• Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve 3 2
Jelenleg:  

Szerző Téma: Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve  (Megtekintve 14980 alkalommal)

Elérhető NovillTopic starter

 • villanyszerelõ mester
 • Megszállott
 • ******
 • Hozzászólások: 2.016
  • Villanyszerelõ
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #10 Dátum: 2014. Február 16., 20:20:00 pm »
Hát ezért én is szomorú vagyok. A jó villanyszerelő a gyakorlatban edződik jó villanyszerelővé. Ha ez a tendencia folytatódik 20 év múlva már nem is lesz villanyszerelő. Nekem a továbbképzésekkel is bajom van,mert nem kapom meg amire szükségem lenne. Ezért marad az önképzés.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Könyves Kálmán

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 508
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #11 Dátum: 2014. Február 16., 20:44:01 pm »
Ha az új szabványoknak és szabályozásoknak az az eredménye, hogy egy A4-es oldalon nem lehet már összegezni egyértelműen és határozottan egy villamos szakember nyelvén, hogyan alakítson ki egy kiselosztót, hogyan ellenőrizze le, majd hogyan dokumentálja, akkor itt bajok vannak/lesznek. Valaki végigcsinálta már közülünk tételesen az összeszerelt elosztójának minden ellenőrzési, dokumentálási munkáját?

Helló Fecó!
Jól látod, szerintem soha senki nem csinált még ilyet. Véleményem szerint nagy eséllyel nem is fog, amíg csak célirányos ellenőrzésekkel és komoly büntetésekkel nem érik el az ellenkezőjét.

Én egy középvállalkozásnál (700 fő) dolgozom alkalmazottként, évente kell összeraknom kb. átlag 10 db különböző méretű kiselosztót. Szerinted mit szólnak hozzá, ha az összeszerelés és bekötés tart kb fél napig, és utána 3 napig méregetek meg dokumentációt állítok össze hozzá? Elkezdhetem elmagyarázni a szabványváltozást, meg hogy kellene továbbképzés, meg műszerek hozzá, meg terveztessem meg, amit eddig saját magam ki is találtam és meg is valósítottam, tudomásom szerint 20 év alatt hibátlanul?? Valszleg 5 mondat után azt mondanák, hagyjam az egészet a francba, úgysem érdekel senkit rajtam kívül.  >:(

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 785
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #12 Dátum: 2014. Február 16., 21:18:26 pm »
Azon elmélkedem, hogy vajon például más uniós országban, (gondolom azért ott is van pár fős vállalkozás, egyéni vállalkozó, stb.) hogy mennek ezek a dolgok. Tényleg el vagyunk itt maradva Európától, és ott már a szakemberek komplett villamos laborral rendelkeznek? Esetleg a megrendelők nevetve kiköhögnek egy rakás pénzt az elosztócseréjükre? Nem baj ha szigorodnak a szabályok, növekszik a biztonság, és letisztul a szakma. De véleményem szerint az egyre több átvett szabvány, amik pár évente módosulnak, változnak, mintha nem is szakmai érdekeket tartanának szem előtt. Én úgy látom az átlag magyar villanyszereléssel foglalkozó kisvállalkozó 4 utat választhat.

1. Felhagy ezzel az egésszel, belefárad, követhetetlen lesz számára az egész, és lelkiismeretesen nem tud dolgozni tovább. Angol nyelvű szabványok, ömlik ránk a szankciók és ellenőrzések sorozata, se pénze se ideje a munkák mellett napra kész lenni mindenből. Elmegy egy barátjához csemperagasztót keverni, és talán még boldogabb is lesz.

2. Ezt az utat választó ember amolyan túlélő fajta lesz, nem feltétlenül gányoló vagy kontár, csak "egyszerűsítő" Kis munkákat vállal, nem csinál lelkiismereti gondot a szabványokból. Nem ismeri Őket tételesen, és nem is érdekli. Elvégzi a munkáját, próbál aránylag nem a legszarabb anyagokkal dolgozni, már tudja hogy a Fi relé kötelező, de simán behúzza a riasztót az erősáram mellé, és nem érdekli hogy minden áramkört külön csőbe kéne húzni. Tisztában van a régi méretezési szabályokkal, az MSZ HD 60364-ről azt sem tudja mi az. Nem volt még gond 30 év alatt a munkájával, és szerintem nem is lesz.

3. Aki próbál napra kész lenni, szabadidejében olvasgat, tanul, szabványokat vesz, tölt le, informálódik. Próbál megfelelni, de közben érzi, nem tökéletes a munkája. Nem alszik jól, sokat rágódik, fél az ellenőrzésektől. Megcsinál sokféle munkát, bár van hiányosság, de törekszik rá, igyekszik legalább nagyrészt megfelelni. Ellenőrzés esetén természetesen elbukna és fizethetne.

