• Szigetüzem földelés 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Szigetüzem földelés  (Megtekintve 1254 alkalommal)

Nem elérhető replica7Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 5
Szigetüzem földelés
« Dátum: 2017. Augusztus 22., 10:47:11 am »
Sziasztok!

Hétvégi házban akkumulátorról megy a ledes világítás, és ehhez kapcsolódóan lenne kérdésem földelés témában, melyet a mellékelt ábra szemléltet.

A segítséget előre-is köszönöm.

Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 665
Re:Szigetüzem földelés
« Válasz #1 Dátum: 2017. Augusztus 23., 01:17:25 am »
Az invertered úgy tekinthető az alkalmazott feszültségszint miatt mint egy elválasztó transzformátor, párhuzamos fogyasztók esetén, ha van PE cstlakozásuk ezeket egymással össze kel kötni  a kettős testzárlat veszélye miatt. Ezt a látszólag földelt rendszert nem kell földelni, de nem is tilos. Az átalakítók esetleges föld (érintésvédelmi) csatlakozása inkább zajvédelmi célokat szolgál. Az inverter külső vagy belső akkumulátoros mert a rajzból nem derült ki. Amennyiben a hálózati táplálásra szánt fényforrásokat használod kell ez az átalakítás, de ha 12-24 V DC a tápfeszültségük (pl LED szalagok) a kettős átalakítás nem  éssszerű.

Nem elérhető xyz

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 32
Re:Szigetüzem földelés
« Válasz #2 Dátum: 2017. Szeptember 03., 17:22:02 pm »
Szigetüzemben a szolgáltató nem engedi működtetni tehát te egyedileg akarod.
A földelés a 230/12V elektronikának az érintésvédelmét látja el a 12v nak nem kell hiszen az általában SELV  tehát földelni nem kell sőt ha selv akkor tilos.
Amit írtak h össze kell kötni az a leválasztásra vonatkozik a feszültség szintje 1/1 álltétellel van nem összekeverendő a biztonsági túlfeszültséggel szerintem.
Inkább a nagyobb kérdés a megtermelt energia raktározása és az egyenfeszültség megszakítása ha kell hiszen már az új OVSZ előírja a Dc-oldalban a tűzvédelmi főkapcsoló alkalmazását.
A lényeg h a 12Vtal nyugodtan töltheted a biztonsági világítás akkumulátorait de ha nincs fogyasztás belőle akkor nem tölt így  a megtermelt energia semmibe vész.
jobban járnál inverterrel kidobni a hálozatba és azt használod mint puffert ha meg kell villany akkor meg felveszel, oda-vissza mérős mérő
xyz 

Nem elérhető Simon Endre

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 665
Re:Szigetüzem földelés
« Válasz #3 Dátum: 2017. Szeptember 04., 00:08:26 am »
Hol eset itt szó szolgáltatóról, ez mint írva vagyon hétvégi ház (bizonyára közszolgáltatás néküli területen) és a  230V-os feszültségszint miatt aggódja körül údonsült forumtársunk a helyes és bíztoságos rendszer kialakítása céljából. Ez egy a privát és kényszer "szigetüzem" nem több mit egy agregátor vagy egy nagyteljesítménű (akkus) kézilámpa.

Nem elérhető xyz

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 32
Re:Szigetüzem földelés
« Válasz #4 Dátum: 2017. Szeptember 04., 15:51:31 pm »
már bocs de ez nekem nem derült ki de ha nincs hálozat és csak 12V van akkor a földelésnek semmi értelme sőt ahogy írtam selv-ben tilos!akkor a topicnak semmi létjogosultsága szerintem.

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 418
Re:Szigetüzem földelés
« Válasz #5 Dátum: 2017. Szeptember 05., 00:11:09 am »
Ez történik akkor, amikor a kérdés nem teljesen egyértelműen kerül megfogalmazásra.
Az én meglátásom szerint van egy ledes fényforrásokkal felszerelt hálózat, ami 230 Voltos feszültségről üzemel, de a közmű hálózat vagy nem áll rendelkezésre vagy más okból nem kerül kapcsolatba ezzel (Pl. van egy napelem ami sziget üzemű és tölti a 12 Voltos aksit., vagy csak aksi van) A 2 feszültség közti különbség kiküszöbölésere tökéletes megoldást biztosít egy inverter, Pl. egy szünetmentes tápegység. A szünet mentesen az aljzat mindkét oldalon védővezetős, de ha nincs hálózaton akkor ez sehová nem csatlakozik "lebeg". A fázis és nulla közt lehet feszültséget mérni, de a védő és fázis vagy védő és nulla közt nem igazán. A fázis és a nulla se meghatározott, de lehet, hogy ennek ellenére jelölve van. Én a magam részéről a jelölt nullát vagy, ha nincs jelölve a bal oldali pólust össze kötném a védővezetővel még az inverteren belül és innét illene a földelő szondához is indulni, akkor már ÁVK is kerülne rá és működne is. Ennek feltétele, hogy a hálózat oldali dugó nem kerül soha többé hálózatra mert akkor gondok lehetnek.
Az IEC aljzat jelölve van, ha a félgöbölyű fele van felül akkor a bal oldali a nulla a középső a védő a jobb oldali a fázis pólus.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető replica7Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 5
Re:Szigetüzem földelés
« Válasz #6 Dátum: 2017. Szeptember 18., 15:53:09 pm »
Elnézést, hogy csak most értem "vissza" de külföldön tartózkodtam az elmúlt pár hétben.

Köszönöm a válaszokat, megpróbálom részletesen leírni a szituációt.

Adott egy vadászház az erdő közepén, ahol hálózati áramot nem tudunk igénybe venni.

