Villanyszerelő Szakmai Fórum

Szakmai kérdések - válaszok => Felülvizsgálók klubja => A témát indította: balog19720701 - 2017. Február 26., 15:33:15 pm

Cím: Laptop tápegységek
Írta: balog19720701 - 2017. Február 26., 15:33:15 pm
Sziasztok kolégák! Szeretném megkérdezni hogy idoszakos év felülvizsgálat alkalmaval a SELV PELV vizsgálatnál transzformátor nal szig. ell. mérést üresjárat mérést végzünk es természetesen jegyzőkönyv csatolva de elektronikus mobil tápegység nél pl laptop töltő akár kettős szigetelés.akár I é.v. oszt szintén ugyanez vagy szemrevetelezes elegendő?Valamint szükséges pl 60db lámpatestet egyenként felsorolni a jegyzőkönyv ben, miért nem lehet kiírni hogy pl csarnok világító lámpatest 60db és a kritikus hely értéket feltüntetetem.valaszokat köszönöm!
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: tothgyula - 2017. Február 26., 17:56:36 pm
Üdvözletem!
Megkerestem a "Villanyszerelők Lapjá"-nak2014.jun-i számát, melyben Rátai Attila kibontotta ezt a témát.
Vonatkozó szabvány a MSzHD60364-7-704:2007.
A 60db. lámpát -mivel feltehetőleg fémesen érintkezik a tartószerkezetekkel, nem látom értelmét külön mérni. Viszont én felmegyek-szúrópróbaszerűen- ellenőrízni a kötéseket, meg is bontom.A felelősség persze a tied.
Üdv:TóthGyula felülvizsgáló.
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: balog19720701 - 2017. Február 26., 19:47:34 pm
Köszi a választ Gyula!
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: Fecó - 2017. Február 26., 19:53:22 pm
A 60 db lámpatest "leegyszerűsítése" bizony nem minden esetben megoldható. Szerintem mindannyian tudjuk, a felülvizsgálat általános szabályaira és a dokumentumra vonatkozó szabvány az MSZ 4851-1:1988 leírja mikor lehet "egyszerűsített" a jegyzőkönyvünk. Több feltételnek kell teljesülni egyszerre. Pl.:számozott oldalak, nem kitéphetően (perforáltan) előkészített füzetben, golyóstollal írva, helységenként és naponként egyedileg dátumozva, üres oldal nem lehet köztük, satírozás nem lehet, a javítás után az eredeti bejegyzés is olvasható kell legyen, naponta aláírni, minden javítást egyedileg aláírni...
Abban az esetben ha nincs ilyen füzeted, vagy inkább védeni akarod magad egy későbbi probléma esetén, inkább tételes jegyzőkönyvet kell készíteni, mondjuk a mérőpontok is jobban "megszámolhatóak" a végén benne. Sajnos néha vaskos anyag lesz :(
Az előbb említett szabvány az Építési és bontási területekre vonatkozik.
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: balog19720701 - 2017. Február 26., 20:13:07 pm
Köszi a választ Fecó!
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: Fecó - 2017. Február 27., 19:50:59 pm
Még egy igen érdekes gondolat vetődött fel bennem, lehet nem is ide tartozik teljesen, de pont a laptop tápegységének felülvizsgálata kapcsán merengtem el. Mi írja elő nekem, hogy felülvizsgálat alkalmával, valaki asztalán lévő (még akár céges tulajdonú) laptopot "molesztáljam" műszereket dugdosva bele. A laptop része az épület felülvizsgálata kapcsán az épület villamos hálózatának? Minden apró-cseprő vackot le kell mérni? Esetleg a laptop kéziszerszám inkább, és esetleg akkor évente kell? Van nekünk egy szép új 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet, majd az megmondja, gondoltam, és beleolvastam ismét:

"19. § (1) A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés (a továbbiakban: villamos berendezés) közvetett érintés elleni védelmének, valamint az érintésvédelmi berendezés megfelelőségének ellenőrző felülvizsgálatairól szerelői ellenőrzés, illetve szabványossági felülvizsgálat keretében kell gondoskodni."

