• (ELMŰ) Légvezetékről földkábeles csatlakozás közút alatt - kinek a tulajdona 4 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: (ELMŰ) Légvezetékről földkábeles csatlakozás közút alatt - kinek a tulajdona  (Megtekintve 718 alkalommal)

Nem elérhető mborsikTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 2
Üdv, olyan helyzet állt elő nálam, amivel, vagy amihez nagyon hasonlóval azt gondolom a szakmabeliek már biztosan találkoztak. A helyzet:

- Légvezetékről földkábeles bekötéssel jön át az úttest alatt a túlsó oldalra a vezeték, majd földben haladva jut el a házig. kb 22 éve készült a bekötés, azaz az óra nem a kerítés mellett, hanem attól kb 30 méterre, a házon van.

- Villanyóra fázishibát jelez (nincs meg az egyik fázis) , ELMŰsök kijöttek, megállapították hogy az óra előtt is fennáll a hiba. Felmásztak az utca túloldalán az oszlopra, ott mindent rendben találtak. Ergo arra jutottak, és az ELMŰS ajánlott villanyszerelő is arra jutott, hogy a földvezetkében van a hiba. A kint járt elműsök szerint a földvezeték viszont az én tulajdonom, hiába van a mérőhely előtt.

- Szinte 99%-ig biztos vagyok benne, hogy ha valóban részleges szakadás következett be, akkor az az úttest (kvázi földút) alatt kellett történjen, ami az elmúlt 22 évben féloldalasan folyamatosan süllyedt.

- Volt alkalmam rátekinteni az Online elműs térképre, mikor kint voltak, azon fel sincs tüntetve az én becsatlakozásom, mintha nem is lenne a telken áram.

Kérdés: kié is akkor most a vezeték? Véleményem szerint minimum a telekhatárig semmiképp sem lehet az enyém, a közúthoz eleve nem nyúlhatok csak úgy. Tehát azt gondolnám, legalább ezen a szakaszon, a telekig nekik kell megmérni, rendben van-e a vezeték. Van egy erős tippem, hogy a rögmagyar valóság nyilván nem ez. Ha tényleg az út alatt szakadt meg a kábel, fennáll a veszély, hogy esetleg bármikor továbbszakad, és nincs áramom onnantól ki tudja, meddig...

Tapasztalatok, tippek, vélemények, tanácsok, mindent szívesen fogadok. Előre is köszönöm az értékes hozzászólásokat!

Nem elérhető Laszlo

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 6
A szerződést kellene megnézni hogy mi benne a csatlakozási pont.

Mert az egyben a tulajdoni határ is.

Nem elérhető mborsikTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 2
Köszönöm a választ.

Nos, 26 éve van a család nevén a telek, 22 éve épült rá a ház, semmilyen szerződést ebből az időből már nem leltem.

Mindenesetre rövid hobbijogászkodással a villamosenergia törv. 3/5, 3/6, és 3/42a pontja alapján szerintem a póznán ún. leágazási pont van, ahonnan a csatlakozó berendezés (ami csatl. földvezeték és villanyóra együtteséből áll) biztosítja az összeköttetést a csatlakozási ponttal (ami csakis az óra után lehet). A csatlakozási pontig bezárólag minden az elosztói hálózat (3/9 pont) része, azon nem lehet magánvezeték.

De ez az elmélet, kérdés, hogy mi a gyakorlat. Azt is erősen kétlem, hogy nekik lenne bármiféle szerződésmásolatuk ebből az időből...

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 325
Re:(ELMŰ) Légvezetékről földkábeles csatlakozás közút alatt - kinek a tulajdona
« Válasz #3 Dátum: 2018. Február 01., 16:15:15 pm »
Hogy ma minek tekintik a 22 éves berendezést, azt nem tudom (ez az igazi jogászi kérdés), de az biztos, hogy 22 éve a szerződésben az volt, hogy magántulajdon. Csatlakozókábel meghibásodás nyűgjét önként egyetlen áramszolgáltató sem vette a nyakába, ez csak az utóbbi időszakban megjelent villamosenergia-törvényekben került elő. Kivétel lehet persze, mondjuk akkori belügyminiszter vityillója, vagy áramszolgáltatós igazgató közvetlen rokonának háza, aztán más senki.

Abban igazad van, hogy elég nehezen tudják ezeket a papírokat előkaparni, de a kor szokása az volt, amit írtam.

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 824
Re:(ELMŰ) Légvezetékről földkábeles csatlakozás közút alatt - kinek a tulajdona
« Válasz #4 Dátum: 2018. Február 01., 18:38:30 pm »
A földkábeles csatlakozónál nincs olyan hogy mettől meddig kié, vagy telekhatárig kié. 22 évvel ezelőtt az volt a gyakorlat, hogy a szerelő (aki a mérőhelyet is kialakította) bement az önkormányzathoz bontási engedélyt kérni, elment minden szolgáltatóhoz kikérni hogy érint-e a munka más közművezetéket is vagy nem, majd szépen kiásatta a gödröt, lefektette a kábelt, betemette az árkot, és az oszlopra felkészítette a kábelt, védőcsővel, bilincsekkel, kábelfejjel megszerelve. Leadta az ELMÜ-höz a kivitelezői nyilatkozatot, nyomvonalrajzot, kábel szigetelési ellenállás-mérési jegyzőkönyvet és a szolgáltató kijött, felszerelte a mérőt, és felkötötte a kábelt. Ahogy Sztrogoff kolléga írta, akkor ez így működött, az ELMÜ csak a légvezetékes csatihoz adta az anyagot. Abban az esetben, ha semmi papír nincs már meg, sajnos kell kábelmérő-kocsi, és a hiba javításához földmunka és villanyszerelés. Az ELMÜ visszakapcsolásának a feltétele lesz a kábelre kiállított hibátlan szigetelési ellenállásmérési jegyzőkönyv is...

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 421
Re:(ELMŰ) Légvezetékről földkábeles csatlakozás közút alatt - kinek a tulajdona
« Válasz #5 Dátum: 2018. Február 01., 20:09:57 pm »
A kábelmérő kocsit nem adják csak úgy, amúgy meg, ha mégis, akkor az nagyon drága annyiból komplett mérőhelyet és új földkábeles csatlakozást lehet kiépíteni, mi ma kértük volna ki (ismeretség útján), de inkább kiástuk végig újból és új kábelt fektettünk.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
5 Válaszok
6964 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2010. December 30., 16:27:35 pm
írta nova
10 Válaszok
1894 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Február 17., 16:01:49 pm
írta flatskerrobert
2 Válaszok
1386 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Január 04., 15:46:57 pm
írta NagyPS
7 Válaszok
1839 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. December 10., 18:50:18 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
7 Válaszok
933 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Április 27., 18:58:08 pm
írta tothgyula