• Túlfeszültség levezető 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Túlfeszültség levezető  (Megtekintve 5250 alkalommal)

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 315
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #10 Dátum: 2017. Február 23., 15:06:19 pm »
Hát... Kapcsolási túlfeszültségekről inkább csak említést tesz zárójelezve mindenki, konkrétumok nem nagyon hangzanak el. :) egy IEC szabvány szerint ami számít, az alighanem belülről jön, a szomszéd szobából. Fénycső fojtó és kondenzátor, motor, ilyesmi energiatárolók. Ami a szomszéd szobából jön, annak egy része az elosztóban közösítésről, sínről verődik befelé az érzékeny szerkezetek áramkörébe, az elosztóba szerelt levezetőn másik része megy át.
Nincs kimondva hangosan, vagy vastag betűkkel leírva, de szerintem ahhoz sem kell a B fokozat.
(Egy tanulmányt ismerek, mikor regisztrálókkal megtámadták ezt a kérdést, az olyan értelemben sikertelen volt, hogy alig pár tüskét regisztráltak, gyakorlatilag szó nem volt számottevő túlfeszültségről illetve időtartamról - de ugye ez nem jelent mást, csak azt, hogy abban az időszakban...)

Nem elérhető xx_ASTHUN_xx

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 8
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #11 Dátum: 2017. Február 23., 15:31:40 pm »
Elnézést, lehet hogy nem írtam pontosan, az áramszünetek utáni kapcsolási csúcsokra gondoltam.
És nálunk van bőven, sajnos. Épületen belül nem nagyon van olyan fogyasztó, amely ilyen csúcsokat tudna generálni.
Kezdem unni a router cseréket (nem kínaiak) és a kamerarendszer HDD hibáit áramszünet után. Tudom, rakjak szünetmentest, az megoldás a feszültség ingadozásokra - igaz; de nem akarok ilyet és nem is esztétikus mindenhol....
A fogyasztó előtti APC D-s nem fogja meg, ill. volt már olyan, hogy azt is cserélni kellett, de csak egyszer.
A problémát globálisan (pontosítva: teljes házon belül) szeretném megoldani.
Várom véleményeteket!

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #12 Dátum: 2017. Február 23., 18:05:20 pm »
first of all; hol laksz, hogy nálad ilyen durva az áramszünet helyzet?? Aztán; milyen a közcélú hálózat jellege, ahonnét kapod a powert, szigetelt netán még az ú.n. 4 csigás szabadvezetékes?? Vagy esetleg földkábeles?? Ugyanis ez nagygyon nem mindegy, mert amennyiben a 4 csigás, akkor ott biza elkél az önálló "B"-s SZIKRAKÖZÖS jószág, megfelelő ún. előtétbiztivel, azaz NH0-ás aljzatban min. 80, max 125A-es gG/gL karakterisztikájú betéttel mely 100kA-es zárlati áramerősség tűrésű kell legyen. (L. általam anno felrakott képek egyike) Aztán a mért főelosztóban, mely NEM lehet gagyi, szóval ott kell egy önálló "C"-s cucc, dettó saját előtét biztivel, megfelelő PE csatlakozó vezetékkel (bájdövéj; a minőségi PE hálózat alapvetően elengedhetetlen feltétele a megbízhatóan működő túlfesz védelemnek, tehát a különösen a mérő(k) előtt elhelyezendő "B"-s unitot kell min. 16mm2-es +metszetű MKH vezetékkel (itt rendkívül fontosak a rövid vezetékhosszak, mind a PE, mind pedig az L1,L2,L3 vezetők esetében, ez utóbbiak az NH0 aljzat, ill a "B"-s cucc közt nem lehetnek hosszabbak, mint !50cm!) a fő földelőhöz csatlakoztatni, hiszen itt esetenként akár 30kV-os feszültség 40-50kA-es áramerősséggel is távozhat az anyaföld irányába, ami barátok közt se piskóta, pláne amennyiben a derék villám úgy csapott be mondjuk az utcai 0.4kV-os hálózatba, hogy az mind 3 fázisvezetőn végigszaladt. Elvileg -sőt gyakorlatilag is- van olyan "C"-s egység, ahol nem kell, hogy meglegyen a min. 15 méternyi mért főkábelhossz a "B"-s egységhez képest, épp ezért érdemes alaposan checkolni a kínálatot, hogy a te igényeidre és főként a felhasználási hely sajátosságainak megfelelő cucc kerüljék kiválasztásra. Ami a "D"-s egységet illeti; nagyon sovánka azon túlfesz védett hosszabbítók kínálata, melyek valóban képesek a <1.5kV túlfeszek hatékony kivédésére, épp ezért én a dugalj süllyesztékébe építhető "D"-s filterre gerjedek, mely ugye dettó rövidke vezetékekkel csatlakozik közvetlen a dugalj vezeték kapcsaihoz, így garantálható az elvárható védelem, mely persze csak akkor várható valóban el, ha a PE hálózat mindenütt kifogástalan állapotban van!!! Hidd el, lehet ütőképes túlfeszvédelmet kiépíteni, de ezt mindenképp vmi jéghideg profi, ilyeneket már álmából felkeltve is azonnal átlátni képes szaki vitelezzen ki!!!