Na, jó helyen járunk, itt írja is hogy bizony vizsgálódni kell. De itt az áll hogy villamos berendezés! A laptop az villamos berendezés? Az alábbi "leírást" a VL-ben találtam, Rátai Attila foglalja össze a dolgokat:

"Villamos berendezés (épületé): „Összehangolt jellemzőjű villamos szerkezetek meghatározott célra vagy célokra egymással összekötött együttese”, (MSZ 2364-200 – Nemzetközi elektrotechnikai szótár. 2014. október 1-én visszavonták ugyan, de a villamos berendezés villamos berendezés maradt.) A villamos berendezés részei villamos szempontból már egybefüggő egészet alkotnak, és tápforrással rendelkeznek."

Szóval nem tudom, de nem illik ide a laptop. "Egymással összekötött" nekem ez olyan fix kapcsolatra utal, nem dugós csatlakozóra. Akkor mi lehet még?

"Villamos szerkezet – szintén az MSZ 2364-200 szerint: „Mindenféle olyan szerkezet, amelyet a villamos energia fejlesztésére, átalakítására, szállítására, elosztására vagy felhasználására alkalmaznak, mint például forgógépek, transzformátorok, kapcsoló és vezérlőkészülékek, mérőkészülékek, védelmi eszközök, vezetékrendszerek szerkezetei, fogyasztókészülékek”. Több szerkezetből állhat egy szerkezet is, például egy villamos elosztó-berendezés vagy fogyasztókészülék (TV, lámpa stb.) Egy társasház esetében például a villamos berendezés a főelosztó betápjától a főelosztón, leágazásokon keresztül a közösségi, szinti és lakáselosztókon át egészen a végáramkörökig tart."

Inkább ide stimmel, van itt már TV, lámpa, úgyhogy ide jó lesz, de az NGM rendelet a villamos berendezés felülvizsgálatát kéri. Ami ugye egy épület fixen bekötött berendezéseire ráillik, de valahogy a laptop már nem fér ide. De lehet hogy ez az eszköz inkább kéziszerszám? Mi a kéziszerszám:

"A használat közben kézbe tartott, illetve hálózatra kapcsolt állapotban könnyen áthelyezhető villamos készülékek, kéziszerszámnak minősülnek."

Akkor lehet hogy az, kézben is tarthatom, ha akarom, és áthelyezhetem, biztosan az. És akkor mit kell csinálni vele? Az NGM rendelet megmondja:

"(6) Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatot szerelői ellenőrzéssel legalább a következő gyakorisággal kell elvégezni:
a) kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évente;"

Aha, szóval ezt évente kell szerelői ellenőrzéssel. De az mit takar? Erre is van definíció:

"j) szerelői ellenőrzés: villamos gépen, berendezésen az érintésvédelem alapvető hibáinak kimutatása céljából, erősáramú villamos szakember által végrehajtott, műszeres mérést nem igénylő ellenőrzés;"

Nos Urak, itt meg egyértelműen kiderül, műszeres mérést nem igényel a dolog. Mit dugdossak akkor, milyen mérőfeszültséggel, milyen Voltot mérjek?

Lehet hogy ez csak lovaglás a szavakon, de talán ha egyértelműen fekete-fehér lenne minden, nem nekünk kellene "kivakarni" a dolgokat. Vagy csak Én komplikálom túl ezt az egészet, és tényleg minden vackot méregessek le amiből drót lóg ki?

Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: balog19720701 - 2017. Február 28., 10:56:36 am
Szia Fecó!Igen ertem hogy mit mondasz,orulnek neki ha csak valoban a berendezest kellene ellenorizni a keszulekeket nem,nem tudok hivatkozo rendeletet vagy szabvanyt de szerintem a meresek során haladva mindent mérni vagy ellenorizni kell ami a vill. berendezeshez (hállozathoz)csatlakozik mert ugyanolyan veszélyt hordoz magában ha hibás egy pl hutogep is mint egy hibás dugalj,de igen ezt nem tudom biztosan azért ellenorzok inkabb  mindent ami a hállózathoz tartozik.Az elektr.tápegysegeket is legalabb szemrevetelezessel is ellenorzom és ezt be is irom a jegyz.konyvbe.
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: lesifotós - 2017. Február 28., 11:57:54 am
Szia Fecó!Igen ertem hogy mit mondasz,orulnek neki ha csak valoban a berendezest kellene ellenorizni a keszulekeket nem,nem tudok hivatkozo rendeletet vagy szabvanyt de szerintem a meresek során haladva mindent mérni vagy ellenorizni kell ami a vill. berendezeshez (hállozathoz)csatlakozik mert ugyanolyan veszélyt hordoz magában ha hibás egy pl hutogep is mint egy hibás dugalj,de igen ezt nem tudom biztosan azért ellenorzok inkabb  mindent ami a hállózathoz tartozik.Az elektr.tápegysegeket is legalabb szemrevetelezessel is ellenorzom és ezt be is irom a jegyz.konyvbe.

