• Regisztrált villanyszerelői státusz megszerzése 4 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Regisztrált villanyszerelői státusz megszerzése  (Megtekintve 574 alkalommal)

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.550
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Regisztrált villanyszerelői státusz megszerzése
« Válasz #10 Dátum: 2018. Április 01., 23:13:50 pm »
Anno, valamikor, valamelyik topikban említettem, hogy valószínűleg azért szívatják többek között a regszerelőket is ezzel-azzal, mert az állam, mint elnyomó szervezet, valami olyan dolgon töri a csökött agyát, hogy az idegen kézben lévő kiskirályi szolgáltatók egyeduralmát korlátozni lehessen ilyen-olyan érdekek mentén.
Nah, erre eklatáns példája pl. ez a rendelet is, ami lehetne akár előremutató tendencia a nemzeti gazdasági függetlenség irányába, csak ezzel az a baj, hogy csupán idő kérdése és lesz egy "nemzet villanyszerelője" is, ami már más irányba hat. ...számomra ez nem jelent más, mint a koncon való marakodást, amihez az országunk való villamos szakembereit akarják felhasználni eszközként kihasználva, mint egy előretolt helyőrség.

Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.032
  • Villanyszerelõ
Re:Regisztrált villanyszerelői státusz megszerzése
« Válasz #11 Dátum: 2018. Április 02., 08:20:28 am »
Érdekes azért az egész történet:
Elindítják a regisztrált villanyszerelő rendszert, hogy országosan egységes legyen a követelmény rendszer. Holott létezett az MSZ 447 szabvány( ami még most is van) és egyéb jogszabályok. Ami elvileg garantálnia kellene az egységes szemléletet.
Első körben a regisztrált villanyszerelő  lehessen valaki feltétel a mester vizsga, majd ez után már nem volt feltétele.
Először az ELMÜ területén indul el, majd lassan kiterjed a többi áramszolgáltatói területre, de mégis éltérően a gyakorlatban. Természetesen a rendszer előnyeiről ódákat zengenek a kitalálói.
Majd az EON bevezeti a merőhelyi FAM-t és a többi változást. Eltelik egy idő az ELMÜ is bevezeti a plomba bontás, merőhelyi  FAM vizsgát, Fam szerszámok minősítéssel.
Ennek ellenére még sem kapják meg azokat a jogokat, lehetőségeket a regisztrált villanyszerelő, amit annak idején hirdettek.
A piaci szabad verseny, hogy ne sérüljön egy egy újabb rendelet születik. Ennek alapján lehet regisztrálni és biztosításokat kötni. Még talán lehetett volna belőle előny is mondjuk a kábel fektetési idő lerövidítése miatt. Viszont egy korábbi rendeletet nem vonták vissza. Ami a kábel fektetési jogot az áramszolgáltatói körbe helyezte.
Gondolom a történetnek ezzel még nincs vége. Valószínű folytatódik.

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 827
Re:Regisztrált villanyszerelői státusz megszerzése
« Válasz #12 Dátum: 2018. Április 02., 08:57:57 am »
Az igaz hogy bevezették, és megelőlegezték a "bevállalós" szerelőknek az ASZR azonosítót. De mi történt azóta? Tőlünk senki nem kérte az időközben elvégzett FAM tanfolyam igazolását, senki. A FAM szerszámok vizsgálati lapját sem. De a FAM munka egyik feltétele, hogy a hálózat üzemben tartója kiadja a FAM feljogosítást a szerelőnek. Eddig ilyet nem kaptunk, mégis szorgosan bontogatjuk a zárópecséteket, és végezzük a munkát. Attól hogy FAM képzett személy FAM szerszámmal dolgozik, megfelelő feljogosítás nélkül gyakorlatilag szabálytalanul teszi. Akkor minek kellett ez, ha nincs következetesen "levezetve" az egész? A másik regisztráció a hálózati csatlakozást végző szerelőkre vonatkozott, és mivel amúgy is mindenünk már megvolt hozzá, beregisztráltunk. Hivatalosan képesek lennénk (mint ahogy mások is) önállóan elvégezni nemcsak a mérőhely kiépítését, hanem a csatlakozó szerelését, bekötését is. A mai napig nem tudom, miért nem ebbe az irányba indulunk akkor el? Fogyasztó bemegy az irodába, szerződik, és kiválasztja a neki tetsző kivitelezőt. A kivitelező felveszi a nevére a mérőt, zárópecséteket, és megcsinálja a munkát akár 1-2 napon belül. Az ELMÜ ellenőrzi a kivitelezőket. Most is van fix alvállalkozó aki a mérőcseréket végzi, bármelyik regisztrált szerelőnek kiadható lenne szerződés alapján a szükséges anyag. Aki visszaél vele, repül a rendszerből. Miért nem működik? Miért kellett egyáltalan elkezdeni, ha nincs végkifejlet?

