• Új mérőhely kialakításának problémája 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Új mérőhely kialakításának problémája  (Megtekintve 1496 alkalommal)

Nem elérhető klambiTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 6
Új mérőhely kialakításának problémája
« Dátum: 2016. Augusztus 19., 10:02:05 am »
Kedves Szakmabeliek!

Én, mint egy egyszerű magánember, kérném véleményüket, tanácsukat az alábbi ügyben.

Vettem egy építési telket, melyre szeretném bevezettetni az áramot (E-ON területén). Annyit kell tudni, hogy ez egy lakókert és minden házhoz földkábelen megy a vezeték. A telektől 16m-re van egy E-ON-os elosztó szekrény, amiben még bőven van szabad kapacitás.
Annak rendje módja szerint felvettem a kapcsolatot egy regisztrált villanyszerelővel, aki telepítette a villanyóra szekrényt és leadta az igényt az E-ON-nál, az említett szekrényből tervezve a földkábel behúzását.
Ezután az E-ON kiadta az alvállalkozóinak a feladatot, akik, első lépésben kijelölték a földkábel helyét (keresztbe az úttesten), majd nekiláttak az ásásnak mindkét oldalon. Ezután megtorpantak és nem haladtak tovább. Később kiderült, hogy nem mertek átfúrni az út alatt, mert ott megy a többi közmű és ezért veszélyes. Útbontási engedélyt kértek a polgármesteri hivataltól, amit a polgármester megtagadott, mondván, hogy oldják meg máshogy.
Az alvállalkozó, akinek be kellett volna húzni a földkábelt, azt mondta, hogy továbbra sem meri átfúrni az út alatt, ezért visszadobja az E-ON-nak a problémát. Megoldásnak azt javasolja, hogy egy másik E-ON-os elosztó szekrényből legyen behúzva a földkábel, ami kb. 40 m-re van.

Kérdéseim:
Mennyi ideje van a szolgáltatónak, az igénylés és a kiszabott díj megfizetése után, hogy teljesítse a bekötést? Ez jogszabályban is rögzítve van esetleg? Melyikben, hol?
Ilyen esetben mi a tapasztalatuk, velem akarja majd kifizettetni a szolgáltató a 40 m földkábel telepítési költségét?
Mit tanácsolnak? Mik a tapasztalataik?

Előre is köszönöm válaszaikat és segítségüket!

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 421
Re:Új mérőhely kialakításának problémája
« Válasz #1 Dátum: 2016. Augusztus 19., 21:14:43 pm »
Ki kell kérni a hivatalos térképet, azon méretezve van a közműhálózat, a mélysége is meg van határozva. ami a térképen nem látszik az nincs is! Innentől kezdve lehet nyugodtan fúrni vagy lőni az út alatt. Ezzel az alvállalkozó is tisztában kell lenniee ha ilyet vállal. Nem is értem mi a probléma.

Nem elérhető klambiTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:Új mérőhely kialakításának problémája
« Válasz #2 Dátum: 2016. Augusztus 22., 08:26:37 am »
Kedves 980POWER!

Köszönöm a választ.

A hivatalos térképet gondolom kikérte a kivitelező, de állítása szerint a gázhálózat területgazdája csak akkor járul hozzá a fúráshoz, lövéshez, ha látja a gázcsövet. Természetesen az út alatt megy, ezért nem látni. Továbbá a kivitelező azt is mondta, hogy gellert kaphat a fúró és akkor nagyobb lesz a baj.

Ezért van most patthelyzet. Én sem értem mi van!!


Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 421
Re:Új mérőhely kialakításának problémája
« Válasz #3 Dátum: 2016. Augusztus 22., 19:39:44 pm »
Hogy vitték át a többi ház vezetékét? Csak egyik oldalon voltak eddig házak? Tehát nem járul hozzá csak ha látják a csövet, de ahhoz hozzájárult, hogy láthatatlanná tegyék, vagyis szilárd útburkolat kerüljön föle, lehet hogy az útépítés körül is vannak némi jogi problémák. Már megint a kisemberen csapódnak le a gondok.

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.325
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Új mérőhely kialakításának problémája
« Válasz #4 Dátum: 2016. Augusztus 22., 20:16:42 pm »
na, ez ám az igazi magyarosch showtime! Röhej, hogy odáig jutottunk, hogy számosan még a hivatalos közműtérképnek sem hisznek, mondván "látni kell 3D-ben a gázvezetéket, merhá ki tudhassa..." Vicc ez az ország, miközben drága klambi barátunk meg szív, mint a torkosborz ünnepnapon, mert persze lehet hosszabb méretlen főkábelt is fektetni, ámde ott már tutira nem lesz jó az a +metszet, mint ami az 1. verzió esetében bőven elég lett volna! Persze, ha mondjuk az e.on benyeli a  20 m 4x25mm2-es NAYY helyett mondjuk a 45m hosszú 4x50-es többletköcscségét, akkor végül is no problemo...