Szia!

Éredekes lenne a végeredmény egy orvosi rendelőben,ahol ekg,defi,sterilizátor,ne agyj Isten,RTG is van,amiket a fentiek alapján szintén be kellene vizsgálnod...
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: Sztrogoff - 2017. Február 28., 12:43:17 pm
A "szerelői ellenőrzés" fogalom tartalmáért, mivel a rendeletben sincs szó róla, vissza kell nyúlni a már kötelezőségét elvesztett, de meg nem tiltott MSZ 172-höz, abban pedig benne van a csatlakoztatható készülék védővezetőjének folytonossági ellenőrzése.
Szerintem az átlagnál nem agyafúrtabb felülvizsgáló ezt végzi műszere segítségével, mert azzal a legegyszerűbb, valamint az esetleg felhívja a figyelmet kötéshibára, stb (na jó, ez inkább akkor volt, mikor a műszer valódi ampereket kergetett).
Már a 172-ben is az volt a szerelői ellenőrzés definíciójánál, hogy méréseket nem igényel, de az elemlámpás, neadjisten a feszkémlelő beépített funkciójával gombnyomásra történő ellenőrzést ezek szerint a szabványt megfogalmazók még nem tartották különleges tevékenységnek. Ezzel mondjuk én egyetértek, de az mellékes.
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: balog19720701 - 2017. Február 28., 16:18:43 pm
Helló Lesifotós! Szerintem semmi érdekes nem lenne benne,mértem már orvosi rendelőt,I-es é.v.osztalyu készüléket vedovez.folytonossag,II é.v. oszt szemrevetelezes,ha nagy felületű fém része is van szig.ell.all.meres,torpefesz trafó üresjárat meres plusz szig.ell.all.csak azt nem tudom elektronikus tápegység nél ami mobil pl laptop táp kell e ugyan az mint a trafonal vagy elég a szemrevetelezes?
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: lesifotós - 2017. Február 28., 16:44:03 pm
Bátor vagy! :-)

http://bkmkh.hu/uploads/NSzSz/Jarvany/korhazijarvany/orvostech_eszkozok_idoszak_felulvizsg_ceg_lista_www_eekh_hu_2014.01.29.pdf