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 326
Re:Regisztrált villanyszerelői státusz megszerzése
« Válasz #13 Dátum: 2018. Április 02., 10:07:21 am »
"a FAM munka egyik feltétele, hogy a hálózat üzemben tartója kiadja a FAM feljogosítást a szerelőnek"
Bocsánat, szerintem van itt valami félreértés. Az, hogy a FAM munkavégzés az elvárás, az a szerződésben kerül előírásra, vagy mittudoménhol. De feljogosítást nem ad a szolgáltató, egy ilyen szó van a FAM-ban, azt a munkáltató adja a dolgozójának. Noha ez egyszemélyes cégnél elég hülyén néz ki, de a követendő eljárás az, hogy a vizsgabizonyítvány birtokában a munkáltatói szerepet betöltő kitölti a feljogosítási igazolványt saját magának, amely feljogosításban célszerűen megjegyzi, hogy saját kezdeményezésű FAM tevékenységre is kiterjed a hatálya, majd még külön ír magának egy papírt, amelyik a saját kezdeményezésű FAM tevékenységre való megbízás (e két apróságtól nem kell munkánként FAM engedély).
Egyúttal ír egy jegyzőkönyvet, amelyben megállapítja, hogy ennél a cégnél ő a berendezésfelelős.
Mindezeket azért, mert a rendelet szerint
1.2.3. A FAM tevékenység technológiákat alkalmazók szempontjából a jelen keretszabályozás csak a Szabályzat 2.8. és 2.9. pontjaiban meghatározott dokumentációkkal, igazolvánnyal és engedéllyel együtt alkalmazható.
Erről a képzés során vagy előzetesen valami tájékoztatóban kellett volna értesülni. Ismerve a magyar Életet, ez vagy megvolt, vagy nem. :)
Ugyanakkor az EON (például) persze használja a "plombabontási jogosultság" kifejezést, ha ilyen feljogosításról volna szó, akkor nem szóltam.

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 827
Re:Regisztrált villanyszerelői státusz megszerzése
« Válasz #14 Dátum: 2018. Április 02., 18:39:51 pm »
Akkor lehet hogy rossz meghatározást használtam. A kollégám végezte a tanfolyamot, és azt ígérték nekik, mivel a szolgáltató hálózatán is dolgozhatnak, ezért kapnak valamilyen dokumentumot, hogy végezhetik feszültség alatt. Majd szélnek eresztették őket. Azóta csend.

Nem elérhető NagyPS

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 244
Re:Regisztrált villanyszerelői státusz megszerzése
« Válasz #15 Dátum: 2018. Április 08., 16:41:42 pm »
Rendelet, nekem van "engedélyem" de !!! az ELMŰ-ÉMÁSZ még nincs kidolgozott erre az esetre szóló elfogadott szabályzata, így egy elég érdekes helyzet alakult ki egy beruházásnál, megígérték, hogy 1 héten belül ha minden papírt aláírt a megrendelő megcsinálják a szükséges csatlakozást csak azért mert sk beruházást jelöltük meg 3x80A kellene. :) a rendelet alapján nettó jogszabálysértés :) de nem kötözködünk mert marha jó ahhoz képest hogy eredetileg 3 hónapot mondtak :)

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
52 Válaszok
23977 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Március 03., 20:38:43 pm
írta NagyPS
7 Válaszok
7803 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Február 29., 20:00:29 pm
írta szmihaly
3 Válaszok
2444 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Június 02., 13:07:50 pm
írta ger_m
Üdvözlünk regisztralt

Indította Villanyszerelõ fórum üdvözlõ robot Bemutatkozás

0 Válaszok
708 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Május 20., 09:03:43 am
írta Villanyszerelõ fórum üdvözlõ robot
45 Válaszok
14256 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Szeptember 10., 14:41:08 pm
írta bambi