Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 2 3 ... 10
1
Bemutatkozás / Üdvözlünk adam112
« Utolsó üzenet: írta Villanyszerelõ fórum üdvözlõ robot Dátum Ma - 00:24:08 »
Üdvözlünk adam112 a villanyszerelõ szakmai fórumon!


Ha gondolod ebben a rovatban hozzászólásként nyugodtan leírhatod, hogy mivel foglalkozol,  milyen céllal érkeztél a fórumra.

Jó olvasgatást és tapasztalat szerzést kívánunk. Nézz körül a fórumon, ha véleményed van valamirõl írd meg nyugodtan szakmai véleményed, szólj hozzá fórumozóink témáihoz. Ha kérdéseid lennének a villanyszerelés és a villamos felülvizsgálatokkal kapcsolatban akkor a fórum megfelelõ részében nyugodtan tedd fel õket és a fórum közössége a lehetõségeikhez képest igyekszik megválaszolni õket.

Téma nyitásnál kérlek ügyelj a jól megfogalmazott címre, melybõl kiderül mivel kapcsolatban nyitod az adott témát. (érdemes átolvasni: Villanyszerelõ fórum közlemények )

A fórum szabályzatát is érdemes tanulmányozni, hogy késõbb esetleges félreértések elkerülhetõek legyenek.

Villanyszerelõ szakmai fórum csapata.
2
Kérdések - válaszok / Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Utolsó üzenet: írta Simon Endre Dátum Tegnap - 23:57:34 »
A köznép felfogásában (tévesen) szolgáltatónak hiszi a hálozati engedélyest és ekként is tekinti kifosztójának, pedig az igazi szolgáltató aki a villamos energiát előállítja ég még nem is az MVM akinek még egy agregátora sincs csak szorzótényezője és közvetlen importjoga ellentétbe az EON-nal akinek fűtőerőművei vannak. Az igazi völgyidős sz@rakodás lényege, hogy nem a kéttarifás mérők irányába megyünk amihez nem kell semmilyen joggal megtámogatott műszaki háttér megy róla aminek mennie kell és netán tudod is mikor olcsobb az áram és nem tilos meg nem is szükséges  a villásdugó a dugaljzat vagy az átkapcsoló. Sajnos a jelen irányzat, bebetonozni az indokolatlan szeparált kettős rendszeren történő szolgáltatást, bár némelyeknek ez is kenyér és munka.
3
Általános beszélgetések / Re:ÁVK beépítés
« Utolsó üzenet: írta JUVILL Dátum Tegnap - 21:30:48 »
A szomszédommal folytatott beszélgetés során az elmondottak alapján, számomra gyanús lett az általa emlegetett ÁVK megléte, illetve állapota, mivel a fiát erőteljesen megrázta a mosógép. Ezen az épületen 2 éve új vezetékelés történt, új villanyóraszekrény földkábellel. Az összes munkálatot egyazon regisztrált villanyszerelő végezte. Miután kutakodtam a lakásban kialakított elosztószekrényben, a mellékelt képeken látható látvány fogadott. ÁVK sehol. A PEN bontás a mérőszekrényben megtörtént, majd az elosztószekrényben egyazon sínre bekötve az N és a PE vezeték is. A megszakítók beszerzését sem bonyolította túl  :) mindegyik C16-os, 1,5-ös vezetékkel elvíve az épület legtávolabbi pontjához is. Ezek után kivettem a két sín összekötését, szétválogattam a védővezetőket a nulláktól, majd beépítettem a kettő darab ÁVK-t. (Itt nem sajnálták a biztonságra 12000 forintot.) Természetesen itt nem ért véget a történet, a főpróbán leoldott a relé, mivel egy háromfázisú, négypólusú dugaljban a PE érintkezőbe bekötötték az N és a PE vezetéket is, valamint egy átfolyós vízmelegítőn korábban vezetéket cseréltek és az új kínai csodán a fekete volt bekötve a dugvillán a földelésre, aki szerelte, az viszont fázisnak gondolta. Egyébként fekete, fehér és sötétzöld színekből tevődött össze ez a vezeték. Itt azon gondolkodtam el, hogy egy laikus vakon megbízik egy olyan szakember munkájában, aki nemcsak szakképzett villanyszerelő, hanem még regisztrált szerelő is és jogosult mérőóraszekrény kiépítésre és bekötésre. A fórumon többször olvasható volt, hogy ma már villanyt szerel a kőműves és a szobafestő is. (Én az utóbbiakhoz tartozom, igaz soha nem dolgoztam a szakmámban.) Ezek után az szerintem elmondható, hogy egy bizonyítvány, illetve egyéb papírok, nembiztos, hogy elegendőek a minőségi munka elvégzéséhez, kell hozzá némi pozitív hozzáállás is. A képekről várom a véleményt.  :)

Kedves Kollégák!

