• Földkábel zárlat 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Földkábel zárlat  (Megtekintve 826 alkalommal)

Nem elérhető hirvivoTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 8
Földkábel zárlat
« Dátum: 2017. Augusztus 17., 21:13:42 pm »
Sziasztok. A véleményeteket  szeretném kérdezni. Egy új iker építésű házban lakunk amit januárban vettünk át.mi márciusban csináltunk egy szikkasztót és térkövet a kocsibeállóra.nem emlékszem hogy bármilyen kábelt is láttam volna az ásás során főleg hogy a kábel nem a szikkasztó felé jön el. Nemrég a szomszéd is csináltatott egy szikkasztót. Az övé már lehet a kábel útjában volt de nem biztos. Egy hete mikor haza jöttünk minden rendben volt de 3 napja kiment az egyik fázis. Ki hívtam az elmüt azt mondta mivel ez már a mi tulajdonunk mi álljuk a kiszállási díjat de mivel nincs náluk 50a.biztisitek (dupla 00 mivel az ment ki )így vegyek és hivassak egy regisztrált villanyaszt aki ki cseréli. Másnap jött 30.000ert kicserélt 3 biztosítékot. Ekkor derült ki hogy zárlatos a Földkábel. De nem tudjuk, hogy  hol. Az epiteto azt mondja valószínűleg mi lehetünk a hibásak a térkövel vagy a szikkasztoval ezért nem akar fizetni és foglalkozni vele.aki csinálta a villany szerelést azt mondta, hogy a  kábel nem csőben megy. Elvileg ha kocsi bejárón jön keresztül a kábel az nem minősül útnak? Nem csőbe kellet volna rakni? Bár szerintem még csak homokba se rakták. Szerintetek mit tegyek?
Köszi a segítséget

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.322
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Földkábel zárlat
« Válasz #1 Dátum: 2017. Augusztus 17., 21:39:37 pm »
Hello, sztem 1. lépésben egy célműszerrel (anno a Seba Dynatronic volt egy olyan qualitású cuccka, amivel mindent lehetett tudni a földben fekvő kábelek hogylétéről, manapság már sokkal komolyabb, fullosabb kábelhiba kereső szondák léteznek) be kell lőni, egész pontosan hol lehet a sérülés és milyen jellegű. Ha jól értettem az írásod, ez már a ti mért földkábeletek, mely az NH00-ás késesbizti szekrénytől megy a kecó felé, s mint ilyen, ti viselitek gondját&baját, mert amennyiben ez még a késes szekrény és az utcai 0.4kV-os hálózat közt lenne (ez esetben is ti vagytok az üzembentartók) és zárlatos lenne, kötve hiszem, hogy engedné az ELMŰ a használatot. Szóval a pontos lokáció meghatározását követően kell feltárni a kérdéses kábelszakaszt, mert egyrészt akkor lesz látható, hogy az esetleges sérülés miként javítható a legjobb ár/érték aránnyal, tehát rosszabb esetben a teljes kábelszakasz cseréjével (újra feltúrni a 1/2 kertet, mind két végén lekötni a cserélendő ,majd bekötni az új kábelt, majd TÜV mérést végezni, ecetera), vagy "csak" a sérült szakasz kivágásával, jobb esetben 1, rosszabban 2 ú.n. "desznyó" közbeiktatásával szakszerűen toldva azt. Viszont a feltárást mindenképpen kellően dokumentálni szükséges és kifejezetten jót tesz, ha az építtető is ott álldogál és 1. kézből láthatja, hogy mi is történt valójában. Azért az nem pite, hogy 30 rugóért cseréli a regi kolléga a 3 db NH00-ás biztit, mely nem több, mint 10, max 20 perces meló,tokkal-vonóval, nádi hegedűvel! 8)

Nem elérhető S/K

 • Ami működik, az nem biztos, hogy elfogadható.
 • Rendszeres látogató
 • ***
 • Hozzászólások: 141
 • Nem: Férfi
Re:Földkábel zárlat
« Válasz #2 Dátum: 2017. Augusztus 17., 21:46:12 pm »
Üdv!
Pontos hiba felderítés szükséges, valóban a földkábel-e a hibás. Ezt egy szigetelésvizsgálóval egy hozzáértő szakember megállapítja és a többi ua. mint az előttem szóló leírta. (kábelnyomvonal keresés - kábelmérőkocsi-, kábel feltárása, javítása vagy cseréje stb), ha földkábel az a földkábel.

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 315
Re:Földkábel zárlat
« Válasz #3 Dátum: 2017. Augusztus 17., 22:00:39 pm »
Én meg, ha jól értem, az építtető nem adott dokumentációt a kábelről? Mert a legegyszerűbb lenne azt megnézni, hogy a rajz szerinti helyzete hogyan viszonyul a földmunkákhoz.
Tiszta nyomozói munka, de milyen kábelről van szó? A szomszédhoz jön be a villany, és onnan jön át hozzád? Vagy az utcáról hozzád jövő kábelről? Kerítésben levő mérőhelytől a házig? Csak, hogy egyértelműbb legyen, kinek a dolga a javíttatás.

Nem elérhető hirvivoTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 8
Re:Földkábel zárlat
« Válasz #4 Dátum: 2017. Augusztus 17., 22:01:31 pm »
Köszi. Biztos, hogy a föld kábel ez már tuti,csak a kérdés, hogy hol. 40ert találtam egy kocsit ami kideriti, hogy hol a bibi. Van esetleg aki olcsóbban is tud? Elég húzós az ára.
Ha esetleg szakszerűtlenül rakták le, tehát nem homokba stb.akkor szerintetek érdemes az egészet újra huzatni?

Üzenet összefûzve: 2017. Augusztus 17., 23:14:57 pm
Ezt kaptam most a szomszédtol. Az ott egy kábel a földben de nem éppen szabályosan lerakva. Kérdés hogy most ha nem akarják majd kifizetni a költségeket ezzel mehetek e bíróságra. Mert akár valaki meg is halhatott volna ásás közben.

Elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 791
Re:Földkábel zárlat
« Válasz #5 Dátum: 2017. Augusztus 18., 17:58:14 pm »
Nehéz eset, ha belekezdel fizetheted még az ügyvédi költségeket és egyebeket is, miközben a beperelt cég akár meg is szűnik. A kábelmérő kocsi sajnos ilyesmi árban van, csak akkor van olcsóbb, ha valaki a céges kocsit "maszek" melóra használja, és így mér. Cserébe viszont igen pontosan megmondja a hibahelyet, és nem kell felásni a fél udvart, hátha mégsem ott van ahol gondolod. Azért értem én hogy nem, volt szabványosan fektetve a kábel, de ha már "megtalálták" az ásós fickók, temetés előtt igazán megnézhette volna valaki, hogy nem. sérült-e. Akkor egy kész gödörben valaki könnyedén javíthatta volna, így már izgalmasabb. A 30 000 Ft. sajnos lassan reális lesz, a vállalkozóknak elege van az ismételt regisztrációs lehúzásokból, FAM vizsgákból, biztosításokból, és bizony ha nekik ezt mind fizetni kell, akkor ők is fizetettnek. Itt nem a munkaóra kerül ennyibe, hanem a "jogosultsága" és esetlegesen a "gyorsasága" bár valóban kicsit borsos...

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 418
Re:Földkábel zárlat
« Válasz #6 Dátum: 2017. Augusztus 18., 21:28:56 pm »
Azért mondjuk én elgondolkodnék azon a verzión, hogy ha az emberünk saját maga kiássa az új kábelárkot akár a régi helyen és megveszi az új kábelt és a két végére a kábelzárókat, illetve a csövet akár teljes hosszon. Ennek mekkora a végösszege vagy kiméreti a hiba pontos helyét megveszi a toldókészletet, megcsináltatja, és ennek mekkora az árfekvése. Plusz még akkor máshol később jöhet elő hasonló hiba hasonló árfekvéssel

