• Túlfeszültség levezető 5 1
Jelenleg:  

Szerző Téma: Túlfeszültség levezető  (Megtekintve 4575 alkalommal)

Nem elérhető Gyurmaúr(fi-relé)

 • Régi motoros
 • *****
 • Hozzászólások: 1.316
 • Hírnév erő: 15
 • Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.Gyurmaúr(fi-relé) hamarosan megbecsült személy lesz.
 • Nem: Férfi
  • Skype - gyurcman
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #15 Dátum: 2017. Február 23., 21:40:03 pm »
Áhhá, tehát Pécel, azaz egy a sok,az utóbbi évtizedben túlzsúfolódott agglo-s település közül, ahol az infrastruktúra fejlesztése (sem) tartott lépést a robbanásszerű népességbővüléssel... A 16. kerületből érkező alu légvezeték valószínűleg középfesz (10 vagy 20kV-os), mely a közelben egy oszloptrafónál avanzsál 0.4kV-á, ott biztos van "A"-s fokozat, de az kábé annyit ér, mint halottnak a csók, ha pl. az utcai 4 csigás szabadvezetékbe csap valahol, vagy valamelyik oszlopba, melyek össze vannak kötve a PEN hálózattal, így a PEN vezetőn simán végigszáguldhat a közeli épületekig és kész a baj... :'(
Ami a "D"-s, dugalj süllyesztékbe applikálható jószágot illeti; ezeknek van egy kis LED-je, melyet a dugalj műanyag keretébe kell applikálni, normál állapotban zölden világít, ha a készülék megkattan, akkor vagy pirosra vált, vagy nem világít.

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 396
 • Hírnév erő: 5
 • 980POWER nincsen befolyása.
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #16 Dátum: 2017. Február 23., 22:06:18 pm »
Nem akarok túl nagy ostobaságot írni, mert nem teljesen megy minden fejből, de jelen kérdés a visszakapcsoláskor keletkezett feszültséglökés kivédésére keresi a megoldást. Első ízben meg kell keresni a forrását. Visszakapcsolás kétféle kép történhet (itt), egyik lehetséges a szakaszhiba esetén a szakasz szekrényben a biztosíték cseréjével, úgy gondolom ez inkább megrántja a hálózatot és feszültség csökkenést von maga után (jó lehet hogy esetleg hullámzik, de nem hiszem, hogy jelentős nagyság rendel térne el az optimálistól). A másik lehetséges visszakapcsolás az a trafó előtti oszlopkapcsolóval történhet (van másik is, sőt automata vissza kapcsolás is lehetséges, de maradjunk ennél.) Ebben az esetben létrejöhet önindukció a trafó tekercsei közt, ha a kapcsoló ívet húz és gyorsan van vissza kapcsolva. Szerintem ez hibás módon van kapcsolva, először lassan majd gyorsan fojtatva, na ilyenkor hullik a szikra a fejére az illetőnek. Határozott, de gyors mozdulattal kellene.

Itt kellene megbolygatni kicsit a témát, illetve még körbenézni a környéken, kiknél milyen gyakran történik hasonló műszaki cikkek hasonló módon bekövetkezett meghibásodása.

Nem elérhető xx_ASTHUN_xx

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 8
 • Hírnév erő: 1
 • xx_ASTHUN_xx nincsen befolyása.
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #17 Dátum: 2017. Február 23., 22:12:37 pm »
Igen, tökéletesen leírtad :)
Kb. 500 méterre van az oszloptrafó. Érdekes, amit írsz (PEN vezető), és én pont ezek ellen szeretnék védekezni, nem is a klasszikus villámlás okozta túlfeszültség ellen :) ott úgyis ő nyer.
Egyébként a komolyabb eszközök (pl. a szgépem minőségi tápja) simán lekezelik a feszültség ingadozásokat, mindkét irányban...
Offtopic, de van olyan hely, ahol rendesen követik a felhasználói igényeket? Igen, Singapore-ban...

Nem elérhető 980POWER

 • Villanyász
 • ****
 • Hozzászólások: 396
 • Hírnév erő: 5
 • 980POWER nincsen befolyása.
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #18 Dátum: 2017. Február 23., 22:24:00 pm »
Igen van olyan hely, mi is ezt csináljuk, de azt csak indokolt esetben vagyis írásos igény kell és nem csak egy embertől és nem akárkitől. Újabban minden "nem fázis" fémszerkezet nullázva van illetve betonoszlopnál földelve is, Kereszttartó, lámpa vas, univerzális tartó, informatikai kábel tartó, szóval minden, kötegelt vezeték esetén is.

