Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 2 3 ... 10
1
Kérdések - válaszok / föld kábel behuzas
« Utolsó üzenet: írta hirvivo Dátum Ma - 14:33:10 »
Van egy 5x10 földkábelem amit egy kp csőbe kéne húzni ami kb 25 méter hosszú. Szerintetek hogyan tudom csinálni? Ötletek?köszi
2
Hivatalosan előfordulhat hogy kevesebb a védővezető, a jelen szabvány megengedi bizonyos feltételek mellett az áramkörökhöz a közös védővezető használatát. Egy tanfolyamom alkalmával felmerült ez a tűzhely probléma mármint az, hogy a villanyszerelő most 1 vagy 3 fázisra készítse elő a kiállást, mert sok esetben ezt nem tudni előre. Rátai Attila azt a gyakorlati tanácsot (középutat) javasolta, hogy 3×4 vezeték (L-N-PE) és mellé 2 db 2,5 mm2 (L) behúzása mindenre jó, ez a "legolcsóbb" és leguniverzálisabb megoldás. Rengeteg probléma van valóban az ő állítása szerint is ezekből. Egyébként érdekes a mérésed, mert egyforma hosszúságú, anyagú és keresztmetszetű vezetőknél nem szabadna asszimmetriának lenni. Hiszen a fajlagos ellenállás is ugyanaz. Vagy az egyik fázison még van valami amiről nem tudsz :)
3
Kérdések - válaszok / Re:Földkábel zárlat
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Ma - 08:42:51 »
A szabvány alapján (MSZ 13207:2000) csak a homokágy van kötelező jelleggel előírva, és a fektetési mélység felénél jelzőszalag elhelyezése.  Cső nem kötelező, illetve kiegészítő mechanikai védelem sem. Szerencsére ritkán történik áramütéses baleset földkábelek feltárásánál, inkább a "itt szikrázott amikor belevágtam az ásót" a gyakori. A mérőkocsi egyébként azt is meg tudja mondani (ha kivárja a feltárást) hogy érdemes javítani-e a kábelt, rámér a szétválasztott rész mindkét felére. Azért nem hiszem hogy az egész kábel rossz lehet, inkább valószínű hogy megsérült egy helyen, és vagy nem vették észre, vagy "jó az úgy, áram még van" felkiáltással visszatemették.
4
Kedves Nyaki!
Igen értem amit mondasz .Viszont egyszer végeztem egy kisérletet ,mégpedig úgy hogy szintén összekötöttem az általad említett módon két db 2.5-es vezetéket ,majd terhelés alatt megmértem lakatfogóval erenként ,és többszöri mérés során is az derült ki ,hogy mindig összevissza de nem egyenlő mértékben terhelődik ilyenkor a vezeték. Pl .:20Amperos terhelésnél az egyik szálon 14amper a másikon 6 amper volt a mérés....bár nem tudom van e jelentősége ennek. 

Üzenet összefûzve: Ma - 05:48:47
Kedves Fecó !
Hát igen ,pedig a mostani lakásárak mellett böven beleférne ,hogy értelmesen megfizessék a villanyszerelőt. De adott esetben mire kiderül ,hogy baj van az elektromos rendszerrel addigra az építtető már rég megszünt papíron ,és más néven fut tovább ...tehát nincs hova menni reklamálni,,,,
Ma belemásztam egy kicsit az elosztódobozba ,siralmas volt a helyzet, a földelővezetékek fele nem volt bekötve ,csak odahajlítva és bedugva az osztósín mögé.azt a látszatot keltve mintha be lenne kötve.de még megblankolva sem volt.
Továbbá a biztosítékok sorolása sem volt meghúzva ,elhajtottam egy vezetéket,hogy lássam mi van erre elment a világítás ekkor jöttem rá,hogy a sorolással van a baj.Továbbá az is érdekes,hogy egyel kevesebb földelő vezeték van mint 0 vezető.
