• villamos tűz a villanyóráknál 3 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: villamos tűz a villanyóráknál  (Megtekintve 2362 alkalommal)

Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Régi motoros
 • *****
 • Tudásbázis bõvítõje :)
 • Hozzászólások: 1.983
 • Hírnév erő: 24
 • Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.
  • Villanyszerelõ
villamos tűz a villanyóráknál
« Dátum: 2014. December 15., 21:42:36 pm »
Többször előfordult már, hogy a fogyasztásmérő órahely kiégett. Volt amikor e miatt az egész ház leégett, szerencsésebb esetben csak mérőhely. Ilyen felmerül a kérdés, hogy fizeti meg ennek a kárát. A biztosító általában szakértőt kér fel a műszaki kérdések tisztázására. Általában nem egy könnyen fizet a biztosító. Ha nincs biztosítás, akkor nyilvánvalóan nem is fizet a biztosító. Ha a  mért oldali részen történik a villamos tűz keletkezése egyszerű a helyzet. Mert a karbantartás vagy a nem megfelelő üzemeltetés miatt egyszerű a felelősség megállapítása. Más a helyzet a méretlen oldalon. Társasház esetén az OTSZ szerinti időszakos ellenőrzés van előírva. Lakásoknál csak 32 A felett van előírva az ellenőrzés. Mindig a fő problémát a plombált területek ellenőrzése jelenti. Ugyanis ezek mindig mellőzve vannak.  Gondoljunk bele minden mérőhelynél a plomba bontási engedélyekre és az ezzel kapcsolatos költségekre. A szolgáltató viszont ezeket nem ellenőrzi jellemzően. Ki hogyan látja ezeket a kérdéseket és megoldásokat?

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 408
 • Hírnév erő: 5
 • 980POWER nincsen befolyása.
Re:villamos tűz a villanyóráknál
« Válasz #1 Dátum: 2014. December 15., 22:41:06 pm »
Tűzesetre nagyobb esély van a fa szekrényes mérőhelyeknél. Bár előfordulhat máshol is, de a régi házaknál ahol a falra volt szerelve a gúmantábla ott szerintem csak főstől, a bakelit pedig elporlad, de ha éghető anyag van, a közelében akkor már az gond lehet. Mostani villanyszerelési anyagok talán már nem táplálják a tüzet, bár előfordul, hogy lángba tartva ég, de ha kivesszük nem ég tovább. Szerintem minden esetben valamilyen kötéslazulás lehet a kiindító ok, alumíniumnál erre nagyobb az esély, a nagyobb hő tágulás miatt. A csavaros kötéseknek jó lenne évente utána húzni, de a méretlen oldalon legfeljebb 10 évente kerül sor ott is csak az óra csavarjainál, mivel új óra kerül fel. A kismegszakítok, már nem kerülnek szem elé, mert azt meg se bontják. Régi helyen pedig még mindig előfordul összesodrott kötés a méretlen helyen is pl. a vezérelt mérő leágaztatása, vagy a tetőtartónál a régi sodrony csere után csak sodrott kötéssel tekerték össze a fázist, de sodronyra is így van kötve, igaz itt nincs éghető anyag talán, de a vezeték szigetelése sérülhet a melegedés hatására. Társas házaknál sokkal több kötésre van szükség, mire a közcélú hálózatról az óráig eljut a vezeték és elvileg mind plombált kellene lenni, legalábbis a fázis ág. A méretlen oldal kicsit olyan, mint aminek nincs igazi gazdája, mert a méretlen oldal a tulajdonos által nem kezelhető, de mégis az ő tulajdonát károsítja, ha valami mégis felüti a fejét, a szolgáltató pedig nem érdekelt benne, hogy ott minden rendben legyen, ha nincs villany, ő csak akkor válik érdekelté. Talán valami jogszabályt kellene rá alkotni, kinek a feladata és kinek a költsége az ellenőrzés, karbantartás a méretlen, de az adott lakáshoz, házhoz tartozó villanyszerelési anyagoknak.
Ma már létezik olyan anyag, amivel ha a fa szekrény be lenne pácolva, elszenesedne, de képtelen lenne lángba borulni tűz esetén. Talán utólag ezzel kellene bekenni, de mi van a hozzá nem férhető helyekkel. Azért mostanra szerintem jó lenne megszabadulni azoktól az otromba sodrott kötésektől, annyi jó kötő elem van már piacon, persze ennek is ára van és ahogy az embereket ismerem, ha más állja akkor esetleg, de kosszal ne járjon, ha eddig működött akkor ezután is működne.

Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Régi motoros
 • *****
 • Tudásbázis bõvítõje :)
 • Hozzászólások: 1.983
 • Hírnév erő: 24
 • Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.Novill egy erő amivel számolni kell.
  • Villanyszerelõ
Re:villamos tűz a villanyóráknál
« Válasz #2 Dátum: 2014. December 16., 07:01:58 am »
Volt egy eset amikor egy tipizált szekrényben a fővezetéki sorkapocs  melegedése okozta a villamos tűzet.   Igaz a faszekrényes megoldásoknál is gyakorta fordult már elő villamos tűz a sodrott kötés lazulása végett. A legérdekesebb, hogy a sodrott kötésnek ismert hosszanti bandázsilással és szigeteléssel végzett kötések több évtizedeket bírtak ki üzemeléssel. A régi meglévő mérőhelyeknél  nem megfelelően alkalmazott modernek mondható fővezetéki sorkapcsoknál  fordulhatnak elő problémák. Az újabb jogszabályok létre hozásától inkább óvnám a villanyszerelő társadalmat, mert így is már túlszabályozás van. Jobb volna egyszerűbb érhetőbb szabályozás, ahol mindenki végezné szakszerűen a munkáját, bele értve a szolgáltatokat is.

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.320
 • Hírnév erő: 15
 • Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:villamos tűz a villanyóráknál
« Válasz #3 Dátum: 2014. December 16., 18:26:17 pm »
Szerintem ez megint egy tök egyszerű téma, ugyanis a kertesházak esetén az új tipizált és már csak a kertbe felállítható PVT, netán hensel tokozottakból álló mérőhely NAYY-J/SZAmKAM méretlen/mért földkábeles megoldással, s az azokhoz rendszeresített kapcsokkal, sarukkal egyfajta garancia lehet arra, hogy ne legyen lazulásból eredő melegedés, majd abból tűz. De amennyiben mégis lesz és az porig égeti a tokozottakat is, akkor is védve van az épület, hiszen a mérő(k) több méter távolságra helyezkednek el tőle. Persze, lehet olyan szerencsétlen együttállás, amikor a lángoló mérőhely begyújt egy, a kertben mellette álló fát, melyről átterjed a tűz a házra, mert még némi szél is fújt abba az irányba. Ami a társasházakat illeti; azok áramszolgáltatói késesbiztis csatlakozó szekrénytől induló méretlen felszálló kábelei, vezetékei a ház tulajdonát képezi, s mint ilyen a mindenkori közös képviselő felelőségébe tartozik,ergo neki KELL számon tartani, hogy mikor, milyen mélységű ellenőrzés, felújítás, átépítés szükséges és amennyiben egy felülvizsgálat akár az éves rendes közgyűlést követően állapítja meg, hogy avétos a cibere, akkor kötelessége azonnal bekérni legalább 3 árajánlatot terveztetésre, kivitelezésre, majd összehívni egy rendkívüli közgyűlést és megszavaztatni a legjobb ár/érték arányú, természetesen plombabontásra is jogosult villanyász ajánlatát! Ez nem opció, hanem büntetőjogi felelősségű kötelesség, ugyanis amennyiben bármilyen havária  -áramütés, tűz, N szakadásból keletkező feszültség libikóka,stb- okán grimbusz lesz, akkor a közösfütyi biza bilincsbe verve ismerheti meg Edmond Dantes életét!  :'(

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 408
 • Hírnév erő: 5
 • 980POWER nincsen befolyása.
Re:villamos tűz a villanyóráknál
« Válasz #4 Dátum: 2014. December 16., 21:08:08 pm »
Ezek az új tipizált tokozzatok nem önkioltóak? Mert az csökkentené a káros következmények lehetőségét. Szerintem azért a rendszeresített kapcsoknál nincs olyan nagy probléma, ha az illető szerelő felelősségteljes munkát végez. (Ezt csak azért írom, mert a Wago kötőelem nagyon jó, de olyan rosszul is be lehet kötni, hogy az megolvad, tudom, ilyen helyen nem ezeket használják, csak, mint példa.)

Címkék: elektromos tűz villanyóra 
 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
2 Válaszok
1238 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Május 17., 23:12:29 pm
írta 980POWER
12 Válaszok
2436 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Április 24., 15:07:02 pm
írta tothgyula
3 Válaszok
1463 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Március 07., 06:16:29 am
írta czapi
7 Válaszok
1546 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Július 31., 23:38:51 pm
írta Simon Endre
10 Válaszok
1319 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Február 11., 13:55:42 pm
írta Simon Endre