Mostanában ritkán vagyok itt. Nézegetem a hozzászólásokat. Feco kolléga alul írja, hogy mi is van a minősítő íratban?
Erre nem jött válasz. A feltett képek igen tanulságosak. Elméletileg külön van választva a védelem és a nulla.
De miért is ágaznak el vegyesen a sínekről a PE és az N vezetők?
4
Bemutatkozás / Üdvözlünk Tuvok
« Utolsó üzenet: írta Villanyszerelõ fórum üdvözlõ robot Dátum Tegnap - 21:24:47 »
Üdvözlünk Tuvok a villanyszerelõ szakmai fórumon!


Ha gondolod ebben a rovatban hozzászólásként nyugodtan leírhatod, hogy mivel foglalkozol,  milyen céllal érkeztél a fórumra.

Jó olvasgatást és tapasztalat szerzést kívánunk. Nézz körül a fórumon, ha véleményed van valamirõl írd meg nyugodtan szakmai véleményed, szólj hozzá fórumozóink témáihoz. Ha kérdéseid lennének a villanyszerelés és a villamos felülvizsgálatokkal kapcsolatban akkor a fórum megfelelõ részében nyugodtan tedd fel õket és a fórum közössége a lehetõségeikhez képest igyekszik megválaszolni õket.

Téma nyitásnál kérlek ügyelj a jól megfogalmazott címre, melybõl kiderül mivel kapcsolatban nyitod az adott témát. (érdemes átolvasni: Villanyszerelõ fórum közlemények )

A fórum szabályzatát is érdemes tanulmányozni, hogy késõbb esetleges félreértések elkerülhetõek legyenek.

Villanyszerelõ szakmai fórum csapata.
5
Kérdések - válaszok / Re:Motorindítás...
« Utolsó üzenet: írta faxelektro Dátum Tegnap - 19:22:48 »
Így néz ki szétszedve a kapcsoló egy monofázisos kapcsoló meg egy nem tudom micsoda amiből kettö darab vezeték jön ki.Ezek nélkül a motor direkt bekötve szépen felpereg és működik 5.8Amperrel de négy-öt perc után elég erősen felmelegedik de az amper nem változik mikor már szinte forró a motor akkor sem,ha pedig vissza kötöm a kapcsolót meg a másikat akkor a motornak nincs meg a fordulta. jelzem mikor rendesen megy a kapcsoló nélkül nagyon nagy a fordulat.
6
Kérdések - válaszok / Re:Motorindítás...
« Utolsó üzenet: írta Simon Endre Dátum Tegnap - 14:35:56 »
Faxinak;
 A tekercs, (ha egyáltalán az) lehet soros LC fázistoló része is oda nagyon kis kondi elég de nagyon hatásos indítási mód, ott bizony a kondi nagyon a határon üzemel ilyen összeállításban mértem rajta 700(!) voltot is és természetesen durrogott is.

