele, egy villanyszerelő mester csinálja a kivitelezést, miért is kellene őt irányítgatni? De haladjunk tovább a témakörben. Tudjuk tehát, hogy hivatalosan szinte mindenhez kellene FMV. Nézzük most gyakorlati oldalról, hiszen mindannyian szakmabeliek, esetleg vállalkozók is vagyunk. Tudjuk, hogy a munkák már e-naplós dokumentálással készülnek. Erre itt nem térnék ki részletesen, de azzal azért tisztában kell lenni, hogy mindenképp írásos szerződés szükséges a munkavégzéshez. A leggyakoribb példák a vállalkozói részvételre:

Fővállalkozó: Közvetlen az építtetővel áll szerződésben. Akkor is fővállalkozók leszünk, ha a családi ház építését már csinálja egy nagyobb cég, de mondjuk az építtető külön minket bíz meg a villanyszereléssel.
Alvállalkozó: Szerintem ez is egyértelmű, nem közvetlen az építtető bíz meg minket, hanem egy köztes vállalkozó. Mondjuk az építést végző generálkivitelező, vagy a villanyszerelést végző fővállalkozónak kell besegíteni.

Itt említeném meg, bár nem szorosan ide tartozik, ha alvállalkozóként dolgozunk, nem kell hogy legyen kötelező felelősségbiztosításunk, mert a fővállalkozó biztosítása kiterjed az alvállalkozókra is.

Nos, a lényeg, mindkét esetben, fővállalkozó és alvállalkozó esetében is szükséges szakági FMV-t szerződtetni. Sok esetben előfordul, hogy egy nagyobb területen van egy komolyabb villamos fővállalkozó cég, és 2-3 alvállalkozó is "besegít" nekik. Természetesen a fővállalkozónak van szakági FMV- je is. Itt nem érvényes az, ami a biztosításra. Tehát hiába mondja azt a fővállalkozó, hogy "Van már FMV, ne foglalkozzatok vele, nem kell" sajnos ez így nem járható út. De most akkor ha van 8 villanyszerelő vállalkozás, legyen ott 8 szakági FMV is? Nem, valóban ez butaság lenne. Ilyen esetekben megoldás, ha mindenki külön szerződést köt ugyanazzal a fővállalkozói FMV-vel, és meghívják a naplóba. Még egy érdekes eset lehet, 1 vállalkozás csinál mindent, generálkivitelezőként. Itt 2 eset is lehet:

1. Alvállalkozókat hív meg pár munkára, amit nem tud saját szakemberekkel végeztetni. Így minden alvállalkozó köteles saját szakági FMV-t "hozni magával"
2. A generálnak mindenre van embere, csak ő dolgozik. Így alvállalkozókkal tud spórolni, de minden szakágra külön-külön FMV-t kell szerződtessen akkor is.

Ha nincs FMV, a kivitelezőt megbüntethetik. Persze csak ha ellenőrzés kapcsán ez kiderül, de ne várjuk meg. FMV nélkül, az építési munka végeztével nem fogunk tudni naplót sem zárni, és ez is baj lesz. Egy elkészült villanyszerelési munkánál, ahol már nem látszik semmi, dobozok eltakarva, nehéz lesz odarángatni a fogtomon valakit, hogy írja már alá így látatlanban, hogy minden megfelelően elkészült. Az általunk megbízott FMV-nek ki kell osszuk az e-naplóban a szerepkört, és meg kell "hívjuk". Elviekben az FMV szerződést nem kötelező feltölteni a naplóba (eltérően a kivitelezési szerződéstől) de azt javasolták, a szerződés legyen ott a munkaterületen, ellenőrzés kapcsán kérhetik. Természetesen felmerül, hogy nem könnyebb akkor feltölteni? A rutinosabb kivitelezők már tudják. Sok esetben tapasztaltuk, hogy az általunk leadott összegre "rádob" a kivitelező némi tartalékot, és úgy adja elő a megrendelőnek. Így viszont már kínos lenne feltölteni a szerződést, ha a megrendelő látja a valós vállalási összeget. Ezért a gyakorlatban, mivel ez a szerződés a kivitelezőé, megtartja magának.

