• Számítógép, TV (+kábelmodem) villámvédelme 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Számítógép, TV (+kábelmodem) villámvédelme  (Megtekintve 2706 alkalommal)

Nem elérhető Szirty

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 632
 • Hírnév erő: 8
 • Szirty talán lesz valaki.Szirty talán lesz valaki.
Re:Számítógép, TV (+kábelmodem) villámvédelme
« Válasz #15 Dátum: 2015. Június 14., 13:05:11 pm »
Helló Fecó!

Nos, ez nem egyszerű kérdés, és két egyforma villámcsapás vagy túlfeszültség nincs. Ha ettől megnyugszik az ember tegyen be egy távkapcsolóval működtethető dugaszoló aljzatot, vagy egy "D" fokozatú levezetőt a TV elé. Sajnos egy intenzív, erősáramú hálózaton keletkezett impulzus "átlövi" az egészet, a távkapcsolóban átüti az érintkezőket, elektronikát, a "D" fokozat, mint "finomvédelem" pedig darabokra robban

Valahogy értelmes szakemberek lévén értsük már meg végre, hogy minden védelem több a semminél!
Ráadásul a túlfesz védelem éppen az a műfaj ahol viszonylag fájdalommentesen lehet védekezni. Úgy értem hogy a részleges védelem kiépítése nem jár jelentős műszaki hátrányokkal.

Magyarázhatja bárki, hogy szarrá robban egy nagy energiájú túlfesztől egy levezetős hosszabbító.
Nyilván pontosan így lesz. De a kis energiájút viszont elnyeli nemde?
Tehát: Ha nincs semmi védelem és jön a bármilyen túlfesz, akkor hullanak a készülékek. Ha akár csak egy minimális védelemről gondoskodunk (kihúzzuk vihar előtt, távkapcsolót teszünk és kikapcsoljuk mindig, vagy épp túlfesz levezetős hosszabbítót akkor lesz olyan eset hogy a készülékeink túlélik pedig ilyen intézkedés nélkül nem élték volna túl.
100% védelem nincs, 0% védelemnél akárhány % védelem JOBB! És pont.

Akármilyen védelmet rakunk mindig lehetséges lesz olyan villámcsapás ami szarrá robbantja A-Z-ig az összes védelmet, felgyújtja a házat. De ha az nem, egy atomcsapás biztosan! Mindenre van ellenpélda úgyhogy ne jöjjön már mindenki ezzel!
Mérlegeljünk uraim, mérlegeljünk!

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 704
 • Hírnév erő: 8
 • Fecó talán lesz valaki.Fecó talán lesz valaki.
Re:Számítógép, TV (+kábelmodem) villámvédelme
« Válasz #16 Dátum: 2015. Június 14., 17:23:40 pm »
Na, várjatok, értem Én. Ezt úgy foglalnám össze, hogy olyan szinten és költséggel éri meg a védekezés, hogy arányban álljon a védendő készülékek értékével, figyelembe vegye a meglévő biztosításunkat is (ha van), vagy a védendő készülékek elvesztésével, hiányával keletkezett károk értékével. Gyakorlatilag ha van egy jó biztosításod, ahol nem firtatják hogy van-e beépített túlfeszültségvédelem, és kifizetnek mindent, akkor egy TV miatt nem érdemes vacakolni.
Kicsit sarkított példa, amikor a lovagi torna előtt a vitéz bemegy a páncél és vért-szaküzletbe, mert a délelőtti edzésen látta, micsoda félelmetes kardokkal, lándzsákkal és buzogányokkal kell szembenézzen majd. Ott ajánlanak neki egy teljes testpáncélt és pajzsot, de mivel ez sokba kerül, fejébe húz egy sisakot és azt mondja: "Ez is jó lesz, ha pont fejbe akarnak vágni, akkor védve vagyok.
Az eredeti kérdés így hangzott:

"Megoldás lenne-e, ha beiktatnék a csatlakozási rendszerbe egy távirányítos dugaljat, és azt is lekapcsolnám a nap végén, a tévénézés befejezése után? Azért távirányítósat, mert az kényelmes.
Mi a véleménye a szakértő Uraknak?"

