Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Hát, ez szerintem nem állja meg a helyét. De mivel a topiknyitó nem használta megfelelően a széttördelést, hadd másoljam már be, meddig volt és mi volt az emlékeztetőben:
"Amennyiben a lámpatestek 2,5 m-nél magasabbra vannak felszerelve, akkor a „kézzel elérhető tartományon kívüli elhelyezés” áramütés elleni védelmi módot lehet alkalmazni, az MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány 410.3.5. és B3. szakasza szerint. Ez esetben azonban a lámpatestekhez szigorúan csak szakképzett vagy kioktatott személyek; vagy csak szakképzett vagy kioktatott személyek által felügyelt személyek férhetnek hozzá (pl. fényforrás csere végzésekor)! Ezen kívül: a kézzel elérhető tartományon belül ne legyenek egyidejűleg érinthető (2,5 m-en belüli), egymástól eltérő potenciálú részek."

Amit nem látok leírva - csak ki kéne mondani, még ha fáj is :D - hogy ez esetben a szerkezeti fémrészeket akármilyen/bármilyen feszültségen levőnek kell tekintenünk - nyilván 0 és 230 V közöttinek. Már csak azért is, mert szerkezeti fémrészekre, azaz közvetett érintés elleni védelemre, azaz hibavédelemre, azaz érintésvédelemre viszont az MSZ EN 61140 nem engedi meg ezt a megoldást (mint ahogy a fenti okfejtés szerinti kézzel elérhető tartományon kívülre helyezés se erről szól). No de az A lámpatest fém részei lehetnek meghibásodás miatt fázisfeszültségen, a B lámpatest fém része meg nullapontenciálon. Tehát a lámpatesteknek is 2,5 m-nél nagyobb távolságra kell lenni egymástól (ez általában inkább teljesül, mint nem).
Ezzel együtt is szó nincs arról, hogy ezt a szakember megközelítheti - szerintem a szakember azért kell, hogy tudja, hogy ki kell kapcsolnia, sőt, leválasztania (ha már feszültségmentesítést épületvillamosságon nehéz elkövetnie).
Ha viszont azon az állásponton vagyunk, hogy szakember vagy szakember felügyelete alatt valaki megközelítheti, akkor... A következő probléma, hogy az aktív részeknek szánt aktív részek azért általában valami védelemmel el vannak látva, például a sorkapocs csavarjának vége is lejjebb van, mint a műanyag "kémény", az összes belső vezeték szigetelve van, satöbbi. És akkor van egy, általában megérinthető fém panel, amin rajta lehet a 230 V? Hát ez a gyártmányt leminősíti. Mármint a praktikum szempontjából, hiszen a fém rész általában nagy, tehát míg annak előtte lehetett mondjuk fénycsövet cserélni azzal a figyelmeztetéssel, hogy ne nyúlj bele a sorkapocsba (amit ugye előbbiek szerint a sorkapocs maga eleve nehezített), most sokkal nehezebb megfelelni annak, hogy: ne érj hozzá a szerelőlaphoz. Mert azért a feszültséggel való tervszerű érintkezés még mindig nincs megengedve.
Ezeket figyelembe véve, miután a felülvizsgáló beírja a papírba, hogy itt bizony nem vizsgált földpotenciálra hozó érintésvédelmet, még írja tovább, hogy üzemviteli utasításban kell szabályozni, hogy meg kell tiltani a leválasztás nélküli hálózaton a fényforráscserét. Vagy frankón feszültség közelében/alatt végzett munka. Ennek aztán örül a csarnok üzemeltetője.


2
Erõsáram / Re:Villanyóra szabványosítás E-on területen
« Utolsó üzenet: írta Marton Dátum Tegnap - 19:56:54 »
A normál egy fázisra is lehet olyan FI relét venni, amelyik a 0-át és a fázist is megszakítja?
A FI relé mindig olyan mely a fázis és a nullát is megszakítja! Ugyanis működése is azon alapszik, hogy a két pólus (fázis, nulla) áram különbségét figyeli, hasonlítja össze.
A 32A-es biztosított áramkörbe a 40A/30mA típusú Fi relé kell. Nincs 32A-es típus.
3
Erõsáram / Re:Villanyóra szabványosítás E-on területen
« Utolsó üzenet: írta gabkatittof Dátum Tegnap - 19:01:25 »
Illetve még egy olyan kérdésem lett volna, hogy ekkor milyen FI relét kell hozzá venni?

Tehát ha jól értettem elvileg lesz egy nappali mérő 32 A-rel ekkor erre gondolom kell egy 32 A 30 mA-es FI relé, míg lesz egy vezérelt mérő szintén 32 A-rel, de erre akkor olyan A értékű FI relé kell amekkora keresztmetszetű vezetékkel (jelen esetben 4-essel) kötjük rá a bojlert és a FI relé lesz a kismegszakítója is?

