• Lakásriasztókról bővebben 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Lakásriasztókról bővebben  (Megtekintve 6628 alkalommal)

Nem elérhető 980POWERTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 421
Lakásriasztókról bővebben
« Dátum: 2015. November 28., 22:09:37 pm »
A fórumon nem találtam a lakás riasztok működésével, beszerelésével, felprogramozásával foglalkozó témával.
Érdekelt a riasztó rendszer működése és úgy gondoltam ennek legegyszerűbb kiismerése, ha az ember a magáéban "turkál" egy kicsit és rájön a miértekre, na ez nekem nem sikerült.
PARADOX ESPRIT 728 EX 4 zónás központ adja az egység lényegét. + tápegység.
SOLO hang és fényjelző csapja a zajt, ha kell
PARADOX 616 LED kezelő
PARADOX 476 mozgásérzékelők
+ megvannak az ellenállások hozzá
Vezetéknek 6x0,22 ALARM kábelt gondoltam hozzá (ez van maradék) (árnyékolt nem tudom ennek van-e jelentősége?)
Nem pont ehhez, de van leírás, olyan nagyon nem térnek el egymástól.
Sok itt a miért, talán kezdjük ott, hogy hogy is lenne értelme ezt vezetékezni, elvileg duplázható a zónák száma tehát 8-cal szeretném megoldani.


Üzenet összefûzve: 2015. November 28., 23:10:26 pm
Közben megtaláltam a hangjelzőhöz való leírást is, tehát a 3. csatolmány az igazi

Elérhető Marton

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 567
Re:Lakásriasztókról bővebben
« Válasz #1 Dátum: 2015. November 29., 20:33:50 pm »
Szia 980POWER!
Ha ezen a fórumon nem is találsz mélyreható riasztós témát, azért a neten megtalálható más fórumokon, pl. Hobbielektronikán vagy a Biztonságtechnikai Fórumon is. Sok idő kellhet hozzá, hogy ki-ki leszűrje belőlük a szükséges infót.
Szó mi szó, egy kissé elvont terület a riasztózás. Az alapelv általában adott, de ha valaki foglalkozni akar vele , többet is telepíteni, érdemes csak egy adott gyártó termékeit alkalmazni mindig. Ugyan is nem a bekötés , kábelozás a nagyobb probléma hanem a központ és kiegészítőik felprogramozása.
Paradoxot konkrétan nem ismerem, ezidáig más gyártmányt használtam (4-et telepítettem "amatörként").
Persze először is érdemes tisztába lenni a riasztós fogalmakkal, hogy megérthessük az alkalmazást.
Most nem az általad alkalmazni kívánt típus (márka) működését  "magyaráznám" hanem csak úgy általánosságban.
Praktikus az általad is jelzett 6x0,22-es riasztó kábelt alkalmazni, ezt minden egyes érzékelőtől, eszköztől közvetlenül behúzni a központba. 2 ér kell a kábelből pl. a mozgásérzékelő (PIR) táplálására, további 2 a konkrét érzékelő bontó riasztó jeléhez, továbbá a maradék 2 a Tamperhez, magyarul a szabotázs funkcióhoz.
A kültéri sziréna készülék bekötéséhez is általában elég a 6 eres kábel, de itt ajánlott vastagabb kábelt használni mert ezen keresztül töltődik a kültéri akkumulátora is. Itt min. a 2x0,5+4x0,22+á kábel ajánlott.
A kezelőknek is elegendő a 6x0,22+á kábel.
Árnyékolás a kezelő esetében nagyon ajánlott mert ez egy busz kommunikációs alkalmazás. A többi eszköznél, főképp ha azok relatíve közel vannak a központhoz, nem biztos, hogy szükséges. Én viszont minden kábelt árnyékolva kötöttem be, ez azt jelenti, hogy mindig csak a központ felöl kell bekötni a "com" (-) ponthoz az árnyékolást.
A bemenetekről: sok féleképpen be lehet kötni egy egy, vagy csoportos készülékeket. Ellenállás nélkül, vagy azok variációival. A programozáskor ezt figyelembe kell venni mert hiába van bekötve, ha nem az szerint van a program konfigurálva. Az ellenállás variációkat EOL- nak is hívják. Lényeg, hogy a bemeneten egy meghatározott feszültség érték alakuljon ki. Ha túl nagy (12V), az ugye szakadás. Ha 0V akkor rövidzár. Ezek szabotázs beavatkozások eredménye is lehetnek, tehát riasztást válthatnak ki ha aktív a bemenet.
A jó érték általában 1,6V körüli a bemeneten, ez a megfelelő lezáró ellenállásnak közsönhető, és a pl. mozgásérzékelőben kell sorba kötni annak kimenetével.
Bemenet duplázhatóság azt jelenti, hogy két feszültség érték is elfogadott a bemeneten (ha ez szerint van definiálva). Ezt két különböző ellenállás biztosítja, 1 és 2,2 kohm.
Egy szuszra ennyi, Később (pl. holnap) folytathatjuk a témát.
Sok sikert a megértéséhez.