Nos, a megoldást vázoltam, természetesen ahogy a kérdező is kérte "vélemény" formában, méghozzá a sajátomban. Abban az esetben, ha a kérdés úgy hangzott volna el, hogy "Segíthet-e valamicskét ha...", "Kis szerencsével 50%-ra csökkenthetném-e  kockázatot ha...", "Javíthatja-e a biztonságérzetemet ha..."

Számomra a megoldás egy olyan fogalom, ami egy műszaki megvalósítást jelent, mely elfogadható szintre csökkenti a kockázatot, a szabványok és előírások figyelembevételével. Ez alatt a szint alatt a félmegoldások, részmegoldások helyezkednek el, nos ide tartozik a kapcsolós dugaszoló aljzat. Én félmegoldásként a vezetékek kihúzkodásával, vagy a "B-C" fokozattal kezdenék, egy nagyobb erejű villámimpulzusnak veszélyesebb a természete, és a belső kisülés akár tüzet is okozhat. Szerintem ez a komolyabb veszély, nem pedig hogy kifingik a tápegység valamiben. Természetesen érzem a dolog élét, és eszembe sincs rábeszélni senkit semmimre, pláne nem olyan körülmények között, ahol már az is jó dolog, hogy minden dugaszoló aljzat földelt a lakásban, és még FI- relé is van. Tisztában vagyok vele, milyen nehéz az élet, mik a realitások. Ha van egy jó lakásbiztosításod talán csak arra figyelj még, hogy a számítógépeden tárolt adatok, gyerekeid fényképei és más pótolhatatlan dolgok legyenek kimentve vagy felhőbe, vagy olyan mobil adattárolóra, mely csak rövid időre csatlakozik a gépedhez, és utána lehúzod a hálózatról azt is. Nekem van személyes tapasztalatom, akkor még ADSL rendszeren érkezett az impulzus, elvitte a modemet, routert, egyik gépbe a hálózati kártyát, és egy hálózatra kötött médialejátszót. A modemet cserélte a szolgáltató, a többit a biztosító rendezte, csak az időm bánta. A kapcsolós aljzat nem ért volna itt semmit, de valóban igaz, a valami több mint a semmi. A lényeg, soha ne gondolja senki hogy "megoldás" lehet egy kapcsolós hosszabbító, néha lehet hogy segít. A képen úgy kilőtte és átütötte a kétpólusú kapcsolót, hogy a gombot soha nem találtuk meg...Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.316
 • Hírnév erő: 15
 • Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Számítógép, TV (+kábelmodem) villámvédelme
« Válasz #17 Dátum: 2015. Június 14., 17:45:22 pm »
Szerintem teljesen világosan -mondhatni szájba rágva- írtam, írtuk le az elmúlt napokban, hetekben a komplex villám/túlfesz védelem mibenlétét, tehát azt is, hogy istenigazából a legjobb lenne -főként egy családi házban- a 3 lépcsős (hisz a 4., azaz az "A" elvileg de facto is megtalálható az áramSZOLGÁLtatók 20/0.4kV-os trafóinál, ha épp nem csattant el egy kiadós villámcsapás következtében?!), quasi 100%-os védelmet jelentő és miként oldható meg egy kb 75-80%-os védelmet jelentő "C" (mért főelosztó), illetve "D" a necces dugaljaknál  pl egy panel kecóban. Ezt a csontot még lerághatjuk pár 100-szor és fel lehet tenni ezek után még butuska és annál is butuskább kérdéseket a távirányítós módon kikapcsolható, valójában villámcsapás ellen egy 00-át védő hosszabbítóval, egyéb nettó kamu cuccokkal. Természetesen mind én, mind sztem azok a kollégák, akik ezen a fórumon immár hosszú évek óta meglehetős szakmai igényességgel írogatnak, nos mi feltételezzük, hogy az esszéinket olvasók nem dislexiásak, tehát 1-2 elolvasást követően megértik a lényeget, legfeljebb további pontosítások okán van szükségük addicionális infókra, vagy?!  ??? 