Következőnek megpróbálom bemásolni a 191/2009. (IX. 15.) -ből, hogy mik az FMV feladatai. Tudom hogy mindenki meg tudja nézni, de próbáljunk meg ide mindent összegyűjteni, hogy aki ezt a fórumot végigtekeri, nagyjából képbe legyen alapszinten mindennel.

Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.031
  • Villanyszerelõ
Re:FMV
« Válasz #5 Dátum: 2018. Március 12., 18:23:50 pm »
Ez az E napló is talán megérne egy topikot a kezdőknek.
" igen sajnos a világ nem fog változni" pedig jó lenne. Számtalanszor fordul elő családi házas építkezésnél, hogy a villanyszerelő vállalkozó a megrendelővel áll közvetlen kapcsolatban.
A felelős műszaki vezető szinte napi kapcsolatban van a kivitelezéssel. Ezért ennek az árát meg kell kérni.  Így minden munkát az eltakarás előtt látnia kell. Sokszor fordul elő, hogy a használatbavételi eljárás előtt keresik meg az FMV-t. Ilyenkor már jogosult az FMV kiadni a nyilatkozatot. A probléma ott is van, hogy vannak akik kiadják a nyilatkozatot. Ezzel felvállalják a felelősséget olyanért ami nem láttak illetve ellenőriztek. Itt sérül a jogalkotói elképzelés. Egy felelősség teli villanyszerelő tisztában mindennel, bízni kellene bennük. Utólagos szúrópróbaszerű kontroll talán előbbre mutatna idővel.

Nem elérhető FecóTopic starter

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 824
Re:FMV
« Válasz #6 Dátum: 2018. Március 14., 18:28:39 pm »
Nos, folytassuk a témát, miért felelős az FMV:

A felelős műszaki vezető
13. § (1) Az építési munkaterületen végzett építési-szerelési munkát - a (8) bekezdésben foglaltak kivételével - felelős műszaki vezető irányítja.

(2) A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó kivitelező kivitelezési szerződésében vállalt építőipari kivitelezési tevékenységnek vagy meghatározott részének irányítására terjed ki.

(3) A felelős műszaki vezető feladata:

a) az építési-szerelési munkára vonatkozó jogszabályok (szakmai és minőségi követelmények), munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, műemlékvédelmi, természetvédelmi, közegészségügyi és más kötelező hatósági előírások, továbbá az építésügyi hatósági (létesítési) engedélyek betartatása, azok betartásának az általa vezetett építkezésen való ellenőrzése,

b) az építési napló vezetése, ellenőrzése és lezárása, ha erre a kivitelezőtől megbízást kapott,

c) az építőipari kivitelezési tevékenység munkafolyamatainak szakszerű megszervezése,

d) a kivitelezés során a minőségi követelmények biztosítása, a technológiai, a munkavédelmi és az egészségügyi előírások betartatása,

e) a kitűzés helyességének, valamint a geotechnikai és egyéb vizsgálatok megtörténtének ellenőrzése,

f) a minőségi vizsgálatok és mintavételek elvégeztetése,

g) az azonnali intézkedést igénylő építési műszaki feladatok meghatározása és irányítása,

h) a kivitelezési tervektől eltérő, nem építési (létesítési) engedélyköteles kivitelezésnek az építési naplóban történő feltüntetése,

i) az építőipari kivitelezési tevékenység befejezésekor, az építési napló alapján az 5. melléklet szerinti hulladék nyilvántartó lap kitöltése és az építtetőnek történő átadása,

j) az építmény használatbavételi (fennmaradási) engedélyezéséhez, tudomásulvételéhez a felelős műszaki vezetőnek szakterületére vonatkozó - 14. § szerinti tartalmú - nyilatkozat megtétele,