4. Aki csak szabályosan. Csak olyan munka amit meg tud csinálni és a papírok is rendben. Mindent csak sarkosan szabályosan. Sok munkát el sem vállal, mert nem tudja szabályosan megcsinálni. Ezeket visszadobja. Még a tyúkólhoz menő földkábel megtoldását sem vállalja, mert kábelszerelői végzettséget igényel, és megbüntethetik ha baj lesz. Szintén sokat olvas és próbál tanulni, de nyugodtabb, mert minden rendben van, ha ellenőrzést kapna. Jah, hogy most pár hete nincs munkája? Az nem olyan nagy baj, talán jövő héten egy konnektorcsere bejöhet még...

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Könyves Kálmán

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 508
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #13 Dátum: 2014. Február 16., 21:48:18 pm »
A követhetetlen, betarthatatlan, olvashatatlan(magyarul), megfizethetetlen szabványok mindenesetre nem a szabálykövető működést támogatják, az teljesen biztos!

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #14 Dátum: 2014. Február 16., 21:55:20 pm »
Fecó, maximális ríííszpekt a mondandódra! Egész egyszerűen vérlázító ez az egész, főként hogy már eleve vill tervek alapján kell dolgoznunk, hiszen 7kW ma már egy kutyaólban is van, ergo tervezni kell(ene) egy átlag családi házat is! Nomost, ha van terv, akkor ugye van fő, ill alelosztó terv is, mely quasi egy szentírás és joggal várhatjuk (nánk) el a vill tervező kollégától, hogy az elosztó minden jellemzőjét, a bele álmodott cuccokét dettó ismeri és nem merő kib@szásból tervezett mondjuk 24 osztásegységes elosztót oda, ahová még a 6 éves is 36-ost, esetleg 48-ast tenne, illetve képben van azzal, hogy vannak és amennyiben vannak, akkor mik a különbségek fésűssín és fésűssín, illetve RCD és RCD közt, többek közt abban a tekintetben, hogy amelyik házikóban vannak lüktető egyenáramú összetevőkkel operáló eszközök, népi nevükön pl frekiváltók, nos oda nem sima, hanem ezekkel szemben rezisztens Fi-relét tervezzen be. Jut eszembe; FI-relé! Fiúk (és persze lányok is ;)), ha valahol mondjuk (3x) C32A a főbizti, akkor milyen üzemi áramú RCD-t tennétek be utána? 40A-est, vagy 63A-est?? Kíváncsi vagyok a véleményetekre annak tükrében, hogy ugye a C karakterisztikájú kismegszaki akár 1 órán keresztül képes átengedni 48A-t is! Summasummárum; ha egyszer olyan cuccokból állítok össze egy (fő)elosztót, melyek mindegyike CE minősítésű, rajta van az összes EU-s ország vill emblémája, minden certifikáttal rendelkezik, illetve a műszaki átadás feltétele a teljes körű 1. ÉV mérés is, akkor mi az öreg Istennek kell még mellé újabb köteg A4-es papírt gyártani? Fuck!!

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Könyves Kálmán

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 508
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #15 Dátum: 2014. Február 17., 06:41:20 am »
A kategóriák 1.-4.-ig hibátlanok! Részben ezért sem leszek villanyszerelő kisvállalkozó Magyarországon, sem alkalmazott ilyennél.

Egyébként úgy emlékszem, mintha az Infoshow előadásán azt mondták volna, hogy ez a szabvány magyarul fog megjelenni!Nem elérhető recens

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 182
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #16 Dátum: 2014. Február 17., 10:47:44 am »
Ezt azért szerintem fontos itt megemlíteni.

Ha a tipizált kapcsolóberendezés rendelkezik az MSZ EN 61439-1:2010, és az
MSZ EN 61439-2:2010 szerint elvégzett ún. tervezési ellenőrzésekkel (Design
Verification), és a berendezésgyártó elvégezte az összeszerelt kapcsolóberendezésen
az MSZ EN 61439-1:2010 és MSZ EN 61439-2:2010 szerinti valamennyi ún.
rutinvizsgálati ellenőrzést (Routine Verification), és azt jegyzőkönyvezte, valamint
ellátta adattáblával, akkor az összeszerelt kapcsolóberendezés terméknek minősül,
annak valamennyi következményével. Így nem vonatkozik rá az MSZ HD 60364-
6:2007 szabvány szerinti „Villamos berendezések érintésvédelmi ellenőrzése”
követelmény.

forrás:
http://www.mee.hu/sites/default/files/u9/MEE-allasfogl_MSZ%20EN%2061439_0.pdf

