Villanyszerelő Szakmai Fórum

Szakmai kérdések - válaszok => Erõsáram => A témát indította: JUVILL - 2012. Augusztus 18., 18:50:11 pm

Cím: Robbanásbiztos villamos szerelés
Írta: JUVILL - 2012. Augusztus 18., 18:50:11 pm
Gyakori vita tárgya a robbanásbiztos szerelés.
A mûbizonylattal nyomásálló tokozatot vásárol a felhasználó. Ebbe a tokozatba saját elképzelései szerint villamosanyagokat épít be. Hõkioldókat, jelzõlámpákat, különbözõ sorkapcsokat. Az adattábla természetes változatlan.
Mennyire megfelelõ ez a szerelés, kivitelezés?
Cím: Re:Robbanásbiztos villamos szerelés
Írta: Safety - 2012. Augusztus 20., 10:30:20 am
A terület nem igazán hétköznapi, ez a hozzászólások számából (hiányából) is látszik. A szakmai látókör bõvítéséhez azonban ez a szektor is hozzátartozik.
Megéri foglalkozni a témával, mert ha valaki belebotlik egy ilyen dologba és úgy érzi nincs a helyzet magaslatán, akkor jobb, ha minél távolabb helyezkedik el, mert ez a munka már nem a kreativitásról és a barkácsolásról szól. A robbanásbiztonságról lexikon vastagságú szakirodalom lelhetõ fel, ezért maradjunk a Juvill által felvetett alkatrészként vásárolt nyomásálló tokozatnál.
Sokszor elhangzott már, de ismét az elején leszögezem, hogy ilyen eszközt szerelni, beépíteni kizárólag „Robbanásbiztos berendezés kezelõje” (OKJ száma: 31 522 05 1000 00 00) szakképesítéssel megengedett.
Az alkatrészként vásárolt nyomásálló tokozat arról ismerhetõ fel, hogy az adattáblán a vizsgáló állomás un. ATEX jel utolsó karaktere egy „U” betû. Egy ilyen tokozat zárt, nincsenek rajta furatok. Nálunk leggyakrabban az olasz Fundisonzo (CORTEM GROUP) EJB típusú gyártmányaival lehet találkozni még a STAHL saját termékeként forgalmazott tokozatait is a Cortem gyártja.
A tokozatra tömszelencét szerelni szigorúan a tanúsítványban szereplõ és a gyártó által meghatározott helyre szabad. Általában egy mátrixban adják meg, hogy milyen méretû tömszelencébõl hány darabot szabad a tokozaton elhelyezni. Gyorsan megemlítem, hogy nyomásálló tokozatra kizárólag nyomásálló védelmi móddal rendelkezõ tanúsított tömszelencét szabad szerelni. A tokozatra sehol máshol nem szabad furatot még zsákfuratot fúrni sem. A beépítendõ alkatrészeket a gyár által kialakított tartókra kell szerelni.
Az ilyen nyomásálló tokozatokat robbanásveszélyes környezetben akkor alkalmazzuk, ha más módon nem oldható meg a melegedõ, szikrázó alkatrészek elhelyezése.  (pl. mágneskapcsoló, tápegység stb.) A tokozatba szabadon szerelhetõk ilyen eszközök, hiszen a védelmi módja hivatott megakadályozni az un. gyújtásátterjedést szabványos kialakítás esetén.
Az MSZ EN 60079-1:2008 szabvány „D” melléklete tartalmazza a részletes elõírásokat az üres nyomásálló tokozás, mint alkatrész vonatkozásában. Nem akarom az egész szabványt idézni, de kiemelnék néhány fontos kitételt. Az elõbb azt írtam, hogy bármilyen eszköz szabadon beszerelhetõ a tokozatba, azonban kivételek itt is vannak. Tilos beépíteni forgó, vagy más turbulenciát okozó eszközt, ezenkívül tilos beépíteni olajtöltésû magszakítót vagy kontaktort. Fontos szabály, hogy a tokozat ûrtartalmát I-es alkalmazási csoportba, valamint IIA és IIB alkalmazási csoportba tartozó térségekben maximum 80%-ig szabad kitölteni, IIC alkalmazási csoportba tartozó térségekben pedig maximum 60%-ig szabad kitölteni.
Sajnos ezt a témát sokkal rövidebben nem lehet kielemezni.
Cím: Re:Robbanásbiztos villamos szerelés
Írta: JUVILL - 2012. Augusztus 20., 11:09:21 am

Köszönöm Safety válaszát!
Mikor indítottam a témát, tudtam, hogy nem hátköznapi. Azért indítottam, hogy nem árt tisztában lenni ezzel, ezekkel a szerelésekkel.
Safety kolléga leírta, hogy hány százalékig lehet a tokozás ûrtartalmát kitölteni. Ez nagyon lényeges. A robbanásbiztos mûszaki felülvizsgálatok alkalmával ezekbõl van rengeteg gond, és probléma. Ezek a gyártmányok - legyen az nyomásálló tokozású, vagy fokozott biztonságú robbanásbiztos védelmi módú - úgynevezett résméretekkel rendelkeznek. A rések szerepe az, ha gyártmány belsejében zárlat, robbanás, ív keletkezik, ezeket az íveket a rések kioltják, és a robbanás a környezetére veszélyt nem jelent, nem terjed tovább.
Amennyiben megváltoztatjuk a gyártó általi belsõ szerelést - még az esetben is, ha az ûrtérfogat terhelt százaléka megfelelõnek tûnik, érdemes az átszerelt gyártmány akkreditált laboratóriumba szállítani, mely ezeket "berobbantja", és kiadja az új mûbizonylatot, a megfelelõ robbanásbiztos védelmi módra. Ezért fizetni kell. Érdemes megfontolni, mert elmulasztása óriási veszéllyel és kárral járhat.

Még egy megjegyzés ehhez a szereléshez.
Ezekhez a robbanásbiztos gyártmányokhoz a beépítés alkalmával úgynevezett ellenõrzési okmányt kell kiállítani. Az ellenõrzési okmányban fel kell tüntetni a felszerelés helyét, az azonosításra szolgáló gyári számot, és vezetni kell rajta, hogy mikor, ki, milyen munkát végzett ezeken. Ezt üzemviteli utasításban kell szabályozni.
Az ellenõrzési okmányt a gyártmány mûbizonylatához kell csatolni.


Cím: Re:Robbanásbiztos villamos szerelés
Írta: NagyPS - 2013. Július 01., 19:23:00 pm
RB kezelőire megyek de sajna sok anyagot érdemben nem találtam a netten tudtok javasolni szakirodalmat ami megkönnyíti a tanulást?