Nem elérhető tothgyula

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 413
 • Nem: Férfi
 • tothgyula
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #13 Dátum: 2017. Február 23., 18:47:52 pm »
Üdvözletem!
A Phoenix Contakt e-mail címe: phoenixhu@phoenixcontakt.com és katalógust díjmentesen küldenek. 260 oldal, lehet válogatni bőven, és nagyon megbízhatók.
TóthGyula felülvizsgáló.

Nem elérhető xx_ASTHUN_xx

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 8
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #14 Dátum: 2017. Február 23., 19:15:54 pm »
Budapest mellett, Csömörön lakom, 16. kerületből jön a delej, és szabványos alu légkábelen, korszerűnek mondható hálózaton.
A kérdéses védelem nem ide, hanem Pécelre fognak kerülni (az infrastruktúra hasonló), költözés miatt. tudomásom szerint ugyanaz a középfesz. hálózat.
És a D-s konnektoros esetén honnan tudod, hogy kiment? Az APC túlfesz hosszabbítói nem mondhatóak minőséginek (APC PF8VNT3-GR)?

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #15 Dátum: 2017. Február 23., 21:40:03 pm »
Áhhá, tehát Pécel, azaz egy a sok,az utóbbi évtizedben túlzsúfolódott agglo-s település közül, ahol az infrastruktúra fejlesztése (sem) tartott lépést a robbanásszerű népességbővüléssel... A 16. kerületből érkező alu légvezeték valószínűleg középfesz (10 vagy 20kV-os), mely a közelben egy oszloptrafónál avanzsál 0.4kV-á, ott biztos van "A"-s fokozat, de az kábé annyit ér, mint halottnak a csók, ha pl. az utcai 4 csigás szabadvezetékbe csap valahol, vagy valamelyik oszlopba, melyek össze vannak kötve a PEN hálózattal, így a PEN vezetőn simán végigszáguldhat a közeli épületekig és kész a baj... :'(
Ami a "D"-s, dugalj süllyesztékbe applikálható jószágot illeti; ezeknek van egy kis LED-je, melyet a dugalj műanyag keretébe kell applikálni, normál állapotban zölden világít, ha a készülék megkattan, akkor vagy pirosra vált, vagy nem világít.

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 418
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #16 Dátum: 2017. Február 23., 22:06:18 pm »
Nem akarok túl nagy ostobaságot írni, mert nem teljesen megy minden fejből, de jelen kérdés a visszakapcsoláskor keletkezett feszültséglökés kivédésére keresi a megoldást. Első ízben meg kell keresni a forrását. Visszakapcsolás kétféle kép történhet (itt), egyik lehetséges a szakaszhiba esetén a szakasz szekrényben a biztosíték cseréjével, úgy gondolom ez inkább megrántja a hálózatot és feszültség csökkenést von maga után (jó lehet hogy esetleg hullámzik, de nem hiszem, hogy jelentős nagyság rendel térne el az optimálistól). A másik lehetséges visszakapcsolás az a trafó előtti oszlopkapcsolóval történhet (van másik is, sőt automata vissza kapcsolás is lehetséges, de maradjunk ennél.) Ebben az esetben létrejöhet önindukció a trafó tekercsei közt, ha a kapcsoló ívet húz és gyorsan van vissza kapcsolva. Szerintem ez hibás módon van kapcsolva, először lassan majd gyorsan fojtatva, na ilyenkor hullik a szikra a fejére az illetőnek. Határozott, de gyors mozdulattal kellene.

Itt kellene megbolygatni kicsit a témát, illetve még körbenézni a környéken, kiknél milyen gyakran történik hasonló műszaki cikkek hasonló módon bekövetkezett meghibásodása.

Nem elérhető xx_ASTHUN_xx

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 8
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #17 Dátum: 2017. Február 23., 22:12:37 pm »
Igen, tökéletesen leírtad :)
Kb. 500 méterre van az oszloptrafó. Érdekes, amit írsz (PEN vezető), és én pont ezek ellen szeretnék védekezni, nem is a klasszikus villámlás okozta túlfeszültség ellen :) ott úgyis ő nyer.
Egyébként a komolyabb eszközök (pl. a szgépem minőségi tápja) simán lekezelik a feszültség ingadozásokat, mindkét irányban...
Offtopic, de van olyan hely, ahol rendesen követik a felhasználói igényeket? Igen, Singapore-ban...