Nem elérhető Ermi

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 56
 • Nem: Férfi
Re:Lakásriasztókról bővebben
« Válasz #2 Dátum: 2015. November 29., 22:26:56 pm »
Legjobb ha  összerakod (pl. egy asztalon) és gyakorlod a programozást, a beépítése előtt.
Könnyebb és egyszerűbb, nem zavarod a szomszédokat a téves riasztásokkal.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető 980POWERTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 421
Re:Lakásriasztókról bővebben
« Válasz #3 Dátum: 2015. November 30., 01:07:33 am »
Így már is előbbre lettem, legalábbis elméletben. A szak kifejezéseket kellene elsősorban megértenem megjegyeznem talán. Az biztos, hogy a márkán belül se mindig lehet megszokásból programozni
Egy asztalon próbálkozom vele- a hangszóró vezetéket le is vettem mert kegyetlen hangos- elvileg hangot csak akkor ad ha villog is, de nem mindig ad hangot ha villog. Kevésbé zavaró az optikai jelzés.
Ami még érdekes lehet. Be lehet-e üzemelni úgy, hogy  ahová szeretném feltenni a telefon vonal az adott helyen nincs, tehát nem tud semmilyen számot hívni.

Elérhető Marton

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 567
Re:Lakásriasztókról bővebben
« Válasz #4 Dátum: 2015. November 30., 07:27:20 am »
A beüzemelésnek nem feltétele a vezetékes telefon vonal léte. Ez egy lehetőség egy távfelügyeleti állomással való kapcsolathoz. Ennek a  szolgáltatásnak komolyabb havi díja lenne.
Ennél gyakorlatiasabb ha raksz hozzá egy , akár egyszerű GSM átjelzőt. Ez mindig a saját mobil telefonodra küld SMS jelzést.
Ezzel jelen esetben nem tudsz minden egyes eseményről külön-külön informálódni, csupán gyüjtött jelzésről kaphatsz jelzést. Pl. kaphatsz jelzést, hogy a riasztó megszólalt, de arról már nem, hogy melyik bemenet váltotta ki a jelzést.
Ez pl. úgy oldható meg, hogy az egyik PGM kimenetet akkor kapcsoljon ha riasztás van, és ezt összekötni a GSM panel bemenetével.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető 980POWERTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 421
Re:Lakásriasztókról bővebben
« Válasz #5 Dátum: 2015. December 04., 20:50:16 pm »
A GSM panel alkalmazása esetén nem is szükségszerű a riasztó panel és a kezelő alkalmazása mert ha sorba kötöm az összes érzékelő nyitó érintkezőjét és ha az valahol megszakad, akkor kap egy jelet a GSM panel akkor is pont annyi infóm lesz a dologról hogy riasztás van, persze ennek is kikapcsolhatónak kell lelnie és a megfelelő áramellátásról sem szabad megfeledkezni.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Tret

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 118
 • Nem: Férfi
  • Érintés-Védelem
Re:Lakásriasztókról bővebben
« Válasz #6 Dátum: 2015. December 23., 17:01:46 pm »
Sajnos a 728 expressz az négy zónás központ a sima 728 nál van lehetőség zóna duplifikációra.
Leírásokat rajzzal együtt találni,de ha tudok segítek szivesen.13 évvel ezelőtt szereltem ezt a típust,napi szinten.

Nem elérhető 980POWERTopic starter

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 421
Re:Lakásriasztókról bővebben
« Válasz #7 Dátum: 2015. December 23., 21:19:23 pm »
Köszönöm az infókat!  :) Ahonnét ezt a riasztót leszerelték, ott 10 különböző zóna volt. Az érzékelőket fent is hagyták, mert az jó az új riasztónak is. Ami leírást kaptam mellé az lehet, hogy jó, csak én nem tudom értelmezni a felprogramozás módját és nem tudtam, hogy nem csak úgy simán csatlakoztatjuk a telefon vonalhoz. Ha a GSM riasztó csak egy jelzést küld akkor nem is kell nekem más mint az összes érzékelőt sorba kötöm egy kivételével ami  egy időrelét húz meg  egy kis késleltetéssel, hogy legyen időm kikapcsolni a lakásba lépés után, mondjuk egy rejtett kapcsolóval. Szóval ha megszakad az áramkör a sziréna aktívvá válik, de ha a bejáraton megyek be, akkor az az egy érzékelő csak mondjuk 15 másodperc múlva szakít meg, de ez alatt egy rejtett kapcsolóval rövidre zárom az egészet és így nem riaszt. Nagyjából így egyszerűsítenem le. GSM -et most nem is tennék rá.

Nem elérhető Tret

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 118
 • Nem: Férfi
  • Érintés-Védelem
Re:Lakásriasztókról bővebben
« Válasz #8 Dátum: 2015. December 24., 08:59:19 am »
Jobb ha beépíted a riasztót a közponntal.Több okból is.Először is ha van benne aksi,szünetmentes.Másrészt az érzékelők erre arra bebillenhetnek amiket a központ érzékenységének beállitásával lehet kompenzálni.Van kilépési késleltetés.Ha valamelyik érzékelő vagy a rendszer hibás jelzi a kezelő.A telefonos interfészt be tudod simán állitani hogy felhívjon de csak megcsörgetni fog ha felveszed egy jó kis fax jelet fogsz hallani.A sziréna időt be tudod állitani.Pánik funkció,stb.

Felhasználók, akik megköszönték: