• Spórolási szerelési technikák a villanyszerelés területén 4 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Spórolási szerelési technikák a villanyszerelés területén  (Megtekintve 3308 alkalommal)

Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Spórolási szerelési technikák a villanyszerelés területén
« Dátum: 2012. Június 26., 07:33:31 am »
Spórolási szerelési technikák alkalmazása a villanyszerelés területén a szabványosság rovására. Itt a fórumon több témát elemezgettünk már ki véleményekkel kiegészítve. Ilyen volt a nem megfelelõ kismegszakítók alkalmazása, világítási áramkörök 1,5mm2 keresztmetszetû  rézvezetõnél kisebb keresztmetszettel való szerelése, dugaszoló aljzatok és lámpák felfûzése. Ezt folytatva a szerelõ kollégák alkalmazzák még:
- Áramkörök indításánál nem indítanak mindenben áramkörrel PE védõ vezetéket, közösítenek és , így szerelnek. Indokuk minek vigyenek minden áramkörrel védõvezetõt, úgy is csak meghibásodáskor folyhat rajtuk hibaáram.
- Hasonlóan a nulla vezetõ indításánál sem indítanak minden áramkörrel nulla vezetõt. A jobbak még nagyobb 2,5mm2 keresztmetszetû rézvezetõvel indulnak ki, és erre kötik rá közvetlenül kötik erre  rá a 1,5mm2, 1mm2, 0,75mm2 keresztmetszetû rézvezetõket a kötõdobozokban. Amit az ellenõrzés során nem mindenki veszi észre.
-  Valamikor még úgy tanították régebben, hogy minden áramkörnek külön csövet kell vinni. Ebben a csõben az adott áramkörhöz tartozó vezetékek mehetnek csak.  A vezetékcsatornákban áramkörönként kötegelni kell a vezetékeket. Ma több kolléga azt az elvet vallja annyi vezetéket húz a csõbe amennyi csak bele fér. ( itt a méretezésben is szerepe van ennek a  helytelen elméletnek szabványossági szempontból.)
- Az erõsáramú vezetékek közé behúzzák a gyengeáramú hálózat vezetékeit is.
Ezek a villanyszerelési technikák alkalmazása jelentõs költség csökkenést jelentenek a villanyszerelés során. Ami részben a megrendelõk becsapását is jelentheti, továbbá szabványossági hiányosságokat vethetnek fel. A hiba kajavitásokat nehezebbé teszik, utólagos bõvítéseket nehezebbé teszik, úgymond nem rendelkezik a hálózat tartalékkal.
Mi a kollégák véleménye errõl, kiegészítve pontos szabvány pontokra való hivatkozásokkal?

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.540
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Spórolási szerelési technikák a villanyszerelés területén
« Válasz #1 Dátum: 2012. Június 26., 18:07:19 pm »
Hát ehhez nincs mit fûzni. Így igaz, ahogy leírtad, az utolsó szóig. Sajnos én is szembesülök ezekkel a gyakori hibákkal. :-\

Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:Spórolási szerelési technikák a villanyszerelés területén
« Válasz #2 Dátum: 2012. Június 26., 21:59:56 pm »

Nekem már a tarkón lövést is meg célozták, de egy pár mondatban leírom az álláspontom.:)
Majd jöhet a "villamos háború", de alkalmazunk túlfeszültség levezetõt.:)
Lehet spórolni, de a szabványos kivitelezés határán belül.
Addig nincs probléma, míg nincs baleset, vagy tûz, a nem szabványos kivitelezés miatt.
Akkor is baj van, ha a felülvizsgáló "beletenyerel" a hibákba, és a minõsítés nem megfelelõ.
Ez akkor már izgalmasabb, ha az elsõ felülvizsgálat elõtt ezek nem jelentkeztek.