Egyébként szerinted van értelme,hogy egyfázisú rendszerben így alakítsák ki a tűzhely csatlakozást,hogy 3db 2.5-esen megy oda ugyanaz a fázis. Viszont ekkor ,hogy szabályos legyen a kiállás a 0 és Föld vezetőnek pl 6mm2 esnek kéne lenni.  De ilyenkor meg ,hogy kötöd be a tűzhelyt a 3 db 2.5-es és a 2db 6-os vezeték ,hogy jön össze a faltól a tűzhelyig???
Szerinted nem ideálisabb ilyenkor a 3x6 os kiállás és utána a 3x6 os kábel mármint egyfázisú rendszer esetén .
5
Kérdések - válaszok / Re:Földkábel zárlat
« Utolsó üzenet: írta hirvivo Dátum Tegnap - 23:01:45 »
Köszi a válaszokat, ma valamennyire előrébb jutott a dolog. A kábel 5x6os ami jön a mi óránktol. Nálunk fut a vezeték és elvileg a szomszéd nem vághatott bele.beszeltem a villanyasszal aki csinált mindent. Neki az volt a válasza arra hogy milyen szabvány szerint rakta le a kábelt, hogy :nem emlékszik mi volt 1 éve, és csak bele rakta a ki ásott gödörbe és kész. Ennyi. Az hogy ott akár a kutya vagy én ások egy gödröt és megvág a 400 az nem érdekel senkit. Aztán azt mondta, hogy nem ő a felelős a villany szerelésert vagyis neki csak a bekötés számít ezt mondta.  Szóval lett volna autó :mérés  + ásás +szerelés =120-140. De közben találtam a földben a kpm csövet amit elvileg itt húztak be hogy ha kell vmit bevezetni azt megtudjam tenni, na már most az pont tökéletes az új kábel behuzasra, csak még nem tudom, hogy fogok 25m kábelt át tolni rajta, de legalább nem kell semmit ásnom és vadi új kábelem lesz, persze csak nekem kell megcsinalni és aztán szakit hívni a bekötésre.
6
Kérdések - válaszok / Re:Földkábel zárlat
« Utolsó üzenet: írta Sztrogoff Dátum Tegnap - 22:32:42 »
Ez egy kerten belüli politikai (belpolitikai) kérdés is, mert ha jönne a mérőkocsi, és a kábel a szomszéd által ásott gödöralján durrogna, de mindez nem valósul meg, akkor a szomszéd és emberei könnyelműségét átvállalja. Viszont megmarad a beszélő viszony. Kérdés, hogy ettől a szomszéd (aki esetleg tudja, hogy ők csaptak bele) nagylelkűnek vagy ezzel bármit meg lehet csinálni-nak tartja eztán, és eszerint viselkedik-e.
Ha nem ott durrog, akkor meg elveszik a költségtérítés lehetősége. Ésígytovább.

