• Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései  (Megtekintve 3733 alkalommal)

Nem elérhető TamásTopic starter

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 144
Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Dátum: 2017. Március 04., 18:36:17 pm »
Üdv Mindenkinek!

Valaki tudja , hogy honnét lehetne letölteni a mestervizsga szóbeli tételeit?

A Nive.hu-n , és a kamaránál nem találtam!

Köszi

T.

Nem elérhető Könyves Kálmán

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 508
Re:Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Válasz #1 Dátum: 2017. Március 15., 20:26:27 pm »
Múlt héten kezdtem a mestervizsga tanfolyamot, de még semmi szakmai anyagot nem kaptunk, ha esetleg lesz, megpróbálom nem elfelejteni, hogy ide is feltegyem. Pedagógiai és vállalkozási ismeretekkel kezdtünk egyenlőre.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.032
  • Villanyszerelõ
Re:Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Válasz #2 Dátum: 2017. Március 15., 21:05:31 pm »
Valószínű, hogy hasznos lesz az anyag. Valamikor egy mester levélnek, mester vizsgának nagy jelentősége volt szakmailag. Kíváncsi lennék rá a megmérettetésen ( továbbképzésen) kívül milyen haszna jelentősége van a mestervizsgának a gyakorlati életben.  Vagy le vagyok maradva!  A folyamatosan szaporodó jogszabályok nem ebbe az irányba mutatnak. Gondoljunk bele, hogy milyen előnyökkel jár egy mester vizsga. Nézzük a kivitelezést,: felelős műszaki vezető, tervező, felülvizsgáló és regisztrált villanyszerelő ( fam vizsgával,együttműködési megállapodás, minősített fam szerszámok) szükségeltetik. Hol van a mester a sorban? Ez kérem régen nem így volt. Rangot jelentett egy mestervizsga. Emlékszem, amikor elindult a regisztrált villanyszerelő képzés-vizsga még feltétel volt többek közt a mester vizsga. Itt még jómagam is közreműködtem  a vizsgáztatásban. Majd amikor fogtak már a mester vizsgára jelentkezők, nem volt feltétel a regisztrált villanyszerelő jelentkezéshez a mesterlevél. Elég volt az éves szakmai gyakorlat.
Mindenesetre sok sikert és szakmai ismeret bővítést kívánok neked.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 827
Re:Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Válasz #3 Dátum: 2017. Március 15., 21:48:25 pm »
Sajnos már semmire sem jó. Én tavaly szereztem meg, egyenlőre a tanulóképzéshez kell, támogatással elég kedvezményesen sikerült megoldani. Ezen kívűl egyenlőre semmire nem való. Már nem fogadják el felelős műszaki vezetéshez sem. Állítólag technikusi képzés esetén kiváltja az érettségit ha nincs meg. Csak szakmai berkeken belül jelent némi elismerést talán...

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 326
Re:Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Válasz #4 Dátum: 2017. Március 15., 23:21:17 pm »
Amikor én csináltam, akkor azért kellett, mert mestervizsga nélkül csak úgynevezett javító kisiparos lehetett az ember, új mérőhelyet nem csinálhatott (bár, ha jól emlékszem, nappali mellé rakhatott éjszakait, merthogy az bővítés). Aztán a bélyegzőnek olyan hatalma volt, hogy a villanyszerelő mester sort mindenki elhitte, sose kellett már az oklevél. :)
Hogy őszinte legyek, a szakmai feladatokról nem volt túl jó véleményem, kellett tudni lépcsőházi automatát, tűzhelykapcsolót bekötni,meg még hasonló 4 feladat volt az, amiből variálták a mestervizsgát - mondta előre egy vizsgabizottsági tag akivel véletlenül megismerkedtem. Az ilyenekről meg mindig az volt a véleményem, hogy ha foglalkozom vele, akkor emlékszem rá, ha meg nem, akkor meg minek is tartsam karban az agyam egyik zugában.

Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.032
  • Villanyszerelõ
Re:Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Válasz #5 Dátum: 2017. Március 16., 16:56:44 pm »
Jogszabály formában létezik a mestervizsga követelmény rendszer. Ami nagyon széles területe ölel át. Ezt egy tanfolyam keretén belül munka mellett szinte lehetetlen feladat elsajátítani, ha nem rendelkezik megfelelő szakmai ismerettel a hallgató.  A tanfolyamokat borsos áron szervezték régebben, gondolom most sem olcsók. Nagyon sok múlik az oktatási intézményeken, hogy milyen az oktató gárdája. Vannak színvonalasabb és kevésbé színvonalas oktatási intézmények, melyek a mester vizsgán is megmutatkoztak. A jobb képzést kapott szakembereknek a mestervizsga is könnyebb volt. A kihúzott tételnél rögtön tudták a helyes választ és nem volt mellé beszélés. Általában  a korábbi mester vizsgán valójában kb 20% volt az aki az elvárt szakmai szintet megütötte. Persze a vizsga eredménye mást tükrözött, nem lehetett sokat buktatni meg. Mert nem lenne jelentkező, illetve  ez a szervezőnek üzletet jelentett. Az igazsághoz hozzátartozik az a vizsgabizottság aki nagy arányban buktat nem sokáig marad fenn. Viszont ahol elterjed a hír a vizsga bizottság szigorúságáról, ott a hallgatok már eleve jobban felkészülnek. Ezért itt a végzett hallgatóknál már egy magasabb szakmai szint alakul ki. Mint ahol minden vizsgán ( sok vizsgáztatás esetén) minden hallgató át megy. Tehát az oktatási intézmények és a vizsga bizottságok nagy mértékben hozzá járulnak a szakmai szint megtartásában vagy csökkentésében. Ezért a kép országosan eltérő. A gyakorlati életben sok helyen megmutatkoznak, hogy vannak nagyon jó szakemberek is. Mindenki tudna mondani olyan szakembert akit sokan etalonnak tartanak.  De a mai irányt sem tartom igazán jónak, a túlszabályozások miatt. Gondolkozzunk el rajta, hogy ma mit csinálhat egy villanyszerelő még ha mester is. Hisz minden új munkánál  már tervező kell. Vajon a tervezők olyan jók? tisztelet a kivételeknek. Ezt mindenki tudja aki a gyakorlati életben benne van.