A normál egy fázisra is lehet olyan FI relét venni, amelyik a 0-át és a fázist is megszakítja?
4
"valamennyi villamos berendezést bemutassa a felülvizsgálónak, ezeket a vizsgálatra szétbontsa, ill. összeszerelje"

Képzelem az arcát, amikor közlöm vele, hogy hogy hozza a nagylétrát, mert a csarnokban mind az összes 129 db fénycsövet lemérjük, kezdje el lepattintgatni a szétmáló műanyag füleket... :)
5
Felülvizsgálók / Re:felülvizsgálok kötelező továbbképzése
« Utolsó üzenet: írta Novill Dátum 2018. Április 22., 20:49:37 pm »
Valóban jobb ajánlat a korábbihoz képest, a Gyulát én is ismerem és ajánlom. Kérdések a pontos helyszínek a megközelítésük, parkolási lehetőség is. Az oktatási anyagot vajon mennyi idővel előbb adják ki?
6
Felülvizsgálók / Re:felülvizsgálok kötelező továbbképzése
« Utolsó üzenet: írta NagyPS Dátum 2018. Április 22., 20:20:52 pm »
http://felulvizsgaloktovabbkepzese.hu/ ide átjöttem mert 1. olcsóbb 2. és ismerem Horog Gyula Úrat személyesen is garancia számomra hogy érdemi tartalom lesz. Azért nem mindegy hogy 32e + AFA vagy 18e :) főleg hogy 3 továbbképzésről kell gondoskodnom részemre :(
7
Kérdések - válaszok / Re:4-20 mA eszközök
« Utolsó üzenet: írta Simon Endre Dátum 2018. Április 22., 10:23:22 am »
Ez  a szimulátor valóban erre szolgál de bíztos vagy a nyomástávadó (szenzor?) 4-20 mA-es jektartományában, mert van 1-5 mA-es is gépjárművekben és Ex ii körökben. Baj nem történik legfeljebb nem működik. Azért a kezdő értéken iktasd a szenzor helyére. Lehet hogy a hurok tápfeszültsége kevés lehet hozzá pl. a gépjárművek 12 (14,4) voltos feszültsége, mert némelyik távadó (szimulátor) 18-20 volton üzemel.
8
Kérdések - válaszok / Re:4-20 mA eszközök
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum 2018. Április 22., 07:19:03 am »
Köszönöm! Akkor a mérőkört megbontva gyakorlatilag a sorba kötött kis érzékenységű Ampermérővel simán mérhető hogy az érzékelő milyen jelet ad. Mondjuk egy nyomásmérésnél a 4 mA a minimum érték, 20 mA az érzékelő max nyomásértéke. Ezzel az eszközzel szerinted "szimulálható" a mérőkőr ha beiktatom a szenzor helyére?

https://www.banggood.com/4-20mA-Signal-Generator-Current-Transducer-Test-Two-wire-Output-High-Precision-Signal-Generator-p-1260457.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
9
Kérdések - válaszok / Re:4-20 mA eszközök
« Utolsó üzenet: írta Simon Endre Dátum 2018. Április 21., 16:10:25 pm »
Ez a jeláviteli mód az (élőnullás rendszer) jellemzően arra szolgál  hogy a jeladó eszköz az áramhurokban, (vagyis a jeladó, távadó) amely a fizikai értékkel arányos áramot generálja akkor is üzemképes maradjon amikor érdemi adatot nem kell szolgáltatnia, ugyanis ez a 4mA a tápellátást bíztosító belső egységnek már elegendő. A távadó (jeladó) energiaigénye az aktuális áramból és a rendelkezésre álló feszültségbő annyit "használ fel" amennyire éppen szüksége van. Az áramjeles átvitelben mérést soros (DC) árammérővel, vagy az áramkörbe  célzottan besorosított nagypontosságú soros ellenálláson mérünk feszültséget. Az áramjeles   rendszerekhez van olyan mérési pont (sorkapocs) amelynek két pontjára mA mérőt csatlakoztatva egy rövidzár bontásával a mérés elvégezhető. Kritikus mérőköröknél. ahol az áramkör véletlen bontása katasztrófális lehet használatos nagypontosságú soros ellenállás a sorkapocsban. A 4-20mA áram teszt jellegű generálására van erre szolgáló elektronikus eszköz, de erre a célra  egyszerű kapcsolás is összehozható. A soros változtatható ellenállásos összeállítás csak durva tesztelésre  alkalmazható, nem stabil. Egyszerű a uA72723 ic tesztgenerátornak, mert annak nagyon pontos belső referencia forrása van. Stabil adott áramra beállított kétvezetékes áramgenerátorok (alkatrészkén) kaphatóak sajnos csak az alsó áramtartományra  a nem élőnullás mérőköröknél talán használhatóak.
10
Kérdések - válaszok / 4-20 mA eszközök
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum 2018. Április 21., 14:43:39 pm »
Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni a fenti eszközök mérésével kapcsolatosan. Az ilyen jellegű eszközöknél hogyan szoktátok ellenőrizni hogy megfelelő jelet adnak-e? Másik oldalról közelítve a dolgot, van olyan eszköz amelyikkel "szimulálni" tudom az érzékelő helyére kötve a bemenő 4-20 mA jelet?
Oldalak: [1] 2 3 ... 10