Nem elérhető Sztrogoff

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 315
Re:Földkábel zárlat
« Válasz #7 Dátum: 2017. Augusztus 18., 22:32:42 pm »
Ez egy kerten belüli politikai (belpolitikai) kérdés is, mert ha jönne a mérőkocsi, és a kábel a szomszéd által ásott gödöralján durrogna, de mindez nem valósul meg, akkor a szomszéd és emberei könnyelműségét átvállalja. Viszont megmarad a beszélő viszony. Kérdés, hogy ettől a szomszéd (aki esetleg tudja, hogy ők csaptak bele) nagylelkűnek vagy ezzel bármit meg lehet csinálni-nak tartja eztán, és eszerint viselkedik-e.
Ha nem ott durrog, akkor meg elveszik a költségtérítés lehetősége. Ésígytovább.

Ha jól tudom, átlag helyen átlag mély átlag kábelhez nem kell cső. Homokágy kell, de azért a mellékelt képen kipucolt gödörnél az nem tud látszani, hogy volt-e. És kell jelzőszalag is. Hát, azt is elvághatták a gödörkészítésekor. Viszont, ha lett egy gödör, bármilyen célra, annak az alján nem lehet már csak úgy kábel, ez a szomszédon számonkérhető. Egyáltalán mit szikkasztunk? Az nem tilos már az egész országban? :) Mondjuk eddigi kérdéseimre sem kaptam választ, de nem baj. :D

Nem elérhető hirvivoTopic starter

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 8
Re:Földkábel zárlat
« Válasz #8 Dátum: 2017. Augusztus 18., 23:01:45 pm »
Köszi a válaszokat, ma valamennyire előrébb jutott a dolog. A kábel 5x6os ami jön a mi óránktol. Nálunk fut a vezeték és elvileg a szomszéd nem vághatott bele.beszeltem a villanyasszal aki csinált mindent. Neki az volt a válasza arra hogy milyen szabvány szerint rakta le a kábelt, hogy :nem emlékszik mi volt 1 éve, és csak bele rakta a ki ásott gödörbe és kész. Ennyi. Az hogy ott akár a kutya vagy én ások egy gödröt és megvág a 400 az nem érdekel senkit. Aztán azt mondta, hogy nem ő a felelős a villany szerelésert vagyis neki csak a bekötés számít ezt mondta.  Szóval lett volna autó :mérés  + ásás +szerelés =120-140. De közben találtam a földben a kpm csövet amit elvileg itt húztak be hogy ha kell vmit bevezetni azt megtudjam tenni, na már most az pont tökéletes az új kábel behuzasra, csak még nem tudom, hogy fogok 25m kábelt át tolni rajta, de legalább nem kell semmit ásnom és vadi új kábelem lesz, persze csak nekem kell megcsinalni és aztán szakit hívni a bekötésre.

Elérhető Fecó

 • Az életben minden HIBÁS! Vagy ha valami jól működik, akkor a hiba is meghibásodott!
 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 791
Re:Földkábel zárlat
« Válasz #9 Dátum: 2017. Augusztus 19., 08:42:51 am »
A szabvány alapján (MSZ 13207:2000) csak a homokágy van kötelező jelleggel előírva, és a fektetési mélység felénél jelzőszalag elhelyezése.  Cső nem kötelező, illetve kiegészítő mechanikai védelem sem. Szerencsére ritkán történik áramütéses baleset földkábelek feltárásánál, inkább a "itt szikrázott amikor belevágtam az ásót" a gyakori. A mérőkocsi egyébként azt is meg tudja mondani (ha kivárja a feltárást) hogy érdemes javítani-e a kábelt, rámér a szétválasztott rész mindkét felére. Azért nem hiszem hogy az egész kábel rossz lehet, inkább valószínű hogy megsérült egy helyen, és vagy nem vették észre, vagy "jó az úgy, áram még van" felkiáltással visszatemették.

 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
18 Válaszok
9677 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2012. Február 16., 21:06:02 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
14 Válaszok
15666 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Május 11., 15:10:25 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
2 Válaszok
1356 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2014. Április 11., 17:53:39 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
3 Válaszok
1679 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. Szeptember 03., 18:37:56 pm
írta vadito
5 Válaszok
1110 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2015. December 18., 23:29:43 pm
írta Simon Endre