• Földelés földelõ szonda 4 3
Jelenleg:  

Szerző Téma: Földelés földelõ szonda  (Megtekintve 22703 alkalommal)

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.305
 • Hírnév erő: 15
 • Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Földelés földelõ szonda
« Válasz #60 Dátum: 2017. Augusztus 10., 21:02:14 pm »
Petyus, én most tök őszinte és épp ezért kíméletlen leszek; ez az egész úgy kuka, ahogy van, tokkal-vonóval! Ezt hekmányolni, toldozni-foltozni, egyik vagy másik részét átépíteni, ezt&azt új cuccokra kicserélni 1 merő idő és persze PÉNZ pocsékolás, itt csak és kizárólag 1 üdvözítő megoldás lehet, mégpedig a full felújítás, kezdve az NH 0-ás késes biztis csatlakozó szekrénytől az onnét a mérőkig menő méretlen főkábelen át a komplett mérőhelyig, mert különben ez egy permanens időzített bomba marad!

Nem elérhető Petyus

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 5
 • Hírnév erő: 1
 • Petyus nincsen befolyása.
Re:Földelés földelõ szonda
« Válasz #61 Dátum: 2017. Augusztus 11., 14:08:13 pm »
Köszönöm az őszinte és kíméletlen választ, a továbbiakban is ilyeneket szeretnék.
Azt szeretném összeszedni a szakemberek segítségével, hogy mi lenne a teendő.
Nem elméleti megvalósíthatatlan, hanem gyakorlati megvalósítható teendő.

Bonyolítja a helyzetet néhány körülmény, amit eddig nem írtam:
A ház Ózdon van, szüleim laknak benne, 89 és 82 évesek.
A szolgáltatás édesanyám nevén van nyilvántartva a szolgáltatónál, elvileg ő az előfizető.
Én Szekszárdon lakom, évente néhány alkalommal tudok odajutni egy-egy hétre.

A következő forgatókönyvet tartom kivitelezhetőnek:

1. A vasszekrény környékéről elpakolom a hozzáférési akadályokat.
2. A konyhába (a vasszekrénytől légvonalban kb. 2m) felszerelek egy 12 modulos elosztót egy 3 fázisú FI relével és kismegszakítókkal a mai szabványok szerint és kiépítem a legszükségesebb leágazásokat a régi hálózattól teljesen függetlenül, végig látható módon, falon kívül szerelve. Az új elosztótól kiépítek egy műanyag csövet a falon keresztül egy kültéri kötődobozig a vasszekrény mellé (vagy fölé?)
3. Bejelentem az áramszolgáltatónak a hibát a fentebbi aggályaimmal, egyetértve azzal a szándékukkal, hogy a mérőt kihelyezzék a vasszekrényhez, szorgalmazva a vasszekrény cseréjét és a mérőhely szabványosítását, földelőszondástul, meg ami még kell. Ezzel együtt azt fogom kérni tőlük, hogy a mért fővezetéket az új elosztóhoz húzzák be, kössék rá és ellenőrizzék le.

Ez így kivitelezhetően hangzik?

Azt még nem látom tisztán, hogy milyen kültéri kötődoboz kell a mérőhelytől az elosztó felé való bevezetéshez, illetve kell-e egyáltalán, vagy a mérő szekrényéhez oda lehet vezetni a csövet?
Milyen cső alkalmas a mért fővezeték bevezetésére?

Üzenet összefûzve: 2017. Augusztus 11., 14:16:33 pm
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a háznak az a fala, amelybe a bevezető vasszekrény van beépítve, speciális szerkezetű, üregesre falazott salaktégla-fal, amelybe nem biztos, hogy sikerül egyszerűen lyukat fúrni.

