• Terv vélemény 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Terv vélemény  (Megtekintve 1752 alkalommal)

Nem elérhető attila0001Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 3
Terv vélemény
« Dátum: 2016. Június 13., 11:26:53 am »
Tisztelt Fórumozók

Készítettem egy tervet családi ház újra vezetékezésére, érdekelne a véleményetek.


Attila

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.550
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Terv vélemény
« Válasz #1 Dátum: 2016. Június 13., 20:16:19 pm »
Üdv!
Szép színes. ;) Én inkább vázlatnak nevezném.
Ilyen dugalj rajzjelet még nem láttam. ...bár a jó pap is holtáig tanul, hát még én. :)
Innen csemegézhetsz:

Villamosipari rajzok

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.325
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Terv vélemény
« Válasz #2 Dátum: 2016. Június 13., 22:00:13 pm »
Az igazat megvallva, mostanság kevés időm van a "disszidens" lét mellett -hiába, még az NSZK-ban sincs Lindt csokiból a kerítés, sem a kábel ;)- , de ettől a (jut eszembe, mi ez az Amcsi site, mely megnyílik a linkre kattintva?? Biohazard?!?) "tervtől" bevallom, dobtam 1 hátastot!  :'(
Mi ez a 3x4mm2-es MT, netán MBCu (NYM), vagy esetleg NYY-J?? Aztán 1 fázis a betáp, vagy 3, merugye van az a tűzhely is, meg miegymás?? Éjszakainak csúfolt vezérelt lesz??
Kedves Attila, ennél tessen má vmi ütősebbet produkálni, mert egy ilyen "tervvel" Isten őrizz nekiállni egy családi kéró villanyászati munkálatainak (főként, hogy de jure 7kW felett tervezni kell jéghideg profi vill tervezővel-márpedig ennyi egy családi kecó esetén úgy helyből összejő!!) ezzel, mert abból grimbusz lesz!!  :( :'( 

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 421
Re:Terv vélemény
« Válasz #3 Dátum: 2016. Június 14., 00:36:15 am »
Na jó- jó de szerintem Ő nem villanyász, ezért kell segíteni neki, Ő érti mit szeretne, de minket pont a hiányzó részletek érdekelnek, hogy mi is értsük. Talán a hiányokat kellene felsorolni Ő meg fogja írni szerintem. (Nem a hiányzó zöld vonalra gondolok.)
Miből hány Amper áll rendelkezésre? Állandó, vezérelt? (Fényképeket kérünk!!!)
Milyen vezetékezést szeretne? Falon kívül, vagy falba süllyesztve, csőbe vagy a nélkül, gipszkarton mögé helyezve?
Milyen vezeték lesz felhasználva?
Lakáselosztó hány modulos?
Esetleg melyik márka termékei lesznek felhasználva moduláris eszközök, szerelvények, vezetékek dobozok csövek, stb.?
Na meg még egy rakás kérdés merül fel.
A rajzon az ajtók ablakok helyét és nyitásának irányát is illetve a berendezési tárgyakat is  kellene jelölni, különben semmi irányadó nincs a rajzon. Sőt melyik helységbe mit és mennyit szeretne szerelni. A rajzon az aljzatok számát tekintve kevesellem, ha csak nem csoportosan vannak, de erre semmi nem utal. Én szeretem ötösével rakni bizonyos helyeken, Nem igazán szokták sokallani, ha még dugnak bele elosztót is.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető attila0001Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 3
Re:Terv vélemény
« Válasz #4 Dátum: 2016. Június 14., 10:27:59 am »
Tisztelt Hozzászólók,
Valóban nem vagyok Villanyász, pont ezért kértem (kérném a segítságeteket.).  Jelenleg 16 A áll rendelkezésre ami álandó (ezt szeretném bővíteni majd 32 A). (ami van egy villany óra és egy kismegszakitő az ELMŰ által hetelesíve ) + egy 16A kismegszakitó már a hitelesítési pont után. (Sajnos fotót nem tudok küldeni. de egy régi családi házat kell elképzélni, ahol az egész házban egy kör volt kialakitva)
A vezeték: MBCu 3x2,5 (NYM-J)és 3x4 (NYM-J)  MÜ III csőbe, falba sűlysztett
2 db lakás elősztót terveztem 10 modulos (hogy ha szükséges legyen mindennek hely)
a két elosztót közt lenne 3x4mm (NYM-J)  kabel MÜ III csőben falba sülysztve (a második elosztót is csak azért gondoltam, hogy a ház hátső részében lévő  5 db kört ne kelje előre vinni)
Kismegszakitóknál és az életvédelmi megszakitónál a Moeller márkára gondoltam, kötő elemeknél a WAGO oldható kötőelemelkre,  a töbinél nincs elképszelésem.  A rajzon az ajzatok száma mindenhol 1 kivétel konyha ahol 5—ös és a hátső helyiség ahol pedig  2 db hármas onna üzemeltettem majd a kazánt és a keringető szivatyűt (esetleg villany bojlert).
Tudom, hogy a vázlatom eléggé kezdetleges es szívesen veszek minden kritikát legyen az építő vagy romboló.
És ha akad valaki aki megtervezi szivesen fizetek is érte (persze reális áron)  jöhetnek árajánlatok is.