k) az átadás-átvételi eljárásban és a használatbavételi engedélyezési eljárásban való közreműködés és az ehhez szükséges nyilatkozatok megtétele,

l) az alvállalkozói teljesítés igazolása, mely tartalmazza

la) a teljesített kivitelezési munkák meghatározását, mennyiségét és minőségét, a teljesítés időpontját,

lb) a teljesítésigazolás alapján számlázható összeget,

lc) a szerződésben meghatározott alvállalkozói díj és a teljesítésigazolásban megjelölt számlázható összeg eltérése esetén az eltérés indoklását,

m) az alvállalkozói teljesítésigazolás

ma) kiállítása és átadása vagy megküldése az alvállalkozó részére,

mb) rögzítése az építési naplóban,

az alvállalkozó kivitelező által megküldött, teljesítésről szóló értesítés kézhezvételétől - ha szerződés vagy jogszabály átadás-átvételi eljárást határoz meg, ennek lezárásától - számított, szerződésben meghatározott, de legfeljebb tizenöt munkanapon belül,

n) az építési munkaterületen keletkezett építési-bontási hulladék mennyiségének naprakész vezetése és az építtető értesítése, ha az építési-bontási hulladék mennyisége eléri az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló jogszabályban előírt küszöbértéket,

o) annak ellenőrzése, hogy az építménybe csak a tervező által a kivitelezési dokumentációban meghatározott, az Étv. 41. §-a szerinti, legalább az elvárt műszaki teljesítményű építési termék kerüljön beépítésre, és a szakszerű beépítés ellenőrzése,

p) az építési naplóban történő rögzítés mellett a tervező által a kivitelezési dokumentációban megjelölt építési termék helyett a megadottal azonos vagy annál jobb teljesítményértékű helyettesítő építési termék kiválasztása a tervező jóváhagyásával és az építtető egyetértésével.

(4) A felelős műszaki vezető természetes építőanyagok és a bontott építési termékek - szükség szerint szakértővel történő - vizsgálatát követően dönt azok kezeléséről, építési célra való megfelelősségéről, ismételt felhasználhatóságáról, beépíthetőségéről. Döntését az építési naplóba be kell jegyeznie.

(5) A fővállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének feladata az (1)-(4) bekezdésben meghatározottakon túlmenően

a) az alvállalkozó kivitelezővel, az alvállalkozó kivitelezők felelős műszaki vezetőivel és a szakági felelős műszaki vezetőkkel való együttműködés, a velük történő egyeztetések koordinálása, tevékenységük összehangolása,

b) a használatbavételi engedélyezési eljáráshoz szükséges felelős műszaki vezetői nyilatkozat megadása az alvállalkozói és a szakági felelős műszaki vezetői nyilatkozatok alapján.

(6) A felelős műszaki vezető tartós akadályoztatása esetén a vállalkozó kivitelezőnek gondoskodnia kell a helyettesítésről. A helyettesítés ideje alatt elvégzett építőipari kivitelezési tevékenységért a felelős műszaki vezetőt helyettesítő - külön jogszabály szerinti jogosultsággal rendelkező - személy felel.

(7) A felelős műszaki vezető egyes tevékenységek (pl. munkahelyi irányítás), illetve építési-szerelési szakterületek irányításával a tevékenységnek megfelelő - külön jogszabály szerinti - képesítéssel rendelkező személyt is megbízhat.

(8) Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel, részszakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött.

