Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Érintésvédelmi felülvizsgálat / Re:kábel hossza
« Utolsó üzenet: írta nyaki Dátum Tegnap - 23:53:36 »
Mivel hivatalosan minden védőérintkezős dugaljra 16A terhelhetőség van megengedve, így az ilyen elosztóhoz csatlakoztatott vezeték hosszát (elvileg), a vezetékre jellemző terhelhetőség határozza meg a 16A-hez képest.
https://www.novill.hu/magazin-fooldal/567-vezetekek-terhelhetosege-meretezese
Amit tudni kell, hogy jelenleg 1mm2-nél kisebb keresztmetszető vezetéket (elvileg) nem lehet használni installációs szerelésnél, így hosszabbítókban és hordozható dugalj elosztókban sem. Jellemzően az ilyen egyszerű hosszabbítóknál elsősorban a melegedésre méretezik a vezeték hosszát.
Az viszont tény, hogy az a forgalmazó/importőr (eredeti berendezésgyártó), aki a termékére rá biggyeszti a CE jelölést, úgy gyakorlatilag azt forgalmazhat, amit akar és olyan minőségben amilyenben, de a felelősséget is ő vállalja a megfelelőségért.
2
Kérdések - válaszok / Re:Regisztrálás
« Utolsó üzenet: írta S/K Dátum Tegnap - 22:29:20 »
...várd meg amíg leírják. Itt. Névvel. :D
3
Felülvizsgálók klubja / Re:Kölcsönzők elektromos eszközeinek Év.mérései.
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Tegnap - 20:09:24 »
Jelenleg nem tudom a kölcsönzőkre milyen egyéb előírások az irányadók. Az általad idézett NGM rendelet szerint:

1.1.22.1. A villamos berendezés áramütés elleni védelem szempontjából történő időszakos szabványossági felülvizsgálatát a villamos berendezés használatbavételét követően a berendezés üzemeltetője
- a) az iparszerűen alkalmazott villamos üzemű kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorok esetén legalább évenként,

Ennél szigorúbb előírásról én nem tudok. Az gondolom nem tilos, hogy valaki a szerszám bérbeadása előtt mondjuk szemrevételezéssel ellenőrizze a gépet, és tartson működéspróbát, melyet dokumentál. Az sem lehetetlen, hogy a kölcsönző saját munkavédelmis szakembere, ennél szigorúbb gyakoriságot támasszon.
4
Kérdések - válaszok / Regisztrálás
« Utolsó üzenet: írta frici Dátum Tegnap - 18:58:48 »
Sziasztok,

nagyon rég dolgozom villanyszerelőként (8-9 év) de sajna mindvégig feketén tettem ezt, így igazolni nem tudom. Most van egy nagyon "fiatal" (2017) OKJ-s villanyszerelő bizim. Szerintetek, hogy szerezhetem meg leggyorsabban a regisztrált státuszt? Nem ismertek valami kiskaput?

köszi
5
Felülvizsgálók klubja / Kölcsönzők elektromos eszközeinek Év.mérései.
« Utolsó üzenet: írta aggregator52 Dátum Tegnap - 18:57:51 »
A kölcsönzők elektromos gépeik,eszközeik,ÉV.mérését jelenleg milyen rendelet,jogszabály ,szerint kell végezni?A KLÉSZ ,egyértelműen fogalmazott,de a 40/2017(XII.5.)rendelet ezt felülírta.
6
Felülvizsgálók / Re:EPH
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Tegnap - 18:56:41 »
Tisztázzuk, EPH vezető hivatalosan már nem létezik, védőösszekötő-vezető a neve. Erről az MSZ HD 60364-5-52:2012 szabvány rendelkezik. A cikkel kapcsolatban szerintem a második pontosította, javította az elsőt. A fenti szabvány 544.2.3. pontja előírja, hogy a kiegészítő összekötésre használt védőösszekötő-vezeték, ne legyen kisebb az 543.1.3. pontban előírtnál. Az 543.1.3. védővezető keresztmetszettel foglalkozik és azt írja, ha mechanikai védelemmel van ellátva a vezeték, akkor minimum 2,5 mm2 a szükséges. Tekintve hogy ez volt eddig is a megszokott nem tűnt fel. De el kell olvasni az 543.1.3. pontot alaposan, mivel is kezdi?

azon védővezetők, melyek nem részei a fázisvezetőknek, vagy nem közös védőburkolatban vannak velük

Tehát csak akkor kell a 2,5 ha nem együtt van vezetve az áramköri védővezető a többi üzemi vezetővel, ami ritka, hiszen ha kábellel szerelsz, akkor lesz benne védővezető, ha csőbe húzod a fázis-nullát, akkor nyilván ugyanoda húzod a védővezetőt is. Viszont ha ez érvényesül, akkor nem kell tartsd a minimum 2,5 szabályt.

Ha már itt tartunk, ez a szabvány 543.1.4. pontja engedi meg több áramkörhöz a közös védővezető alkalmazását is.

A fenti szabvány 544.1.1. pontja írja, hogy a fő-földelőkapocshoz csatlakoztatott vezetők keresztmetszete legalább 6 mm2 legyen.

Ennek a szabványnak van egy "B" melléklete, ahol rajz formájában tájékoztat róla, hogy mit kell bekötnöd a fő-földelőkapocsra közvetlenül, ezáltal nyilván legalább a 6 mm2 keresztmetszettel.

De tudod hogy ez a topic a felülvizsgálók tanfolyamával kapcsolatos dolgokat öleli fel, a te problémád inkább a https://villanyszerelo.forum.hu/index.php?topic=59.0 témakörbe illene szerintem...
7
Érintésvédelmi felülvizsgálat / Re:kábel hossza
« Utolsó üzenet: írta SZAKI Dátum Tegnap - 14:10:27 »
Nem dobos hosszabbítóra gondoltam! Asztali,irodai 3-as,4-es,5-ös elosztóra.
8
Érintésvédelmi felülvizsgálat / Re:kábel hossza
« Utolsó üzenet: írta Simon Endre Dátum Tegnap - 13:35:06 »
Jellemzően 5 méterenkén növekvő hosszal gyártják a professzionális (munkaeszköz) felhasználásra szolgálókat. Típus csatlakozókábelek hossza a szabványos számsor elemei szerint első vagy második kerekítésben méretezettek kb. 3 méteríg. Nekem van "gyári" 60m-es feleződobos gumiházas dugóval és aljzattal 3x4 MT kábellel ez csak max. 16A névleges áramra megengedett. Ez emléletileg 63 m kellett volna legyen.
9
Felülvizsgálók / EPH
« Utolsó üzenet: írta Tamás Dátum Tegnap - 12:48:12 »
Üdv Mindenkinek!

A kérdésem, jelenleg mi írja elő, hogy mit kell közvetlenül (min.6mm2 Mkh-val) bekötni az EPH-ba?

A másik.

A VL-ben olvastam ezt a két cikket!
Szerintem kicsit ellentmondásosak nem?
Vélemény!

Köszönöm

Tamás
10
 >:(
Oldalak: [1] 2 3 ... 10