Üdv.: Attila

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.325
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Terv vélemény
« Válasz #5 Dátum: 2016. Június 14., 21:55:28 pm »
Isten őrizz, hogy romboljunk, épp ellenkezőleg...
Most, hogy már vannak konkrétumok, én mindenképp azt javallanám, hogy az 1x32A-t -ha már alanyi jogon jár feltétlen kérd meg, és tedd ezt meg éjszakaiban is, ugyanis 2 in 1-ban az is jár! Majd a többiek lehurrognak, vagy megerősítenek, de tudtommal itt ígyis-úgyis új mérőhelyet kell kiépíteni, ergo célszerű a mellékelt fotón látható kombinációt "felhúzni" a kertben, mert ebben az esetben a későbbiekben -mivel vill tűzhelyet szeretnél, ami iüdvözlendő, ezért lehet, hogy ez nem is a jövő zenéje lenne?!- 3 fázisra történő bővítés esetén a világon semmihez nem kell hozzápiszkálni, csupán 2-2 db plusz kismegszaki kerül be a számára kialakított helyre a mérőket is magába foglaló tokozatban. Ez egyébként egy földkábeles input/output számára kialakított PVT mérő kombináció, melyben helyet kaphat még -kifejezetten melegen ajánlott ebben az egyre viharosabb, őrület időjárásban, nem is beszélve az egyéb forrásból induló túlfeszültségekről, melyekből már egy 1kV-ot meghaladó is hatalmas pusztítást képes végezni!- a "B" lépcsős túlfeszvédelmi unit a hozzá szervesen kapcsolódó NH0-ás késesbiztosítékokkal egyetemben, melyek egyben a ház 1. túláramvédelmi szereplői és mint ilyenek, hasznosak tudnak lenni, ha esetleg valamelyik áramszolgáltatói kismegszakítód bedurcizna és beintene egy méretes zárlat esetén. Szóval ez a mérőhely kombi a későbbi álmok valóra váltásához is tökéletes, hiszen megfelelő mért főkábelekkel szerelve (min.NAYY-J 5x16mm2) - a mért főkábel hosszából adódó feszültség esés függvényében- akár 3x32A-ig is megbízható társ marad, ami ugye nem mindegy...
Tehát a mérőkombitól halad a 2 db 5x16-os Alu földkábel (sokan fogják neked majd mondani, hogy nálunk nincs 5 eres Alu földkábel, de igenis van és kb. 3-ada az ára / méter a NYY-J réz földkábelhez képest, magyarán az 5x16-os NAYY kb. annyiba kerül, mint az 5x6-os NYY-J!) a házikó földkábellel könnyen betámadható részén elhelyezett mért főelosztóba, melyet nyilván úgy kell kialakítani, hogy egyrészt legalább 36 osztásegységes legyen, de ha 48, esetleg 54, az se gáz, mert reserve-t mindig célszerű hagyni! Másrészt ezen 2 db földkábelt nem közvetlenül a mért főelosztóba, hanem az alatta közvetlenül elhelyezett kábelfogadó tokozottba -min. méretigény: 150x300 mm- kell vezetni és ott kell a megfelelő pl. HLAK típusú "csoki" segítségével -immár 10mm2-es MKH vezetékkel- vinni a mért főelosztó megfelelő csatlakozó pontjaihoz, így pl. a fázis vezetőket főkapcsolóhoz, az N-t a fő  Fi-relé N kapcsához, míg a PE-t a fő PE sínhez. Fi reléből is célszerű 3 fázisút alkalmazni és egyáltalán a mért főelosztót is úgy kell kiépíteni, hogy az a jövőben mindenféle generál átépítés nélkül alkalmas legyen a 3 fázis fogadására! A vezérelt áramot is be lehet vinni ugyanabba a mért főelosztóba, azonban szigorúan szeparált módon és amennyiben nincs ún. 2 kontaktoros betápválasztó kapcsolás mondjuk egy bojler számára, akkor egy teljesen külön sorban kell elhelyezni az éjszakaihoz tartozó kapcsolókat, kismegszakítókat, Fi-relé(k)et,stb.
Facit: előrelátó módon tervezni, kivitelezni, mert lehet, hogy most ezért többe lesz a buli, viszont ha a későbbiekben bármit még rá kell tolni, akkor csak 1-2 kismegszaki csere és már mehet is a móka, ami akkor majd egy erekcióhoz hasonló érzés lesz!!         