sivitó nak;
 A terménydarálók történelmét ismerem, volt ezekben kapcsoló nélküli csak nyomógombos változat VS és SÁV relével és betekercselt indító ellenállással (sárgaréz  huzallal) és villásdugós leállítással. Az indító kondis változat már modernebb kivitel ebben van gombtalanított változat indító áramrelével és van kondi helyett manganinos kerámia testes előtét ellenálással, indításakor füstölt benne a por. Tekintettel a magas fordulatszámra az indítás jellemzően felügyelettel ésszerű, viszont az áramkimaradás a nyitott rekesztő miatt sok leégés okozója, mert ráindit a beszorult forgórészre. A termikus védelem ezekben nem járatos a önvisszaállóhoz relé (mágneskapcsoló) is kellene a reteszelődő meg még egy kezelőszerv és ilyet nem építenek bele (a vidékieknek?) mert előbb-utóbb ki leszen iktatva. Találkoztam  "buhera" kapcsolással abban a gyárilag  beépített VS relét legyengített rugózattal a segédtekercs generált feszültsége tartotta behúzva és áramkimaradásra, beszorulásra azonnal leállt, viszont elég sokat kellet várni a teljes felpörgésíg, mert a segédtekercsen a 150-160 volt létrejöttéhez 5-10 mp is kellett. Ezt természetesen nem szüntettem meg mert nagyon praktikusnak találtam csak rendbeszedtem a barkács szerelést, egyébként csak egy (hideg) forrasztás volt leesve a reléről.
7
Kérdések - válaszok / Re:Motorindítás...
« Utolsó üzenet: írta sivito Dátum Tegnap - 12:26:08 »
Az egyfázisú motorok egy része nem üzemi kondenzátoros. legegyszerűbben arról felismerhető, hogy egy + nyomogomb is van a kapcsoló közelében az indításhoz.
Másik nem üzemi kondenzátoros  még az indító relés megoldás.

 Ezen motorok esetén a kondenzátor fix felkötése a segédfázisra a kondenzátor és a segéd tekercs túlterhelését okozza

   ennek egyik jele a motor túlmelegedése,
    az üzemi fordulat el nem érése (egy adott fordulattól terhelésként viselkedik
                                                                      -- gyengíti a főfázis mágneses terét--)   
    a kondenzátor is túlterhelődik (nem a folyamatos áramra van kialakítva)
          az első insítás esetén egy darabig elviseli, majd elkezd tönkre menni (ami egy hosszabb folyamat is lehet)

    amennyiben a készülék hosszabb ideig nem üzemelt, és párás környezetben is volt, elképzelhető  a csapágy tönkremenetele, ami

 álló állapotban nem igazán érzékelhető, de fordulaton olyan terhelést okozhat, hogy nem tudja elérni az üzemi fordulatot a motor és
  a túlterhelt motorkra jellemzően erősen melegszik.

  gondolom álló állapotban a motort kézzel megforgatva semilyen akadást  hangot vagy súrlódást nem tapasztalsz.

a nyomógom áthidalásával, vagy kihagyásával az indítókondenzátoros mód a fix üzemi kondenzátorossá lett.

 helyesen (az 1970 években elterjedt terménydarálók is ilyenek voltak egy kapcsoló "be-ki-be-ki" és egy zöld nyomógomb) talán található még
      használati utasítás ami az alábbiakat írjí le
 
indítása ezen motoroknak a (1) nyomógomb benyomása, ezután a (2) kapcsoló bekapcsolása, és amint a motor felpörög és már nem növeli a fordulatát (nem éri még el
 a normált), a (3) nyomógomb felengedése (a kondenzátorés segédfázis kikapcsolása) a motor már az üzemi fordulatszámra pörög fel.
 
 egyébb csapágy vagy túlterhelés miatt még előfordulhat, hogy nem indul.

 tehát egy nyomógomb és egy be-ki kapcsoló a minimális szükséglete az indításnak

  leállítás egíszerűen csak a kapcsoló kikapcsolása
8
Kérdések - válaszok / Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Utolsó üzenet: írta sivito Dátum Tegnap - 11:57:42 »
A völgyidős kedvezmény lényege, hogy a szolgálató az időszakosan fellépő plusz megtermelt energiát saját szabályzási algoritmusa szerint ki tudja osztani (nem vész el számára, és bevételt is tud realizálni belőle). tehhát amikor + szaldós a szolgáltató energiamérlege (valaki valami nagyobb teljesítményű eszközét épp lekapcsolta és nincs aki bekapcsolt volna vele egyenértékű fogyasztót). A szolgáltató ehez közelálló teljesitményt kiadó vezérelt áramkörökröl müködő teljesítményre kiadja a vezérlést.
Ez akkor a legjobb ha ezen fogyasztók (villanybojlerek, fűtések) fel is veszik ezen teljesítményt. (ha viszon ezen eszözök ezen idő előtt normál tarifáról már felvették az igényelt teljesítményt, akkor  a hőfogszabályzó a további teljesítményfelvételt korlátozni fogja --- minimális lesz a számára szükséges teljesítmény). Ezzel a szolgáltató semmivel sem kerül jobb helyzetbe a szabályozást tekintve. (normál tarifás szolgáshoz képest -- kedvezményt adott és nem kap érte semmit) Amennyiben nem két eltérően beállított hőfokszabályzó van a vezérelt és a normál tarifán akkor neked is kb 66% körüli lenne  a teljesítményfelvételed nappali tarifáról és csak 33% a vezéreltről a nap 24 óráját tekintve, ha a veszteség és a felhasználás a nap folyamán egyenletes lenne.