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.305
 • Hírnév erő: 15
 • Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Földelés földelõ szonda
« Válasz #62 Dátum: 2017. Augusztus 12., 19:51:27 pm »
Szóval az önmagában még nem jelenthet akadályt, hogy a kecó Ózdon van, te pedig Szexárdon és csak 1x-1x érsz rá 1-1 hétre, mert ha ezt alaposan eltervezed előre, illetve -s a lényeg itt következik- leszervezel egy REGISZTRÁLT villanyász ismit, aki a mérőhelyet (L. kép) kiépíti neked, nos akkor ezt le lehet vezényelni 1 hét alatt, de melós lesz, az tuti! Itt azt lenne jó tudni, hogy az NH-s késesbiztis csatlakozó szekrény kinek a tulajdona? Netán ez egy olyan ház, ahová utcai 0.4KV-os földkábellel megy a manna, mert akkor a tokozott szekrény elvileg ÉMÁSZ tulajdon, ergo nekik kéne ott ügykezelni, hiszen ahhoz, hogy ezt ki lehessen -akár a méretlen Alu vezetékekkel egyetemben- cserélni (ez utóbbit már a regi kolléga is elvégezheti, ha van plombabontási engedélye) , nos ez esetben az adott utcarészt kell áramtalanítani, melyet ellát az a földkábel, ami a szülői házat. Ami a mért főkábelt, főelosztót illeti; azt elvileg te is megcsinálhatod, bár én ilyenkor mindig némi félelemmel írom le ezt, mert az áram alapvetően nem játék! Én sem állok neki az AUTÓM futóművét, kormányszerkezetét, automata váltóját, netán mociját megbontani, majd ott ezt-azt kicserélgetni, mert bevallom; nem értek hozzá és lehet, hogy ha 1x meglesném, hogy csinálja a mesterem, akkor utána -feltéve, hogy vannak hozzá fullos célszerszámaim, aknás garagém, horribile dictu; hydraulikus emelőm (egyik sincs,sajnos) ,akkor már menne, de mi van ,ha egy csavart nem a megfelelő nyomatékkal húzok meg, egy tömítést nem a megfelelő ragasztóanyaggal, nem a megfelelő vastagságban kenek meg, mielőtt felerősítem, stb. Szóval, amit leírtál ,nos az alapvetően jó elgondolás,de én a helyedben keresnék Ózdon -ha még fellelhető és nem "disszidált"- egy jóféle villanyász ismit, akivel csacsognék 1 keveset, majd lecheckoltatnám vele a tetthelyet, aztán megállapodtok a részletekben, mert az tuti, hogy ez a status quo így nem maradhat, feltéve, hogy szertnéd még a szüleid sokáig magadhoz ölelni... 

Nem elérhető Petyus

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 5
 • Hírnév erő: 1
 • Petyus nincsen befolyása.
Re:Földelés földelõ szonda
« Válasz #63 Dátum: 2017. Augusztus 12., 22:35:20 pm »
Én annak örülnék legjobban, ha egyáltalán nem kellene hozzányúlnom semmilyen villanyvezetékhez, hanem találnék olyan szakembert, akire rá lehetne bízni az egész munkát. Sajnos a "szakemberekkel" nagyon rossz tapasztalataink vannak, egyéb szakmákban is. Állítólag azok is szakemberek voltak, akik ott mókolták a villanyt régebben.
Regisztrált villanyszerelő állítólag nincs is a városban, de őszintén szólva még nem jöttem rá, hogy hol kell keresni.
A saját mókolásom biztonsága érdekében annyit igyexem betartani, hogy összerakok egy egybefüggő részt, majd az ellenőrzéshez és a rákötéshez áthívom a villanyszerelő szomszédomat. Sajnos mostanában nagyon elfoglalt, csak ilyen esténkénti apróbb időszeleteket tud rámszánni.

Címkék: földelés földelõ szonda 
 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
0 Válaszok
1675 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Január 20., 22:23:23 pm
írta nova
19 Válaszok
8216 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Május 14., 10:34:06 am
írta Sztrogoff
3 Válaszok
1586 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Április 29., 18:53:54 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
8 Válaszok
2454 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Július 12., 10:25:13 am
írta Goon
13 Válaszok
1872 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2016. Szeptember 06., 10:53:48 am
írta horga