Nem elérhető kovdana

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 3
Re:Terv vélemény
« Válasz #6 Dátum: 2018. Március 05., 11:14:49 am »
Sziasztok!

Kb. másfél hónapja járok villanyszerelő képzésre. Nagyon érdekel a szakma, bár előzetes tapasztalatom a nullához közelít. :)
Egyik barátom most vett egy csúsztatott zsalus lakást. A lakás kb. 55-58 nm. Állapotát tekintve minden úgy van ahogy azt anno megcsinálták. Villanyszerelési részben szeretnék neki segíteni, vagy egy kicsit belelátni. A lakásban kis csőben futnak jelenleg a vezetékek, esélytelen, hogy a korszerűsítés során az új vezetékek mindenhova behúzhatóak (és a cső méret/vezeték szám miatt szabványosak) legyenek.
Bontani és vésni nagyon nehéz. Ezért az én véleményem, hogy vegyes szerelést lehetne alkalmazni. A meglévő konnektorokhoz, kapcsolókhoz és lámpákhoz menő alumínium vezetékeket rézre cserélnénk. Az elosztódobozokhoz és a kötődobozokhoz menő, valamint az újonnan kialakításra kerülő szerelvényekhez falon kívüli kábelcsatornás megoldásban vezetnénk el a vezetékeket.

A lakás alaprajzát elkészítettem:

Az alábbi áramkörök kiépítését tervezem:
1. áramkör: Világítás 1.: folyosó, fürdő, mosdó, kis hálószoba
2. áramkör: Világítás 2.: amerikai konyha-nappali, nagy háló szoba, terasz
3. áramkör: Dugaljak: folyosó, fürdő(tükör mellett), kis hálószoba
4. áramkör: Dugaljak: nappali (kivéve konyharész), nagy hálószoba, terasz
5. áramkör: Dugaljak: fürdő (mosógép, szárítógép)
6. áramkör: Dugaljak: konyharész
7. áramkör: 3 fázisú villanytűzhely
8. áramkör: klíma

Amennyiben elegendőnek találtok ennyi áramkört, akkor elkészíteném a lakás egyvonalas tervét.
Bármilyen javaslatot, észrevételt szívesen fogadok és előre köszönöm!
Képzésen már tanították, illetve a gyakorlott tanulótársak is hasonló véleményen vannak, hogyha lehet az ilyen lakásokat messziről kerüljük el, én azért megpróbálkoznék vele :)


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
6 Válaszok
6226 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Szeptember 02., 15:20:18 pm
írta metrigraf
0 Válaszok
4264 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Október 18., 19:54:38 pm
írta nova
2 Válaszok
3509 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Augusztus 12., 22:51:01 pm
írta bleszak
3 Válaszok
3280 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Július 27., 18:49:43 pm
írta kiskacsa
1 Válaszok
812 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Június 10., 10:26:46 am
írta Fecó