• villanyszerelési alapáramkörök kialakításának elvei 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: villanyszerelési alapáramkörök kialakításának elvei  (Megtekintve 793 alkalommal)

Nem elérhető logan2Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 7
villanyszerelési alapáramkörök kialakításának elvei
« Dátum: 2017. Május 16., 14:32:08 pm »
Sziasztok !
Egy tétel kérdéssel kérnék segítséget  kérni

Értelmezze a villanyszerelési alapáramkörök kialakításának elveit!

   Kulcsszavak, fogalmak:
– Szerelési anyagok szabványos jelölése
– Informatikai és hírközlési hálózatok kialakítása
– Érintésvédelem


Nem elérhető tothgyula

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 414
 • Nem: Férfi
 • tothgyula
Re:villanyszerelési alapáramkörök kialakításának elvei
« Válasz #1 Dátum: 2017. Május 16., 20:00:36 pm »
Üdvözletem!
Szerintem ez nem egy TÉTEL, hanem legalább egy Mestervizsgához szükséges anyag.
Aki feltette, MEGBUKTATNÁM!
TóthGyula felülvizsgáló.

Nem elérhető logan2Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:villanyszerelési alapáramkörök kialakításának elvei
« Válasz #2 Dátum: 2017. Május 16., 21:12:18 pm »
Üdvözlöm Tóth Gyula!
Én ezt értem csak sajnos nekem ezt a nagy témát kb. 2 oldalba be kell sűrítenem ezért kértem segítséget hogy tudjak mik a fő pontok ebben a témában .

Elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 315
Re:villanyszerelési alapáramkörök kialakításának elvei
« Válasz #3 Dátum: 2017. Május 17., 09:01:07 am »
Kicsit más a véleményem. Én azért buktatnám el a kérdést összeállítót, mert a kulcsszavak mintha a lényeget nem is érintenék, és ha a vizsgáztatónak megvan a természetes esze, akkor nem is ezek alapján megy. Sajnos, a villamos szakma szerteágazása miatt lehet vizsgáztató egy kissé bizonytalanabb ebben.
Az önállóan dolgozó villanyszerelőnek ez mind a kisujjában van, elvégre ő körbenéz a frissen lerakott első sor tégla felett, és megkérdezi, milyen berendezések lesznek, aztán felépíti fejében az egészet. Aki meg tervet valósít meg, az is kénytelen a miértekre választ adni, ha értelmezési problémával vagy megvalósítási akadállyal kerül szembe.
Bár ez pont egy (2014-es) elektrotechnikusi szóbeli vizsgakérdés.
Én úgy kezdeném, hogy
- mi az áramkör
- miért alkalmazunk áramköröket (ebben benne van már az is, hogy sokat vagy keveset, vastagot vagy vékonyat, külön áramkörök, stb)
- méretezés alapelvei
- védelmek (ebben benne van az áramkörönkénti [túláram-, stb] és az egységes [érintésvédelem, stb] is)
- alkalmazható vezetékek, szerelési technológia + elhelyezés változatai
- tervrajz (itt aztán lehet írni)
- épületvillamossági áramkörök a keresztkapcsolóstól a bojlerig
- na jó, tegyük bele a más hálózatok megközelítése témát is

Nem tudom, most milyen szintre kell az anyag, technikustól már elvárás, hogy ne csak tudjon, hanem azt elő is tudja vezetni - de ha még nincs meg ez a képességed, hogy a tanultakból bármilyen kulcsszó mentén önálló előadást kerekíts, akkor most elkezdheted fejleszteni, az életben is hasznos lesz.

Mentőkötél megoldás: Megtalálható a neten a Dienes-Kliment-féle Villanyszerelő szakmai ismeretek, annak első kötetében az első négy fejezetből egy kivonat. A mentőkötél azért általában a felkészülés elégtelensége esetén előbukkanó fogalom.

Felhasználók, akik megköszönték:


Elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 790
Re:villanyszerelési alapáramkörök kialakításának elvei
« Válasz #4 Dátum: 2017. Május 17., 16:47:43 pm »
Ilyenkor gyakran gondban vagyok, hogyan segítsünk. Sok esetben más az ami életszerű és a szabványokban van, és más az, amit a tanár esetleg tanít, vagy hallani akar. "Alapáramkör" fogalma alatt talán olyasmit várnak hogy "világítási áramkörök", "erőátviteli áramkörök", esetleg ezek keverve mint "vegyes áramkörök", nagyobb teljesítményű eszközök számára céláramkörök (mosó-szárítógép, sütő, tűzhely, stb.) A gyengeáramú hálózatoknak is van tápja, ezeket is érdemes külön kezelni pl: riasztó. Lakások esetében, bár a teljesítmény nem indokolja, ha már világítási áramköröket alakítasz ki, érdemes legalább 2-3 áramkörben gondolkodni. Dugaszoló aljzatok esetén, attól függően milyen készülékek várhatóak (konyhában talán több, nagyobb teljesítményű dologra készülhetsz) áramkörönként csak 2-3, hálószobákba akár több aljzat is rákerülhet egy áramkörre.

