• Szakdolgozat fûtésvezérlés 4 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Szakdolgozat fûtésvezérlés  (Megtekintve 7540 alkalommal)

Nem elérhető fleezeumTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 3
Szakdolgozat fûtésvezérlés
« Dátum: 2012. Március 26., 11:44:31 am »
Sziasztok!
Most írom a szakdolgozatomat. A témám "Közösségi ház fûtés vezérlésének modernizálása KNX rendszerrel". Össze kellene gyûjtenem,hogy a knx rendszernek milyen fûtésszabályozásra alkalmas eszközei vannak (sok-sok példával),aztán ki kellen választanom az adott épülethez legmegfelelõbbeket.
Ha segítenétek összeszedni az eszközöket,akkor az nagyon nagy segítség lenne!
(Azért nyitottam új témát,mert reményeim szerint még sok kérdést fel tudok majd tenni és sok választ kapok. Így talán egységesebb lesz.)

Nem elérhető Zoli

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 41
 • Nem: Férfi
Re:Szakdolgozat fûtésvezérlés
« Válasz #1 Dátum: 2012. Március 26., 14:49:09 pm »
itt találsz némi infót:
http://www.installateur.hu/mintaprojekt/index.php?page=start.html
van egy kastélyszálló, ahol a szobák hõmérséklet szabályozása KNX-es készülékekkel történik! A másik nagy pedig az SZTE, azt is érdemes megnézni!

Nem elérhető fleezeumTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 3
Re:Szakdolgozat fûtésvezérlés
« Válasz #2 Dátum: 2012. Március 28., 11:10:53 am »
Köszi,ez hasznos volt.

Akkor a következõ: egy szoba fûtésvezérléséhez szükségem lesz egy szobatermosztátra, szelepekre a radiátorokhoz, órára (bár ha jól vettem ki,akkor a termosztát is tartalmaz már alapból idõkapcsolót sok esetben).  Mire van még szükség?

Nem elérhető Zoli

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 41
 • Nem: Férfi
Re:Szakdolgozat fûtésvezérlés
« Válasz #3 Dátum: 2012. Március 29., 17:59:01 pm »
Vegyük akkor sorba:
Kell egy lakás (vagy ház), a házban kell lennie szobáknak, a szobákban termosztátnak és radiátoroknak (vagy valaminek ami meleget ad, felületfûtés, stb...) a radiátoron szelepnek, a szelepen szelepmozgatónak. A házban kell lennie egy hõforrásnak, pl. kazán, vagy hõszivattyú vagy valami.
A szelep mozgató legyen mondjuk egy Siemens STA21, ennek a KNX-es vezérlése kétféle módon oldható meg. Vagy egy hagyományos kimenettel ki-be kapcsolgatjuk, vagy egy PWM kimenettel vezéreljük.
A termosztát lehet olyan amin van forgató gomb, hogy lehessen kézzel állítani az alapjelet, de lehet olyan is, amin nincs fogató gomb (ez inkább közintézményekbe való). Az alap termosztátokban általában nincs idõprogram, de ez a terület is nagyon gyorsan fejlõdik, biztosan van már olyan gyártó akinek van idõprogram vezérlés a termosztátjában. A termosztátokban általában az alábbi üzemmódok vannak: komfort mód, stand by mód, éjszakai mód és fagyvédelmi mód. Ezeket az értékeket elõre be kell állítani, a forgató gombbal pedig egy meghatározott tartományban lehet módosítani a komfort és stand by mód értékét, (mondjuk + - 3,5K). Ha idõprogram szerint akarjuk a komfort/stand by átkapcsolást elvégezni, érdemes egy érintõképernyõt beépíteni, itt kényelmesen be lehet állítani az üzemmódok közötti váltások idõpontjait. De a komfort/stand by átkapcsolás rábízhatjuk egy jelenlét érzékelõre is.
Végül pedig kelleni fog egy kimenet a kazán (vagy hõszivattyú) indítására, ezt érdemes egy vagy-kapuval megoldani.
Ne feledjük a KNX tápegységet és a kábeleket sem! :)

