• Házi vizienergia hasznosítása 4 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Házi vizienergia hasznosítása  (Megtekintve 2888 alkalommal)

Nem elérhető Simon EndreTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 629
 • Hírnév erő: 8
 • Simon Endre talán lesz valaki.Simon Endre talán lesz valaki.
Házi vizienergia hasznosítása
« Dátum: 2014. Május 24., 19:48:45 pm »
Üdv mindenkinek !
Ősrégóta barátom megújítani kívánja házi villamosenergia rendszerét. A régi forgórészgerjesztett szinkron generátorát egy modernebb, jobb hatásfokú forgóegyenirányítós áramfejlesztőre cseréli, amihez ócskavas árban jutott hozzá. A fizikai működőképessége és az elektromos állapota alapján már feljavított, kifogástalan állapotban van, viszont a gerjesztésszabályozásról csak filozófia született, mivel ez az egység már nem volt meg hozzá. A gép GANZ gyártmányú a valamikori úgynevezett műhelykocsik, (nem a huzigálós mobil szerszámláda) részegysége volt,  ennek a mobil műhelynek az áramellátása szolgált  3f 50Hz 380/220V, csúcsban 20kW energiát bíztosítva. Ezen az "autón" oszlopos fúrógép, esztergapad, álványos köszörű és még egy 3f "V" kapcsolású hegesztőtranszformátor is volt a szokványos világítás, műhelyasztal csatlakozók és terepi reflektor mellett. A generátor 1500-on névleges de mi csak 1200-on pörgetnénk, hogy még jobb legyen a kihozatala mivel nem asszinron gépeket fog hajtani és a jelenlegi is ott dolgozik, mivel csak vizet melegít és lakást fűt. A háznak van független villamosenergia csatlakozása az igényesebb fogyasztók számára. A még működő rendszer harmadik generációs  muzeális kriózum, tehát nem fogjuk elbontani az új egységet a transzmisszió másik helyéről fogjuk hajtani. A kérésem az felétek, akik ismerik ezeket a áramfejlesztőket vagy van az ismeretségükben olyan műszaki aki ismeri a FEG-ekkel, (ezeket ma is gyártják)  és segíteni tud adjon jelt és lehetőséget a kapcsolatfelvételhez.
Előre is köszönettel !
Simon Endre

Nem elérhető nova

 • Fórum rendezgetõ ***ADMIN***
 • Global Moderator
 • Megszállott
 • *
 • Tudásbázis bõvítõje :)
 • Hozzászólások: 3.386
 • Hírnév erő: 38
 • nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!nova félelmetesen nagy hírnévvel rendelkezik!
 • Nem: Férfi
  • Villanyszerelõ magazin
Re:Házi vizienergia hasznosítása
« Válasz #1 Dátum: 2014. Május 28., 16:18:38 pm »
Érdekesség képen csatolhatnál esetleg pár képet. Tényleges segítséggel nem tudok szolgálni, de kíváncsiságból megnézném egy-két képen, hogy miről is van szó.  ::)
Villanyszerelõ fórum szabályzat - Kezdő fórumozók figyelmébe! - Közlemények

Privát üzenet funkció nem szakmai kérdések megválaszolására van fenntartva!

Nem elérhető Simon EndreTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 629
 • Hírnév erő: 8
 • Simon Endre talán lesz valaki.Simon Endre talán lesz valaki.
Re:Házi vizienergia hasznosítása
« Válasz #2 Dátum: 2014. Május 30., 13:04:55 pm »
Nova
Köszönöm a szives érdeklődésed!
A képekre egy kicsit várni kell, mert csak akkor megyek ismét barátomhoz, ha a betonalap ekészült és a szíjjtárcsa már a tengelyen lessz és forgatni tudjuk a generátort. Időközben láttam képeket egy hadiparkról, azon látható azonos célú, de nem "céges" műhelykocsi. Az elérhető informátor sajnos az közölte hogy az csak látványelem, belül teljesen üres, katonai lőtérről céltárgykén menekül meg, de elmondta hogy némelyik hiradós és a parancsnoki kocsiban is hasonló szerkentyü volt. Nekem ez a hadipark nagyon messze van, ha közelebbit találok ott majd körülnézek. Van még lehetőség, ha még megvan a mátyásföldi autóbontó, ott százszámra tároltak és bontottak céges kocsikat, valószínü ilyeneket is. De ha semmi nem jön be akkor is megoldom. A tulajdonos elajándékozott még régebben egy édesapja után rámaradt egyenáramú DINAMÓT! ez sem volt egy apróság. A kuriózum az vot benne, mint első generációs áramfejlesztő, még nem forrasztott, hanem csavarkötéses volt, még a forgórész is. Ha még fellelhető a megajándékozottnál akkor arról is  teszek fel fotókat aztán majd megbeszéljük, hogy forrasszunk, vagy ne forrasszunk.....? A hetvenes években amikor édesapja még élt azt még magam is láttam, meg egy másik AC 110 voltosat aról nem tudok már semmit. A FEG azonosító csak magyar műszaki nyelvben honos a nemzetközi szakirodalom ezeket AC gerjesztéses generátorként említi, ilyen pl. a C45-D5 stabil gépegység, ezt erőművekben "háziüzemi" néven alkalmazzák.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
15 Válaszok
4792 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Április 12., 21:47:01 pm
írta nyaki
15 Válaszok
5320 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Április 12., 21:24:44 pm
írta krisz1986
2 Válaszok
4867 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Április 30., 21:35:49 pm
írta JUVILL
0 Válaszok
1485 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Április 30., 20:59:43 pm
írta nova
6 Válaszok
1708 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Augusztus 31., 21:30:30 pm
írta nyaki