• Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok  (Megtekintve 3255 alkalommal)

Nem elérhető zsszamiTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 7
Re:Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok
« Válasz #10 Dátum: 2016. Április 14., 21:29:55 pm »
És közben arra is rájöttem, hogy a videós mérés ellenőrzés hibás.
Csak arra elég, hogy lássam, pontos-e a mérő, arra nem, hogy hatásost mér csak, vagy meddőt is, mivel a 9W-os kompakt fénycső elektronikájában lévő meddővel együtt 9W. Csúnya lenne, ha csak a hatásost írnák rá, otthon meg boldogan pörgetné 10W-al az órát.

Hogy mérjem le pontosan? Tegyek rá egy hitelesített, normál, indukciós elvűt egy hétre fénycsővel, majd fénycső nélkül? Ha lesz időm, megteszem, megéri azt a + 250 ft villanyszámlát ;)

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 315
Re:Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok
« Válasz #11 Dátum: 2016. Július 24., 18:42:23 pm »
... cos fi=0,4-es  :o induktív előtét...
...Ha jól gondolom(és azért írom ezt az egészet, hogyha nem, akkor javítsatok ki), kondi nélkül 60% lenne a meddő teljesítmény, 40% a hatásos...
Bocsánat, ezt nem jól gondoltad. A 40% az stimmel, de a meddő nem 60%, hanem 91%. Ezeket nem lehet összeadni, hiszen egy háromszög oldalai.
Azért pont a fénycsőnél ne haragudjunk annyira a rossz teljesítménytényezőre, hiszen pont az a jó teljesítménytényező. :) Minél kisebb a wattos összetevő, annál kisebb az előtét miatti veszteség. Már persze, ha van kondenzátor, és így az induktív vagy kapacitív meddőt nem kell szállítani az erőműtől a fénycsőarmatúráig.

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.540
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok
« Válasz #12 Dátum: 2016. Július 24., 20:40:58 pm »
Jól mondá' Sztogoff.
Vegyünk egy egyszerű példát:
(fénycső legyen a példa kedvért P=100W, az előtét cosφ=0,4, U=230V)
Határozzuk meg a körben folyó áramot: I=P/U*cosφ≈1,087A
Határozzuk meg a látszólagos teljesítményt: S=U*I≈250W
Határozzuk meg a meddő teljesítményt: Q2=S2-P2=>√Q2≈229W
Tehát, a látszólagos teljesítményhez viszonyítva a hatásos: S/P*100=40%, míg a meddő S/Q*100=91,7%.

Üzenet összefûzve: 2016. Július 24., 23:12:44 pm
Idézet
De mit mondjunk arra, hogy a kopasz kondenzátorra 15W-ot mért?

Köszönöm, nem vitázni akarok, ez csak a saját homály-eltávolításom.
Azt magamévá tettem, hogy ezek a gagyi, dugaszolható fogymérők belemérik a meddőt is, így mérhetek 15W-ot üresen.
Elgondolkodtató, hogy ha felrakunk egy digitális, kalapsínes fogymérőt pl. egy garázs almérőnek, akkor az melyik kategóriától ad pontos értéket...

Gyorsan összedobtam a kerti konyhasarokban a kapcsolást (csak bent meg ne tudják  :o).
Sokat nem akarok már pörögni rajta, és Titeket feltartani. (Az agyonföldelt, tripla A-s beépített ÉVÉ relét tartalmazó dugalj, éghető anyaggal körbevéve, az nem itt van! :)
Itt van: http://www.mediafire.com/download/7woyn4u9s1y9tk6/Saj%C3%A1t_film.mp4

Véleményem szerint... ::)
Az egyszerűbb vagy hagyományos kialakítású fogyasztásmérők minden esetben a hatásos teljesítményt mérik.
A videóra visszatérve és az előző tényt alapul véve, ha csak a szimpla kondival mért fogyasztást nézzük, akkor a fogyasztásból meg lehet határozni a kondenzátor értékét, ami jelen esetben kb. 0,9 μF. Ez arra enged következtetni, hogy az bizony ki van száradva.
Amikor berakod a fénycsövet és ezzel záródik a fogymérőd utáni rezgőkör, úgy a leromlott jóságú kondi miatt,  tulajdonképpen a párhuzamos rezgőkör elhangolódása történik meg és már nem látja el a feladatát, ezért a kondi jóval kevesebb meddő energiát tud a hálózatba táplálni, miközben sima párhuzamos reaktanciaként kezd viselkedni, így fogyasztani fog, ami hozzá fog adódni a lámpakör teljesítményéhez.
Ha kivennénk azt a kondit és rámérnénk, szinte biztosra veszem, hogy már nem az igazi.

Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 665
Re:Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok
« Válasz #13 Dátum: 2016. Július 25., 10:14:50 am »
Kedves förumtársak !
Tegyük már helyre ezt a hibahalmazt! A teljesítmény háromszög átfogóján van a lárszólagos teljesítmény, ami a vattos és meddő befogókból ered. A "bedugós"  fogyasztásmérő nem laboreszköz, hanem sacométer az igazi fogyasztásokat csak hiteles eszközzel lehet mérni , ami lehet a forgómorgó, vagy hiteles, (joghatású) elektronikus eszköz, ezek pontossága 0,6% vagy ennél is jobb kell legyen. Ezért olyan drága az elektronikus fogyasztásmérő. Az a kondi amiben fellépne az a 15 W hőteljesítmény nagyon rövid időn belül szétrobbanna, ez meg is szokott történni, amikor még papír és olajkondik voltak az armatúrákban. A kondenzátorok kapacitását jó közelítéssel áramméréssel is meg lehet állapítani, ez kb. 72 mA mikrofarádonként (230 V 50Hz-nél) Az elektronikus előtétek teljesítménytényezője azért nem firtatott, mert kapacitív meddője van és ez inkább javítja  a hálózat alapvetően induktív meddőjét. A nagyfogyasztású  (hagyományos fénycsöves) világítások fogyasztási jellegét az aktuális állapota határozza meg. Amennyiben sok kiégett fénycső van a rendszerben a "szabadon" lévő kondik kapacitív meddőt generálnak, a sok gyujtóhiba (zárlat) miatt nem világító (!) fénycső indiktiv meddőt és jelentős vattos túlfogyasztást okoz, a kikötött vagy zárlat miatt önkioldó bíztosítékú kondik esetében nyilvánvalóan induktív meddőfogyasztás fog fellépni. Párhuzamos rezonancia az 50 Hz-es hálózatban no még csak az kéne !

