• Új építésű társasház elektromos gányolása... 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Új építésű társasház elektromos gányolása...  (Megtekintve 673 alkalommal)

Nem elérhető horgabenTopic starter

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 30
Új építésű társasház elektromos gányolása...
« Dátum: 2017. Augusztus 18., 05:41:03 am »
T.Fórumozók !
Adott egy társasházi lakás (2005-ben épült) .Akkor "hivatásos" villanyszerelő építette ki -bocsánat GÁNYOLTA ki-az elektromos rendszert. Festés alkalmával most 12 év után vettem észre ,hogy egy időzített elektromos bombám van,a lakáson belül. A bejövö vezeték 10-es ,egyfázisú 32 A-es rendszer. ez eddig OK. De az érvéghüvelyt már lespórolta a 10-es sodrott vezetékről ....amit bekötöt az egyik kismegszakítóba majd onnantól a többi kismegszakítót 1.5-es vezetékekkel sorolta össze !!!  A konyhába a tűzhely kiállást úgy alakította ki ,mintha 3 fázisú rendszer lenne...azaz odavitt 5 db 2.5-es vezetéket ( azt értem ,hogy a 2-2 főzőlap+sütő arányában szétbontotta az egy fázist ami teljesen OK 2.5-es vezetékkel, DE a "0" és a földvezető is 2.5-es ami nagyon nem Ok.Mert egyfázisú rendszer van és ha mindent bekapcsolok a négy főzőlapot meg még a sütőt is akkor 8-8.5 Kw ampermennyisége megy majd át a 2.5-es vezetéken.Vagy úgy gondolkodott a szaki.hogy ugysem használnak mindent egyszerre???  Továbbá esély sincs rá hogy áthhúzzam vastagabbra  az említett vezetékeket mert egy db 16os csőbe préselt bele mindent az elosztótól kiindulva kb 15 -20 vezeték megy benne:-))  És ami még érdekes az összes kötés a kötödobozokban sodrott!!! A wagó gondolom drága lett volna.    Hihetetlen milyen +szakemberek" vannak. Mindenhol csak a gányolás ,meg a gányolás .Totális felelőtlen emberek . 

Nem elérhető S/K

 • Ami működik, az nem biztos, hogy elfogadható.
 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 141
 • Nem: Férfi
Re:Új építésű társasház elektromos gányolása...
« Válasz #1 Dátum: 2017. Augusztus 18., 10:56:44 am »
Szerintem nem felelőtlen, nem ismer az ilyen felelősséget. Egyszerűen tudatlan.

Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.541
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Új építésű társasház elektromos gányolása...
« Válasz #2 Dátum: 2017. Augusztus 18., 15:45:15 pm »
Az érvéghüvelyt és az 1,5mm2-es továbbtáplálást leszámítva, a tűzhelyhez menő 5 x 2,5mm2-es vezeték több, mint elegendő.
KI kell nevezni N-re és átszínezni kékre az egyik feketét/barnát/szürkét és összekötni az eredeti kék vezetővel, majd a maradék két vezetőt szintén összekötni és így már lesz egy 5mm2-es vezetőnk, amit lebiztosíthatsz min. 25A-re és az ÁVK sem elhanyagolható.
Egy fázisra amúgy is max. 32A-t adnak ki, így marad  a házra cca. 7A, ami ides kevés, ezért kompromisszumokat kell kötni a használat során, de nem lehetetlen az életszerű használat sem.
3 fázis esetén az 5x 2,5mm2 vezető szinte mindenre elegendő lesz, de a 3 x 25A szolgáltatói betáplálás viszont követelmény lesz.

Felhasználók, akik megköszönték:


Elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 790
Re:Új építésű társasház elektromos gányolása...
« Válasz #3 Dátum: 2017. Augusztus 18., 17:47:22 pm »
Sajnos a legtöbb társasház így készül. Voltunk pár ajánlatkérés miatt ilyen helyen, ahol kinevettek minket, és közölték "ennyi pénzt nem tudnak adni erre, egy lakásra van 50 e munkadíj, nekünk az is megéri" Ne ijedj meg túlságosan, azért ritka hogy egy tűzhely 100% terheléssel üzemeljen. Jelen szabvány szerint a 2,5 mm2 PVC szigetelésű vezeték, téglafalban elhelyezett védőcsőben vezetve (nem számítva egyéb módosító tényezőt) 23 A környékén terhelhető. Első körben próbáld ki mire elég egy 20 A-es kismegszakítóval a sütés főzés. Ha így elmegy, akkor szerencséd van. nyaki kolléga megoldása is jónak tűnik, de ott sajnos a védővezető keresztmetszete nem elegendő, hiszen azonosnak kell lenni 16 mm2-ig a fázisvezetők keresztmetszetével. Működni fog a dolog, csak szintén nem teljesen szabványos. Jah, sok esetben nem is szakemberek szerelik a villanyt, hanem a kőműves megcsinálja, mert látott ő már ilyet....