Nem elérhető Szirty

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 632
 • Hírnév erő: 8
 • Szirty talán lesz valaki.Szirty talán lesz valaki.
Re:Számítógép, TV (+kábelmodem) villámvédelme
« Válasz #18 Dátum: 2015. Június 14., 17:46:32 pm »
Helló Fecó!

Gyakorlatilag ha van egy jó biztosításod, ahol nem firtatják hogy van-e beépített túlfeszültségvédelem, és kifizetnek mindent, akkor egy TV miatt nem érdemes vacakolni.

Ugyan-ugyan! A 2 TV elpukkanása után vajon nem fognak gyanút? De!
A biztosítóról azt kell tudni, hogy mindig ő jár jól. Soha nem akar olyan kockázatot vállalni ami anyagilag negatívan érinti.

Idézet
Kicsit sarkított példa, amikor a lovagi torna előtt a vitéz bemegy a páncél és vért-szaküzletbe, mert a délelőtti edzésen látta, micsoda félelmetes kardokkal, lándzsákkal és buzogányokkal kell szembenézzen majd. Ott ajánlanak neki egy teljes testpáncélt és pajzsot, de mivel ez sokba kerül, fejébe húz egy sisakot és azt mondja: "Ez is jó lesz, ha pont fejbe akarnak vágni, akkor védve vagyok.

Kicsit sarkított?
Ha egy vért nélküli sisakos csávó jön szembe a lovagi tornán majd biztosan a fejét ütik nehogy megsérüljön igaz?
Nem erről van szó!
Attól hogy alkalmazol egy minimális védelmet, a minimális védelem által sikeresen megtörtént levezetések száma semmilyen mértékben nem fogja befolyásolni a kis energiájú túlfeszültség impulzusok statisztikai esélyét ahhoz képest mint ha semmiféle védelmet nem alkalmaznál.
Szemben azzal a valószínű ténnyel, hogy a sisakos lovagnak senki nem a fejét ütné, hanem a leggyengébb pontját. Mivel a fejét teljesen nyilvánvalóan sisak védi, talán nem az a leggyengébb pontja.

Idézet
Nos, a megoldást vázoltam, természetesen ahogy a kérdező is kérte "vélemény" formában, méghozzá a sajátomban.

Nagyon jól tetted. Hiszen miondig van egy legjobb és teljes körű megoldás, ahogy itt is.
Nem árt azonban figyelembe venni a körülményeket. Azok nélkül könnyen elő lehet írni 200 centi vastag betonfalat is védelem gyanánt! Hisz mibe kerül javasolni? Semmibe :)

Idézet
Abban az esetben, ha a kérdés úgy hangzott volna el, hogy "Segíthet-e valamicskét ha...", "Kis szerencsével 50%-ra csökkenthetném-e  kockázatot ha...", "Javíthatja-e a biztonságérzetemet ha..."

Szerintem ez nem befolyásolta volna a választ.
Főleg hogy nincs 100%-os megoldás a túlfeszültség ellen. Tehát elkerülni nem lehet, de javítani a biztonságon lehet.

Idézet
Számomra a megoldás egy olyan fogalom, ami egy műszaki megvalósítást jelent, mely elfogadható szintre csökkenti a kockázatot, a szabványok és előírások figyelembevételével. Ez alatt a szint alatt a félmegoldások, részmegoldások helyezkednek el, nos ide tartozik a kapcsolós dugaszoló aljzat.

Jól megfogalmaztad: "elfogadható megoldás"
Ez a kulcsszó. Sajnos ennek értékelése nagyrészt szubjektív, szabvány és előírás ide vagy oda, ezt be kell látni. Kinek mi az elfogadható.
Tökéletes megoldás nincs. csak jobb és rosszabb.

Idézet
Én félmegoldásként a vezetékek kihúzkodásával, vagy a "B-C" fokozattal kezdenék, egy nagyobb erejű villámimpulzusnak veszélyesebb a természete, és a belső kisülés akár tüzet is okozhat. Szerintem ez a komolyabb veszély, nem pedig hogy kifingik a tápegység valamiben.