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.540
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok
« Válasz #14 Dátum: 2016. Július 25., 16:07:39 pm »
Kedves Endre.
Én úgy gondolom, hogy...
A fogyasztásmérőkkel kapcsolatban van igazad, nem is kevés, de hitelesítés nélkül is lehet venni gyárilag kalibrált fogymérőt, amit a törvényi szabályozás miatt, joghatással bíró mérésre ugyan nem lehet használni, de felek közötti elszámolási mérésre igen és azok legtöbbje tudása lévén, csupán a hatásos mérést preferálja.
Minden váltakozó áramú körben a reaktanciaelemek soros vagy párhuzamos kapcsolású rezonáns elemként funkcionálnak és csak a felhasználás jellege dönti el, hogy egy ilyen rezgőkört mire és hogyan használnak fel, ami nem feltétlen jelenti azt, hogy rezonancia frekin is fog üzemelni, de mindenképpen rezgőkört fog alkotni.
A korszerű, pl. fémezett poliészter kondenzátoroknak gyakorta meg sem kottyan a több amper áram átvitele sem, miközben minimális hőtermeléssel jár az alkalmazásuk. Ha nem így lenne, akkor nem tudnánk használni elektronikus eszközökben előtétként, csatolóként vagy a motorok kondenzátoraként, esetleg fázisjavító telepként. A bennük keletkezett hőmennyiség minden esetben a kondira jellemző ESR értéktől függ.
A világítási hálózatok estén tett említésed teljesen helyén való.
Az 50 Hz-es és annak felharmonikusainak rezonanciája a villamos hálózaton valóban nem jó dolog, de vannak helyzetek, amikor sajnos előfordulhat. Ilyenkor a probléma nagysága attól függ, hogy soros vagy párhuzamos rezgőkörként alakult ki, hiszen soros esetén impedancia emelkedés, míg párhuzamos esetén csökkenés következik be a rezonancia frekin és a kialakulás helyétől és a védelmektől függ, hogy bajt fog-e okozni, ezért innen nézve a dolgot, csupán a "hangolás" dönti el, hogy valójában hasznunkra vagy kárunkra fog-e válni a reaktáns elem. Gondoljunk pl. a fénycsöves lámpatestek duo kapcsolására vagy a 3f. motorok 1f-ra kapcsolására.

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 315
Re:Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok
« Válasz #15 Dátum: 2016. Július 25., 16:53:03 pm »
Idézek Kádár: Erősáramú zsebkönyv című Klasszikusból:
A fázisjavító kondenzátorok általában a fogyasztókkal párhuzamosan vannak kapcsolva. Meddőtermelésük nagyságrendben azonos a fogyasztók meddőfogyasztásával, és azzal - helyileg - akár értékben is megegyezhet. Ilyen esetben fizikai értelemben párhuzamos rezonancia keletkezik.
Persze, ha rezgőkör oldalról nézzük, akkor veszteséges, ami persze céljaink szempontjából a hasznos teljesítmény.

Nem elérhető Pgeri1988

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 4
Re:Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok
« Válasz #16 Dátum: 2017. Február 23., 18:26:54 pm »
Jó napot!
segítséget kérnék!
egy akvárium világításában 1 db T8 38w-os 1047mm és 1db T8 40w-os 1074 fénycső található.
Hagyományos előtétet cserélném benne elektromosra.
kérdésem az lenne hogy ehhez
egy 2x36w-os vagy egy 2x58w-os elektromos előtétre lenne e szükség?
Gond ha valamivel alacsonyabb vagy magasabb a watt érték?

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok
« Válasz #17 Dátum: 2017. Február 23., 21:45:19 pm »
Hűűha, ezt tegyük már tisztába; hogy létezik egyrészt a T8-as fénycsövek közt 38, ill 40W-os, amikor legjobb tudomásom szerint ebben a méretben csak 18, 36, 58W-osak vannak?? Illetve, ha mégis van ez a hosszúság, melyről írsz, akkor az hogyan van, hogy ugyanaz a hossza a 38, ill a 40W-os f.csőnek?? Az EVG előtétek egynémelyike multi,azaz a "dögcéduláján" felsorolt teljesítményű f.csövek működtetésére alkalmas és csakis azokéra!! Philips, Osram, Tridonic gyárt fullosabbnál fullosabb EVG-ket, érdemes alaposan szétnézni a piacon.

Nem elérhető tothgyula

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 413
 • Nem: Férfi
 • tothgyula
Re:Fénycsövek, előtétek, kondenzátorok
« Válasz #18 Dátum: 2017. Február 24., 19:01:34 pm »
Üdvözletem.
Akváriumnál,igen fontos az IP védettség(tömítettség). Az elektronikus előtét csere csak azután jöhet szóba, ha egyáltalán van értelme! A 2x58W-os előtét az első alkalommal KINYÍRJA a fénycsöveidet,akár36W-os,akár40W-os.
TóthGyula felülvizsgáló.