• Érintésvédelmi relé tulajdonságainak okai 4 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Érintésvédelmi relé tulajdonságainak okai  (Megtekintve 359 alkalommal)

Nem elérhető klambiTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 6
Érintésvédelmi relé tulajdonságainak okai
« Dátum: 2018. Január 08., 16:00:03 pm »
Üdv Mindenkinek!

Lenne pár kérdésem hozzáértő szakemberekhez.

Alapvetően komolyabb tudásom nincs a villanyszereléshez, csak ami a tanulmányaim során rám ragad fizikából, meg amit az évek során tapasztalatból megszereztem.
Nemrég költöztünk egy új házikóban, ami teljes mértékben és minden szempontól újnak mondható.

A kérdéseim pedig a következők lennének:

1. Mikor egy kültéri lámpát bütyköltem, lenyomtam az adott kör kismegszakítóját gondolván arra, hogy a ház többi részében azért maradjon áram. Fázisceruzával megnéztem, nem volt benne fázis, no de mikor méretre vágtam a 3 eres kábelt, levágott a FI relé. Ez biztos mindenkinek tök egyértelmű, hogy miért volt és biztos én kontárkodtam, de valaki leírná nekem, szeretnék okosodni kicsit. :)

2. A másik amit nem értek, hogy minden villanykapcsoló úgy van bekötve, hogy nem a fázis, hanem a 0-a van megszakítva, ezt eddig mindig fordítva tapasztaltam, ennek mi az oka?

3. Ez talán a legérdekesebb, már többször előfordult, hogy zárlat keletkezett a házban, vagy az udvaron (volt, hogy én nem figyeltem eléggé, volt, hogy zárlatos lett egy készülék és volt, hogy a szakik csinálták, akik nálunk dolgoztak). A jelenség a zárlat után az, hogy lecsapja a FI relét és néha, de nem mindig a kismegszakítót a főtáblán a házban, majd a villanyóra szekrényben is lecsapja a FI relét és néha az érintett fázis biztosítékát is, de ezt sem mindig, majd az E.ON dobozában az utcán is lecsapja amit ott letud (pontosan nem tudom ott mi van). Akik kijöttek, már többször is elhárítani a hibát, mindig azt mondták előfordul az ilyen, de én nem teljesen értem. Nem kellene a sok-sok kismegszakítónak és a 2 FI relének megfogni ilyen esetben a zárlat okozta problémát?

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv,
klambi


Nem elérhető Szirty

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 638
Re:Érintésvédelmi relé tulajdonságainak okai
« Válasz #1 Dátum: 2018. Január 08., 18:50:04 pm »
no de mikor méretre vágtam a 3 eres kábelt, levágott a FI relé

A következő dolgok együttállása okozta a jelenséget:
1. Az áramkört amit elvágtál FI reléről leágaztatott áramkör volt megszakítón keresztül (amit  lekapcsoltál). Fázis tehát nem volt az elvágott kábelben. Ám a kismegszakító ami azt az áramkört védi egy sarkú volt (a nullát nem szakította meg).

2. A FI relén egyéb terhelésen keresztül más áramkörök felé áram folyt

3. Az elvágás pillanatában a szerszám rövidre zárta a nulla és a védővezetőt.

Mivel az üzemi nullavezetőn a többi működő áramkör terhelése miatt feszültség esés jön létre, néhány V (vagy tized V) különbség van a terheletlen védővezető és a nulla között ott is, ahol elvágtad (hiszen a nulla a FI relé után közös).
Amikor a szerszám rövidre zárta a kettőt, a feszültség különbség kiegyenlítő áramot hozott létre a nulla és a védővezető között, és ez az áram nem folyt át a FI relé nulláján és meghaladta a leoldási áramküszöböt (feltételezem 30mA-es a relé).
Tehát gyakorlatilag a vágáskor egy kis időre a FI relén átfolyó fázis áramok egy része a vágószerszámodon keresztül a föld fele folyt és nem a FI relén át folyt vissza, ami felborította a szimmetriát.

Idézet
2. A másik amit nem értek, hogy minden villanykapcsoló úgy van bekötve, hogy nem a fázis, hanem a 0-a van megszakítva, ezt eddig mindig fordítva tapasztaltam, ennek mi az oka?

Az ok szabálytalan kivitelezés.
Feltéve hogy nem alternatív kapcsolásról beszélünk, mert bár a kapcsoló szabályosan ott sem a nullát kapcsolja, de annál előfordulhat hogy (ha fázisceruzával nézelődsz) feszültségmentes pontok vannak a kapcsolón.

Idézet
Nem kellene a sok-sok kismegszakítónak és a 2 FI relének megfogni ilyen esetben a zárlat okozta problémát?

Sokan tesznek fel olyan kérdést, hogy zárlat esetén miért old le a 6A-es megszakító a lakásban, meg a 25A-es is az óránál. Nem kéne csak a kisebbnek megszólalnia?
Nos "csontzárlat" azzal a tulajdonsággal bír, hogy egy pillanatig igen nagy zárlati áram folyik (akár több száz A is!
500A esetén pedig kutya kötelessége leoldani a 6A-es a 20A-es a 25A-es stb megszakítóknak is, mert 500 mindegyiknél sokkal több! :)
A FI relé leoldása sem misztikus ha a zárlat földzárlat lett. Egyébként meg nagy zárlati áramok okozta tranzienseknél is megszólalhat akkor is ha nem a föld fele ment zárlatba valami.