ettől a gyakorlatban jobb a helyzet mert álltalában akkor kell több energia amikor vezéreltet ad a szolgáltató (melegvíz, fűtés eseten)

viszon az arányokat kis mértékben a két hőszabályzó különböző beállításával tudod befolyásolni. erre egy példa:
 
  egy szoba ahol szeretnék mondjuk 20 celsius fokot . csak éjszakairól működtetve a fűtést napközben van (kint hideg van ) hogy 16 celzius alá meny és az már kellemetlen számomra ezért normál tarifáról egy másik fűtötestet 17 celsiusra állítva annyit fűtök csak hogy ne essen  16 fok alá (nem 20 fokra -mert az sokkal több fogyasztás lenne a drágább tarifán, majd az olcsóbbal fűtök 17-20 között). vezérelt áram esetén így biztos, hogy az első fütőtestre kiadott feszültség esetén a szolgáltatótól biztos vételezel teljesítményt (áramot), míg nappaliról 20 celsiusra fűtött helységben be se kapcsolna esetleg a fűtés. (a suzolgáltató szemszögéből nézve
nem általa vezérelt fogasztó.)   
 
  ahhoz, hogy a kecske is jól lakjon káposzta is maradjon -- te is jól járj (a szabályos keretek között)  és
                                                          a szolgáltató is számíthasson a tervezett fogyasztásra amiért adja rá a kedvezményt.
  a két eltérően beállított hőszabályzó neked is eltolja az összes fogyasztásod nagyobb részét a kedvezményes irányba (ez neked is előnyösebb)
   a magasabbra állított miatt a szolgáltató is számíthat a fogyasztásra bekapcsoláskor
 
 a szolgáltató a fix bekötést és a teljesen külön vezetett áramkört  követeli meg.
  erre egy példa:

         vezérelt tarifáról van egy vill. bojler a melegvíznek (fürdőszoba), a konyhai mosogatónál egy átfolyós vízmelegítő nappaliról
       
         bérházakban szerintem rendszeresen előfordul.
 

9
Kérdések - válaszok / Re:Jegyzőkönyv hamisítás
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Tegnap - 07:30:56 »
A szerelői ellenőrzés, mint fogalom megér egy külön témát szerintem. Azon kívül, amit leírtál definíciónak, van az ellenőrzésre vonatkozó tételes leírás hogy mit kell csinálni? Ismeri ezt a fogalmat a jelenleg felülvizsgálatokkal foglalkozó MSZ HD 60364-6:2017? Ezt az egészet csak a 10/2016 (IV.5.) NGM rendelet tartja életben. Méghozzá a már visszavont MSZ 172-ből átvett idézetekkel. Azért ez is egy faramuci helyzet. Egyébként a kígyó ott harap a farkába, hogy a vizsgálati módoknál az MSZ 172 is hivatkozott rá (5.2.1.2), hogy a védővezető folytonosságot szerelői ellenőrzés kapcsán az MSZ 4851-1:1988 szerint kell végezni, abban meg már van szó próbalámpás vizsgálatról, terheléses feszültségmérésről, Ohm-mérőről és célműszerekről is. A hűtős kérdésben is sajnos nem feltétlenül a hűtők bevizsgálása jelenti a teljesen biztonságos megoldást. A helyszínen össze-vissza hurcolhatják, bedughatják bármibe, tönkretehetik a csatlakozó kábelét. Az emberi nemtörődömséget és butaságot egy felülvizsgáló sem képes gyógyítani, még évenkénti gyakorisággal sem...
10
Kérdések - válaszok / Re:Motorindítás...
« Utolsó üzenet: írta Simon Endre Dátum Tegnap - 02:44:23 »
Kapcitásmérő műszerrel vagy váltóáramú áramméréssel ahol 230 voltnál kb 72. mA áram folyik mikrofarádonként
Oldalak: 1 2 3 ... 10