• MSZ 1585 4 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: MSZ 1585  (Megtekintve 3777 alkalommal)

Nem elérhető TamásTopic starter

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 144
MSZ 1585
« Dátum: 2014. Július 11., 17:56:46 pm »
Üdv Mindenkinek!
Volna pár kérdésem az MSZ 1585-tel kapcsolatban.

1.    A szabvány hatálya nem vonatkozik a :
     - villamos vontatási rendszerekre,-  ez a MÁV-ra vonatkozik?

2.   A  4.2.102. szakasz:
   Az I. csoportba tartozó személy (képzetlen) alkalmas,….., 32A-nél nem       nagyobb névleges áramerősségű becsavarható (D rendszerű) biztosítók pótlására,…

   A 7.4.1.101. szakasz:
   A legfeljebb 63A  névleges áramerősségű D biztosítót – ha az világítási vagy háztartási áramkörben van – bárki önállóan minden szakképzetség és kioktatás nélkül cserélheti.

A 4.2.102 az a munkahelyekre vonatkozik csak?

De világítási áramkör a munkahelyeken is van, nem csak otthon, így elméletileg egy melós simán cserélheti a 63A-s betétet a munkahelyen?!
Tamás

Nem elérhető nova

 • Fórum rendezgetõ ***ADMIN***
 • Global Moderator
 • Megszállott
 • *
 • Hozzászólások: 3.437
 • Nem: Férfi
  • Villanyszerelõ magazin
Re:MSZ 1585
« Válasz #1 Dátum: 2014. Július 14., 20:54:47 pm »
Alkalmazási terület:

Ez a szabvány a villamos berendezések üzemeltetésére, illetve a villamos berendezésekkel, a villamos berendezéseken vagy azok közelében végrehajtott minden munkavégzésre vonatkozik. Ezeknek a villamos berendezéseknek a feszültségszintje a törpefeszültségtől a nagyfeszültségig terjedhet. A nagyfeszültség fogalmába a közép- és az igen nagy feszültség is beletartozik. A villamos berendezések a villamos energia termelésére, szállítására, átalakítására, elosztására és felhasználására szolgálnak. A villamos berendezések egy része állandó és helyhez kötött, mint például a gyárak vagy irodaházak elosztóberendezései, mások ideiglenesek, például az építési területeken, mások mobilok és vagy feszültség alatti, vagy feszültségmentesen, illetve kisütött állapotban mozgathatóak. Erre példák a villamos hajtású markológépek a kőbányákban és a felszíni művelésű szénbányákban. Ez a szabvány követelményeket határoz meg ezeknek a villamos berendezéseknek a biztonságos üzemeltetésére, illetve a villamos berendezésekkel, a villamos berendezéseken vagy azok közelében végrehajtott munkavégzésre. A követelmények minden üzemviteli, munkavégzési és karbantartási folyamatra vonatkoznak. Ezek minden nem villamos üzemi munkára is vonatkoznak, mint amilyen például a szabadvezetékek és a földbe fektetett kábelek közelében végzett építési munka, vagy a villamos üzemi munkára, amikor ott villamos veszély kockázata van jelen. Ez a szabvány nem vonatkozik képzetlen személyekre, ha azok képzetlen személyek használatára tervezett és létesített, a vonatkozó szabványoknak megfelelő villamos berendezést vagy villamos szerkezetet rendeltetésszerűen használnak. Ez a szabvány kifejezetten nem vonatkozik a következőkben felsoroltak villamos berendezéseire, ugyanakkor, ha azokra vonatkozóan nincs más szabályzat vagy eljárás, akkor ajánlatos e szabvány alapelveit alkalmazni: - minden saját energiaforrással rendelkező légijármű és légpárnás jármű (ilyen közlekedési eszközökre nemzetközi légiforgalmi jogszabályok vonatkoznak, amelyek ezekben az esetekben magasabb rendűek a nemzeti jogszabályoknál); - minden saját energiaforrással rendelkező vagy vontatott tengerjáró hajó (ilyen közlekedési eszközökre nemzetközi tengerhajózási jogszabályok vonatkoznak, amelyek ezekben az esetekben magasabb rendűek a nemzeti jogszabályoknál); - elektronikus távközlési és információs rendszerek; - elektronikus vezérlő-, szabályzó- és automatizálási rendszerek; - szénbányák vagy más jellegű bányák; - nemzetközi hajózási jogszabályok hatálya alá tartozó tengeri létesítmények; - járművek; - villamos vontatási rendszerek; - kutatás és fejlesztés villamos kísérleti munkái.