Nem elérhető klambiTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:Érintésvédelmi relé tulajdonságainak okai
« Válasz #2 Dátum: 2018. Január 09., 08:34:49 am »
Kedves Szirty!

Köszönöm a válaszokat.

Az elsőt értem, köszönöm.
A harmadikat elfogadom, bár laikusként és fogyasztóként vannak vele problémáim.

A második viszont nagyon érdekel. Szabálytalan kivitelezés? Kicsit megijesztettél, tehát akkor előírás szerint a fázist kellene szakítania a kapcsolóknak?

Tapasztalat: kétszer találkoztam ezzel a problémával (a többi helyen még nem néztem), az egyik a konyhai világítás bekötésénél volt, mikor kész lettem a konyhaszekrénnyel és bekötöttem a világítást, ott egy sima kapcsoló van (nem váltó) és a 0 volt szaggatva a kapcsolóval, tehát a fázisceruzám világított a kapcsoló mindkét állásánál a fázison. A napokban pedig a padláson szereltem, és a behúzott kábelben a fázis ismét nem reagált a kapcsolóra (ez is egy sima kapcsoló), viszont miután bekötöttem a lámpát, működött és kapcsolható volt, nem folyamatosan égett.

Lehet, hogy a kapcsolókba kötött be fordítva a drága villanyszerelő? Esetleg nagyobb a probléma?

Kíváncsian várom a véleményeket!

Köszi és Üdv,
Klambi

Nem elérhető Szirty

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 638
Re:Érintésvédelmi relé tulajdonságainak okai
« Válasz #3 Dátum: 2018. Január 09., 09:40:32 am »
Ahh értem!
Akkor nem biztos hogy van ott baj a szereléssel, a vizsgálási módszered nem jó.
Az lesz a baj, hogy fázisceruzával vizsgálódsz.
A fázisceruza egy mindkét végén szabadon hagyott (sehova be nem kötött, levegőben lógó vezetékvég) vezetéken is világít! A fázis alatt lévő vezetővel párhuzamosan fut néhány méter ugyanabban a védőcsőben, már összeszed annyi feszt (60-70V) kapacitív csatolással hogy a fázisceruza vígan világít vele.
Így aztán szabadon lévő vezetéket fázisnak nézel vele. Ha nincs becsavarva az égő és a kapcsoló ki van kapcsolva akkor pont ilyen helyzet alakul ki.

Vagy próbalámpával kell vizsgálódni vagy olyan feszültség kémlelővel amelyik legalább minimálisan megterheli a vizsgált áramkört. A fázisceruza félrevezet!

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.550
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Érintésvédelmi relé tulajdonságainak okai
« Válasz #4 Dátum: 2018. Január 09., 11:47:50 am »
Üdv!
A 2. esetben szerintem a lakáselosztóban lehet fordított betáplálás, amit ellenőrizni szükséges. Az elosztóban (ahol az ÁVK is lakozik) az ÁVK-ra érkező és az onnan elmenő kapcsokon ellenőrizni kell, hogy a fázis jó helyre megy, ugyanis ha az elosztóberendezés N sorkacsára fázis érkezik, akkor az ÁVK-n meg kell fordítani a bemeneti/kimeneti vezetékeket. A fázis minden esetben fekete vagy barna vezetéken érkezik az ÁVK-ba, míg a nulla minden esetben kék színű. Ha mindkét vezető fekete (sajnos ez is előfordul), akkor a védővezető (PE) és a bejövő vezetékek között feszültséget kell mérni és amelyik mutatja a normál fázisfeszültséghez közeli értéket (esetleg fázisceruzával megérintve, amelyik világít az lesz a fázisvezető), úgy azt a vezetőt az ÁVK bemeneti (felső) L kapcsára kell kötni és annak L kimenetét (alsó) a kismegszakítókat tápláló sorolósínre. A maradék vezetőt pedig az ÁVK bemeneti N kapcsára és annak kimenetéről pedig csatlakozunk a N sínhez. A kismegszakítókba ezért értelemszerűen csak fekete/barna (esetleg kék átszínezve), a N sínre csak kék (esetleg fekete/barna átszínezve), míg a PE sínre csak zöld-sárga vezetők érkezhetnek.
Ha minden rendben találtatik az elosztóban, akkor sajnos a lakás valamely kötési pontján elkötés történt.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
3 Válaszok
3237 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Február 25., 23:51:15 pm
írta Molnár Viktor
4 Válaszok
5743 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. November 06., 21:20:37 pm
írta erberszer
1 Válaszok
2265 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Február 07., 20:05:31 pm
írta nyaki
12 Válaszok
3072 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Február 22., 15:37:44 pm
írta Simon Endre
1 Válaszok
299 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Január 11., 17:58:29 pm
írta S/K