• lakásokat tápláló elektromos vezetékek a hálószoba falán 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: lakásokat tápláló elektromos vezetékek a hálószoba falán  (Megtekintve 576 alkalommal)

Nem elérhető adac85Topic starter

  • Új tag
  • *
  • Hozzászólások: 1
lakásokat tápláló elektromos vezetékek a hálószoba falán
« Dátum: 2017. Május 18., 21:11:09 pm »
Sziasztok,

új építésű társasházban olyan lakást vásároltam, ahol a 25 cm-es hangszigetelő téglafal (ágy fala) túloldalán mennek a lakások ellátását szolgáló elektromos vezetékek. Az én szintemen 5 lakás vezetékei futnak össze, a felettem lévő szintre pedig 3 lakáshoz mennek a vezetékek. Minden lakás számára biztosított a 3x32A. Hétvégén tudok róla képet feltölteni.

Olvastam az elektroszmogról és a mágneses terekről. Teljesen véletlen akadtam rá, eddig nem is érdekelt, így nem is foglalkoztam vele (amiről nem tud az ember, az nem fáj). Azért most felmerült bennem a kérdés, hogy ezeknek a vezetékeknek van-e valamilyen "káros" hatása, vagy az ember csak hajlamos beképzelni ezt.

Azt tudni kell, hogy a beruházó nagy hangsúlyt fektet a modern technológiákra, ebben a szellemben építi a társasházat. Olvastam azt is, hogy megfelelő földeléssel, szigeteléssel, a vezetékek árnyékolásával ez a hatás kiküszöbölhető. Lehet, hogy így csinálták, ezt nem tudom. Talán a képeken látszik majd.

Nektek mi a véleményetek erről? Szükségtelen aggódnom emiatt?

Más téma: érdekes az, hogy az alattam lévő lakás hálószoba falán vannak a tömb (14 lakás) villanyórái és az elosztó szekrény. Nincs erre valami szabvány/előírás, hogy lakótér falára ilyet nem lehet tenni?

Köszönöm a válaszokat előre is.

Péter.


Nem elérhető Marton

  • Villanyász
  • ****
  • Hozzászólások: 564
Re:lakásokat tápláló elektromos vezetékek a hálószoba falán
« Válasz #1 Dátum: 2017. Május 19., 20:51:26 pm »
Szerintem ez miatt ne aggodj!
Persze minimális mágneses tere lehet/van a vezeték kötegeknek. Ha itt a többi lakás főáramköre fut, az azt is jelenti, hogy az egyik (fázis) vezetéken elmegy az áram a fogyasztókhoz, a mellette lévő másikon (nulla) ugyan annyi jön is vissza. Tehát kifele nincs mágneses tere, lásd a FI-relé működési elve is ez. Ezek a vezetékek ráadásul bizonyos mértékben egymáshoz képest sodorva is van, meg ott kell lennie mellette a mágneses teret tovább gyengítő védőföldelés szál is.
Mellesleg ezen kívül sok egyéb rádiófrekvenciás "szmogban" is élünk, GSM mobil, Wifi, rádiófrekvenciás vezérlők, kommunikációk.
Egy tesztet csinálhatsz, nagy bemeneti ellenállású (szinte mind az) multiméter két vezetékét egymáshoz képest ellentételes irányba széthúzni mint levegőben lógó antennaként, és megnézni mit mutat itt a gyanúsított falnál. Majd egy semlegesnek tartott helyen is hasonló "mérést" végezni és összehasonlitani azokat. A műszer váltakozó feszültség  és legkissebb méréshatárban legyen.
Mellesleg én kb. 30 évig laktam egy 120kVos távvezeték alatt , nem ez okozott betegséget. Édesanyám 50 évet élt itt, de nem ez miatt halt meg 77 évesen.
Nagyon sokan kénytelenek nagyfeszültségű távvezeték mellett élni, nem gondolom, hogy egészségkárosodásuk van ezek miatt.
Persze ideálisabb ilyen szempontból a pusztán élni a semmi közepén.
Aggodás nélküli jó egészséget kívánok!

Nem elérhető Sztrogoff

  • Villanyász
  • ****
  • Hozzászólások: 315
Re:lakásokat tápláló elektromos vezetékek a hálószoba falán
« Válasz #2 Dátum: 2017. Május 21., 08:36:59 am »
Ha tudsz angolul, akkor ajánlom a WHO Environmental Health Criteria 238 című kiadványát, az egy normális anyag. Ha nem, akkor az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság honlapján olvasható tájékoztató anyagot - bár ez magyar állami szerv, de tán meg lehet előlegezni némi bizalmat nekik.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
17 Válaszok
8916 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Október 04., 08:32:31 am
írta tokaji
17 Válaszok
11356 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Augusztus 01., 17:52:50 pm
írta helcs
30 Válaszok
102711 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. December 29., 16:35:16 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
7 Válaszok
1969 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Augusztus 09., 10:30:53 am
írta Sztrogoff
9 Válaszok
1870 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Március 19., 22:22:45 pm
írta nyaki