• Régi szerelések gyüjteménye 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Régi szerelések gyüjteménye  (Megtekintve 1543 alkalommal)

Nem elérhető VillanyreszelőTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 457
 • Hírnév erő: 6
 • Villanyreszelő talán lesz valaki.Villanyreszelő talán lesz valaki.
 • Nem: Férfi
Régi szerelések gyüjteménye
« Dátum: 2014. Július 19., 15:03:38 pm »
Üdv. mindenkinek!
Nemrég falhorony véséskor találkoztam az alábbi páncélcsővel egy régi ház falában.
Gondolom ez egy rég elmúlt technológia része,de meglepő,hogy falon belül is milyen erős páncélzatú csőben szereltek,nem mint ma a MÜ III-as védőcső.
Belseje egy vastag réteg büdös kátránypapírral van bevonva,szövet,és gumi szigetelésű aluminium vezetők voltak benne.
a 2 cső toldásánál látható 4 hullámszerű mélyedés is,gondolom a szétcsúszás megakadályozása végett.
Megköszönném ha valaki mesélne erről a korszakról nekem.
Ezeket a csöveket földelték?
 

Elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Régi motoros
 • *****
 • Tudásbázis bõvítõje :)
 • Hozzászólások: 1.983
 • Hírnév erő: 24
 • Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.
  • Villanyszerelõ
Re:Régi szerelések gyüjteménye
« Válasz #1 Dátum: 2014. Július 19., 16:49:23 pm »
Ez amit a képen látunk feltehetően az úgy nevezett bergmanncső. A külseje vékony horganyzott lemez hornyolt illesztéssel, a belseje kátrány papír. Ezekkel a felújítások során ma is lehet találkozni. Ennek volt egy másik változata is aminek a külső borításán nem volt fém. Ehhez voltak toldó elemek, úgy mint a mai csövekhez. A cső hajlítására volt kifejlesztve egy fémfogó. A cső egy vályú szerűnek kiképezve volt, melybe bele illesztettük a hajlítandó csövet. A fogó másik felének  többszöri lenyomásával lehetett meghajlítani a csöveket. Akár S kanyart is. Ehhez a szerelési technikához voltak az úgy nevezett óndobozok,melyeket szerelvényeknek és kötéseknek használtuk. A doboz belseje ennek is kátrány papírral volt bélelve. A doboz tetőnek volt egy kiálló része amit meg lehetett fogni. A csövek különböző méretben voltak. Ehhez a technikához voltak porcelán kivezetők, lámpa alátétek stb. Ekkor még bitumenes szigetelőszalagok voltak, autóknál még néha lehet találkozni ma is vele a szerelőknél. A régi szereléseknél használtuk az acél páncélcső szerelését is.  Ennek a falvastagsága és illesztése totál eltért a Bergmann csőtől. Itt a fórumon szerepelt a villanyszerelés Amerikában. Itt a képek között lehet látni ennek a tovább fejlesztett változatát is, ami kisérteisen hasonlít az áp csőre. A Bergmann csöveket nem földeltük, csak az áp csövet.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 629
 • Hírnév erő: 8
 • Simon Endre talán lesz valaki.Simon Endre talán lesz valaki.
Re:Régi szerelések gyüjteménye
« Válasz #2 Dátum: 2014. Július 19., 17:13:40 pm »
Szép jó napot mindenkinek!
Hogy ez milyen volt elmondhatnám, de nálam ehhez nem fűződik semmi nosztalgia. Szemét anyag volt és még ennél szemetebbé is tudták tenni az un. "reformcsövek" gyártásával, amin még ez a fém burkolat sem volt. A csőbe húzott / PAKETAL / huzal meg jobb ha eszembe sem jut. Ennél régebbi és még ócskább a köpenycsigás szerelés volt, pincében, alagsorban, ipari környezetben garantált életveszélyt bíztosított. A 40-es és 50-es években még a nevét sem tudom milyen fantázianevű réz vezetékeket a kötésdobozokban kötelezően(!) forrasztották az összetekerés mellett és gumírozott textilszalaggal volt szigetelve, (amíg le nem száradt róla.) Tanuló éveimben még a "forrasztólámpa" része vot a szerszámkészletemnek, no és a "glettvasszer" nevű folyasztószer, ami mindent tönkretett mivel 1-2% sósav is volt benne, hogy "jól" dolgozzon. A csatolmányok egyike egy kicsit nosztalgikus (AP csövek stb.) lám, ilyen is van. A szerszám egy csőhajlító, úgy tűnik 16-os méretben ezt a fémszalagos csőnél hidegen a reformcsőnél melegen alkalmaztuk. A fémszalag érintésvédelme, (földelése) szóba sem jöhetett, mivel érintésvédelmi vezeték csak a 60-as években jelent meg akkor sem volt bekötve sehova sem, csak be kellett húzni a többi mellé de csak az új szereléseknél. Ezt ellenőrízték is az áramszolgáltató részéről, ha az építetőnek nem volt,  vagy nem lehetett vadászengedélye.

Felhasználók, akik megköszönték:


Címkék: páncélcsövek 
 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
1 Válaszok
2460 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Május 15., 14:14:44 pm
írta nova
33 Válaszok
18045 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Április 01., 19:42:41 pm
írta exchange
37 Válaszok
12963 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. November 04., 17:46:06 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
8 Válaszok
1738 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Június 08., 14:48:08 pm
írta exchange
2 Válaszok
1093 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Május 03., 19:34:57 pm
írta Novill