Ez csak abszolút értelemben jelent nagyobb veszélyt, az ilyen impulzus ugyanis sokkal ritkább!
És itt jön képbe a másik dolog amit szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az elfogadható kockázat fogalma.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 704
 • Hírnév erő: 8
 • Fecó talán lesz valaki.Fecó talán lesz valaki.
Re:Számítógép, TV (+kábelmodem) villámvédelme
« Válasz #19 Dátum: 2015. Június 14., 20:09:41 pm »
Teljesen értem hogy mire szeretnél rámutatni kedves Szirty kolléga. Felesleges dolog viszont egymás "véleményein" vitatkoznunk, hiszen ezek nem tények, vagy kőbe vésett dolgok, és még csak nem is konkrét, szabványban leírt pontokról beszélgetünk. A vélemény, az személyes tapasztalatokon alapuló, egyéni meggyőződésből eredő gondolat, mely mindenkinek a sajátja. Én most ezt osztottam meg. A kérdés úgy hangzott megoldás lehet-e a jövőbeni túlfeszültségek okozta problémára egy távirányítóval kapcsolható hosszabbító. Az Én véleményem az, hogy nem, és vázoltam szerintem mik lehetnek félmegoldások. Itt nehéz dolga egyedül kergabor Úrnak van, hiszen idegen emberek véleménye alapján kell kialakítani valami saját gondolatot, a jövőbeni káresemény elkerülésére. De szerintem írd le Te is nyugodtan, mit javasolsz amolyan "gazdaságos" megoldásnak, illetve arra bíztatok mindenkit, javasoljon minimálisan elfogadható alternatívákat, ha a kérdés ezek szerint erre irányul. A kérdező pedig, tekintve hogy tisztában lesz vele mi lenne a tökéletes megoldás, megpróbálja kiválogatni a számára kedvező, anyagilag még elfogadható műszaki megoldást, megoldásokat. Egymást úgy sem tudjuk lebeszélni a saját véleményükről, inkább színesítsük a dolgot, hiszen sokan, sok területen más-más dolgokat láttak, tapasztaltak.

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 396
 • Hírnév erő: 5
 • 980POWER nincsen befolyása.
Re:Számítógép, TV (+kábelmodem) villámvédelme
« Válasz #20 Dátum: 2015. Június 23., 22:47:25 pm »
Ma tudtam meg hogy "D" védelmet tilos alkalmazni az előző kettő hiányában, ugyanis az okozott kár nagyobb lesz mint annak alkalmazása nélkül.
Illetve a "D" védelemmel ellátott hosszabbítók csak akkor alkalmazhatóak, ha az a fali csatlakozó ajzat, amibe ezt szánjuk csatlakoztatni, már van egy  "B" és "C" védelemmel megegyező márkájú "D" védelemmel ellátva.

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.316
 • Hírnév erő: 15
 • Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Számítógép, TV (+kábelmodem) villámvédelme
« Válasz #21 Dátum: 2015. Június 24., 18:15:17 pm »
Miiiicsodaaaa? Csak abban az esetben ér valamit a "D"-s hosszabbító, ha a dugaljban, annak süllyesztékében is van egy "D"-s filter?? Ez most komoly?? Amit a kommented többi részében írtál, azt viszont pirossal bekeretezve, 5 felkiáltó jellel kéne mindenütt megjelentetni, mert ezt sokak számára egyáltalán nem tudott TÉNY!! 

Címkék:
 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
7 Válaszok
5960 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Augusztus 07., 21:05:29 pm
írta JUVILL
6 Válaszok
3236 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. November 13., 20:07:23 pm
írta JUVILL
0 Válaszok
1668 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Szeptember 15., 11:15:12 am
írta recens
0 Válaszok
507 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 05., 13:37:34 pm
írta nova
6 Válaszok
2069 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Augusztus 09., 08:17:48 am
írta Novill