• Mérõhelyi FAM képzés 3 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Mérõhelyi FAM képzés  (Megtekintve 3528 alkalommal)

Elérhető Novill

  • villanyszerelõ mester
  • Régi motoros
  • *****
  • Tudásbázis bõvítõje :)
  • Hozzászólások: 1.974
  • Hírnév erő: 24
  • Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.
    • Villanyszerelõ
Re:Mérõhelyi FAM képzés
« Válasz #10 Dátum: 2017. Október 14., 16:41:32 pm »
A villanyszerelőnek régen is, és ma is tisztában kell lenni a feszültség alatti munkavégzéssel, melyet korábban is és ma is műszaki előírások szabályoztak. Vannak helyzetek amikor elkerülhetetlen a feszültség alatti munkavégzés. Ezt megoldottuk mindenkor és ezután is. Külön kell választani a méretlen szabad vezeték és kábel hálózatot a mérőhelyektől. A mérőhelyeknél indokolatlannak tartom a FAM képzési játékot.  Emlékszünk még, hogy miért is lett bevezetve a regisztrált villanyszerelői rendszer! Az egységes követelmények a méretlen fővezeték és mérőhely szerelés miatt. Megvalósult-e a gyakorlatban vajon? Szerintem nem! Nem mintha nem lett volna országosan egységes az MSZ 447 és az ide vonatkozó jogszabályok. Na akkor miért is volt erre szükség. Az eddigi pályafutásom alatt rengeteg továbbképzésre ( mérnök kamara, IM, áramszolgáltatói, felülvizsgálói, stb.) kellett járnom, de a legtöbb nem nyújtott szinte semmit. Az önképzésnek van nagy szerepe. Egy tanfolyamon se lehet leadni az összes anyagot, szinte lehetetlen.
Nézzük a  legutóbbi 219-es rendeletet a villanyszerelők regisztrálását, kötelező felelősség biztosítást. Nagyon sokan rosszul értelmezték a jogszabályt és rohantak felelősség biztosítás után regisztrálni. Az áramszolgáltatói regisztrált villanyszerelőkön kívül a többi villanyszerelő is részt vehet  ezen a piacon. Volt vajon értelme? A szakmai képzettségek ugyanazok, mint az áramszolgáltatói regisztrált rendszerben lévőknek. Plusz még Év és EBF jogosultság is kell. Talán egyszerűbb az áramszolgáltatói rendszerben lenni. A kábel fektetési terület lehetne talán előny a 6-8 hónap lerövidítésére, de tudtommal ezt a jogszabály még nem oldotta fel.
Mondja már valaki nekem a gyakorlati életben a felülvizsgálatok és a szakvélemények készítése során miért nem tapasztalom azt a dinamikus szakmai szint emelkedést a sok továbbképzések által?  Lehet, hogy túlszabályozás az oka az egésznek. Ha olykor találkozik az ember szép, szakmailag kifogás nélküli munkával, akkor örül a lelke az embernek.

Felhasználók, akik megköszönték:


Címkék: mérõhelyi fam képzés 
 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
15 Válaszok
5302 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Április 12., 21:24:44 pm
írta krisz1986
1 Válaszok
2628 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. November 22., 21:27:26 pm
írta Novill
0 Válaszok
243 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. November 26., 19:41:09 pm
írta xyz
3 Válaszok
119 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Február 14., 14:36:55 pm
írta Sztrogoff
0 Válaszok
33 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Február 13., 15:11:11 pm
írta nova