• Led reflektorok miért villognak lekapcsolt állapotban és mi a megoldás? 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Led reflektorok miért villognak lekapcsolt állapotban és mi a megoldás?  (Megtekintve 2001 alkalommal)

Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 689
Re:Led reflektorok miért villognak lekapcsolt állapotban és mi a megoldás?
« Válasz #10 Dátum: 2018. Február 01., 17:03:03 pm »
Az alternatív kapcsolás vonalkapacitása az aktuális kapcsolási állapottól függ és emiatt változatosabb a fényjelenség. A korábbi hozzászólásokban is javasolt párhuzamos kisütő ellenállást javaslom oda is. A LED panel csatlakozódobozában (kapocsterében) kényelmesen elfér akár egy 2vattos is ez jobban elossza a veszteségi hőt és nem károsodnak a bekötő vezetékek. Az ellenállás értékkel lemehetsz akár 5 kilohmig, bár én remélem a vezetékkapacitás még ezt nem indokolja. Azért vegyél 220,110, 63 k 1W-os ellenállásokat és felülről kezd a próbát.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Sracz

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:Led reflektorok miért villognak lekapcsolt állapotban és mi a megoldás?
« Válasz #11 Dátum: 2018. Február 01., 17:22:22 pm »
Nagyjából 6-7 méter 1 milis réz vezeték megy egy csőben. A világítás körülbelül az egyharmadánál van, odáig a nulla is ugyanabban a csőben húzódik, a lámpatest leágazó dobozától viszont már csak a kapcsoláshoz szükséges három ér megy a másik kapcsolóig nulla nélkül. Nem lehetséges, hogy az a bizonyos kb másfél méter 0 vezeték okozza az "áthallást"? Sok fórumot, hozzászólást, egyebet elolvastam a témában, ám mindenütt a nulla vezetőt és/vagy a kapcsoló jelzőfényét nevezték meg a hiba okaként. Mivel éppen az elektromos hálózat felújítása előtt állunk, a frissen behúzott kábelekkel már szeretném elkerülni az ilyen hibákat, ha lehetséges, mivel minden helyiséget valamilyen ledes fényforrásra szeretnénk átállítani.

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.550
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Led reflektorok miért villognak lekapcsolt állapotban és mi a megoldás?
« Válasz #12 Dátum: 2018. Február 01., 20:44:24 pm »
A N vezető is sarkalatos kérdés a zavarfeszültségek összeszedésében, ugyanis a hálózaton működtetett minden kapcsoló/impulzus üzemű elektronikus áramkör zavarjele óhatatlanul "ráül" és a gyengébb minőségű EVG-vel működtetett fénycső/LED fényforrások villoghatnak. Némely esetben az sem jelent megoldást, ha a N vezetőt is szakítjuk és ha a kapcsolótól a fényforrásig hosszabb vezetékszakasz tart.
A parazita impedanciákon keresztül a fényforrás elektronikájába épített egyenirányító, az őt alkotó diódák határfrekvenciájáig, a vezetékeken megjelenő minden váltakozó áramú komponenst egyenirányítani fog, miáltal a pufferkondi ugyan lassan, de mindenképpen töltődni fog egészen addig, amíg el nem éri a fényforrást működtető elektronika indítási feszültségszintjét. A beindulása után, a hozzákapcsolt fényforrások jellegének megfelelően fog a pufferben tárolt energia kisülni, miután elölről kezdődhet a folyamat. A megoldás a minőségi előtét alkalmazása (kompakt kivitelnél ez nem járható) vagy a parazita frekvenciák söntölése, közvetlenül a kompakt fényforrás érintkezőinél, ami lehet EMI filter, párhuzamos kapacitás vagy kis értékű ellenállás. Mivel az izzó igen alacsony impedanciájú és nagy hőtehetetlenségű fényforrás a LED/kompakt fényforráshoz képest, ráadásul nem tartalmaz elektronikát sem, ezért ez a jelenség nem érzékelhető.

Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 689
Re:Led reflektorok miért villognak lekapcsolt állapotban és mi a megoldás?
« Válasz #13 Dátum: 2018. Február 01., 22:20:41 pm »
 A kisütő (zajsöntölő) ellenállásnak mindegy mit emészt fel, de ha mégis nagy szakmai öntudat vezérel nézd meg lekapcsolt kismegszakítókkal, hogy a jelenség így is fenn áll-e ? A LED fényforrások alacsony feszültségigénye (kivétel a soros kapcsolásuak) okozzák a sokasodó hasonló panaszokat, mert a nagyfrekvenciás zajok elérhetik ezt a kritikus értéket és a kitünő kondenzátorok ezt még csúcsértékre integrálják. Után kell néznem, hogy a soros kondenzátoros és a direkt áramgenerátoros (ez is soros.....) nem a zajvédettebb változat ?

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
10 Válaszok
3998 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. November 19., 19:12:24 pm
írta Novill
1 Válaszok
4166 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. Április 12., 19:43:15 pm
írta Novill
6 Válaszok
10225 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Augusztus 11., 14:56:04 pm
írta Arehy
30 Válaszok
7152 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. December 21., 10:12:21 am
írta Villanyreszelő
10 Válaszok
1792 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Szeptember 07., 09:46:53 am
írta Simon Endre