Nem elérhető Vektor

 • Új tag
 • *
 • Hozzászólások: 2
 • Hírnév erő: 1
 • Vektor nincsen befolyása.
Re:Túlfeszültség levezető
« Válasz #19 Dátum: 2017. Augusztus 25., 22:10:50 pm »
Sziasztok!

Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni EPH és túlfeszültség levezető kialakításával kapcsolatban. Elolvastam a forumon a témával kapcsolatos hozzászólásokat. Ez alapján kialakult elképzelésemmel kapcsolatban szereteném kérni a segítségeteket és tanácsaitokat.  Az áramellátás szabadvezetéken, a becsatlakozás földkábelen keresztül történik a kerítésnél elhelyezett órákig.  Itt le van verve egy földelő szonda, de mivel ez az előző lakó idejében történt , így fogalmam sincs milyen és hol van. A szomszéd villanyórája is itt van elhelyezve, a betáplálás pedig közös kábelen történik az oszlopról. Így itt semmiképpen sem szeretnék elhelyezni túlfeszültség levezetőt. Innen az óráktól a B10, B16, B10 biztosítékok után földkábel megy a házon lévő régi villanyóra szekrényben lévő 18 modulos lakáselosztóig. Kábel kb.4x25 vagy 4x35-ös alukábel. A szekrénybe beférne egy 380x300x150 átlátszó fedelű kötődoboz, amelyben az EPH sínt, előbiztosítókat és B+C túlfeszültség levezetőt helyezném el.
EPH sín:
http://obo-bettermann.com/article/display/lv-lv/equipotential-bonding-rail-for-indoors-vde-tested-15.html
Szakaszoló+ 160A-es gG/gL előtét biztosító
RBK 00 pro In=160 A, Un=690 • Apator
Túlfeszültség levezető TN-S rendszerű:
http://www.proepster.hu/wp-content/uploads/2013/09/2013-P-HMS-280-MAX.pdf

Eph kialakítás:
Levernék két darab egymástól legalább 6 méter távolságban 18mm átmérőjű 3 méteres szondát ( szondák helye kb 6 méterre lenne a szekrénytől). Az összekötést és az EPH-ba való bekötést 8-10-es körvezetővel tenném. Az eph-ra bontható kötéssel lehet csatlakoztatni. Vagy szükséges a kötést egy külön dobozban elvégezni? A PEN vezetőt egy alu és réz kötésére használható Ensto fővezetéki sorkapcson keresztül kötném be érvéghüvelyezett min 16mm2 de inkább 25mm2-es mkh vezetékkel. Az eph-ról zöld/sárga mkh vezeték menne a lakáselosztó PE sínjére, valamint kék mkh FI-relén keresztül az N sínre. Szintén az eph-ra kötném a túlfeszültség levezető PE kimeneteit. Valamint innen vinném a pincében kialakítandó eph sínhez a 16mm-es gerincvezetéket. Ezt a korábban kialakított külön pvc csövön keresztül fűzném be a pincébe. Ez kb 30 méter kábelt jelent.

Szakaszoló+biztosító+túlfeszültség levezető bekötése.
A szakaszolóra a három fázist érvéghüvelyezett és szemessaruzott 25mm2-es mkh vezetékkel kötném be. Innen hasonló módon kialakított vezetékkkel csatlakoznék a lakáselosztóban lévő FI-relé fázis bemeneteire. A szakaszoló másik oldalán  lévő kapcsokról saruzott és érvéghüvelyezett mkh-val csatlakoznék a túlfeszültség levezető bemeneteire.

A szükséges helyeken lévő dugaljakba tennék D típusú túlfeszültség levezetőket.

Szerintetek megfelelő az elképzelés?

Előre is köszönöm  a segítséget.Címkék: xx_ASTHUN_xx 
 

Hasonló Témák

  Téma / Indította Válaszok Utolsó üzenet:
38 Válaszok
12010 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Január 22., 06:42:10 am
írta petike199600
0 Válaszok
966 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2011. November 15., 07:56:34 am
írta nova
4 Válaszok
3611 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2013. Szeptember 04., 23:21:15 pm
írta Gyurmaúr(fi-relé)
13 Válaszok
5388 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Július 31., 11:34:51 am
írta Kis István
1 Válaszok
487 Megtekintések
Utolsó üzenet: 2017. Augusztus 25., 23:21:40 pm
írta mattty