Korábbi években 1db használt 12v-os 100 ah autó akkumulátorral világítottunk a házban, ami télen jó esetben kibírta szürkülettől reggelig.

Az akkumulátort ezután otthon hálózati akkumulátor töltővel feltöltöttük és a következő hétvégén ismét volt 1 napnyi világítás.

Azonban ha egy hétvégéről volt szó akkor ugye több akkut kellett felhasználni (3db 12v os autó akkut).

Ezt én kezdtem megelégelni ezért napelem projektbe fogtam bele.

Közben édesapám szerzett be 4db Perion 6v 85ah lúgos akkumulátort (fa kalodás és nagyon nehéz cipelni....)

Mivel akku már van meg 2000w-os 12v os inverter is ezért csak a többi dolgot kellett beszereznem.

Azonban a "jó magyar" módszert nem szeretném alkalmazni ezért szeretném szakszerűen összeállítani a rendszert.

Van egy CS6P-260 Canadian Solar napelem amivel tervezem tölteni az akkukat.

Mivel földelés nem volt sem a 220-as hálózatnak sem az inverternek ezért gondoltam egy földelőszonda megoldja a földelés problémát.

A rajz ezt hivatott szemléltetni.

Viszont ha már itt tartunk szeretném megkérdezni továbbá, hogy az akkukat jó-e ha így kötöm sorba/párhuzamba.

Tudom hogy jobb lenne a 4 akkut sorba kötni de az inverter nem tud 24v-ot. (nem szeretnék másik invertert venni)

Tudom hogy ha csak világításra használom akkor mehetne a led 12v-ról is. (tervezzük hogy kutat ásunk amibe szivattyút tennénk ahhoz meg nem jó az inverter.)

A segítséget köszönöm!

Üzenet összefûzve: [time]2017. Szeptember 18., 15:58:51 pm[/time]
Azt elfelejtettem leírni, hogy a napelem használata (és vele együtt az akkuk visszatöltése) csak akkor történik amikor kint tartózkodunk az erdőn.

Hordozható kerekes vázra tervezem felszerelni a napelemet, hogy amikor nappal süt a nap akkor kitolom és töltöm az akkut este pedig leválasztom és visszatolom a tárolóba.

Üzenet összefûzve: 2017. Szeptember 18., 16:01:59 pm
És még 1 dolgot felejtettem el megkérdeni, hogy milyen akkumulátor töltéskiegyenlítőt tudok használni a 4 akkuhoz ami sorba/párhuzamba lenne kötve.

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.541
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Szigetüzem földelés
« Válasz #7 Dátum: 2017. Szeptember 18., 21:21:20 pm »
Üdv!
Mivel kisfeszültségű invertert szeretnétek használni, a szabványok értelmében a védővezető kiépítése fontos és a földelés is része a rendszernek. Az ÁVK itt is erősen ajánlott kategória.
A napelemeket célszerű volna állandóra telepíteni megfelelő töltésvezérlővel, hogy az akkuk mindig teljesen feltöltött állapotban legyenek, de jobb híján és a rejtett erőforrások ténykedése miatt, a tologatós sztori is áll.
Ha az akkuk egyforma feszültségűek, kapacitásúak és idősek, akkor semmi akadálya nincs a párhuzamos kapcsolásuknak, de azt tudnod kell, hogy ahogy öregszenek, a gyengébb lesz a mérvadó és ezen semmilyen töltéskiegyenlítő nem tud segíteni.

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető replica7Topic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 5
Re:Szigetüzem földelés
« Válasz #8 Dátum: 2017. Szeptember 21., 18:03:20 pm »
Köszönöm a választ az akkuk még egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e értelme töltéskiegyenlítőt használni?

Egy töltéskiegyenlítőt forgalmazó oldalon vázoltam a 4db akku feszültségét és bekötés módját, és ott azt az információt kaptam hogy a töltéskiegyenlítő használatához csináljak 2 soros akkucsoportot majd azokat párhuzamosítsam.

A segítséget köszönöm!

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.541
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Szigetüzem földelés
« Válasz #9 Dátum: 2017. Szeptember 21., 21:15:23 pm »
"Ha az akkuk egyforma feszültségűek, kapacitásúak és idősek, akkor semmi akadálya nincs a párhuzamos kapcsolásuknak, de azt tudnod kell, hogy ahogy öregszenek, a gyengébb lesz a mérvadó és ezen semmilyen töltéskiegyenlítő nem tud segíteni."
Az akkuk nagy pontossággal csak akkor lesznek azonosak, ha egy szériás gyártásból kerültek ki. Ekkor nagy eséllyel azonosan fognak viselkedni mind töltéskor, mind kisütéskor. Minden más esetben a fentiek állnak.
Az, hogy töltéskor kiegyenlíti a töltőáramokat és a töltési időt, az nem jelenti azt, hogy kisütéskor is egyenletesen fognak merülni, márpedig a teljesítményoptimalizálás szempontjából ez a leglényegesebb. Én ólom-savas akkukat ajánlok, mert ezek a legérzéketlenebbek az anomáliákra, de a teljes (10,8V) lemerülést és ebben az állapotban való tárolást kerülni kell.Egy napelemes töltésvezérlő mindezt meg tudja oldani.

Felhasználók, akik megköszönték:


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
4 Válaszok
3633 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Június 03., 19:51:42 pm
írta nyaki
4 Válaszok
1857 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Február 14., 22:04:10 pm
írta nova
9 Válaszok
3147 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Április 28., 21:42:09 pm
írta Maczy
7 Válaszok
2166 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Június 07., 19:06:38 pm
írta Szirty
2 Válaszok
1196 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. November 25., 22:40:01 pm
írta JUVILL