Csövezés, vezetékszám, erõs- és gyengeáramú vezetékek szerelése...
Többször említettem, hogy az az öreg MSZ 1600/1. ... 16. számú Létesítési Biztonsági Szabályzat milyen jó volt. Leírt mindent, sõt környezeti jellegre bontva írta le a szükséges szerelést.
Most is van ilyen, az MSZ EN HD 60364 szabványsorozat.
Ezeket illõ volna betartani.
De van egy gond, a villamos kivitelezõk ezeket nem minden esetben forgatják, sõt ki merem jelenteni, nem is nagyon ismerik. (még)
Ez viszont nem jelenti azt, hogy a tulajdonos, vagy a megrendelõ pénztárcájához viszonyítva, be kell vállalni egy "költség csökkentett", nem szabványos szerelést.
Védõvezetõk láncolásával, nem megengedett vezeték keresztmetszetekkel, nem a helyiségek jellege szerinti villamos berendezés védettséggel.
A kötésekrõl ne is beszéljünk, meg az elosztókban kialakított nulla- és védõvezetõ "csomópontokról".

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Spórolási szerelési technikák a villanyszerelés területén
« Válasz #3 Dátum: 2012. Június 26., 23:32:06 pm »
Novill, valóban sok-sok horror dolgot írtál le, de azért ne vegyük már egy súlycsoportba a világítási hálózat 1.5-es helyett 1-es vezetékkel történõ kiépítését és mondjuk az Á.K-n kénti PE kispórolását, vagy a "kicsi a rakás..." alapján tuszkoljunk bele minél több MT/MBCu kábelt 1-1 védõcsõbe címû össznépi játékot, ill az erõs és gyengeáramú kábelek egy tálcába, nota bene; egy csatornába történõ vezetését, mert a két dolog nagyon nem ugyanaz a kategória!

Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Spórolási szerelési technikák a villanyszerelés területén
« Válasz #4 Dátum: 2012. Június 27., 12:53:59 pm »
Ezek nem horror dolgok, ezek a valós napi életbõl merített témák. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki így szakszerûtlenül szerel. Lehet találkozni hiányosságok nélküli szakszerû szerelésekkel többségében. Az elsõ ellenõrzés felülvizsgálat során ezek az említett példák mellett könnyen elmegy a felülvizsgáló is. Mivel alapból nem feltételezi fel az ez irányú hiányosságokat.  Nagyon sok eset van amikor a kivitelezés után nincs semmilyen kontroll. Ez nem is probléma a jól felkészült kivitelezõ esetén. Aki viszont elköveti ezen hiányosságokat igyekezik megmagyarázni, hogy ez megfelelõ. Könnyen vissza dobja a felülvizsgálónak a labdát, hogy ez megfelelõ. Ha nem ért vele egyet, akkor a felülvizsgáló adja meg a pontos szabvány hivatkozási számot. Sok esetben sikerül megtalálni a hivatkozási számot, de vannak esetek amikor nem egyértelmû a hivatkozás és vitatkozni lehet rajta. Láthatjuk a hozzászólásokból és a fel tett szavazásokból, hogy nem mindenki követi az elõírásokat. A piac ilyen, dolgozni kell munkát kell szerezni. Ha betartjuk a vonatkozó elõírásokat, akkor lehet, hogy éhen halunk.  A piacon verseny van, ezért a verseny során a megrendelõnek az érdeke, hogy az általa kért feladat valósuljon meg a legolcsóbban. Külsõ szemlélõ részérõl a lámpatestek, villamos szerelvények és villamos berendezések csatlakozásai legyenek kiépítve. A hálózat kiépítése és felelõssége a villanyszerelõ kivitelezõé. Hogy ki milyen mértékig vállalja fel a felelõsséget az mindenkinek a magán ügye és bátorsága. Ezen hiányosságokkal történõ kivitelezés a piaci versenyben jelentõs elõnnyel indulnak.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
91 Válaszok
41187 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Szeptember 12., 17:46:37 pm
írta Fecó
8 Válaszok
3257 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Augusztus 03., 16:38:31 pm
írta rajki
1 Válaszok
853 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Szeptember 26., 19:05:57 pm
írta Tret
5 Válaszok
1705 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Szeptember 28., 18:31:17 pm
írta Fityek
8 Válaszok
649 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Január 05., 20:33:03 pm
írta JUVILL