Szerelői ellenőrzés

Cikk részletekKészítő: Novill
Cikk azonosító ID: 256
Megtekintések: 1234
Értékelt: 3
Készítette: Mon 26 Nov 2012
Jóváhagy: Igen


A szerelői ellenőrzés a munka befejezésének az ellenőrzésekor elvégzendő ellenőrzés, melyet minden alkalommal el kell végezni.


Ezt lehet írásos formában is kiadni. Az új létesítésnél ma már minden létesítményen szerintem el kell végezni az MSZ HD 60364-6 szabvány és a hatályos OTSZ szerinti vizsgálatokat, melyről minősítő iratot kell kiállítani. Ezen időpont lejárta után az időszakos érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat helyett lép be a lakó és kommunális épületeknél a 14/2004. (IV.19.) FMM rendeletre és a KLÉSZ-re való hivatkozással az érintésvédelmi szerelői ellenőrzés. Amelynél úgy tudom nincs műszeres vizsgálat előírva.

Mint tudjuk az érintésvédelmi szerelői ellenőrzés nem követeli meg a célműszer alkalmazását (ugyan ez nincs sehol leírva tudtommal) csak a védővezető folytonossági vizsgálatát, szemrevételezési vizsgálat és működési próbát. Azzal, hogy a próba lámpa világit, analóg feszültségmérővel feszültséget mérünk, fázis ceruzával vagy teszterrel megvizsgáljuk eleget teszünk a rendeletnek.

Tehát ez a vizsgálat nem egyenértékű a célműszerrel végzett vizsgálattal. Vagyis a hurokellenállás mérés, földelési ellenállás mérés, szigetelési ellenállás mérés az ÁVK műszeres vizsgálatával együtt jelenthet megnyugtató válasz a biztonsági szintre.

Akkor végezhető szerelői ellenőrzés, ha az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat minősítő irata rendelkezésre áll. Ha ezt nem tudják felmutatni, érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot kell végezni.Vélemények


SA Knowledge Base
© 2011 - 2018 SMFHacks.com