14. § Az építésügyi hatósági engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építőipari kivitelezési tevékenységek befejezését követően a fővállalkozó kivitelező az építési napló összesítő lapján arról nyilatkozik, hogy *

a) az építőipari kivitelezési tevékenységet

aa) a végleges építési engedélynek és a hozzátartozó engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentációnak megfelelően, vagy

ab) az egyszerű bejelentéssel végzett építési tevékenységet a 22. § (1a) bekezdésének figyelembevételével

végezte, valamint

b) a 22. § (2) bekezdés és az 1. melléklet szerinti tartalmú és rendelkezésre álló kivitelezési (megvalósulási) tervdokumentációnak megfelelően,

c) az építőipari kivitelezési tevékenységre vonatkozó jogszabályok, általános érvényű és eseti előírások, így különösen a statikai és az épületenergetikai követelmények, szakmai, minőségi, környezetvédelmi és biztonsági előírások megtartásával szakszerűen végezték,

d) az építmény kivitelezése során alkalmazott műszaki megoldás az Étv. 31. § (2) bekezdésében meghatározott követelményeknek megfelel,

e) a 22. § (2) bekezdése és az 1. melléklet szerinti kivitelezési dokumentációtól eltérés történt-e, és ha igen, azt ismerteti,

f) a külön jogszabályban előírt egyeztetés eredményeképpen a közműellátás szakszerűen biztosított,

g) az építési munkaterületen keletkezett építési-bontási hulladék mennyisége elérte-e a külön jogszabályban előírt mértéket, az előírások szerint kezelték és az építőipari kivitelezési tevékenység befejezésekor a munkaterületről a külön jogszabályban foglaltak szerint elszállították,

h) az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas.

Nem elérhető FecóTopic starter

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 824
Re:FMV
« Válasz #7 Dátum: 2018. Március 15., 07:53:25 am »
Mint látható, azért van feladata az FMV-nek. Nincs előírva mennyi időt kell töltsön az építkezésen, vagy hány alkalommal kell kimenjen, ezt ő dönti el. Abban az esetben, ha nem tud jelen lenni megbízhat mást, a tevékenységnek megfelelő képesítésű személyt hogy helyette irányítson, de a felelősség így is az övé marad. Ha tartósan nem tud jelen lenni, gondoskodni kell a helyettesítésről másik FMV-t szükséges kijelölni. Az FMV-nek szakmai és polgárjogi felelőssége is van. Az építésfelügyelet, ellenőrzés kapcsán ha a kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos hibát talál, akkor nemcsak a kivitelezőt, hanem az FMV-t is büntetheti. Azt hiszem az alja 80 rugó körül van. Abban az esetben, ha az FMV-t 1 éven belül 3-szor büntetik, vagy a tevékenységével összefüggésben sérülés, vagy isten ne adja haláleset bekövetkezik, esetleg a kamara 1 év alatt 2-szer figyelmezteti, akkor bizony felfüggesztik a jogosultságát. Ennél súlyosabb, többszöri szabályszegéses esetekben, akár törölhetik is a névjegyzékből.

Látható, hogy van vesztenivaló. Viszont az FMV-t a kivitelező szerződteti, fizeti. Hogyan ellenkezzen akkor? Legvégső esetben felmondhatja a szerződést is, nem köteles végrehajtani a feladatát, ha a kivitelező:
- valamilyen jogszabállyal ellentétes
- hatósági határozatot sértő
- sérülésveszély, életveszély, mások vagyonának veszélyeztetésével járó dolgot készül tenni.

Minden esetben érdemes ezt naplóban is rögzíteni. Meg kell érteni a kivitelezőnek is, az FMV lehet hogy az ő embere, de nem bábja. A munkakapcsolat lényege, hogy együtt, közösen, olyan szerelési munkát végezzenek, ami megfelel a szabványi-jogszabályi követelményeknek. Az FMV azzal, hogy szabályos munkavégzést próbál végeztetni, óvni próbálja a kivitelezőt mind egészségügyi, mind egy későbbi kártérítési per kockázatától.

Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.031
  • Villanyszerelõ
Re:FMV
« Válasz #8 Dátum: 2018. Március 15., 09:16:20 am »
Az FMV- a kivitelező biztosítja, avagy szerződteti.  Ha folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a kivitelezést az sok időt jelent, amit meg kell fizetni. Ha min 80 Eft-t számolunk, akkor vegyük figyelembe hogy az adózás és költségek levonása után mennyi marad belőle meg . Ezt hasonlítsuk össze a ráfordított idővel és a felelősséggel. Kíváncsi lennék rá, hogy a jogszabály alkotónak mi volt az indoka amiért létre hozta az FMV intézményt. Ha olyan kivitelező cég miatt, aminek csak a  cég tulajdonosa és nincs megfelelő szakmai végzettsége és nagy munkákat végez a cége. Viszont szakmai  munkavégzésekor hiba esetén nagy a kockázati felelősség. Ezért a felelősség szétterítésének már nagy a jelentősége. Helyesebb lett volna a kivitelező felelősséget teljes mértékben meghagyni,mert jobban ösztönözné a tökéletesebb munkavégzésre. A beruházó műszaki ellenőrén keresztül is tudja gyakorolni a kivitelezés közben az ellenőrzés lehetőséget. Így a felelősség nagyon széles körben érvényesül a tervezéstől a megvalósulásig. Ha minél többen vannak ebben a körben a szereplők, akkor több felé lehet mutogató egy jó ügyvéden keresztül. Persze lehet, hogy tévedek.
Egyelőre rendeletetek és műszaki előírások tömkelege van, amit kénytelenek vagyunk követni és betartania saját érdekükben is. Minden szabályozás annyit ér, amennyit betartunk belőle. Nekem az egyik családi háznál kértek volna fel FMV-nek a használatbavétel előtt , amikor mondtam, hogy 100 alatt nem vállalom. Kiderült, volt aki 20 ért vállalta volna már. A végén kiderült, hogy a kivitelezés már befejeződött.
Miben bízhatunk igazán , csak abban amit saját magunk ellenőriztünk. Ezért a helyettesítés és másokra hagyatkozás nem jelenthet teljes biztonságot. Ott van például a norma szerinti felülvizsgálat esete, amikor már az eltakarás előtt kell ellenőrizni és dokumentálni a kivitelezett munkát. Valami hasonló eset áll itt is fenn a felelős műszaki vezetésnél.

Nem elérhető FecóTopic starter

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 824
Re:FMV
« Válasz #9 Dátum: 2018. Március 23., 16:25:10 pm »
Nagyjából végigvettük az FMV-hez kapcsolódó fontosabb dolgokat. Abban az esetben, ha minden jól megy, előbb-utóbb elkészül a munka. A 40/2017 (XII. 4.) NGM rendelet alapján van pár dolog, amit bizony az FMV-nek fel kellene töltenie az E-naplóba. Sajnos, ezt szerintem a kutya sem nézi, és ezek nélkül is meg fogják adni a használatbavételi engedélyt. Talán ha minden adatnak és jegyzőkönyvnek lenne megfelelő helye a naplóba, és ezek feltöltéséig nem lehetne zárni azt, akkor több felülvizsgálónak is lenne munkája, másodsorban valóban felszínre kerülnének a problémák is. Az FMV nem gondolatolvasó és nyomozóhatóság, tehát a feltöltendő dolgokat "bekéri" a kivitelezőtől. Szerintem célszerű ezt a dokumentumot a munka megkezdésekor, szerződéskötéskor már átadni a kivitelezőnek, mert az a tapasztalat, hogy szinte senki nem tudja milyen kötelezettségei vannak, így nem lesz zsákbamacska amikor zárni kell a naplót. Az alábbi részben dőlt betűkkel próbáltam kommentálni a saját észrevételeimet:

FMV számára átadandó dokumentumok a 40/2017 (XII. 4.) NGM rendelet alapján:

1.1.9. A kivitelező felelős műszaki vezetője szabványossági nyilatkozatának tartalmaznia kell:

d) a gyártási számmal ellátott, alkalmazott villamossági termékek megfelelőségét igazoló vonatkozó tanúsítványokat;