Ha jól tudom, átlag helyen átlag mély átlag kábelhez nem kell cső. Homokágy kell, de azért a mellékelt képen kipucolt gödörnél az nem tud látszani, hogy volt-e. És kell jelzőszalag is. Hát, azt is elvághatták a gödörkészítésekor. Viszont, ha lett egy gödör, bármilyen célra, annak az alján nem lehet már csak úgy kábel, ez a szomszédon számonkérhető. Egyáltalán mit szikkasztunk? Az nem tilos már az egész országban? :) Mondjuk eddigi kérdéseimre sem kaptam választ, de nem baj. :D
7
Kérdések - válaszok / Re:Földkábel zárlat
« Utolsó üzenet: írta 980POWER Dátum Tegnap - 21:28:56 »
Azért mondjuk én elgondolkodnék azon a verzión, hogy ha az emberünk saját maga kiássa az új kábelárkot akár a régi helyen és megveszi az új kábelt és a két végére a kábelzárókat, illetve a csövet akár teljes hosszon. Ennek mekkora a végösszege vagy kiméreti a hiba pontos helyét megveszi a toldókészletet, megcsináltatja, és ennek mekkora az árfekvése. Plusz még akkor máshol később jöhet elő hasonló hiba hasonló árfekvéssel
8
Kérdések - válaszok / Re:Földkábel zárlat
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Tegnap - 17:58:14 »
Nehéz eset, ha belekezdel fizetheted még az ügyvédi költségeket és egyebeket is, miközben a beperelt cég akár meg is szűnik. A kábelmérő kocsi sajnos ilyesmi árban van, csak akkor van olcsóbb, ha valaki a céges kocsit "maszek" melóra használja, és így mér. Cserébe viszont igen pontosan megmondja a hibahelyet, és nem kell felásni a fél udvart, hátha mégsem ott van ahol gondolod. Azért értem én hogy nem, volt szabványosan fektetve a kábel, de ha már "megtalálták" az ásós fickók, temetés előtt igazán megnézhette volna valaki, hogy nem. sérült-e. Akkor egy kész gödörben valaki könnyedén javíthatta volna, így már izgalmasabb. A 30 000 Ft. sajnos lassan reális lesz, a vállalkozóknak elege van az ismételt regisztrációs lehúzásokból, FAM vizsgákból, biztosításokból, és bizony ha nekik ezt mind fizetni kell, akkor ők is fizetettnek. Itt nem a munkaóra kerül ennyibe, hanem a "jogosultsága" és esetlegesen a "gyorsasága" bár valóban kicsit borsos...
9
Általános beszélgetések / Re:Új építésű társasház elektromos gányolása...
« Utolsó üzenet: írta Fecó Dátum Tegnap - 17:47:22 »
Sajnos a legtöbb társasház így készül. Voltunk pár ajánlatkérés miatt ilyen helyen, ahol kinevettek minket, és közölték "ennyi pénzt nem tudnak adni erre, egy lakásra van 50 e munkadíj, nekünk az is megéri" Ne ijedj meg túlságosan, azért ritka hogy egy tűzhely 100% terheléssel üzemeljen. Jelen szabvány szerint a 2,5 mm2 PVC szigetelésű vezeték, téglafalban elhelyezett védőcsőben vezetve (nem számítva egyéb módosító tényezőt) 23 A környékén terhelhető. Első körben próbáld ki mire elég egy 20 A-es kismegszakítóval a sütés főzés. Ha így elmegy, akkor szerencséd van. nyaki kolléga megoldása is jónak tűnik, de ott sajnos a védővezető keresztmetszete nem elegendő, hiszen azonosnak kell lenni 16 mm2-ig a fázisvezetők keresztmetszetével. Működni fog a dolog, csak szintén nem teljesen szabványos. Jah, sok esetben nem is szakemberek szerelik a villanyt, hanem a kőműves megcsinálja, mert látott ő már ilyet....
10
Általános beszélgetések / Re:Új építésű társasház elektromos gányolása...
« Utolsó üzenet: írta nyaki Dátum Tegnap - 15:45:15 »
Az érvéghüvelyt és az 1,5mm2-es továbbtáplálást leszámítva, a tűzhelyhez menő 5 x 2,5mm2-es vezeték több, mint elegendő.
KI kell nevezni N-re és átszínezni kékre az egyik feketét/barnát/szürkét és összekötni az eredeti kék vezetővel, majd a maradék két vezetőt szintén összekötni és így már lesz egy 5mm2-es vezetőnk, amit lebiztosíthatsz min. 25A-re és az ÁVK sem elhanyagolható.
Egy fázisra amúgy is max. 32A-t adnak ki, így marad  a házra cca. 7A, ami ides kevés, ezért kompromisszumokat kell kötni a használat során, de nem lehetetlen az életszerű használat sem.
3 fázis esetén az 5x 2,5mm2 vezető szinte mindenre elegendő lesz, de a 3 x 25A szolgáltatói betáplálás viszont követelmény lesz.
Oldalak: 1 2 3 ... 10