• Villanyszerelõ bakancs 4 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Villanyszerelõ bakancs  (Megtekintve 4040 alkalommal)

Nem elérhető goyo70Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 3
Villanyszerelõ bakancs
« Dátum: 2011. November 29., 19:34:02 pm »
 Azt szeretném megtudni,hogy létezik-e olyan törvény , amiben konkrétan leírták, hogy mikor kell biztosítani az elektromos karbantartónak "szigetelt védõcipõt". A munkáltató azt mondja, hogy mivel a kapcsoló szekrények elõtt szigetelõ szõnyeg van, így nem kell a védõcipõnek szigeteltnek lennie. Nem csak a szekrényekbe kell javítani!Ha valaki ismeri az ide vonatkozó jogszabályt, írja meg.Elõre is köszönöm.

Nem elérhető Novill

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.031
  • Villanyszerelõ
Re:Villanyszerelõ bakancs
« Válasz #1 Dátum: 2011. November 30., 07:57:02 am »
Tudtommal ilyen konkrét villanyszerelõ bakancsra vonatkozó elõírás nincs. De mindig is létezett villanyszerelõ bakancs és a munkahelyek munkavédelmi szabályzatai írták elõ. Érdemes áttanulmányozni az MSZ 1585:2009 szabvány elõírásait, mert úgy gondolom ebbõl kiindulva lehet kezdeni valamit. Továbbá érdemes lenne  a 14/2004.(IV.19.) FMM rendeletet és a munkavédelmi törvényt áttanulmányozni.
Valamire való cégnek ezen nem szabad spórolnia, egy munkavédelmi ellenõrzésen vajon hogyan védené meg magát a cég.

Elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 824
Re:Villanyszerelõ bakancs
« Válasz #2 Dátum: 2011. November 30., 20:54:30 pm »
Elvileg minden vállalkozásnak úgynevezett kockázatelemzést kell csináltatni egy megfelelõ, munkavédelemmel foglalkozó céggel. Ezen cégek felmérik, milyen munkakörben, milyen veszélyeknek van kitéve az ember, ez alapján pontosan meghatározzák a szükséges óvintézkedéseket, elõírják a kötelezõen biztosítandó védõfelszereléseket, tárgyi eszközöket. Sõt, pontosan meghatározzák ezek kiosztásának rendjét, felelõst jelölnek ki rá név szerint! A "villanyszerelõ bakancs" az védõeszköznek minõsül úgy tudom, ellentétben egy sima munkaruhával. Egy karbantartó villanyszerelõ nem csak kapcsolószekrénynél van kitéve az áramütés veszélyének, hanem munkája során gyakorlatilag bárhol. Konkrét hivatkozásról Én sem tudok, de szerintem egy elemzéssel foglalkozó cég, gyakorlatilag a villanyszerelõ munkakörben dolgozóknak az elsõ védõeszköz aminek elõírja a viselését az a villanyszerelõ védõlábbeli. Most azt is javasolhatnám, hogy a szokásos éves munkavédelmi oktatás kapcsán, kérdezz rá a munkáltatód által delegált úriembernél, mi áll a kockázatelemzésben a védõfelszereléssel kapcsolatban a Te munkakörödnél, de elképzelhetõ hogy se kockázatelemzés, se munkavédelmi oktatás, se pénz, se idõ, se nem akarod kirúgatni magad...
Egy átlagos minõsített védõlábbeli, 12-15 ezer forintnál kezdõdik. Ne adja isten, baj történik, baleseti jegyzõkönyv, munkahelyi baleset, táppénz. Ezt egyre több esetben vizsgálják, nem szeret fizetni a TB, elemzik hogy ki volt a hibás a balesetben. Komoly egészségkárosodás esetén pláne. Szóval ha Te nem viseltél egy védõeszközt, amit bizonyítottan a rendelkezésedre bocsájtottak, akkor buktad a táppénzt. Ha a munkáltatód hibázott, spórolni akart, akkor vele fizettetik ki az egészet, és egy kis büntetésre is számíthat.  A cég elszámolja költségként a védõlábbelit, Te biztonságosabban dolgozhatsz, Õ nyugodtan alhat. Erre próbáld rávezetni Õket szerintem.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető nova

 • Fórum rendezgetõ ***ADMIN***
 • Global Moderator
 • Megszállott
 • *
 • Hozzászólások: 3.461
 • Nem: Férfi
  • Villanyszerelõ magazin
Re:Villanyszerelõ bakancs
« Válasz #3 Dátum: 2011. December 01., 21:43:48 pm »
Emlékeztetõ az Érintésvédelmi Munkabizottság 2011. október 5-i ülésérõl, kimásoltam ebbõl a téged érdeklõ részt.


Milyen jogszabály, vagy szabvány írja elõ villanyszerelõk és elektrikusok számára, hogy jelzéssel ellátott védõcipõt kell viselniük kis, illetve középfeszültségû munkahelyen?

A Villamos berendezések üzemeltetése címû MSZ 1585:2009 jelzetû szabvány foglalja össze feszültség alatti, illetve feszültséghez közeli munkavégzés szabályait és meghatározza általánosságban a szükséges eszközöket és védõfelszereléseket is (lásd a szabvány 4.6. fejezetét!) Ezen kívül: minden munkahelynek figyelembe véve a helyi, esetleg különleges körülményeket, valamilyen formában részletes munkavédelmi szabályozásának, valamint e munkahelyeken végzett munka veszélyeit számba vevõ kockázatelemzésnek kell lennie. E szabvány, illetve a helyi szabályozások alapján lehet megállapítani, hogy egy adott munka végzéséhez milyen védõeszközt, felszerelést, ruhát kell alkalmazni. Így helyi elõírások alapján szükség lehet védõkesztyû, védõálarc, védõcipõ használatára. Pl. a szabvány 4.6.102.3. szakasza szerint: ha „számítani lehet arra, hogy a munkát végzõ személyt az esetleg keletkezõ zárlati ív hõhatása veszélyeztetheti, akkor megfelelõ személyi
védõeszközzel kell ellátni”. Az ún. „villanyszerelõ cipõre” nincs külön elõírás.
Villanyszerelõ fórum szabályzat - Kezdő fórumozók figyelmébe! - Közlemények

Privát üzenet funkció nem szakmai kérdések megválaszolására van fenntartva!

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 325
Re:Villanyszerelõ bakancs
« Válasz #4 Dátum: 2017. Április 03., 20:56:59 pm »
Azért ez a munkabizottsági állásfoglalás kissé pongyola volt. Mivel az említett szabványban a 6.3.1.1. pontban le van írva, hogy A feszültség alatti munkavégzést csak a nemzeti előírások és a nemzeti gyakorlat szerint szabad végezni - és ez a felszerelésre is igaz. Tehát nem csak a 4.6.
A nemzeti előírás meg elő is írja a szigetelő védőlábbelit a FAM munkavégzés bizonyos módszereihez.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
0 Válaszok
1642 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Július 15., 04:57:45 am
írta plctechtb
12 Válaszok
3794 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Április 18., 17:06:01 pm
írta Simon Endre
16 Válaszok
11291 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Február 16., 10:55:04 am
írta sarvariimark
0 Válaszok
1318 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. November 21., 21:33:22 pm
írta elektromosokk
11 Válaszok
746 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. November 21., 18:14:05 pm
írta mda871