• Hatástalan fedővédelem 4 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Hatástalan fedővédelem  (Megtekintve 900 alkalommal)

Nem elérhető villámosTopic starter

  • Új tag
  • *
  • Hozzászólások: 1
  • Hírnév erő: 1
  • villámos nincsen befolyása.
Hatástalan fedővédelem
« Dátum: 2014. Szeptember 29., 15:15:18 pm »
Tisztelt Kollégák!
Egy társasház felülvizsgálata során merült fel a következő.
Bár tudjuk, hogy ilyen épületeknél a KLÉSZ az irányadó, s elegendő lenne szerelői ellenőrzéssel megvizsgálni az érintésvédelem meglétét a lakásokban, ám mivel a zöma albérletként funkcionál, a tulajdonos átfogó ellenörzést kért.
A fürdőszobákat a lakásoktól elkülönített hálózat és külön RCD védi, a világítótest és a csatlakozók megfelelő műszaki paraméterekkel bírnak, elhelyezésük szintén megfelelő. A fedővédelmet a fürdőszobai csatlakozóból indított műszeres teszttel vizsgálva, paramétereken belül funkcionál. Azonban sem a vízvezeték csaptelepeihez képest, sem a kád burkolatához képest nem lehet "megszólaltatni". Ellenőriztük az EPH meglétét, helyességét. Még a kád lábazata alatt is vizsgálódtunk. A kád illetve a strangok is be lettek vonva az EPH-ba, de gondolom köszönhetően a "műanyag világnak" és a porcelán betéteknek, továbbá a mázas és szintén műanyag kád és tálca bevonatoknak, a földpotenciál megléte nem megfogható a felületeken. Egy szó mint száz, hogy bár az érintésvédelemről gondoskodtak, ám  annak működése hatástalan.
Kérdésem a tapasztalt kollégákhoz, hogy mi a helyes állásfoglalás avagy műszaki megoldás ilyen esetben? Találkozott már más is ezzel a problémával?
Válaszaitokat várom és előre is köszönöm!
Üdv mindenkinek!