Javítottam már egy pár eszközt szakszerű mérés után.Az még csak a jobbik eset,ha a táp száll el,de ha visz magával mást is,akkor morcosak tudnak lenni a tulajok.
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: Fecó - 2017. Február 28., 22:10:40 pm
Nekem azért vannak félelmeim. Addig, amíg egy "buta" készülék esetén mérek egy védővezető folytonosságot, és egy szigetelési ellenálást, még nyugodt is lennék. Amíg egy fixen telepített, vasmagos 24 V-os trafónál méregetek primer-szekunder rész között, oké. De egy laptop tápegységébe dugdossak műszert (fingom sincs sok esetben a benne lévő elektronikáról) és 250 V-al "feszegessem" na ettől félek. Jól gondolom hogy a villamos készülékek vizsgálata egy külön dolog, és jó esetben tarzalmazhat egyedi méréseket akár vizsgálólaboratóriumban? Nyilatkozhatom-e én a saját mérésem alapján hogy a készülék tökéletesen rendben van? Tisztában sem vagyok a laptoptápegységekre vonatkozó egyéb előírásokkal. De viszont egy irodai dolgozónak ez a munkaeszköze, akkor kéziszerszám is lehet? Mert így ráadásúl évente kellene kínozzam. A klész létesítményeiben az időszakos felülvizsgálat szerelői ellenőrzés keretei között zajlik, tehát nem biztos hogy komoly műszerrel van felvértezve a kiérkező kolléga. Értem én hogy mi a gyakorlat, csak keresem a jogszabály által előírt kézzel fogható dolgokat.
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: balog19720701 - 2017. Március 01., 17:32:06 pm
Lehet mérni csak a primer oldalt is és a szekunder oldalt is előtte össze kell zárni,kettős szigeteltnel ez mérhető akár 1000V ál is(SELV) de ahol a vedovezeto a negatív oldallal össze van kötve (PELV)ott nem tudsz szigetelést mérni.valamint sok kolléga gondolja hogy á laptop töltő nem fontos dolog, hát szerintem az mert egész nap markolasszak , nem rég szóltak egy helyen hogy a laptop fém részei csipnek usb fém része stb és kettős szig.tapegysegrol működött,avicc az hogy megnéztem a szig.ell.allast(500V-dc-vel) és jó volt viszont az usb csatl és a 230v  dugalj vedovezetoje között 85volt AC bamult ki, már csak azért sem adtam föl szétszedtem a tápegységet és egy szűrő kondi vezetett át ami viszont ahogy említettem szíg. mérés alatt jó volt,persze lehet mondani hogy vigyek szervizbe ez már nem felulvizsg.feladat de ez egy SELV tápegység akkor hol van a lényeg hogy low voltage?85v?Ha csak szemrevetelez em a laptop ugyanúgy ráz, tegyünk rá mert ez már nem a felülvizsgáló dolga? Szerintem igen.varom a kommenteket.
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: S/K - 2017. Március 02., 00:06:55 am
Igen, a laptop tápokat is mérni szükséges és sokan elfelejtik a kaputelefon/ videókaputelefon tápjait is. SELV/PELV jegyzőkönyv. Üresjárási feszmérés. terhelés feszmérés, szigmérés. ( primer és szekunder rövidte zár) Kettős szigeteltnél nem mérünk vasmagot. :) :)
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: Fecó - 2017. Március 02., 07:05:26 am
A kaputelefont még megértem, fixen van csatlakoztatva a hálózathoz, villamos berendezés. A laptop akkor lehet kéziszerszám? Egy irodai munkahelyen ez munkaeszköznek számít, és megfelel a kritériumoknak is.
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: tothgyula - 2017. Március 02., 19:53:21 pm
Üdvözletem!
Felhívom a figyelmeteket 2 szabványra:
-MSZ EN62353:2008 Gyógyászati villamos készülékek ismétlődő és javítás utáni felülvizsgálata
-MSZ EN60601 (129db-ból álló sorozat) Gyógyászati villamos készülékek biztonsági előírásai.
Üdv:Gyula.
Cím: Re:Laptop tápegységek
Írta: Fecó - 2017. Március 03., 07:17:07 am
Lehet mérni csak a primer oldalt is és a szekunder oldalt is előtte össze kell zárni,kettős szigeteltnel ez mérhető akár 1000V ál is(SELV) de ahol a vedovezeto a negatív oldallal össze van kötve (PELV)ott nem tudsz szigetelést mérni.valamint sok kolléga gondolja hogy á laptop töltő nem fontos dolog, hát szerintem az mert egész nap markolasszak , nem rég szóltak egy helyen hogy a laptop fém részei csipnek usb fém része stb és kettős szig.tapegysegrol működött,avicc az hogy megnéztem a szig.ell.allast(500V-dc-vel) és jó volt viszont az usb csatl és a 230v  dugalj vedovezetoje között 85volt AC bamult ki, már csak azért sem adtam föl szétszedtem a tápegységet és egy szűrő kondi vezetett át ami viszont ahogy említettem szíg. mérés alatt jó volt,persze lehet mondani hogy vigyek szervizbe ez már nem felulvizsg.feladat de ez egy SELV tápegység akkor hol van a lényeg hogy low voltage?85v?Ha csak szemrevetelez em a laptop ugyanúgy ráz, tegyünk rá mert ez már nem a felülvizsgáló dolga? Szerintem igen.varom a kommenteket.

Pont itt a lényeg, és ez a bajom. Te is megmérted 500 V-al, és ha beírtad volna a jegyzőkönyvbe, azt írtad volna hogy jó a berendezés. Csak azért mentél tovább, mert szóltak hogy csipked. Ha nem tudsz róla, leméred, és beírod hogy jó. Én felülvizsgálóként nem fogok laptop tápokat szétszedni, illetve számomra nem ismertek azok a vizsgálati módszerek amikkel egyébként ezeket a készülékeket bevizsgálják, mert lehet hogy ott kijön a hiba. Pont ezért vagyok bizonytalan, mert ha Én ráírom a papírra hogy "megfelelő" a berendezés, akkor a felelősség az enyém. Közben meg nem is látható a hiba sima szigetelési ellenállásméréssel. Gyula kolléga is idézett pár szabványt, ami az orvosi dolgokra vonatkozik, ezek ismerete nélkül hogy írjam le hogy minden rendben?