Anélkül, hogy beléptem volna a szabványkönyvtárba.

Azért egy 63A áramerősségű biztosító cseréje, szerintem már igényel bizonyos mértékű szakképzettséget. Ugye nem mindegy, hogy az áramkör kiszakaszolt-e? Feszültség közelében végzett munkáról is beszélhetünk, a biztosító betét, és környezetének kialakítása miatt.
Villanyszerelõ fórum szabályzat - Kezdő fórumozók figyelmébe! - Közlemények

Privát üzenet funkció nem szakmai kérdések megválaszolására van fenntartva!

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető TamásTopic starter

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 144
Re:MSZ 1585
« Válasz #2 Dátum: 2014. Július 18., 21:49:13 pm »
Tisztelt Nova!

Köszönöm a válaszod,de én csak arra lettem volna kíváncsi , hogy a ...- villamos vontatási rendszerek...-  résznél MÁV-ra gondolnak?
Erre  a kérdésemre nem válaszoltál! :)

A 63A betétnél, akkor szerinted is ellentmondás van a szabványban?

Tamás

Nem elérhető czapi

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 534
 • Nem: Férfi
  • ElektroNord Kft. weboldala
Re:MSZ 1585
« Válasz #3 Dátum: 2014. Július 18., 23:08:47 pm »
Üdv!

Szakképzetlen személy olyan elosztót nyithat ki, amelynek ajtaja mögött, az aktív részek eltakarására van köztes védőfedele(maszk) IP2X vagy IPXXB védettséggel.

Ezért szerintem ilyen maszkolt elosztóban cserélhet 63A-es betétet, amelyik elosztónál nincs maszkolás, azt meg nem nyithatja ki.

MSZ EN 60439-3 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések
3. rész: Szakképzetlen személyek által hozzáférhető kisfeszültségű kapcsoló-
és vezérlőberendezések egyedi követelményei. Elosztótáblák

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 312
Re:MSZ 1585
« Válasz #4 Dátum: 2014. December 22., 10:32:30 am »
...Köszönöm a válaszod,de én csak arra lettem volna kíváncsi , hogy a ...- villamos vontatási rendszerek...-  résznél MÁV-ra gondolnak?
Erre  a kérdésemre nem válaszoltál! :)

A 63A betétnél, akkor szerinted is ellentmondás van a szabványban?
...
Szerintem nem csak a MÁV, hanem a GYSEV, BKV, ésígytovább.

Ami a 63 A-t illeti, van ellentmondás, de nem az általad idézett két pont között, hanem a 4.2.102. III. csoportra vonatkozó definíciója és a 7.4.1.101. között.

Nem elérhető JUVILL

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.567
 • Nem: Férfi
  • www.juvill2004..hu
Re:MSZ 1585
« Válasz #5 Dátum: 2014. December 25., 12:34:18 pm »

A felsővezetékes vontatásra valamikor ágazati szabványok vonatkoztak.
Nem tudom ezek mennyire hatályosak jelenleg?

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
0 Válaszok
4373 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Február 15., 22:16:39 pm
írta JUVILL
7 Válaszok
11052 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Január 24., 23:23:01 pm
írta nyaki
4 Válaszok
2172 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Augusztus 13., 09:09:33 am
írta nova
0 Válaszok
838 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Január 23., 08:44:02 am
írta Tamás