Szerző Téma: Kábelek, vezetékek szigetelésének eltávolítása  (Megtekintve 489 alkalommal)

Nem elérhető 980POWERTopic starter

  • Villanyász
  • ****
  • Hozzászólások: 418
Kábelek, vezetékek szigetelésének eltávolítása
« Dátum: 2017. November 14., 20:17:40 pm »
Felmerült a kérdés, hogy is kell illetve lehet megszabadítani a kábeleket és vezetékeke a szigetelésüktől.

Kérem a tisztelt kollégákat hogy ők is fejtsék ki a véleményüket, mert én lehet rosszul írtam vagy valami kimaradt illetve még ott a közép és nagy feszültségű kábelek toldása "fejelése". A téma elég sokrétű is lehet akár.

Idézet
Akkor érdeklődnék, hogyan kell szakszerűen elvágni? Van valami szerszám a külső szigetelés megbontásához?
Végül is ugyan úgy mint, ha simán blankolnál. Lefejted a köpenyszigetelést róla első ízben, majd erenként elvágod. Azt nem tudnám megmondani van-e előírás vagy szabvány arra, hogy mivel és hogyan kell a kábel csupaszolást végrehajtani, de azt gondolom ha kábelcsupaszolóval, kábelkéssel (ki hogy ismeri) az adott szerszám használati leírását betartva végzed a feladatot, nem fog ütközni semmiben.
Az ügyesebbeknek megy tapétavágóval is, van akinek bicskája van van, nekem vannak blankolófogóim és kábelkéseim is, de a bicska legyen a zsebében a villanyszerelőnek (állítólag). A lényeg az, hogy a köpeny eltávolítása minden esetben úgy történjen, hogy az érszigetelés ne sérüljön semmilyen mértékben, erre jó a pörgetős kés, de ha túl mélyre sikerül állítani akkor lehet, hogy jobban sérül az érszigetelés mintha tapétavágóval nyúzná meg valaki, ha rövidre állítod a kést, akkor pedig nem lehet lehúzni a köpenyt.


Ha valaki csak pár alkalommal foglalkozik ilyennel, annak inkább elárulom, hogy egy késel is szépen meg lehet oldani, úgy hogy a kábelt vissza hajtja az ujjára és gyengéden rá nyomja a kés élét, de nem húzza meg csak rányomja a köpeny szépen szét húzódik mind a két irányba, majd vissza egyenesítve, másik irányba is visszahajtva megint rá nyomja a kés élét, addig ismételve míg körbe nem ér. Nem kell nagyon kis ívűre hajtani. A mostani kisebb keresztmetszetű kábelek köpenye általában le csúszik különösebb erőlködés nélkül, akár méteres hosszan is. (Régen volt, hogy hosszában elvágva sem vált külön az erektől, lehet hogy túlterhelték, csak összemelegedett ezt nem tudom) Kesztyű viselése erősen ajánlott!!!

Az ér szigetelés eltávolítása is erek sérülése nélkül történjen, akár hasonlóan mit a köpenyé!

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető coyote2

  • Rendszeres látogató
  • ***
  • Hozzászólások: 147
Re:Kábelek, vezetékek szigetelésének eltávolítása
« Válasz #1 Dátum: 2017. November 14., 22:17:02 pm »
Általában à tapétavágó à nyerő, yokari csak a nagyobb keresztmetszethez használok, à kesztyű nagyon ajánlott! Volt pár mélyebb élményem nélküle nem jo vágott kézzel dolgozni. Kést inkább à csövek dobozból történő kivágásához használok.

Tapatalkkal küldve az én HTC Desire 500 eszközömről


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
10 Válaszok
19399 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Május 11., 22:14:14 pm
írta 980POWER
17 Válaszok
8908 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Október 04., 08:32:31 am
írta tokaji
2 Válaszok
2805 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. December 08., 22:28:37 pm
írta mrbond
3 Válaszok
1971 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. December 28., 18:02:20 pm
írta nova
2 Válaszok
4469 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Július 27., 19:09:07 pm
írta Simon Endre