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető horgabenTopic starter

 • Aktív tag
 • **
 • Hozzászólások: 30
Re:Új építésű társasház elektromos gányolása...
« Válasz #4 Dátum: 2017. Augusztus 19., 05:19:31 am »
Kedves Nyaki!
Igen értem amit mondasz .Viszont egyszer végeztem egy kisérletet ,mégpedig úgy hogy szintén összekötöttem az általad említett módon két db 2.5-es vezetéket ,majd terhelés alatt megmértem lakatfogóval erenként ,és többszöri mérés során is az derült ki ,hogy mindig összevissza de nem egyenlő mértékben terhelődik ilyenkor a vezeték. Pl .:20Amperos terhelésnél az egyik szálon 14amper a másikon 6 amper volt a mérés....bár nem tudom van e jelentősége ennek. 

Üzenet összefûzve: 2017. Augusztus 19., 05:48:47 am
Kedves Fecó !
Hát igen ,pedig a mostani lakásárak mellett böven beleférne ,hogy értelmesen megfizessék a villanyszerelőt. De adott esetben mire kiderül ,hogy baj van az elektromos rendszerrel addigra az építtető már rég megszünt papíron ,és más néven fut tovább ...tehát nincs hova menni reklamálni,,,,
Ma belemásztam egy kicsit az elosztódobozba ,siralmas volt a helyzet, a földelővezetékek fele nem volt bekötve ,csak odahajlítva és bedugva az osztósín mögé.azt a látszatot keltve mintha be lenne kötve.de még megblankolva sem volt.
Továbbá a biztosítékok sorolása sem volt meghúzva ,elhajtottam egy vezetéket,hogy lássam mi van erre elment a világítás ekkor jöttem rá,hogy a sorolással van a baj.Továbbá az is érdekes,hogy egyel kevesebb földelő vezeték van mint 0 vezető.
Egyébként szerinted van értelme,hogy egyfázisú rendszerben így alakítsák ki a tűzhely csatlakozást,hogy 3db 2.5-esen megy oda ugyanaz a fázis. Viszont ekkor ,hogy szabályos legyen a kiállás a 0 és Föld vezetőnek pl 6mm2 esnek kéne lenni.  De ilyenkor meg ,hogy kötöd be a tűzhelyt a 3 db 2.5-es és a 2db 6-os vezeték ,hogy jön össze a faltól a tűzhelyig???
Szerinted nem ideálisabb ilyenkor a 3x6 os kiállás és utána a 3x6 os kábel mármint egyfázisú rendszer esetén .

Elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 790
Re:Új építésű társasház elektromos gányolása...
« Válasz #5 Dátum: 2017. Augusztus 19., 08:49:34 am »
Hivatalosan előfordulhat hogy kevesebb a védővezető, a jelen szabvány megengedi bizonyos feltételek mellett az áramkörökhöz a közös védővezető használatát. Egy tanfolyamom alkalmával felmerült ez a tűzhely probléma mármint az, hogy a villanyszerelő most 1 vagy 3 fázisra készítse elő a kiállást, mert sok esetben ezt nem tudni előre. Rátai Attila azt a gyakorlati tanácsot (középutat) javasolta, hogy 3×4 vezeték (L-N-PE) és mellé 2 db 2,5 mm2 (L) behúzása mindenre jó, ez a "legolcsóbb" és leguniverzálisabb megoldás. Rengeteg probléma van valóban az ő állítása szerint is ezekből. Egyébként érdekes a mérésed, mert egyforma hosszúságú, anyagú és keresztmetszetű vezetőknél nem szabadna asszimmetriának lenni. Hiszen a fajlagos ellenállás is ugyanaz. Vagy az egyik fázison még van valami amiről nem tudsz :)

Felhasználók, akik megköszönték:


Nem elérhető nyaki

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.541
 • Nem: Férfi
 • Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!
  • Skype - elektrolicht
Re:Új építésű társasház elektromos gányolása...
« Válasz #6 Dátum: 2017. Augusztus 19., 16:20:05 pm »
Ha nincs most lehetőség a 3 f. bekötésére, én a helyedben nem sokat variálnék rajta. Az általam javasolt megoldás ÁVK használata mellett, teljesen biztosságos és használható alternatíva. Nyilván nem szabványos a védővezető keresztmetszete, de az ÁVK sokat lendít az átmeneti helyzeten. Az ide tartó vezetők kötéseinek minősége létfontosságú!
Az általad mért eltérő áramok a fizikának ellentmondanak, ezért nyilván a helytelen összekötésből adódhatott. Javaslom a két vezető egy érvéghüvelybe préselését, majd így bekötni a helyére.

Felhasználók, akik megköszönték:


 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
6 Válaszok
3389 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Szeptember 13., 15:52:03 pm
írta nyaki
12 Válaszok
4175 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. November 03., 14:38:32 pm
írta SimJoci
17 Válaszok
10666 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Szeptember 13., 18:52:03 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
0 Válaszok
693 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Október 05., 13:49:35 pm
írta nova
1 Válaszok
539 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Február 14., 22:32:17 pm
írta NagyPS