• Éjszakai áram automata átkapcsolás 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Éjszakai áram automata átkapcsolás  (Megtekintve 2740 alkalommal)

Nem elérhető HorvatlajosTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 1
Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Dátum: 2017. Október 03., 20:01:54 pm »
Üdvözlet urak!. Segitséget szeretnék kérni, adott nappali 2fázis 25amper és ugyanez éjszakai vezéreltböl. Kettö darab 3 fazisu 40 amperes kontaktorral szeretném megoldani az átkapcsolást elektromos fütésre . Segitséget szeretnék kérni hogy pontosan hogyan kivitelezzem. Nem értem továbra hogy éjszakai vagy nappali kapcsoláskor melyik részröl kapja a nullát. Köszönöm a segitséget. :)

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 418
Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Válasz #1 Dátum: 2017. Október 13., 01:21:37 am »
 (Megtekintve 110 alkalommal)

Senki nem irt semmit. Nem véletlen. Tehát akkor még egyszer, úgy hogy értsük is a kérdést, ne csak sejtsük!
2 fázis? Van ilyen?
Kettö darab 3 fazisu 40 amperes kontaktorral szeretném megoldani az átkapcsolást?
Szabálytalan vételezés gyanús!!!
Éjszakairól (vezérelt) fűthetünk, de csak akkor jó ez, ha van egy jó nagy hőtárolókapacitású része neki, elektromos kazán esetén puffer tartály, hőtárolósnál meg eleve benne van a samott.

Keresztreteszelés a kulcsszó. a nullát nem szakítjuk, ha nincs rá mód, amúgy meg 4 pólusú mágneskapcsolóval megoldható.

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 785
Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Válasz #2 Dátum: 2017. Október 13., 07:30:04 am »
Átkapcsoláshoz létezik kifejezetten erre a célra kialakított "váltóérintkezős" mágneskapcsoló. 1 db kell belőle. Amit csinálni akarsz az viszont szabálytalan, az energiaszolgáltató szankcionálhatja.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető S/K

 • Ami működik, az nem biztos, hogy elfogadható.
 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 140
 • Nem: Férfi
Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Válasz #3 Dátum: 2017. Október 13., 08:02:47 am »
Nem fűthet nappali árammal? Nem akarja mechanikusan kapcsolgatni, figyelni hogy most mikor van vezérelt (éjszakai) áram.

Nem elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 785
Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Válasz #4 Dátum: 2017. Október 13., 08:14:21 am »
Megkeresem a levelet valahol, ezek "csúcskizárással" üzemeltethető berendezések. Egyszer jött a szolgáltatótól erre vonatkozó körlevél...

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 315
Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Válasz #5 Dátum: 2017. Október 13., 11:46:11 am »
Nem fűthet nappali árammal? Nem akarja mechanikusan kapcsolgatni, figyelni hogy most mikor van vezérelt (éjszakai) áram.
Bárhogyan is csavargatja bárki a témát, az alapmondat az, hogy azért adja olcsóbban, hogy ha szüksége van rá, akkor játszhasson a kikapcsolásával. Így aztán az ehhez való alkalmazkodást megígérni (a szerződéskötéssel), majd nem betartani, éppolyan csalás, mint a szomszéd nyugdíjas megtakarított pénzét valamilyen ürüggyel megszerezni. Az teljesen mellékes, hogy ma erre a teljesítmény-játékra nincsen általában szükség. Attól még ugyanolyan kategória, mint azzal védekezni, hogy: de ha senki sem látja, akkor fejbevághatom a haragosomat. :D

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 665
Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Válasz #6 Dátum: 2017. Október 14., 01:49:24 am »
A "bűncselekmény" lényege hogy a nappali (folytonos) szolgáltatói rendszerről felfőtütt közegek nem vesznek igénybe a völgyidőben villamos energiát és így a cél az optimalizált hálózatterhelés nem teljesülhet, igaz hogy ez a fogyasztók vállalt és kiszámlázott többletterhe és ha nem is tud róla  jogilag szabályszegővé válik. A hálózati engedélyesek csak felülről gerjesztett "madárfogás" esetén szankcionálnak, mert igazi veszteségük ebből csak talán néhány tizedszázalék a kiszámlázott fogyasztás árából, mert az ő része a te fogyasztásod bruttó árából még 2%(!) sincs.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető sivito

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 16
 • Nem: Férfi
Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Válasz #7 Dátum: 2017. Október 20., 21:37:02 pm »
Az áramszolgáltató szerződése vezérelt tarifa  (régi nevén éjszakai áram ) esetén , hogy a berendezés fix bekötéssel rendelkezzen, és semilyen módon nem kapcsolható a normál tarifás rendszerre. (minden esetet kizár)  Az egyetlen lehetséges szabályos megoldás szerintem a két készülék  egyik a vezéreltre fix bekötéssel másik nappalira bekötve akár dugajzaton keresztül.
a számlád optimalizálásának egyetlen lehetősége, hogy a normál (nappali) tarifára kötött készülék pár fokkal kisebb értékűre állítása. mivel célszerű a hőmennyiség nagyobb részét akkor fűteni a helyiségben amikor kedvezményes a tarifa akár 1-2 vagy több fokkal is ,normál tarifáról pedig csak amikor már nagyon kell egy még elfogatható szintre. Ebben az esetben még a végszámlád is kedvezőbb, mint ha egy készüléket  kapcsolgatnál szabályellenesen. ennek a megoldásnak egyetlen hibálya 2  készüléket kell venni, és mindkettőnek hőmérsékletszabályozósnak kell lennie és a helyiségtől (kinti hőmérséklet függő)  beállítása.   

Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 665
Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Válasz #8 Dátum: 2017. Október 21., 00:42:20 am »
No és mi van a kettős felfűtésü melegvíztározokkal az abban lévő fűtőcsőspirál kis kiegészítéssel másik kazánvizes fűtőkörrel akár nappaliról is üzemelhet és nincs semmi buhera ez "gyárilag" erre készült , vagy mondjuk egy második fűtőbetét amelyik nappaliról megy, ehhez sem kell nagy kézügyesség, meg van olyan is hogy akár három független elektromos fűtőpatron van benne pl. háromfázisra tervezett, jellemzően ipari fekvő tárolókban. Szóval ez a "völgyidős" szolgáltatás kamionról leesett ajándék jól jön, de legyen egy kis csvarás is benne, hogy legyen tere valami szankciónak is.

Nem elérhető sivito

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 16
 • Nem: Férfi
Re:Éjszakai áram automata átkapcsolás
« Válasz #9 Dátum: 2017. Október 21., 11:57:42 am »
A völgyidős kedvezmény lényege, hogy a szolgálató az időszakosan fellépő plusz megtermelt energiát saját szabályzási algoritmusa szerint ki tudja osztani (nem vész el számára, és bevételt is tud realizálni belőle). tehhát amikor + szaldós a szolgáltató energiamérlege (valaki valami nagyobb teljesítményű eszközét épp lekapcsolta és nincs aki bekapcsolt volna vele egyenértékű fogyasztót). A szolgáltató ehez közelálló teljesitményt kiadó vezérelt áramkörökröl müködő teljesítményre kiadja a vezérlést.
Ez akkor a legjobb ha ezen fogyasztók (villanybojlerek, fűtések) fel is veszik ezen teljesítményt. (ha viszon ezen eszözök ezen idő előtt normál tarifáról már felvették az igényelt teljesítményt, akkor  a hőfogszabályzó a további teljesítményfelvételt korlátozni fogja --- minimális lesz a számára szükséges teljesítmény). Ezzel a szolgáltató semmivel sem kerül jobb helyzetbe a szabályozást tekintve. (normál tarifás szolgáshoz képest -- kedvezményt adott és nem kap érte semmit) Amennyiben nem két eltérően beállított hőfokszabályzó van a vezérelt és a normál tarifán akkor neked is kb 66% körüli lenne  a teljesítményfelvételed nappali tarifáról és csak 33% a vezéreltről a nap 24 óráját tekintve, ha a veszteség és a felhasználás a nap folyamán egyenletes lenne.

ettől a gyakorlatban jobb a helyzet mert álltalában akkor kell több energia amikor vezéreltet ad a szolgáltató (melegvíz, fűtés eseten)

viszon az arányokat kis mértékben a két hőszabályzó különböző beállításával tudod befolyásolni. erre egy példa:
 
  egy szoba ahol szeretnék mondjuk 20 celsius fokot . csak éjszakairól működtetve a fűtést napközben van (kint hideg van ) hogy 16 celzius alá meny és az már kellemetlen számomra ezért normál tarifáról egy másik fűtötestet 17 celsiusra állítva annyit fűtök csak hogy ne essen  16 fok alá (nem 20 fokra -mert az sokkal több fogyasztás lenne a drágább tarifán, majd az olcsóbbal fűtök 17-20 között). vezérelt áram esetén így biztos, hogy az első fütőtestre kiadott feszültség esetén a szolgáltatótól biztos vételezel teljesítményt (áramot), míg nappaliról 20 celsiusra fűtött helységben be se kapcsolna esetleg a fűtés. (a suzolgáltató szemszögéből nézve
nem általa vezérelt fogasztó.)   
 
  ahhoz, hogy a kecske is jól lakjon káposzta is maradjon -- te is jól járj (a szabályos keretek között)  és
                                                          a szolgáltató is számíthasson a tervezett fogyasztásra amiért adja rá a kedvezményt.
  a két eltérően beállított hőszabályzó neked is eltolja az összes fogyasztásod nagyobb részét a kedvezményes irányba (ez neked is előnyösebb)
   a magasabbra állított miatt a szolgáltató is számíthat a fogyasztásra bekapcsoláskor
 
 a szolgáltató a fix bekötést és a teljesen külön vezetett áramkört  követeli meg.
  erre egy példa:

         vezérelt tarifáról van egy vill. bojler a melegvíznek (fürdőszoba), a konyhai mosogatónál egy átfolyós vízmelegítő nappaliról
       
         bérházakban szerintem rendszeresen előfordul.
 

Felhasználók, akik megköszönték:


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
10 Válaszok
4596 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Január 29., 22:37:17 pm
írta NagyPS
8 Válaszok
9790 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Március 06., 20:37:13 pm
írta 980POWER
4 Válaszok
3690 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Június 09., 17:19:16 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
3 Válaszok
443 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. November 24., 15:12:27 pm
írta Sztrogoff
3 Válaszok
384 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2018. Január 22., 23:22:20 pm
írta Hakkuuuh