Nem elérhető Könyves Kálmán

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 508
Re:Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Válasz #6 Dátum: 2017. Március 16., 18:49:28 pm »
Érdekes, hogy ilyen sok embert érdekel a téma,akkor írok a mostani tanfolyamról kicsit bővebben.

A villanyszerelő mestervizsga szakmai követelményei megtalálhatóak itt: Rendeletben kiadott mestervizsga követelmények | MKIK

Az ára pillanatnyilag 300.000 Ft, melynek a 20 százalékát, 60.000 Ft-ot kell csak kifizetni, ha a céged vállal tanulóképzést. A többi állami támogatás. Mivel a munkáltatóm pár szakmában már aláírt ilyen szerződést, és most végre beszállnak a villanyszerelő szakmában is, nem volt kérdés, hogy fizetik a tanfolyam költségét. (Működik egyébként a felsőoktatással a duális képzési megállapodás is)

Most a pedagógiai és a vállalkozási ismeretek modullal kezdtünk, a szakmai elmélet és gyakorlat ezután következik. Holnap talán már okosabb leszek a szakmai tematikából, de előzetesen én is úgy hallottam, hogy nem túl friss ismeretanyagból állnak össze a tételek, így nem lesz nagy kihívás a követelmények teljesítése. Ne is csodálkozzunk, ha a frissen végzett szakmunkások nem tudnak az iskolában tanultakkal sokmindent kezdeni, ha ott is évtizedes lemaradások vannak. Nálunk ha megvalósul a gyakorlati képzés, a legújabb technológiákkal találkozhatnak a villanyszerelés terén, olyan felszereltséggel és műszerekkel, amely nem sok helyen áll rendelkezésre. (Hordozható hálózat analizátor, érintésvédelmi műszer, hőkamera, stb.)Valószínűleg csak a rendelkezésre álló idő fog határt szabni a képzésnek. Aztán majd meglátjuk, ki értékeli ezt, kiből lesz (lehet) végül villanyszerelő...

Azt jól látjátok, hogy a mestervizsga az oktatáson kívül szinte semmihez nem kell, papucs orrán pamutbojt, hogy egy klasszikust idézzek :)

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 326
Re:Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Válasz #7 Dátum: 2017. Március 16., 19:14:51 pm »
A saját vizsgám 82-ben volt, szóval akkor még más volt a világ.

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 827
Re:Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Válasz #8 Dátum: 2017. Március 17., 07:40:27 am »
Kedves Kálmán, Én szívből kívánom neked hogy a kezed alá kerülő tanulók képzésében csak az "idő" szabjon határt a tudás felszippantásában. Sajnos nekem nincs ilyen szerencsém, sok esetben "emberi" tényezők gátolják az ismeretanyag átadását. Nem nagyon jutunk el hálózati analizátorokig, néha megkönnyezem ha végre sikeredik egy lépcsőházi automata bekötése, de akár egy keresztváltó-kapcsolás létrehozása is. A villanyszerelő szakma manapság az egyik "legalja" a szakképzés bugyrában, minimális felvételi követelményekkel, tudnék mesélni az eddigi pár évről. Persze van néha "jobb eresztés" talán ezért nem hagyja abba az ember...

Nem elérhető Könyves Kálmán

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 508
Re:Villanyszerelő mestervizsga szóbeli kérdései
« Válasz #9 Dátum: 2017. Március 17., 18:45:20 pm »
Fecó! Érdekelnek a tapasztalatok, és amíg nem próbálom meg, nem tudom, hogy megy. A képzés lehet, hogy nulla pillanatnyilag, ezen kell változtatnunk.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
6 Válaszok
5035 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. November 04., 17:04:50 pm
írta Villanyreszelő
0 Válaszok
1087 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Május 01., 12:45:11 pm
írta nova
4 Válaszok
3611 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. November 17., 17:11:08 pm
írta deve94
16 Válaszok
11331 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Február 16., 10:55:04 am
írta sarvariimark
10 Válaszok
740 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Január 14., 08:59:52 am
írta Novill