Az olyan rögzítetten szerelt berendezésekre vonatkozik, amit a kivitelező épít be. Vonatkozik továbbá az elosztóberendezésekre, elosztótáblákra is! Az elosztóberendezés gyártója köteles a terméket a 23/2016 (VII. 7.) NGM rendelet szerint, az elvégzett vizsgálatok alapján adattáblával, egyedi azonosítószámmal, CE jellel ellátni,  és a szükséges dokumentumokat kiállítani. Köztük a CE megfelelősségi nyilatkozatot is, melyet a felelős műszaki vezető számára is átad.

e) a kivitelező székhelyét, telephelyét és a felelős műszaki vezető nevét, kamarai nyilvántartási számát;

f ) a kivitelező által elvégzett vagy elvégeztetett ellenőrzések, vizsgálatok, mérések összefoglaló felsorolását és minősítését;

1.1.10. A kivitelező vagy annak felelős műszaki vezetője a szabványossági nyilatkozatához csatolja
a) a villamos berendezések első ellenőrzéséről szóló minősítő iratot, a részletes mérési jegyzőkönyvvel együtt a vizsgálatra vonatkozó szabványban foglaltak szerint;

1.1.15. A villamos berendezésnek az e rendeletben meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek megfelelő állapotát ellenőrizni kell
a) a berendezés létesítésekor, az első üzembe helyezés előtt (első ellenőrzés);
b) rendkívüli eseményt követően;
c) átalakítás, javítás esetén annak üzembe helyezése előtt;
d) időszakosan, az e berendezés fajtájára a jogszabályokban előírt gyakorisággal.

1.1.16. Az 1.1.15. pont a) és d) alpontja szerinti esetben az ellenőrzésnek a teljes villamos berendezésre ki
kell terjednie, míg a többi esetben elegendő a berendezésnek arra a részére elvégezni, amelynek biztonságos voltát a meghibásodás vagy a javítás, bővítés, átalakítás érintette.

1.1.17. Az ellenőrzés elvégeztetése az 1.1.15. pont a) és c) alpontjai szerinti esetben a kivitelező,
a b), d) alpontok szerinti esetben az üzemeltető kötelezettsége, kivéve, ha szerződésben e kötelezettséget más vállalta.

b) kiépített villámvédelem esetén a villámvédelmi felülvizsgálat minősítő iratát, részletes mérési jegyzőkönyvvel együtt;

c) a kábel- és vezetékhálózat részletes szigetelésmérési jegyzőkönyvét;

d) az átadásra kerülő berendezés jellegétől függően a berendezésre vonatkozó előírás vagy megrendelői követelmény alapján szükséges további mérési, vizsgálati jegyzőkönyveket, bizonylatokat (pl. a működési, üzemi jellemzők, védelmek, mesterséges megvilágítás értéke, elektromágneses összeférhetőség, felharmonikustartalom ellenőrzéséről).

Összefoglalva:

-   Az összes elosztóberendezés CE megfelelősségi nyilatkozata (attól aki összeszereli készre, nem külön a kismegszakító, fésűs sín, Fi-relé gyártmányhoz kapcsolódó, hanem aki összeszerelte, hivatalosan Ő a gyártó-forgalmazó)

-   Adatok (kivitelező neve, székhelye, telephelye)

-   Villamos berendezés üzembe helyezés előtti első felülvizsgálata. (MSZ HD 60364-6:2017 szerint)

-   Ha beépítésre került földkábel is, akkor arra külön szigetelési ellenállás mérési jegyzőkönyv az MSZ 13207:2000 szerint.

-   Villámvédelmi jegyzőkönyv, ha van tervek alapján kiépített villámvédelmi rendszer. Abban az esetben, ha az 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ)   144. § alapján nem kell, akkor nyilván nincs rá szükség,  ha meghaladja, akkor megfelelő szakemberrel el kell végeztetni a villámvédelmi kockázatelemzést, ez alapján derül ki, szükség van-e rá.

-   Minden egyéb felülvizsgálat, mérés, ellenőrzés, melyet a létesítmény jellegéből adódóan kötelező elvégezni, elvégeztetni.