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 785
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #17 Dátum: 2014. Február 17., 17:43:28 pm »
Igen, ezt az állásfoglalást Én is megtaláltam, de továbbra is várom a szakavatott kollégák segítségét, akik lefordítják az Én egyszerű agyamnak mi a tételes menete a dolognak. Design Verification és Routine Verification, már hallásra is veszélyes, ezek gondolom külföldi kollégák lehetnek, ráadásul testvérek is :) Amúgy most ez azt jelenti, ha elvégzem az elosztó összeszerelését, és a szabványok szerinti ellenőrzési, mérési és dokumentálási metodikáját (a két angol villanyszerelő testvérrel) akkor nem kell elvégezni az első ellenőrzést? Gondolom az MSZ EN 61439 már annyiféle ellenőrzést magában foglal, hogy ezek mellett egy egyszerű szigetelési ellenállásmérés eltörpül. És a hurok-ellenállásmérést hogy tudnám megejteni otthon az asztalon? Ennek csak a végleges helyére történő beépítésnél van értelme, és akkor meg úgy is elvégzi valaki, nem? Mert ha fordítva lenne a felmentés, hogy abban az esetben, ha a készre szerelt elosztómat a helyszínen alá vettem bekötés után az MSZ HD 60364-2:2007 szerinti első ellenőrzésnek, akkor mentesülök az MSZ EN 61439 alól, és nyugodtan lepapírozhatom a berendezésem, mert egyszerű elosztóknál ez megfelel, jobban örülnék. Ha valaki tényleg tisztában van a gyártói szabályoknak egy elosztó tekintetében, továbbra is hasznos lenne megosztani, mi az elosztógyártás menete és ellenőrzésének, méréseinek dokumentálási módja. Na meg milyen végzettség és műszerezettség birtokában lehet?

Nem elérhető recens

 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 182
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #18 Dátum: 2014. Február 17., 18:14:05 pm »
http://www.meter.hu/publikacio/mubi/eve_munk_2012_junius.pdf

2 es kérdés

Lehet, hogy  rosszul értelmezem de szerintem ha valaki összeszerel egy elosztot és nem készít róla darabvizsgálati jegyzökönyvet akkor érintésvédelmi és szabványossági felülvizsgálat alá kell vetni az elosztót. Ebben az esetben a felülvizsgáló minősít.
Ha viszont készült róla darabvizsgálati jegyzőkönyv akkor a berendezés gyártója minősíti. Ezután a felülvizsgálónak nem kötelessége az elosztó összeszerelését vizsgálni,hogy szabványos-e vagy sem.

Vagy már darabvizsgálati jegyzőkönyv nélkül elosztót telepíteni sem lehet?

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.540
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Elosztó szekrények darab vizsgálati jegyzõkönyve
« Válasz #19 Dátum: 2014. Február 17., 22:37:58 pm »
Elöljáróban csak annyit, hogy az nagy júnyió már többször bizonyította, hogy a szakembergárdája csak az íróasztal mellől tud okos lenni és életszerű képekben gondolkodni képtelen ...vagy inkább nem is engedik nekik. >:(
A témánál maradva:
Jelen szabályozás szerint ahhoz, hogy valaki bármilyen ÉV dokumentumot kiadjon, ahhoz megfelelő végzettségnek kell lenni. Mivel a darabvizsgálati jegyzőkönyvben a helyileg kialakított elosztóberendezés esetén szigetelési, hurok értéket is mérni, majd dokumentálni kell, az a meglátásom, hogy egy villanyszerelői papírral csupán mérhet, de nem dokumentálhat. Az "egyszerű" képesítéssel a legjobban teszi, ha kész (tipizált) elosztót vesz meg és azt építi be, minden más eset csak szívás lesz. Ismerve a mai lakások eltérő villamos bonyolultságát, a tipizált elosztó legtöbb esetben sajnos nem megoldható. Egy nagy kibaszás ez minden szakmáját ismerő szakival, akinek nincs pénze magasabb fokú végzettségre. Én ehelyett inkább az ÉV ellenőrzések szigorítását támogatnám, mert ha így haladunk a globális irányítottság felé -inkább előbb, mint utóbb- azon kapjuk magunkat (mint pl. a németek), hogy ledegradálódik a szakmai társadalom egyszerű, gondolkodni és önállóan döntéseket meghozni képtelen robotmunkásokká. :-\

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
26 Válaszok
8597 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. December 15., 09:18:25 am
írta S/K
11 Válaszok
4494 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 09., 21:18:05 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
0 Válaszok
2642 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. December 28., 21:38:47 pm
írta pgz
11 Válaszok
2753 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Augusztus 11., 12:10:02 pm
írta tothgyula
0 Válaszok
962 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. November 21., 21:47:26 pm
írta moha21