A szerelési anyagok szabványos jelölése alatt a védőcsövek, szerelvény és kötődobozok, vezetékek-kábelek, kiselosztók, ÁVK-k, kismegszakítók, túlfeszültségvédelmi eszközök, kapcsolók, dugaszoló aljzatok, lámpatestek és még jó pár eszköz szóba kerülhet. Mire kíváncsiak vajon, mit adtak le tananyagként? Itt merül fel, hogy nyilván ezt várják vissza. Szerintem a védőcsövek jelölése MüI-MüII.-MüIII. Vannak gégecsövek, acélpáncél és alumínium védőcsövek, symalen és egyéb egyedi darabok, már önmagában ez az egész átfogó elemzése akár több oldalt is kitehet. Neked elég lesz annyi mi kerülhet falba, és mi lehet falon kívüli szerelés, mi mehet aljzatbetonba vagy födémbe is, plusz a védőcsövek szabványos méretei elég lehet. Kötő és szerelvénydobozoknál szintén hasonló. Vezetékeknél a nálunk használatos MCu jelölést, és annak magyarázatát, vagy a VDE szerinti H07V-U 450/700 jelölést vázold fel, amit várnak. A szabványos keresztmetszeteket tudni alap. A nálunk MMfal vezetéknek ismert találmány a VDE szerint NYFY 300/500 névre hallgat. Az MBCU kábelnek nevezett jószág pedig az NYM-J 300/500 alatt ismeretes még. A VDE jelölést és annak magyarázatát le tudod tölteni, pár mondatba sűrítheted kidolgozva.

Informatikai és hírközlő hálózatok kialakítása kapcsán pár alapgondolat, külön védőcsövezés, erősáramú hálózatoktól megfelelő távolság, egyedi tápellátás, akár szünetmentes, túlfeszültségvédelem, árnyékolás, stb. Szerintem ezeket kellene kifejteni pár gondolatban, nem igazán tudom mire gondolhat a költő.

Érintésvédelem kapcsán 4 hibavédelemről beszélünk. Táplálás önműködő lekapcsolása, kettős szigetelés, villamos elválasztás, SELV-PELV. Ezeket kellene pár mondatban boncolgatni, lakások esetében a belső hálózat nyilván a táplálás önműködő lekapcsolása móddal van védve, kiegészítő védelemként ÁVK-val ellátva. Nyilván itt még az EPH (bocsánat, ilyen fogalom már hivatalosan nincs is) is szóba kerülhetne, ne feledkezz meg róla. Lehet említeni lámpatestek készülékek kapcsán azért már a kettős szigetelést, és a törpefeszültségű megoldást is.

Teljesen egyetértek az előttem szóló kollégákkal, én rühellem ezt az egész modul rendszerű balf..z szarságot. Mestervizsgám kapcsán hangzott el, hogy a dugaszoló aljaztok áramköreit 2,5 mm2 vezetékkel KELL kialakítani. Én megkérdeztem miért? És akkor jönnek a "már 16 A-rel csak 2,5 vezeték lehet és társai. Miért nem lehet megtanítani a vezetékek kiválasztására érvényes szabványt, kiosztani a táblázatokat, és közösen méretezni? Van olyan körülmény hogy 16 A-rel lehet 1,5 mm2 a vezeték, és nyilván van olyan is, hogy már 4 mm2 lenne a kívánalom. Most már nem lehet ezeket a dolgokat bemagolni, arra kellene megtanítani a gyerekeket, hogy milyen módon használják a különféle táblázatokat. Azért próbáltam összeszedni pár dolgot, hogy ne azt gondold: "nah, jó kis szakemberek ezek, válaszok helyett csak okoskodást kapok" De tény, hogy egy ilyen egyszerű, pár szavas kérdés kapcsán is mennyi szakemberben felmerül, hogy ez bizony nem ilyen egyszerű, sőt már a kérdés is rosszul közelít.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető logan2Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:villanyszerelési alapáramkörök kialakításának elvei
« Válasz #5 Dátum: 2017. Május 17., 20:40:07 pm »
Köszönöm a fáradozást , így már sokkal egyszerűbb számomra  :)

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
91 Válaszok
41212 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Szeptember 12., 17:46:37 pm
írta Fecó
251 Válaszok
41571 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. November 23., 22:20:09 pm
írta Fecó
10 Válaszok
3565 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Október 09., 21:52:18 pm
írta Novill
30 Válaszok
3664 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Július 31., 23:21:31 pm
írta Simon Endre
8 Válaszok
1452 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Január 08., 15:31:10 pm
írta klambi