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 418
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #18 Dátum: 2017. Február 23., 22:24:00 pm »
Igen van olyan hely, mi is ezt csináljuk, de azt csak indokolt esetben vagyis írásos igény kell és nem csak egy embertől és nem akárkitől. Újabban minden "nem fázis" fémszerkezet nullázva van illetve betonoszlopnál földelve is, Kereszttartó, lámpa vas, univerzális tartó, informatikai kábel tartó, szóval minden, kötegelt vezeték esetén is.

Nem elérhető Vektor

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #19 Dátum: 2017. Augusztus 25., 22:10:50 pm »
Sziasztok!

Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni EPH és túlfeszültség levezető kialakításával kapcsolatban. Elolvastam a forumon a témával kapcsolatos hozzászólásokat. Ez alapján kialakult elképzelésemmel kapcsolatban szereteném kérni a segítségeteket és tanácsaitokat.  Az áramellátás szabadvezetéken, a becsatlakozás földkábelen keresztül történik a kerítésnél elhelyezett órákig.  Itt le van verve egy földelő szonda, de mivel ez az előző lakó idejében történt , így fogalmam sincs milyen és hol van. A szomszéd villanyórája is itt van elhelyezve, a betáplálás pedig közös kábelen történik az oszlopról. Így itt semmiképpen sem szeretnék elhelyezni túlfeszültség levezetőt. Innen az óráktól a B10, B16, B10 biztosítékok után földkábel megy a házon lévő régi villanyóra szekrényben lévő 18 modulos lakáselosztóig. Kábel kb.4x25 vagy 4x35-ös alukábel. A szekrénybe beférne egy 380x300x150 átlátszó fedelű kötődoboz, amelyben az EPH sínt, előbiztosítókat és B+C túlfeszültség levezetőt helyezném el.
EPH sín:
http://obo-bettermann.com/article/display/lv-lv/equipotential-bonding-rail-for-indoors-vde-tested-15.html
Szakaszoló+ 160A-es gG/gL előtét biztosító
RBK 00 pro In=160 A, Un=690 • Apator
Túlfeszültség levezető TN-S rendszerű:
http://www.proepster.hu/wp-content/uploads/2013/09/2013-P-HMS-280-MAX.pdf

Eph kialakítás:
Levernék két darab egymástól legalább 6 méter távolságban 18mm átmérőjű 3 méteres szondát ( szondák helye kb 6 méterre lenne a szekrénytől). Az összekötést és az EPH-ba való bekötést 8-10-es körvezetővel tenném. Az eph-ra bontható kötéssel lehet csatlakoztatni. Vagy szükséges a kötést egy külön dobozban elvégezni? A PEN vezetőt egy alu és réz kötésére használható Ensto fővezetéki sorkapcson keresztül kötném be érvéghüvelyezett min 16mm2 de inkább 25mm2-es mkh vezetékkel. Az eph-ról zöld/sárga mkh vezeték menne a lakáselosztó PE sínjére, valamint kék mkh FI-relén keresztül az N sínre. Szintén az eph-ra kötném a túlfeszültség levezető PE kimeneteit. Valamint innen vinném a pincében kialakítandó eph sínhez a 16mm-es gerincvezetéket. Ezt a korábban kialakított külön pvc csövön keresztül fűzném be a pincébe. Ez kb 30 méter kábelt jelent.

Szakaszoló+biztosító+túlfeszültség levezető bekötése.
A szakaszolóra a három fázist érvéghüvelyezett és szemessaruzott 25mm2-es mkh vezetékkel kötném be. Innen hasonló módon kialakított vezetékkkel csatlakoznék a lakáselosztóban lévő FI-relé fázis bemeneteire. A szakaszoló másik oldalán  lévő kapcsokról saruzott és érvéghüvelyezett mkh-val csatlakoznék a túlfeszültség levezető bemeneteire.

A szükséges helyeken lévő dugaljakba tennék D típusú túlfeszültség levezetőket.

Szerintetek megfelelő az elképzelés?

Előre is köszönöm  a segítséget. 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
38 Válaszok
12520 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Január 22., 06:42:10 am
írta petike199600
0 Válaszok
1047 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. November 15., 07:56:34 am
írta nova
4 Válaszok
3908 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Szeptember 04., 23:21:15 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
13 Válaszok
5815 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Július 31., 11:34:51 am
írta Kis István
1 Válaszok
752 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Augusztus 25., 23:21:40 pm
írta mattty