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető fleezeumTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 3
Re:Szakdolgozat fûtésvezérlés
« Válasz #4 Dátum: 2012. Április 17., 12:24:20 pm »
Adott egy épület, egy közösségi ház. Van benne 13 szoba amit kiadnak (mint egy szállodában), van két elõadóterem,amiket két-két felé lehet bontani egy harmónikaszerûen nyíló fallal (ezt a falat tekinthetjük jó hõszigetelõnek), illetve van egy gondnoki lakás. Ennek az épületnek a fûtésvezérlését kell megterveznem. A szobák kihasználtsága nagyon változó, ezért is lenne jó a szobánkénti fûtésszabályozás. A szobákba és a gondnoki lakásba gondolom akkor elég lesz az elõzõ hozzászólásban leírtak szerinti vezérlés jelenlétérzékelõvel.
A következõ kérdéses pont az elõadótermek. Hogy lehetne megvalósítani,hogy összenyitott állapotban egy termosztát irányítsa a terem összes radiátorát, elválasztott állapotban viszont egy egy termosztát külön-külön irányítsa a maga részét?
A kazánt milyen módon kellene vezérelni? Szükséges-e egyáltalán, nem elég csak a radiátorok szelepeit vezérelni? (BUDERUS Logamax Plus GB162W/80 kazánról van szó)
És a leglényegeebb kérdés,hogy milyen konkrét eszközöket érdemes választani és miért? (kimeneti aktor, termosztát, szelepmozgató stb..)

Nem elérhető Zoli

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 41
 • Nem: Férfi
Re:Szakdolgozat fûtésvezérlés
« Válasz #5 Dátum: 2012. Április 20., 12:28:54 pm »
A 13 szobába 13 termosztát fog kelleni. Milyen fûtés van a helyiségekben? Padló vagy radiátor fûtés? Ha padló, akkor valószínûleg van egy osztó-gyûjtõ amire valamilyen szelepmozgatót lehet szerelni, ha radiátor van, arra is...
Az elõadó termekbe fel kell szerelni a 4db termosztátot, a gondnok is kapjon egyet… :)
A jelenlét érzékelõ jó, ha kapcsolja a komfort/stand by átkapcsolást, de lehetne egy központi helyrõl, vagy idõkapcsolóval éjszakai üzemmódra váltani, pl. amikor a szobák nincsenek kiadva.
A termek elválasztás állapotát valamilyen érzékelõvel meg kell oldani. Vagy valami rádiós, pl. EnOcean, vagy GAMMA wave rendszerrel, vagy hagyományos reed csöves érzékelõvel és bináris bemenettel. Ha tudjuk fogadni az állapotot akkor kell egy logika ami megoldja a szétválasztott és egybenyitott terek fûtésének kezelését. Erre talán egy Siemens LOGO! a legjobb megoldás, ennek van bemenete is és lehet hozzá KNX csatolót tenni. Ebben meg lehet oldani a logikai, idõzítéses dolgokat is.
A LOGO!-nak van kimenete is, ezzel lehet indítani a kazánt. Nem éppen gazdaságos megoldás, ha a kazán folyamatosan megy… pihenjen csak… :) A legjobb megoldás az lenne, ha a termosztátok hõ igény jelet adnának és egy 0-10V -os jelet lehetne a kazánnak adni, de szerintem egyelõre bõven elég, ha ki-be kapcsolgatjuk…
A legkényesebb kérdésre, nem nagyon van válasz, mert minden cég a maga által forgalmazott készüléket fogja ajánlani. A TermiCont az MDT-t, a Siemens-et, Schmidt Andris a Loxone-t, stb… A konkrét befolyásoló tényezõ az ár szokott lenni, de a személyes kapcsolat is nagyon fontos. Olyan helyrõl meg nem szabad ilyen terméket vásárolni, ahol nincs kompetencia, mert ha valami kérdése lenne az embernek akkor nem tudnak segíteni. (a fenti cégek nem ilyenek :) ).

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
11 Válaszok
12777 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Február 13., 22:53:31 pm
írta Schmidt András
6 Válaszok
3847 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Március 26., 14:40:06 pm
írta Zoli
19 Válaszok
4815 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Január 10., 16:20:10 pm
írta macsey
2 Válaszok
1797 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Április 15., 15:01:26 pm
írta NagyPS
0 Válaszok
556 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. December 12., 09:17:05 am
írta tomifix