Nem elérhető klambiTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:Új mérőhely kialakításának problémája
« Válasz #5 Dátum: 2016. Augusztus 23., 09:10:49 am »
Kedves 980POWER!

Sajnos elég egyedi kialakítású a lakókert, így az egyik szomszédomnak a tőlem kb. 40 m-re lévő elosztó szekrény még jó megoldás volt, a másik szomszédom meg egy üres telek, amin még nincs áram, tehát én vagyok az első "állat" aki belefutott ebbe a problémába. Az útépítéskor nem tudom mi történt, de nem is szeretnék ennyire kotorászni a múltban, mert csak tovább növelem az eddig sem kis gondomat. (Főleg, mert jó lenne, ha lassan lenne áram is a telken 2016.05.28-án indítottam a folyamatot villanyóra szekrény telepítéssel és igénylés aláírással.)

Kedves Gyurmaúr(fi-relé)!

Gondolhatod, hogy ez a műsor azért engem megmosolyogtat, de mellette azért sírok is, mert az én pénztárcámra bénáznak ezek a jó magyar szakemberek (és itt már az útépítőtől kezdve gondolok mindenkire). Igen, felmerült már ez a földkábel keresztmetszet probléma is. Ezt remélem nem tudják átterhelni rám! Nekem azaz alapdíj is fáj, amit a plusz méterekért lehet, hogy ki kell kifizetni (kb. 150.000 Ft).

Van valakinek valami tanácsa? Ötlete? Kit kell megvesztegetnem (úgy látszik ez van), hogy ez olcsóbb legyen és meg is történjen még idén?

Nekem első körben most a területgazdát kell meggyőznöm, mert most nála van az ügy és fog javaslatot tenni. Amennyiben az elfogadhatatlan lesz, akkor mehetek a polgármesterhez, hátha mégis megengedi az útbontást, de ez rengeteg idő. Ti mit tennétek?

Köszi a tanácsokat előre is!

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.550
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Új mérőhely kialakításának problémája
« Válasz #6 Dátum: 2016. Augusztus 23., 09:39:31 am »
Üdv!
Elsőre tisztáznunk kell, hogy az EON szakemberek ugyan magyarok, de a működésükhöz szükségeges szabályokat gyarmatosítók osztogatják, az általuk képviselt ellenérdekek alapján, amihez a mindenkori magyarországi laboráns vagy kollaboráns kormányok asszisztálnak, mintegy hatósági jogkört biztosítva nekik. Mondhatnám úgy is, hogy állam az államban. Ez van, ha gyarmat vagyunk. :-\
...és sajnos igen, a területgazda megvesztegetése vezethet célra, mivel ő a nacsalnyik a kérdésben.

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 325
Re:Új mérőhely kialakításának problémája
« Válasz #7 Dátum: 2016. Augusztus 23., 11:58:47 am »
Bocsánat, én nem értem az indulatokat. Semmi köze a gyarmatosításnak a magyar jogszabályokhoz. A mostani közműnyilvántartási állapot arra elég, ahogyan a közmű reagál. A fúrás ráadásul sosem volt egy igazán precíz dolog (mert a precíz az drága lett volna). Ez ilyen egyszerű, szerintem. Minden közmű rutinból ráírja, hogy a környezetben kézi feltárás. Így volt ez már akkor is, amikor a gyarmatosító fogalmát még a baráti szovjet haderő testesítette meg. :)
Hogy mit lehetne csinálni, arra válasz, hogy az sajnos a gáz létesítésekor a védőcsövek letétele lett volna.

Nem elérhető klambiTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:Új mérőhely kialakításának problémája
« Válasz #8 Dátum: 2018. Január 08., 15:31:10 pm »
Kedves Szakmabeliek!

Gondoltam visszatérek és lezárom ezt a téma felvetést, ha már annak idején elkezdtem és sokan válaszoltak is segítő szándékkal.

Az út alatt végül nem mert senki fúrni, bontani sem lehetett, tehát nagyobb keresztmetszettel és kb. 2x, 3x akkora távról jött az áram és szerencsémre az E.ON azt ígérte nem lesz külön költsége, persze aztán kiszámlázták, de mivel mindent elteszek és próbálok írásban rögzítve kapni ilyen ígéreteket meg főleg, így emlékeztettem őket és sztornózták az összeget.

Azóta mellettünk még egy telekre kellett áramot vinni az E.ON-nak, na ott már figyeltek és ott be is szedték a lóvét rendesen.

Ennyi történt az ügyben, végül én nem jártam rosszul. Bocsi a késői infókért, de egy építkezés elég sok energiát elszív az embertől.

Üdv Mindenkinek!

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
2 Válaszok
5019 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. Május 25., 18:34:06 pm
írta Novill
0 Válaszok
1567 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. Május 25., 18:57:46 pm
írta nova
5 Válaszok
2562 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Július 25., 20:40:44 pm
írta krisz1986
2 Válaszok
3019 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Március 06., 21:14:49 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
5 Válaszok
826 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Május 17., 20:40:07 pm
írta logan2